Dodaj do ulubionych

Tańsze urlopy - nasze sposoby

02.11.16, 15:05
Próbowałam znaleźć podobny wątek bo być tu powinien ale nie udało mi się.

Jakie macie sposoby na tańsze podróżowanie, zwiedzanie, odpoczynek krótszy czy dłuższy, w kraju i za granicą? Czeka nas chyba trudny rok a chcielibyśmy gdzieś wyjechać.

Raz korzystałam z oferty travelist i bardzo polecam. Poszukam czegoś w górach na koniec czerwca.
Zwykle booking.com i dojazd samochodem lub samolotem tanimi liniami.
Albo wczasy z BP first minute za granicą.

Możemy jeździć w zasadzie tylko w lipcu lub sierpniu albo w czasie ferii w styczniu/lutym. Jestem zapisana do kilku serwisów tanich lotów ale na razie niczego nie znalazłam bo nie bardzo mogę lecieć gdzieś od wtorku do soboty w marcu - nie mam wtedy urlopu.

Dajcie parę pomysłów albo link do starych wątków bo nie mogłam nic znaleźć.
Pozdrawiam smile
Obserwuj wątek
    • tol8 Re: Tańsze urlopy - nasze sposoby 02.11.16, 17:12
      U nas: namiot, ewentualnie tanie loty plus coś z booking na miejscu.
    • milena_w Re: Tańsze urlopy - nasze sposoby 02.11.16, 17:23
      Groupon
    • czekolada72 Re: Tańsze urlopy - nasze sposoby 02.11.16, 17:27
      Coz, nie bede pomocna, bo my juz od paru dobrych lat wyjezdzamy wylacznie poza sezonem smile
      • babka.pracujaca Re: Tańsze urlopy - nasze sposoby 02.11.16, 17:41
        Przyczepa kempingowe lub ogromny namiot plus auto na gaz i 3 tygodnie urlopu w ciepłym miejscu gwarantowane.
        • mysz1978 Re: Tańsze urlopy - nasze sposoby 02.11.16, 17:54
          my wynajmujemy mieszkanko nad morzem - odkladam sobie na to przez caly rok. Mieszkanie jest oczywiscie z kuchnia w ktorej gotuje, bo choc oczywiscie nie mialabym nic przeciwko stolowaniu sie w lokalach, to jednak koszt pobytu wzroslby o 100%. Taki mam sposob

P.S. Ja tez wylacznie w sezonie, choc gdyby to ode mnei zalezalo, to zawsze wybieralabym wrzesien smile
          • only_marcopol Re: Tańsze urlopy - nasze sposoby 02.11.16, 20:37
            polecam airbnb.com super mieszkania na całym świecie w przystępnych cenach
            tez gotuje bo lubie, ale tylko gdy mam warunki smile
            • only_marcopol Re: Tańsze urlopy - nasze sposoby 02.11.16, 20:39
              airbnb.pl jest tez stronka po polsku smile
              • kaskahh Re: Tańsze urlopy - nasze sposoby 02.11.16, 21:06
                Nie wiem jak w innych rejonach, ale pobyt nad morzem w zeszłym roku był czesto tańszy nawet w połowie sierpnia
                • chocolate_cake Re: Tańsze urlopy - nasze sposoby 02.11.16, 21:29
                  kaskahh napisała:

> Nie wiem jak w innych rejonach, ale pobyt nad morzem w zeszłym roku był czesto
                  > tańszy nawet w połowie sierpnia

Ja akurat całe życie mieszkam nad morzem ale to na pewno cenna informacja dla innych.
                  Dzięki smile
                  • kaskahh Re: Tańsze urlopy - nasze sposoby 02.11.16, 21:54
                    ja rowniez, ale moze gory tez tak maja? albo np mazury?
                    • chocolate_cake Re: Tańsze urlopy - nasze sposoby 03.11.16, 08:45
                      Gdy szukałam fajnych ofert na travelist albo triverna to faktycznie w górach jest trochę taniej i sporo ofert więcej niż nad morzem, zależy też w jakim okresie. My nie byliśmy w górach kilka lat i na pewno pojedziemy latem przyszłego roku bo tęsknimy bardzo. Ostatnie kilka lat to były wczasy z BP w sezonie a więc bardzo drogie i szukam tańszej alternatywy. Ale też ciepła bo u mnie jest wspaniale, mam w okolicy morze (25 minut samochodem) i jezioro, mieszkam w fajnej okolicy pod miastem ale lato bywa chłodne.
                      • zonaniezona1 Re: Tańsze urlopy - nasze sposoby 03.11.16, 11:25
                        W tym roku z synem pojechałam w okolice Kudowy Zdroju. Zobaczyliśmy Błędne Skały, Wambierzyce, potem wycieczka do Czech z ich pięknymi parkami krajobrazowymi ( można zabierać psy! ), zwiedziliśmy Pragę. Tydzień był męczący choć super!!!!! Polecam
              • bo76 Re: Tańsze urlopy - nasze sposoby 02.11.16, 21:15
                Tanie linie lotnicze, kupowane z dużym wyprzedzeniem plus apartament, zależnie od sezonu i miejsca docelowego, albo booking.com, albo travelrepublic.co.uk, albo tui.com. W ten sposob udaje mi sie zejsc do 50% cen z biura. Też niestety tylko sezon, ferie i wakacje letnie, co mocno utrudnia sprawę. Rodzina 2+2, czesto dwie dodatkowe zaprzyjaznione rodziny. Dlatego np loty na ferie bukowalam juz w maju a teraz w pazdzierniku - na kolejne wakacje. Odpowiednio wcześnie jest też dużo większy wybór apartamentów za rozsądną cenę.
                • anula36 Re: Tańsze urlopy - nasze sposoby 02.11.16, 23:37
                  na kilka dni zdaza mi sie pojechac do znajomych i potem sie zrewanzowac goscina.
    • mama_dorota Re: Tańsze urlopy - nasze sposoby 03.11.16, 07:31
      Niektórym naszym znajomym zdarzało się zamienić mieszkaniami na czas urlopu z kimś z innego końca Polski. My podejmowaliśmy takie próby, ale na razie się nie udało. Musi to być oczywiście ktoś, do kogo ma się dość zaufania i do tego trzeba zgrać terminy, a z tym ostatnim bywa najtrudniej, szczególnie wtedy, gdy w grę oprócz urlopu wchodzą obozy dzieci.
      • chocolate_cake Re: Tańsze urlopy - nasze sposoby 03.11.16, 08:48
        To jest jakaś myśl smile chociaż chyba bym nie potrafiła.
        No i my już rzadko jeździmy razem, syn woli z dziewczyną niż z mamą wink

• only_marcopol Re: Tańsze urlopy - nasze sposoby 03.11.16, 21:20
          airbnb to własnie takie wynajęcie mieszkania tylko bez udostępniania swojego co dla mnie odpada wink sa różne opcje ale można znaleźc coś naprawde ekstra za grosze
    • damdalen Re: Tańsze urlopy - nasze sposoby 03.11.16, 08:54
      1) wakacje pod żaglami - Mazury lub morze, poza głównym sezonem;
      2) odwiedzanie znajomych i kuzynów, którzy wyemigrowali za granicę (zwykle europejskie stolice, kilkudniowy wypad) - oczywiście staramy się jakoś zrewanżować;
      3) mieszkamy w domu w dość atrakcyjnym turystycznie miejscu, więc zapraszamy znajomych z innych części Polski na tydzień a potem oni nas (w czasie pobytu gości nie wyjeżdżamy, nie bierzemy urlopów, udzielamy po prostu noclegu i posiłków)
      4) wynajem domku w górach na spółkę z paczką przyjaciół, lokum po znajomości wynajmowane od cioci koleżanki;
      5) jednodniowe wyjazdy weekendowe po najbliższej okolicy, bez noclegu, wyjazd wcześnie rano;

Zwykle gotujemy samodzielne z lokalnych produktów, ale ja to lubię. Zdarza nam się jadać w restauracjach czy gospodach w celu skosztowania dań regionalnych.
      Nie lubimy wakacji organizowanych przez biura turystyczne.
    • zonaniezona1 Re: Tańsze urlopy - nasze sposoby 03.11.16, 11:21
      1. Samolot plus booking.com - ale to już wiecie.
      2. Szukanie ofert laste minute - kiedyś tym sposobem na niewielkie pieniądze pojechaliśmy do hotelu 5 gwiazdkowego ... all inc. - za cenę pobytu w 3 gwiazdkach.... - w lipcu!
      3. Namiot w Polsce - ale tylko jak jest gorąco tj. ok 20 stopni nocą. Naprawdę było super, choć mój mąż naprawdę był sceptykiem. Zabraliśmy kuchenkę, jakieś stoliki rozkładane, dobry nastrój i zwykłą pościel ( to warunek męża). Było Super! Syn nie dał się przekonać do tego projektu - jego strata! Może w tym roku na Węgry tak skoczymy nad Balaton - w sumie jest tam ciepło nocą ...kto wie?

• sylwiam_m Re: Tańsze urlopy - nasze sposoby 03.11.16, 11:47
        Węgry są świetną opcją "po taniości" campingi nad Balatonem lub domki chociaż standard PRL. swietne są baseny termalne, masa zwiedzania, wino. Dla mnie bomba!
        Albo góry gdzieś na Słowacji i wędrowanie, jaskinie, termy, jeziorka - też fajnie.
    • goodlokacja Re: Tańsze urlopy - nasze sposoby 03.11.16, 11:52
      Tych sposobów jest mnóstwo. Najważniejsza u nas zasada to z góry określić ile chcemy wydać na urlop i tego się trzymać.

W przypadku fly4free ważne jest sprawdzenie w historii wpisów, jakich najniższych cen możemy się spodziewać w terminie, który nas interesuje. I nie trzyamć się ściśle dat. Podejść elastycznie - tzn. nie upierać się, że musi być 7 dni, a nie np. 5. Jak jest dobra cena za lot to polecieć np. na 2,5 tyg., a nie na 2 tyg. I nie nastawiać się wyłącznie na jeden kierunek, ale np. 3-4.

W tych miejscach poszukać na airBNB czy bookingu (albo gdziekolwiek indziej) noclegów. Sprawdzić wstępnie, ile tam zapłacimy za noc. Jak mamy bilety, spokojnie szukamy noclegu w założonym budżecie.
      Potem w sieci szukamy informacji o tym miejscu - jakie atrakcje, ceny, gdzie warto jeść.
      W ramach założonego budżetu ustalić sobie plan pobytu.
      Fajnie mieć nocleg z kuchnią i blisko sensowny sklep. Na początku, dopóki się nie rozejrzymy po okolicy, pierwsze posiłki warto przygotować samemu. Ja nie znoszę płacić za byle jakie jedzenie w knajpkach. Wolę gotować i dać sobie czas, żeby się rozejrzeć.

Warto poszukać wcześniej jakichś blogerów, którzy już tam byli albo ludzi mieszkających w danym miejscu i po prostu zapytać e-mailowo. Chętnie pomagają.

Nasz ostatni wyjazd ze znajomymi w to samo miejsce - oni wydali około 3 razy tyle co my. Tak chyba lubią - "na bogato", ale rzadziej smile Ja przygotowałam się do wyjazdu. Poświęciłam kilka godzin na poszukanie noclegu (z psem), sprawdzenie gdzie jadę i czego chcę, gdzie warto jeść, co zobaczyć, napisałam do kogoś kto tam już był i prowadzi blog kulinarny. Kupiłam walutę w kantorze (online sprawdziłam, który ma najlepszy kurs w mieście). Mieliśmy ze sobą zdrowe przekąski. Z takich wyjazdów nie przywozimy pamiątek. Jeśli już zostaje nam lokalna waluta, to regionalne jedzenie, alkohole albo jakieś praktyczne przedmioty do domu, czasem jakąś odzież jak coś wypatrzymy, jest w dobrej cenie, a i tak mamy w planie zakup.
      • czekolada72 Re: Tańsze urlopy - nasze sposoby 03.11.16, 12:34
        My z gory zakladamy pewna kwote na zakupy regionalnych produktow jedzeniowych smile Takze z innego regionu Polski, to poprostu juz taki pewniak smile
        • goodlokacja Re: Tańsze urlopy - nasze sposoby 03.11.16, 12:50
          Mam nadzieję, że nie masz na myśli oscypków. Kiedyś na wyjeździe przy wódce pewnie handlowiec przez godzinę opowiadał nam o tym "regionalnym wyrobie". Głównie z krowiego mleka w proszku sprowadzaniego z Chin. Powiedział nam też, że w bacówkach w górach to by się nie opłaciło, więc tam raczej będą wyroby regionalne. Takie małopolskie skrzywienie: produkt regionalny = oscypek.
          • czekolada72 Re: Tańsze urlopy - nasze sposoby 04.11.16, 07:02
            Jezeli kupuje oscypki - to u znajomego bacy smile
            Malopolskie skrzywienie.... czy ja wiem? Ostatnie lata to krolestwo oscypkowe na.... Pomorzu! To jest dopiero hit! smile)

Nie, ja majac na mysli produkty regionalne, mam na mysli to co produkowane na konkretnym miejscu lub w okolicy gdzie jestesmy. I, ze tak powiem, zweryfikowane wink
      • an.16 Re: Tańsze urlopy - nasze sposoby 12.01.17, 15:15
        ważne jest sprawdzenie w historii wpisów, jakich najniższych cen możemy się spodziewać w terminie, który nas interesuje

A jak to się sprawdza? Właśnie szukając tanich lotów, nigdy nie wiem, która oferta jest rzeczywiście dobra... Jestem początkująca w temacie, dotąd wybierałam dobre ofert (lasty, bo first minute nigdy nie są aż tak dobre) z BP. Mogę się pochwalić całkiem niezłą ceną do Larnaki w ferie (730 za 2 os.). Hotel, jak już jest namierzony np. na bookingu, warto sprawdzić na innych stronach, albo wysłać bezp. mejla. Często oferta jest lepsza. Z airbnb nie korzystam, bo to nieuczciwa konkurencja dla obiektów uczciwie prowadzących działalność gospodarczą. No i nikt by mnie nie zmusił do wylotu np. z Berlinawink
        • goodlokacja Re: Tańsze urlopy - nasze sposoby 12.01.17, 15:32
          Wpisujesz w wyszukiwarkę na fly4free nazwę miejsca, do którego chcesz lecieć i zapisujesz sobie na karteczce, jakie ceny za bilety były do 1-2 lat wstecz. No i w jakich terminach, z jakich lotnisk itp.

Z Krakowa do Berlina 5,5 h samochodem. Parking 30 EURO. My bierzemy też pod uwagę loty z Katowic, Warszawy. Żaden problem.

A ta cena 730 to za co i w jakiej walucie? Jaką milieście pogodę? W zeszłym roku (bo chyba ceny były duuuużo niższe w widomych powodów)? Byliście zadowoleni? Napisz coś więcej.

Nigdy nie zdecydowałam się na urlop z biurem podróży. Nie mam porównania.
          • an.16 Re: Tańsze urlopy - nasze sposoby 13.01.17, 10:37
            730 zł za 2 os. tylko za lot. Hotel wybrałam niedaleko lotniska, z 3 posiłkami. Jesteśmy przed! W zeszłym roku byłam w Pafos z BP i ceny były zadziwiająco niskie (750 zł HB, dopłaciłam 300 zł do AI). Od tego roku nie ma tych wyjazdów, pewno były dla Biura zupełnie nieopłacalne. Podobało nam się bardzo, przyjemne 18-20 st. w styczniu, tańsza i bliższa alternatywa dla Wysp Kanaryjskich. Ale to było Pafos, bez wątpienia najbardziej urocze miasto Cypru południowego. Ożywione również zimą ze względu na "zimujących" tam Anglików (w przeciwieństwie do zamierającej, koszmarnej imprezowni jaka jest Ayia Napa). Dzięki temu w większości hoteli możesz liczyć na obfite śniadania angielskie, pyszna baraninę w menu i sherry w barzewink
            • bo76 Re: Tańsze urlopy - nasze sposoby 13.01.17, 21:10
              Ja lece z Katowic w niedziele na tydzien, placilam 1000 za 4 bilety wizzair i 1 duzy rejestrowany bagaz, apartament w Larnace dwupokojowy za 250euro. Prognozy na przyszly tydzien bardzo miłe smile
              • goodlokacja Re: Tańsze urlopy - nasze sposoby 16.01.17, 08:55
                Widziałam Twoje wpisy na innych forach. Podziwiam Twoje umiejętności organizowania wyjazdów. Fajnie, że się dzielisz swoimi pomysłąmi. Dziękuję! Gdzie wg Ciebie teraz najlepiej szukać noclegów? Masz jakieś swoje ulubione portale? Będę potrzebowała na sierpień we Francji i Niemczech albo Szwajcarii. Na bookingu wydaje mi się, że jest drogo (i Węgry, i Kanaryjskie nic mi się tam nie udało znaleźć). Tylko airBNB mi zostaje w tej chwili, a innych pomysłów nie mam. Też jeździmy niskobudżetowo smile
                Możesz mi doradzić jakiego typu ubrania, obuwie wziąć na Lanzarotę w lutym? Na razie prognoza jest 15 stopni w dzień. Nie chcę zabierać za wiele, a nigdy tam nie byłam. Planujemy dużo się szwendać.
                • an.16 Re: Tańsze urlopy - nasze sposoby 16.01.17, 11:52
                  To nie było do mnie ale ci podpowiem. Lanzarote była najchłodniejsza wyspą zimą (byłam jeszcze na Teneryfie i Gran Canarii). A więc nie pełnia lata, tylko wiosna. W zupełności wystarczy bluza, albo cienka kurka (może mocno wiać). Szorty tez się przydadzą. Buty, takie jakie masz wygodne, pełne). T shirty.
                • bo76 Re: Tańsze urlopy - nasze sposoby 16.01.17, 15:05
                  Lanzarote jest najbardziej chimeryczna pogodowo, od softshella, jak wieje lub pada, po krótki rękaw, jak słońce. Bylismy w styczniu, w słoneczny dzień dzieci się pluskały w morzu, woda jak w lecie w Bałtyku. Na zwiedzanie braliśmy softa i długie spodnie, bo w jaskiniach chlodniej lub na punktach widokowych mocniej wiało. W samym Puerto plażowalismy, ale nie tak ciepło, jak na Gran Canarii czy Teneryfie zimą. Wtedy w Polsce było -20, więc dla nas było to i tak gorąco i absolutne korzystanie ze słonka. Lecieliśmy z bagażem podręcznym, więc grubsze po prostu mieliśmy na sobie, jechalismy w traperach /wyzszych adidasach, drugie lżejsze adidasy każdy miał w torbie, do tego parę tshirtow, parę długich rękawów drugie spodnie i jakieś spodenki w razie dużo cieplejszego dnia.
                  Aaaa, zazdroszczę - Lanzarote nasza ulubiona, najoryginalniejsza "kosmiczna" wyspa smile
                  Przy samochodzie duża swoboda, wszędzie krótki dojazd, chyba maks godzinę z jednego końca wyspy na drugi, cudne drogi.
                  Apropos noclegów, to najczesciej travelrepublic.co.uk (1funt przy rezerwacji, reszta 14dni przed wyjazdem), zdarza mi sie tui niemieckie (trzeba się przełączyć na .de ) na podobnych zasadach ( najtaniej maja na lato mniej wiecej w listopadzie-grudniu), czasem booking (np aktualnie jestem na Cyprze w rewelacyjnej cenie z booking, oferta genius za pół normalnej ceny). Zdarzyło nam sie ownersdirect i holidaylettings, neckermann też miewa fajne oferty samych noclegów. Generalnie na terminy wakacyjne niestety dużo wcześniej szukam, bo te najtańsze oferty szybko się kończą, a ja tylko w tych terminach mogę wyjeżdżać.
                  • goodlokacja Re: Tańsze urlopy - nasze sposoby 16.01.17, 15:25
                    bo76, an.16 - Bardzo dziękuję za pomoc! Mam nadzieję, że będzie przynajmniej wiosennie.
                    • bo76 Re: Tańsze urlopy - nasze sposoby 16.01.17, 15:36
                      Na pewno, a do tego pięknie! Cala wyspa dzięki Cesar Manricue jest bardzo spójna architektonicznie, polecam objazd wszystkich atrakcji, na każdym kroku dają mapki. Aaaaaale bym znów tam pojechała smile
              • an.16 Re: Tańsze urlopy - nasze sposoby 16.01.17, 11:47
                Ale ja kupiłam bilety całkiem niedawno. Więc i tak jest ok. Duży bagaż mi niepotrzebny. Jadę tylko z córką i lubię podróżować lekko. Na wczasy wybieram hotele z wyżywieniem (nasza cena to 45 euro za dwójkę z 3 posiłkami/doba). Lubię stałe pory posiłków i wybór. Nie tracę też czasu na zakupy czy wybieranie restauracji. W ogóle coraz bardziej stawiam na wygodę i nie wyobrażam sobie choćby dojazdu na inne lotnisko (najdalej Modlinwink
                • chocolate_cake Re: Tańsze urlopy - nasze sposoby 16.01.17, 12:29
                  Ja też najchętniej latam z Gdańska bo mam na lotnisko jakieś 25 minut samochodem.

Możesz podać tu jakąś nazwę poleconego hotelu i orientacyjną cenę biletu?
                • bo76 Re: Tańsze urlopy - nasze sposoby 16.01.17, 15:09
                  An, aktualnie na Cyprze 18 stopni, odczuwalnie w słońcu więcej, w ciagu dnia chodzimy w krótkim rękawie. Wieczorem bluza bądź softshell. Dziś pieką nas pyszczki, przypieklismy się chodząc za flamingami smile
                  • an.16 Re: Tańsze urlopy - nasze sposoby 16.01.17, 16:38
                    Dzięki za info pogodowe. Wylatujemy 11.02smile A zeszłym roku byłam w Pafos styczniu i było tak jak piszesz, nawet 1 dzień plażowania. Baaardzo się zachęciłam i stąd ten powrót.
                • goodlokacja Re: Tańsze urlopy - nasze sposoby 17.01.17, 09:09
                  My jeszcze jesteśmy na etapie, że komplikacje traktujemy jako urozmaicenie. Dzięki temu podróżujemy taniej (no i możemy częściej). Ciekawe czy za rok, dwa nie będę miała takiego podejścia jak Ty. Na razie mamy inne priorytety. Szkoda mi wydawać za dużo na wyjazdy. Gotowanie nam nie przeszkadza. A właściwie mi, bo mąż się zajmuje transportem, ja wiktem. Ale z drugiej strony gotowe śniadania i obiadokolacje to brzmi dobrze.
    • goodlokacja Re: Tańsze urlopy - nasze sposoby 11.01.17, 18:26
      Przypomniał mi się ten wątek w kontekście ferii.
      Lecimy na 8 dni w lutym na Wyspy Kanaryjskie (3 osoby): lot 1096 PLN (Ryanair z Berlina), nocleg 686 PLN (airBNB, kuchnia, łazienka, 2 sypialnie), wypożyczenie auta: 325 (na cały pobyt).

Warto szukać smile
      • mysz1978 Re: Tańsze urlopy - nasze sposoby 11.01.17, 22:27
        ale Wam fajnie smile Udanego wyjazdu zycze!!!
        • goodlokacja Re: Tańsze urlopy - nasze sposoby 12.01.17, 10:52
          Dziękujemy!
      • bo76 Re: Tańsze urlopy - nasze sposoby 13.01.17, 21:14
        Gran Canaria na lipiec, lot z Krakowa 600/osoba, apartament dwie sypialnie 600funtow na dwa tygodnie, auto 180euro kombi na caly pobyt (dzielimy na dwie rodziny).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka