Dodaj do ulubionych

Pranie latem

05.07.16, 16:40
Tak się właśnie zastanawiam, jak częstsze pranie wpłynie na wysokość rachunków... Na razie widzę, w jakim tempie schodzi mi proszek do prania. Mąż niemal codziennie chodzi na siłownię, ciuchy jego, moje i córy- wiadomo - jednorazowe, bo gorąco wink , zdecydowanie częściej też piorę pościel.
Obserwuj wątek
    • chocolate_cake Re: Pranie latem 05.07.16, 17:15
      Ja mam w ogóle manię prania wink nie tylko latem. Ostatnio używam płynu do prania, wydaje mi się że jest wydajny. Kupiłam w biedronce woolite perła 3 litry za 15 zł. Całkiem fajny płyn. A rachunki, no niskie nie są. U mnie jest jeszcze koszt wywozu szamba. Staram się jak mogę nie prać co chwila tylko odczekać trochę.
      • liliawodna222 Re: Pranie latem 05.07.16, 17:21
        No ja też oczywiście czekam, aż się uzbiera wink Nie jestem z tych, co to włączą pralkę z dwoma bluzkami w środku big_grin Ale mimo wszystko...
        • chocolate_cake Re: Pranie latem 05.07.16, 17:29
          liliawodna222 napisał(a):

> No ja też oczywiście czekam, aż się uzbiera wink Nie jestem z tych, co to włączą
          > pralkę z dwoma bluzkami w środku big_grin Ale mimo wszystko...

No ja czasem włączę wink
          • liliawodna222 Re: Pranie latem 05.07.16, 17:32
            chocolate_cake napisała:

> No ja czasem włączę wink

Aha, tu Cię mam wink Czyżbym była bardziej oszczędna od Ciebie? wink
            • chocolate_cake Re: Pranie latem 05.07.16, 17:49
              Na pewno tak smile

Zdarza mi się prać 3-4 rzeczy na krzyż bo akurat są w nietypowym kolorze albo akurat je potrzebuję. Na swoje usprawiedliwienie dodam, że piorę wtedy w krótkim programie i na 30 stopni.
              Aha. Po dwóch latach niedawno padła mi pralka. Z powodu grzałki. Już na szczęście naprawiona.
              • liliawodna222 Re: Pranie latem 05.07.16, 17:58
                Właśnie w mojej pralce nie ma takiego krótkiego programu i była to nasza poważna wpadka przy zakupie. Przeoczyliśmy ten fakt. Ale pralka ma już chyba ze 12 lat i czuję, że niebawem wyzionie ducha. Nie mam nic przeciwko temu big_grin
                • chocolate_cake Re: Pranie latem 05.07.16, 19:53
                  Moje pralki wytrzymują 7-8 lat wink
                  • liliawodna222 Re: Pranie latem 05.07.16, 20:05
                    chocolate_cake napisała:

