Dodaj do ulubionych

Tanio i zdrowo?

24.06.18, 16:09
Chce wprowadzić na jakiś czas ekstremalne oszczędzanie spożywcze...czas dobry wakacje, młody większość czasu poza domem. Cel: maksymalne wykorzystanie i zero wyrzucania oraz „odkładanie” na wymarzony celwink

Zastanawiam się za ile w teraz można się zdrowo wyżywić? Da radę 10 zł/dziennie, 15 zł/ dziennie na osobę? Jestem na diecie redukcyjnej ale bez wydziwianych składników. Nie jem nabiału i glutenu. Ale mam w diecie mięso i jaja.

Podziwiam Oszczednicka za wydawanie 800-900 zł miesięcznie na cała rodzinesmile niestety na dietę wegańska nie umiałabym narazie przejśćwink

Mamy tu na forum kopalnie pomysłów na tanie posiłki ale w większości węglowodanowe...można bardziej dietetycznie?
Obserwuj wątek
    • mama_dorota Re: Tanio i zdrowo? 25.06.18, 11:35
      Nie podam ci kwot, ale latem masz szansę na niskie kwoty. Jedzcie dużo warzyw, szczególnie kapustnych, ale też cukinia, niedługo stanieją pomidory.

U nas przy zwykłej codziennej oszczędności, z tym że my dorośli jemy dużo warzyw, ale też mięso, jajka, ja nie jem glutenu i jem mało nabiału, a dzieci trochę fast-foodów, wydajemy na 4 osoby (2 dorosłych, 2 nastolatków) 1900 zł/mc, czyli niecałe 16 zł/osobę dziennie. W tym jest sporo produktów eko, warzywa niemal wszystkie, trochę owoców, masło bio z lidla. Ta codzienna oszczędność to gotowanie co do zasady w domu, z surowców, jadanie na mieście bardzo bardzo rzadko, ale nie oszczędzanie na jakości produktów i też nie wyszukiwanie luksusów.
    • kariatyda79 Re: Tanio i zdrowo? 25.06.18, 12:58
      W 15 zł/os na pewno dasz radę. My w 4rkę, że tym, że dzieci małe (chociaż za to jedzą lepsze ryby i mięsa) zamykamy się w 1000 zł, a Ty pewnie chcesz jeszcze wykorzystać zgromadzone zapasy. Teraz doskonały czas na lecza, jajka sadzone z fasolką. Nie wiem, tylko, jak ze śniadaniem, poza sałatkami ...
      • snowlove Re: Tanio i zdrowo? 25.06.18, 16:18
        Jeju!!!! Przypomniałaś mi o jajku sadzonym z fasolkawink
        • kariatyda79 Re: Tanio i zdrowo? 25.06.18, 20:48
          Ha, u nas jutro smile i jeszcze młode skrobane ziemniaczki i zsiadłe mleko!
    • ardzuna Re: Tanio i zdrowo? 25.06.18, 14:23
      Jedz dużo sezonowych warzyw, przepisy wyszukuj w necie. Mięso jest naprawdę zbędne w diecie, ale jak już musisz bo się udusisz to w większości sklepów najtańsze są serduszka kurze, korpusy rosołowe i inne atrakcje. Zaraz będą bardzo tanie cukinie, kabaczki, buraki są cały czas tanie, jak masz dużo samozaparcia i dostęp do łąk to się zorientuj w jadalnych roślinach, naprawdę dużo można uzbierać na czystej łące.
      • snowlove Re: Tanio i zdrowo? 25.06.18, 16:19
        Nie to ze się uduszę ale ćwiczę i mam dietę ułożona przez trenera straczkami nie zjem tyle białka co trzebawink bo stosunek do węglowodanów będzie za dużywink
        • ardzuna Re: Tanio i zdrowo? 25.06.18, 20:24
          Jajka to też bardzo dobre źródło białka.
          • snowlove Re: Tanio i zdrowo? 25.06.18, 20:47
            Najlepsze...ale ileż można ich jeśćwink mam 4 posiłki i w każdym źródło białka już nawet jajka codziennie mi bokiem wychodząwink
            • ardzuna Re: Tanio i zdrowo? 25.06.18, 23:30
              Ta dieta jest jakaś drakońska. Nie wierzę, żebyś musiała jeść mięso w celu zapewnienia sobie takich ilości białka. W normalnej mięsożernej diecie białka jest dużo za dużo. Stąd się biorą wszystkie dny moczanowe i parę innych chorób.
              • snowlove Re: Tanio i zdrowo? 26.06.18, 06:29
                No niekonieczniewink przy osobach aktywnych fizycznie (u mnie w zasadzie godzinny trening 6 razy w tygodniu), przy moich parametrach powinnam zjadać jakieś 24-30 gr białka na posiłek. Do tego dużo warzyw i w dwóch posiłkach węglowodany typu kasze, ryż.

Szukam informacji na temat stosunku białka do węglowodanów. Ewentualnie mogę do posiłków węglowodanowych włączyć strączki jeśli makro będzie się zgadzało. Ale narazie doliczyć się nie mogę.

