brooks4 21.11.06, 17:10 Dosc czesto gotuje rosol (wolowo-drobiowy). Powiedzcie, do jakich potraw zuzywacie gotowane w rosole mieso? Znudzily nam sie juz krokiety, pyzy czy pierogi... Moze macie jakies fajne, nowe pomysly? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anatemka Re: mieso z rosolu 21.11.06, 18:41 do wołowiny robie zawsze sos chrzanowy. a kurczaka albo smażę, albo obieram i mrożę a potem daje do forszmaku albo jako wkładkę mięsną np. do pomidorowej dla dziecka. Odpowiedz Link
kitty Re: mieso z rosolu 22.11.06, 02:10 Jesli znudzą sie poprzednie porady (dobre) proponuje coś innego - pasztet. Resztki dokładam do woreczka w zamrażarce. Kiedy zbierze sie ok 1 kg dokupuje wątróbki, wędzonki jakiejś (np podgradla), mielę, doprawiam i piekę. Ostatnio robiłam, i koszt 3 kg pasztetu ( nie liczę wlasnie tych mrozonych resztek) wyszedł ok 7 zeta, dla nas dwójki jest trochę jedzenia. A najważniejsze - wiesz co jesz! Odpowiedz Link
lorienn1 Re: mieso z rosolu 22.11.06, 09:29 swoje pasztety dobra rzecz. jednak jeżeli wychodzi tak dużo, to pewnie część mrozisz i jest to już kolejne mrozenie mięsa, bałabym się. Mięso raz rozmrożone nie powinno byc mrożone ponownie. Odpowiedz Link
ewaktw Re: mieso z rosolu 22.11.06, 10:24 Surowe owszem, ale po przetworzeniu tj. upieczeniu jako pasztet może byc spokojnie zamrożone ponownie. Odpowiedz Link
brooks4 Re: mieso z rosolu 22.11.06, 15:01 Dzieki za pomysl, nie wpadlam na ten pasztet ) O wolowinie w sobie chrzanowym calkiem zapomnialam a to bylo calkiem niezle jedzonko. Kurczaka gotowanego rzadko uda mi sie uratowac - jesli to maz pierwszy dopadnie garnka ale jesli tak sie kiedys stanie to i z niego cos stworze ) Dziekuje serdecznie! Odpowiedz Link
oonaion Re: mieso z rosolu 19.12.06, 22:52 Kitty, mozesz podac dokladny przepis na ten pasztet... Bardzo Cie prosze Mam takie resztki kurczaka i mozna by je jakos wykorzystac - narobilas mi checi nten pasztecik. Bardzo Cie prosze podaj przepis Odpowiedz Link
klaviatoorka Re: mieso z rosolu 22.11.06, 19:56 to może najpierw ty napisz, jaki masz pomysł na uratowanie przed mięsożerną rodziną owego mięsa z rosołu .... Odpowiedz Link
brooks4 Re: mieso z rosolu 22.11.06, 22:24 dopadam pierwsza gara i szybko robie farsz do pierogow/pyz/krokietow )) Gdy mi sie nie uda wygrac wyscigu zwykle zostaje wolowe a z kuraka tylko piersi.. Odpowiedz Link
judith79 Re: mieso z rosolu 23.11.06, 13:03 jak udaje wm sie przerobic w jakikolwiek sposob kure? to mieso jest potwornie twarde, gumiaste i dosc paskudne w smaku. nawet jak dla psa obieram to sie musze ostro napocic. Odpowiedz Link
brooks4 Re: mieso z rosolu 23.11.06, 15:07 ja gotuje kurczaka, zwykle dosc malego, tak mniej wiecej do 1 kg... Mieso jest delikatne, po jakims czasie samo odchodzi od kosci. Moze z dorosla kura jest wiecej problemow, nie wiem, nie kupuje. Odpowiedz Link
jagoda85 Re: mieso z rosolu 23.11.06, 17:53 Z gotowanego wołowego albo kurczaka można zrobic bardzo dobra potrawkę. Mięso i jarzynę z rosołu kroję w kostkę, robię sos na niewielkiej ilości rosołu, mieszam to wszystko i trochę podduszę. Pychotka. Odpowiedz Link
maga202 Rizotto 16.12.06, 22:13 Ostatnio zrobiłam na gotowanym kurczaku rizotto. Pycha!! Odpowiedz Link
black_currant Re: mieso z rosolu 17.12.06, 11:57 Kurczaka posypuję papryką i odsmażam, żeby się skórka przyrumieniła - pycha Ewenutalnie obieram ze skóry i kości, dzielę na małe kawałki i wrzucam do galarety (do której można też dodac plastry rosołowej marchweki). Mięso wołowe mielę, mieszam ze smażoną cebulką i po doprawieniu używam jako farszu do canneloni, albo mieszam z sosem grzybowym z torebki i zuzywam jako 'wkładkę mięsną' do zapiekanki (np. z ziemniakami i fasolką, albo kukurydzą.) Odpowiedz Link
tina43 Re: mieso z rosolu 17.12.06, 20:17 Jesli gotuję rosół z połowki kury rosołowej, gotuję go w większym garnku uwzględniając ,że ok. 1 litr odleję i zrobię galaretki z podrobionym mięsem z kury , dodam trochę pokrojonych warzyw z rosołu i żelatynę.Wychodzi mi zwykle 6 salaterek - i niedzielne sniadanie jest inne niż zwykle ( rosół gotuję w sobotę wieczorem). Odpowiedz Link