> Moje pralki wytrzymują 7-8 lat wink

Ciekawe dlaczego? wink
                    • chocolate_cake Re: Pranie latem 05.07.16, 21:00
                      wink
      • chocolate_cake Re: Pranie latem 05.07.16, 17:23
        U mnie teraz jest niezbyt ciepło
    • ardo75125min Re: Pranie latem 07.07.16, 13:17
      Ja latem piorę mniej niż w innych porach roku, bo nie ma tylu grubych rzeczy - bluz, swetrów itd. Zdarza mi się narzekać na duży bęben w mojej pralce (Siemens WM10E4FEPL - 7 kg), bo niekiedy zbieram rzeczy dwa tygodnie, a pełnego wsadu nadal nie ma uncertain Na szczęście, moja pralka jest z tych oszczędnych, co to najpierw weźmie mało wody, namoczy, ewentualnie po paru minutach dobierze na czas trochę wody (zależnie od programu). Widziałem już współcześnie produkowane (!) pralki bez wyczuwania wsadu - naleją sobie od razu do załamania szyby i niech się dzieje wola nieba (niektóre modele Beko). Do takiej, to lepiej nie wrzucać małych załadunków uncertain
      • astramastra Re: Pranie latem 07.07.16, 13:31
        mniej pierzesz? ja więcej.Generalnie mam manię prania i ręczniki najchętniej bym prała po 2 użyciach wink A w lato ubran do prania więcej bo często zmieniamy je w ciągu dnia.Córa to jak były te upały to się 3 razy dziennie przebierała.
        • iberka Re: Pranie latem 07.07.16, 14:33
          O, jakbym czytała o sobiesmile. uwielbiam robić pranie więc piorę często, ręczniki zmieniam co chwilę, 3 komplety pościeli co tydzień smile . Zawsze jest co prać
        • ardo75125min Re: Pranie latem 20.07.16, 14:13
          Po ręcznikach nie widzę jakiegoś bardzo przyspieszonego zużycia (zwłaszcza teraz - jak upały odpuściły), idą do prania tak jak zwykle - po około 5 użyciach. Letnie ubrania zajmują mało miejsca, więc zanim się z tego pełny wsad uzbiera, to trzeba dłuugo czekać. Zimą, to bluzy i grube spodnie jeansowe zapełniają ten wielki bęben w mig.
    • ana119 Re: Pranie latem 07.07.16, 20:17
      Piorę tyle samo zimą czy latem. Z tym ze kosz wg mnie zapełnia się szybciej zima bo ubrania są grubsze. Natomiast latem piore buty tj tenisowki ale żeby jakoś tego prania było więcej to nie widzę
    • linn_linn Re: Pranie latem 08.07.16, 11:32
      Sprawdz przede wszystkim jakie sa koszty stale. Czasem bywa tak, ze stale po cichu rosna i oszczedzanie na kWh nie daje duzych rezultatow. Lepiej postawic na wygode.
      • linn_linn Re: Pranie latem 08.07.16, 11:35
        Sprawdzilam moj rachunek: z 45,98 euro kwota za energie wynosi tylko 21,10 euro.
    • pulcino3 Re: Pranie latem 08.07.16, 15:01
      w lecie jest dużo drorobnicy typu bielizna, szorty, koszulki (skarpety i grube ubrania odpadają), mam wsad na 7 kg, obecnie na 3os rzadziej mi wychodzi pranie niż w zimie.
    • mamapierwszaka3 Re: Pranie latem 08.07.16, 23:25
      Pralka chodzi u nas codziennie. Dziś pościel zmieniłam to były dodatkowe dwie pralki, w sumie cztery. Jutro pewnie tylko jedna bo goście się pojawią to już dam sobie spokój z pralką. Ręczniki piorę co 2 dni. Ubrania zskładamy codziennie świeże, tylko spodnie długie są na 2-3 dni.
      • mamapierwszaka3 Re: Pranie latem 08.07.16, 23:26
        Pralka 7 kg wsadu.
    • mama_dorota Re: Pranie latem 25.08.16, 11:03
      Łatwo policzyć przynajmniej zużycie wody. Najlepiej sprawdzić w realu ile wody pociągnie na typowym programie (czyli w tym czasie nie zużywać wody) i policzyć ilość w miesiącu. Z prądem to już lepiej liczyć wg dokumentacji.
      Kilka lat temu liczyłam to u siebie. Moja ówczesna pralka zużywała 80 l wody na cykl.
      Piorę z średnio 4 razy w tygodniu i z reguły jest to pełen wsad (5 kg).
      Czyli wychodziło 4 cykle * 4,5 tygodnia w miesiącu * 0,080 m3 = 1,44 m3.

Wtedy uznaliśmy, że pralka generuje niewielkie zużycie wody, zapomina się za to o spłuczce w toalecie, no i samym kąpaniu trzeba głębiej pomyśleć.

Zmywarka zużywa wody całkiem niedużo, za to podgrzewa wodę prądem, czyli najdroższym źródłem energii, więc moim zdaniem nie oszczędza pieniędzy, tylko czas.
      • mama_dorota Re: Pranie latem 25.08.16, 11:07
        My nie pierzemy od razu wszystkiego, co się nosiło danego dnia, jeśli nie zostało przepocone lub inaczej zabrudzone. Szkoda mi ubrań, bo się niszczą, pieniędzy i własnej pracy. Latem jest więcej rzeczy, bo szybko się robią nieświeże, ale są to rzeczy lżejsze, cieńsze, zimą grubsze, ale wolniej się brudzą. Piorę m/w tak samo często, tylko u nas latem jest dużo jasnych ubrań, a zimą ciemnych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka