31.01.20, 12:39
Witam, jutro zaczynamy luty. Wydatków jest dużo, m.in opał, dentysta. W planie mam oszczędzić tyle kasy ile w styczniu. W ogóle, dzięki temu forum zaoszczedzilam tyle pieniędzy ile nigdy w swoim 30 letnim życiu. Oczywiście żadne kokosy, ale dla mnie to naprawdę szok, cały czas myślałam, że przecież ja nie mam z czego oszczedzac
Obserwuj wątek
    • mama_dorota Re: Luty 2019 31.01.20, 14:50
      Najważniejsze, czyli początek masz za sobą. Teraz będziesz się tylko rozwijać, bo chyba nie znam nikogo, któremu udałoby się odłożyć odczuwalną dla siebie kwotę, a kto by tego żałował. O ile nie jest to skąpstwo kosztem rodziny oczywiście.

Ja też trochę odłożyłam, od razu po wypłacie. Luty zapowiada się gorzej, bo mąż ma mniej pracy, ale także na takie sytuacje są oszczędności, nie ma co przeżywać. Dla nas zima jest najgorsza finansowo, a jesień najlepsza.
      • ilo16338 Re: Luty 2019 31.01.20, 16:07
        Twoje posty, mama_dorota też mi bardzo w tym pomogły, lubię wracać na stare wątki i czytać Wasze, tzn. starsze stażem forumowiczki.

Nieee, u mnie absolutnie nie odbywa się to kosztem rodziny, ba! Na rozrywkę przekroczyłam założony budżet o ponad 100 %, ale nie żałuję ani złotówki smile

I teraz zauważyłam, że w temacie wątku pomyliłam się z datą, to już chyba musi tak zostać, bo nie umiem tego zedytowac
        • mama_dorota Re: Luty 2019 03.02.20, 11:06
          ilo16338 napisał(a):

> Twoje posty, mama_dorota też mi bardzo w tym pomogły, lubię wracać na stare wąt
          > ki i czytać Wasze, tzn. starsze stażem forumowiczki.

Dziękuję ci za te słowa. Miło coś takiego przeczytać. Ostatnio w innym miejscu grupa forumowiczów zrobiła na mnie "polowanie na czarownicę", podsycając to wpisami z tego forum, a teraz taki "plaster na ranę" wink
    • czekolada72 Re: Luty 2019 03.02.20, 10:40
      Luty musi byc oszczedny!
      Renowacja stolu, prywatni lekarze i badania, leki, takze psie, wyrownanie pradu, fryzjer, imieninowy tort, czyszczenie 2 kozuchow - to tak na dzien dobry smile
    • enigma81 Re: Luty 2019 04.02.20, 13:10
      Plan na luty - nie wydać więcej niż wypłaty.
      Z extrasów:

-urodziny córki
      -płatność za mechanika uncertain
      -ferie zimowe - obiecałam synowi wypad do jakiegoś aquaparku, reszta atrakcji musi być bezpłatna
      -wyjazd na koncert z mężem - bilety dawno kupione ale że jedziemy dość daleko to pewnie po drodze coś zjemy - podciągniemy to pod walentynki wink

Poza tym mam nadzieję, że reszta będzie w normie.
      Brak auta spowodował, że nie możemy robić normalnych zakupów w mieście i jesteśmy skazaniu na wiejski sklep - droższy niż markety. Ale że nie chce się nam dźwigać to kupujemy mało i tylko to, co absolutnie konieczne - bilans chyba na niewielki plus wink
    • tol8 Re: Luty 2019 05.02.20, 21:19
      Zapowiada się brak nadprogramowych i nie planowanych wydatków.
    • aurinko Re: Luty 2019 05.02.20, 22:07
      Luty dla mnie dość obfity w wydatki, głównie na córkę. Poszła już zaliczka na jej kolonie 380zł na szczepienia, jutro okulista (oczywiście prywatnie) i nowe okulary razem szacuję na 650-750zł, jeszcze dermatolog może uda się na NFZ ale będą leki, maści i inne preparaty. A tu wiosna za rogiem, trzeba będzie jak co sezon ubrać dzieci wink
      Poremontowo musimy jeszcze dokupić parę rzeczy do domu, chciałabym szafkę na buty w formie siedziska. Jakieś ramki, wkłady do szuflad...oj chyba za dużo jak na jeden miesiąc. Mimo wszystko mam nadzieję, że się uda wszystko zrealizować. Spożywcze i chemia w dużych zapasach, wystarczy dobrze planować. I oczywiście nie ulegać zbędnym pokusom smile
    • ilo16338 Re: Luty 2019 10.02.20, 20:06
      Podsumowałam pierwsze 10 dni miesiąca- bardzo dużo kasy już wydaliśmy, sama byłam w szoku jak to policzyłam. Plan na kolejne 10 dni- scisnac na maksa posladki
      • czekolada72 Re: Luty 2019 11.02.20, 12:30
        Ha! U nas tak samo....
    • ilo16338 Re: Luty 2019 16.02.20, 12:42
      Połowa miesiąca za nami. Jak Wam idzie? U nas mogłoby być lepiej ale i tak nie źle, zapowiada się, że nie ruszę tego co odłożyłam na początku miesiąca
      • ma_dorota Re: Luty 2019 16.02.20, 20:53
        Jest ok. Mąż mimo zapowiedzi, że ma coraz mniej zleceń pracuje jednak całymi dniami. Ja dostałam premię kwartalną i wydałam część na kwietniowy wyjazd. W tym wykupiłam 3 loty: Gdańsk-Kraków, Kraków-Sztokholm Skavsta, Sztokholm Skavsta-Gdańsk. Na każdy lot oplaciłam komplet: 2 bilety, najtańsze rezerwacje miejsc obok siebie i bagaż do 20 kg. Każdy komplet kosztował od 240 do 260 zł smile
        • ilo16338 Re: Luty 2019 17.02.20, 07:47
          Wow! Fajnie!
      • czekolada72 Re: Luty 2019 17.02.20, 08:29
        Nadal jest podobnie jak u Ciebie smile)
        Wlasciwie trzeba cichutko oczekiwac konca miesiaca
      • enigma81 Re: Luty 2019 17.02.20, 10:44
        Nie jest źle.
        Z większych wydatków czeka nas rodzinny wypad do aquaparku w czwartek. Reszta atrakcji darmowa (u nas teraz ferie). Od jutra mam urlop, będzie okazja do dopilnowania wydatków na jedzenie bo dzieciaki siedząc same w domu wygenerowały koszty na jakieś gotowce uncertain
        Powinnam zamknąć miesiąc na plusie, tzn z pensji męża odłożone 1,5k i jedno 500+, a ja się zmieszczę w założonym budżecie na tzw życie.
    • tol8 Re: Luty 2019 24.02.20, 21:52
      Wyprzedajemy zabawki, książki itp w tym miesiącu.
    • ma_dorota Re: Luty 2019 26.02.20, 12:45
      Czy tylko mi się tak wydaje, czy interaktywny PIT-36 za 2019 rok jest ciągle niedostępny, ściągnąć można jedynie wersję do wydruku. Coś ktoś wie?
      • mysz1978 Re: Luty 2019 26.02.20, 23:11
        ja sie rozliczylam przez internet - jak od paru lat zreszta. Mam sciagniety program e-pity i normalnie poszlo
        • ma_dorota Re: Luty 2019 27.02.20, 14:06
          A ja nie lubię tych programów, bo lubią narzucać organizację do 1%, w ostatnich latach używałam samego interaktywnego PIT ściąganego bezpośrednio z portalu Ministerstwa Finansów.

Okazuje się, że PIT-36 jest w tym roku dostępny na portalu Twój PIT.
          • czekolada72 Re: Luty 2019 27.02.20, 18:00
            Zwariuje, już trzy razy odfrunal mi post przez padek
            Pitu nie rozliczałam jeszcze, bo w ostatnich latach i tak dopłacam.
            Luty zakończony na zerze czyli de facto na plusie. Marzec zaczęty od razu sporym wydatkiem u weta, ale wydałabym drugi tyle. Jest 👌
            • mysz1978 Re: Luty 2019 27.02.20, 21:02
              no wlasnie ten program e-pity dotychczas mial narzucony 1%, potem bylo kilkanascie organizacji do wyboru, a teraz w tym roku na 100% mozna bylo wpisac samemu smile
              • ma_dorota Re: Luty 2019 28.02.20, 08:51
                mysz1978 napisała:

> no wlasnie ten program e-pity dotychczas mial narzucony 1%, potem bylo kilkanas
                > cie organizacji do wyboru, a teraz w tym roku na 100% mozna bylo wpisac samemu
                > smile

Mi wystarczył raz. Ten interaktywny był bardzo przyjazny. Ale rozliczenie w Twój PIT też jest ok.
                • mysz1978 Re: Luty 2019 28.02.20, 21:18
                  konczymy miesiac, a wiec czas na podsumowania...

Nie jeste mz siebie zadowolona, bo "popłynęłam" z ubraniami... Nabyłam też garnki, tłumaczac sie tym, ze w jednym z moich starych rondli teflon sie zdziera... No, ale moglam uzywac pozostaych, a nie kupowac od razu nowych uncertain No ale stało sie...
                  Moze w marcu bede bardziej zdyscyplinowana...
                  • enigma81 Re: Luty 2019 29.02.20, 10:10
                    W dniu wypłaty zostało mi 30 zł na koncie więc nieźle.
                    Z zakupami wczoraj popłynęłam ale to już nowy miesiąc smile
              • ma_dorota Re: Luty 2019 07.03.20, 22:32
                Myszko, a możesz mi napisać, z jakiego programu do rozliczania korzystałaś w tym roku? Przez Twój e-PIT jednak mi nie idzie rozliczenie z mężem.
                • ma_dorota Re: Luty 2019 09.03.20, 22:34
                  Dzisiaj wysłałam rozliczenie. Użyłam programu e-pity.
    • twoja-siostra Re: Luty 2019 29.02.20, 22:29
      Witam, tu autorka posta-nie mogę zalogować się na poprzednie konto... W temacie-my w lutym popłynęliśmy dużo za dużo, same wydatki ciuchowe to ponad 800 zł, ale czasem trzeba, ileż można chodzić w starych ciuchach. Dzieciom też co nieco musiałam dokupić. Przekroczyliśmy również budżet na jedzenie- część znalazła się w koszu, jestem o to na siebie zła. Nie żałuję wydatków na przyjemności, lubię wyjścia z dzieciakami. Co do PIT-u, dostaliśmy już zwrot z podatku, ba! już go nawet wydaliśmy. Kilka stówek udało się zaoszczędzić pomimo szaleństw w tym miesiącu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka