aiona2 27.10.06, 09:44 Cześć, może zaprawieni w oszczędzaniu doradzicie mi może jakiś kredyt mieszkaniowy? Taki co nie puści mnie z torbami, a pozwoli mieć swoje m3? Z góry dziękuję za wskazówki!!! Pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
trzydziestoletnia Re: kredyty, kredyty 27.10.06, 14:35 My wzielismy 65tys we frankach szwajcarskich, rozlozone ma maksymalne 30 lat, splacamy po ok.300zl miesiecznie. Nie wiem jak Ci doradzic, my bralismy to na co nas stac, w zlotowkach by nam nie dali. Moze umow sie na wizyte w jakims biurze doradczym typu expander? Sa darmowe porady, my tak sie radzilismy, ale kredyt lepiej juz sobie samodzielnie zalatwiac. Odpowiedz Link
gosia05 Re: kredyty, kredyty 27.10.06, 15:49 "Sa darmowe porady, my tak sie radzilismy, ale kredy > t lepiej juz sobie samodzielnie zalatwiac" a czemu lepiej? Odpowiedz Link
trzydziestoletnia Re: kredyty, kredyty 27.10.06, 16:53 Lepiej samodzielnie, bo mamy lepsze warunki, tzn. porady sa darmowe, ale takie biura doradcze musza na czyms zarabiac, wiec czesto maja umowy z bankami i w efekcie my-bioracy kredyt dostajemy taką a nie inną ofertę, gdy biuro pomaga zalatwiac kredyt. A to zalatwianie niczym sie przeciez nie rozni, czy to robimy z biurem doradczym, czy tez z doradcą (czy specjalistą d/s kredytow mieszkaniowych) konkretnego banku. W biurze dobrze np policzyc swoja zdolnosc kredytową (ale uwaga, czesto maja zbyt optymistyczne przeliczniki, nam np wychodzilo, ze mozemy wziac duzo wiekszy kredyt niz rzeczywiscie mogl nam zaoferowac bank), mozna tez zapoznac sie z aktualnym przekrojem ofert kredtow mieszkaniowych w roznych bankach (ale tez trzeba pamietac, ze tylko z tych bankow z ktorymi biuro ma umowe). Powodzenia! Odpowiedz Link
maremina Re: kredyty, kredyty 30.10.06, 11:15 jednak czasem firmy doradcze maja lepsze warunki wynegocjowane z bankiem niż można to zrobić indywidualnie - stąd większy optymizm w wyliczaniu zdolności kredytowej. Najlepiej porównac ofertę doradcy i samodzielnie branego kredytu. Wiem, że porady sa darmowe też w RB Expert (biuro w Warszawie na rogu Al. Solidarności I Jana Pawła) Odpowiedz Link
ewaktw Re: kredyty, kredyty 27.10.06, 16:05 Wiem, że darmowych porad udzielają doradcy kredytowi w Open Finance. Do tego pomagają przeprowadzić przez proces wnioskowania o kredyt. Odpowiedz Link
anneau Re: kredyty, kredyty 31.10.06, 13:22 Ja polecam MultiBank - ostatnio brałam kredyt również we CHF i oferta MultiBanku była najkorzystniejsza. (żadnych opłat w stylu: za inspekcje na budowie" jak np pobiera Pko bp.) Proście o CAŁOŚCIOWY KOSZT KREDYTU - ze wszystkimi dodatkowymi opłatami, ubezpieczeniami etc. - często wydaje się że oprocentowanie jest najniższe - ale suma opłat początkowych - gigantyczna. Poza tym negocjujcie! Twardo! Najpierw Bankierzy mówią, że absolutnie nie mogą zejść z ceny (prowizji, marży)- jeśli jednak im się powie że w takim razie to dziękuję bardzo bo inny bank dał korzystniejsze warunki - nagle okazuje się że wszystko jest możliwe... nam oprocentowanie spadło z 3,7 na początku do 2,75 pod koniec negocjacji powodzenia Odpowiedz Link
sengas Re: kredyty, kredyty 02.11.06, 09:46 Z Multibankiem to radzę uważać!!! Wiesz dokładnie co stanowi sumę oprocentowania twojego kredytu? Bo z tego co wiem to w tym banku to nie jest takie oczywiste i żeby sie nie okazało że początkowo korzystne oprocentowanie decyzją zarządu skoczy o 100%. Moja rada: bierz kredyt gdzie zasady oprocentowania są jasne tzn. LIBOR/WIBOR + stała marża, która nie zmienia się przez cały okres kredytowania. Wtedy masz pewności że wysokość twoich rat będzie się zmieniać wyłącznie w zależności od LIBOR/WIBOR ale to dotyczy wszystkich kredytobiorców. Nie ufaj bezgranicznie bankom, które choć oferują pozornie niższe oprocentowanie to potem odbierają je sobie z nawiązką a Multibank do takich należy. I pilnuj umowy kredytowej, czesto ukryte tam sa rzeczy o ktorych nie bylo mowy przy negocjacjach. Odpowiedz Link
reni_78 Re: kredyty, kredyty 02.11.06, 10:22 > I pilnuj umowy kredytowej, czesto ukryte tam sa rzeczy o ktorych nie bylo mowy przy negocjacjach. np. jeśli spóźni się człowiek z jakąś ratą o kilka dni, to mieszkanie w jakimś procencie przechodzi na własność kredytodawcy i trzeba będzie potem wykupować ten procent... albo po 20 latach zrobisz kaput, dzieciak nie pomyśli, nie zapłaci, to znaczy, że odstąpił od umowy i deweloper wyrzuci go z chaty, bo nie spłacona... niestety znam takie przypadki... ale nie wiem, czy nadal takie umowy funkcjonują... zasada numer 1: - zanim podpiszę przeczytam zasada numer 2: - jak nie rozumiem, szukam kogoś kto zrozumie (np. radca prawny) zasada numer 3: - jeśli nie mam możliwości zapoznać się z umową przed jej podpisaniem, a wogóle to już i teraz, to dziękuję i idę szukać szczęścia gdzie indziej wiem, że nie na temat, ale paluchy mnie zaswędziały... pozdrawiam Odpowiedz Link
myszencja6 Re: kredyty, kredyty 04.11.06, 15:36 My bralismy kredyt na mieszkanie dwa lata temu,nie wiem ile to wyszlo we frankach ale w pln jakies 150-160 tys.Na 30 lat, splacamy 650-750zl/m-c.Niestety cos tam ostatnio wzroslo nie wiem czy 'franek' czy cos innego, maz sie tym zajmuje i pilnuje.Bralismy w BPH bo dwa lata temu tam DLA NAS byly najdogodniejsze warunki.Korzystalismy z Expandera, wczesniej sprawdzilismy sami co nam oferuja poszczegolne banki.Expander wynegocjowal jeszcze lepsze warunki. Odpowiedz Link
carmela_soprano Re: kredyty, kredyty 13.11.06, 19:45 > Z Multibankiem to radzę uważać!!! Wiesz dokładnie co stanowi sumę > oprocentowania twojego kredytu? Bo z tego co wiem to w tym banku to nie jest > takie oczywiste i żeby sie nie okazało że początkowo korzystne oprocentowanie > decyzją zarządu skoczy o 100%. już nie: www.multibank.pl/co_nowego/aktualnosci?_a=12001 Uprzejmie informujemy, iż z dniem 8 listopada MultiBank dokonuje zmiany formuły ustalania oprocentowania dla Klientów ubiegających się o kredyt zabezpieczony hipoteką. Dotychczasowa forma ustalania oprocentowania w oparciu o „ decyzję Zarządu uzasadnioną zmianami wskaźników rynkowych…” zastąpiona zostaje formułą opartą na stopie referencyjnej LIBOR3M/WIBOR3M powiększonej o marżę Banku. Dokonanie tej zmiany podyktowane było sugestiami i oczekiwaniami Klientów ubiegających się o kredyt mieszkaniowy udzielany w ramach Planów Finansowych MultiBanku. Odpowiedz Link