Inna sprawa ze białko zwierzęce jest znacznie lepiej przyswajane niż białko roślinnesad
                • ardzuna Re: Tanio i zdrowo? 26.06.18, 11:07
                  Białko jest przyswajalne podobnie, ale musisz zadbać o komplet niezbędnych aminokwasów.
    • znudzona_japonistka Re: Tanio i zdrowo? 25.06.18, 16:09
      Wysiej sobie sałatę i rzodkiewki - koszt znikomy, a zysk spory jeśli takie rzeczy regularnie jadasz. I inne szybko wzrastające rośliny, np. szczypiorek czy pietruszkę.
      Przygotowując warzywa jak brokuły czy kalafiory ścieraj 'nóżkę' - możesz zrobić z tego stir-fry albo zupę.
      Ze ścinków warzyw można zrobić bulion; myj wszystko przed obraniem, a potem wrzucaj obierki itp. do jednego pojemnika w zamrażarce. Jak się zbierze dość - gotujesz to ok. 40 min i bulion gotowy.
      Fasole i groch są dozwolone na bezglutenowej diecie? Bo jeśli tak, to jesteś ustawiona - tanie są, sycące i do tego bardzo różnorodne.
      Z mięs to faktycznie najtańsze są podroby. Jednak tu lepiej zwrócić baczna uwagę na co wydajesz pieniądze - lepiej wybulić czasem trochę więcej i zjeść mniej, ale za to bez antybiotyków czy innych sztucznych hormonów.
      Zupy zawsze sprzyjają oszczędzaniu, bo ładnie wypełniają żołądek wodą, do której dodajesz stosunkowo niewiele 'materii' ( w porównaniu do drugiego dania).
      A, ogórki są fantastyczne, polecam jako jarzynkę do obiadu świeże zielone ogórasy, obrane ze skórki i podsmażone na maśle - smakują jak cukinia, a często są od niej tańsze. I maja lepszą konsystencję.

Teraz jest chyba najgorszy czas na oszczędności jedzeniowe - bo są owoce, które można przerobić na jesienne przetwory.
      • snowlove Re: Tanio i zdrowo? 26.06.18, 07:20
        Apropos sianiawink próbowałam w skrzynce za oknem ale rzodkiewki nie pójdąwink noże ostatecznie zioławink ogródka niestety ni mamwink
    • ardzuna Re: Tanio i zdrowo? 25.06.18, 20:38
      Jak niewęglowodanowe to naprawdę radzę poszukać przepisów na tanie warzywa i owoce w roli głównej. Np. zupa krem z pieczonych buraków mniammniamvege.blogspot.com/2013/05/krem-buraczany-z-malinami-i-weganska.html (przepis może być inny dowolny), buraczane burgery withlovetogreen.blogspot.com/2012/12/czerwono-zielona-sobota-czyli-buraczane.html , surówka z surowego buraka i marchewki www.przyslijprzepis.pl/przepis/surowka-z-surowego-buraka-i-marchewki .

Inne warzywa: pasztet jarski ugotuj.to/ugotuj/-8913696/pasztet+jarski/p/ kapusta duszona puszka.pl/przepis/4121-przepis.html placki z białej kapusty zwegowani.pl/placki-z-bialej-kapusty/# , marchew ugotuj.to/przepisy_kulinarne/56,87978,12194429,Docen_marchewke___siedem_nieznanych_przepisow.html

Zaraz tanie będą także cukinia i kabaczek. Potem dynia. Można się napychać na całego.
    • austenka Re: Tanio i zdrowo? 25.06.18, 21:08
      Ja nie pomogę- jestem miesozerna. Jednak ostatnio zauważyłam że wcale drożej mi to nie wychodzi. Mała porcja miesa bardziej mnie syci niz warzywa i owoce. W dodatku te które lubie wcale tanio nie wychodza. Dzis kupilam czeresnie, 2 kukurydze, kalarepe, 3 ogorki i bob i 40 zł poszlo.
      • anula36 Re: Tanio i zdrowo? 25.06.18, 23:44
        ale jak tu nie jesc tych czeresni, kukurydzy, kalarep i bobu... tez kupuje, mimo cen, w tym raz w tygodniu tanio bo na lokalnym bazarku rolniczym.
        • czekolada72 Re: Tanio i zdrowo? 26.06.18, 15:18
          Dlatego wbrew pozorom lato nie jest tanim czasem, zwlaszcza dla osob nie majacych wlasnych owocow i jarzyn.

Mnie rzodkiewka od lat nie idzie w korzen, ale, ze rok w rok sie upieram - mam potem dorodne liscie, bogatsze w skladniki o wiele bardzij niz kulki, mozna z nich robic "szpinak", pesto, zupy czy sałatki.
    • damdalen Re: Tanio i zdrowo? 26.06.18, 17:26
      Jeśli dylemat czy jeść mięso czy nie - to proponuję jeść je w mniejszej ilości, przygotowując potrawy mięsno-warzywne. Nawet można droższe kawałki mięsa kupić. Na przykład dziś mamy polędwiczki indycze na obiad. Ale kupiłam ich 200g w promocji i zapłaciłam 4 zł. Pojedliśmy sobie tym we dwójkę, bo udusiłam je w cukinii i w suszonych pomidorach. Zjedliśmy z ziemniakami i sałatą, a była jeszcze zupa kalafiorowo-kalarepkowa z ryżem. Albo niedawno kupiłam mały kawałek baraniny, zmieliłam i połączyłam z brązową soczewicą i były pyszne, mało tłuste kofty. Inny przykład: udka kurczaka nadziewane np. pieczarkami i bułką/ryżem, a na wyjętej kości z resztką mięsa ugotować zupę. Cukinia/papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem i kukurydzą. Gołąbki liści winogron z farszem z kaszy, mięsa i starych jarzyn lub drobno posiekanej kiszonej kapusty. Podobnie można z rybami: mały kawałek dorsza w porach/pomidorach lub ścinki łososia w sałatce lub tarcie cukiniowej. Jeśli nawet spory dodatek warzyw nie wyjdzie taniej, to na pewno zdrowiej i wskazane takie łączenie w diecie redukcyjnej, Kiedyś nawet podliczałam wartość odżywczą takich potraw i dobry stosunek białek, tłuszczów i węglowodanów wyszedł, jak i pokryte zapotrzebowanie na makro-, mikro- i utraelementy, dobre też proporcje kwasów tłuszczowych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka