korniz 30.09.07, 21:22 My niestety sporo do tej pory 400 zł a teraz o połowę więcej.Mąż dojeżdza do pracy.Niestety taniej nie można -póki co nie takiej możliwości-brak komunikacji. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alba.alba Re: ile wydajecie miesięcznie na paliwo? 30.09.07, 22:52 Przepraszam że się wtrącę, ale swego czasu przekonywano mnie na tym forum, że na samochodzie nie powinno się oszczędzać. A tu proszę bardzo - przeszło 400 zł na samo paliwo. Jeśli dodać do tego koszty ubezpieczenia, wizyty u mechaników, myjnie, kosmetyki samochodowe, ewentualne opłaty za parkowanie i mandaty to wychodzi ładna sumka. A mnie przekonywano, że taniej wynosi utrzymywanie samochodu niż wzięcie od czasu do czasu taksówki. Odpowiedz Link
iberia.pl Re: ile wydajecie miesięcznie na paliwo? 30.09.07, 22:56 wiele zalezy od rocznego przebiegu, jesli ktos rocznie jezdzi 5 tys km to faktycznie moze warto z tego auta zrezygnowac, a co innego jelsi ktos jezdzi25-30 tys km/rok. Odpowiedz Link
zooba Re: ile wydajecie miesięcznie na paliwo? 01.10.07, 07:56 Alba.alba, ważne też ile osób jeździ tym samochodem, gdzie mieszkają itp. Trochę upraszczasz sprawę widząc ja tak czarno-biało. Odpowiedz Link
ktw2007 Re: ile wydajecie miesięcznie na paliwo? 01.10.07, 08:20 ok 500 zł.- dojazd w obie strony 50 km /codziennie . Praca od 6.00 rano !!! Dojazd na tą godzinę oznaczałby wstawanie o 3.00 i dojazd 2 godzinny , to samo powrót do domu .Zastanów sie Alba zanim zaczniesz sie wymądrzać. Odpowiedz Link
iberia.pl Re: ile wydajecie miesięcznie na paliwo? 30.09.07, 22:57 nie napisalas jakie paliwo:beznyzna czy lpg. Moze warto sie zastanowic na instalacja lub autem z lpg. Odpowiedz Link
zooba Re: ile wydajecie miesięcznie na paliwo? 01.10.07, 08:56 My wydajemy około 600 zł, benzyna, 1.5 litra silnik. Właśnie się zastanawiam nad zmianą samochodu na diesla, lpg odpada, potrzebujemy duży bagażnik i jakos nie mam przekonania do gazu. Zdecydowanie jest to miejsce na poszukanie oszczędności w budżecie. Odpowiedz Link
ula27121 Re: ile wydajecie miesięcznie na paliwo? 01.10.07, 08:41 Oboje z mężem dojeżdżamy do pracy. Mąż co dziennie ok 70 km w dwie strony- 356 zł (lpg) Ja co dziennie ok 30km w dwie strony - 160zł ( lpg) wydajemy mniej więcej tyle samo co na bilety miesięczne by było. A samochody mamy 10-cio i 14-letni zatem utrzymanie nie jest drogie( ubezpieczenia, części- na szczęście nie psują się zbytnio) Odpowiedz Link
b-b1 Re: ile wydajecie miesięcznie na paliwo? 01.10.07, 10:18 Wydajemy około 600-700zł-dwa samochody-jeden na gaz, drugi benzynowy.. Bez samochodów ani rusz.. Odpowiedz Link
75ona Re: ile wydajecie miesięcznie na paliwo? 01.10.07, 10:24 codziennie 30 km do pracy??? Nie myśleliście, zeby jeździć jednym autem, a wracać ew. jedno w Was komunikacją miejską? Właśnie dlatego wolę mieszkać w mniejszym mieszkaniu w mieście, niż mieć dom za miastem. Bo pozorna oszczędność w chwili zakupu po chwili się odbija dużo wyższym kosztem życia. Szczególnie, jak się pojawią dzieci w wieku szkolnym i chce im się zapewnić ciekawe zajęcia dodatkowe, a każdy przejazd do miasta, to właśnie 20-30 km w jedna stronę. Na dojazdy do pracy wydaję 85 zł (jeżdżę autem na benzynę i koszt dojazdu jest zbliżony do miesiecznej sieciówki). Łącznie na paliwo wydaję około 200 zł miesiecznie (bo lubimy w weekend w sobotę i w niedzielę pojechać za miasto do lasu, a to zawsze każdorazowo jakieś 50-60 km). Ubezpieczenie na cały rok 1400 zł (Hestia AC, OC, NW, Assistance obejmujące w przypadku awarii wszystkich pasażerów) wiem, ze można taniej, ale wolę wybrać sprawdzone towarzystwo, niż później walczyć o każdy grosz), naprawy rocznie max. 400 zł w sumie, głównie dlatego, ze do 10.000 robie przegląd kompletny i wymieniam co trzeba, a to koszt ok. 150 zł. MAmy Felę 1999 rok, silnik 1,6 z klimą. Bardzo oszczędne auto. Co do zakupu diesla, to radzę się zastanowić, jest co prawda tańszy w utrzymaniu, ale droższy w chwili zakupu, wiec dość długo się "zwraca". Odpowiedz Link
zooba Re: ile wydajecie miesięcznie na paliwo? 01.10.07, 10:35 Wiem, ze diesle sa droższe, ale i tak nie biorę pod uwagę zakupu nowego z salonu, więc chyba aż tak dużo nie przepłacę. Nasz samochód jest wykorzystany na maksa - pracujemy i uczymy sie w tej samej części Poznania i nie robimy żądnych dodatkowych kursów przy codziennych dojazdach. Niestety i tak benzyna zżera duzo kasy. Odpowiedz Link
ula27121 Re: ile wydajecie miesięcznie na paliwo? 01.10.07, 12:27 75ona napisała: > Właśnie dlatego > wolę mieszkać w mniejszym mieszkaniu w mieście, niż mieć dom za > miastem. Ja mieszkam w mieszkaniu na wsi. Na miasto nie było nas stać ani na kredyt (brak takiej zdolności) ani możliwości spłacania wysokich rat, no i opłaty za mieszkanie też większe. Poza tym pracujemy w dwóch różnych miastach. Odpowiedz Link
izzunia Re: ile wydajecie miesięcznie na paliwo? 01.10.07, 19:18 ja mam 15-20 km w jedna strone - mieszkam w wawie i tyle zajmuje dojazd do pracy - samochodem to 20-30 min, komunikacja 40-50. malzonek ma ok 6 km do pracy - dojazd samochodem 12 min - komunikacja min 40. koszt miesieczny obu aut: benzyna: ok 600pln. Roczne ubezpieczenie ~3000 za oba auta (OC + AC w pełnych pakietach). Odpowiedz Link
ewaktw Re: ile wydajecie miesięcznie na paliwo? 01.10.07, 10:53 Zużywamy jeden pełny bak benzyny miesięcznie a to jakieś 200-230 zł. Więcej jeśli w danym miesiącu odwiedzamy teściów, bo mieszkają dalej albo jeśli sami gdzieś wyskakujemy na weekend - wtedy tankuję co 3 tygodnie. Ale autem dojeżdżam tylko ja - 10 km w jedną stronę. Mąż pracuje w domu. Paliwo nie jest więc jakimś super wydatkiem, nigdy też nie zastanawialiśmy się nad rezygnacją - chodzi po prostu o wygodę. Mogłabym dojeżdżać komnukacją miejską za pewnie dużo mniej, ale autem szybciej dojeżdżam, bo akurat na mojej trasie nie ma zazwyczaj korków. Do tego gdybym zdecydowała się na tramawaj, to trasa na której musiałabym jeździć jest specyficzna i dużo w tramwaju tzw. meneli - niezbyt przyjemnie się jedzie jak śmierdzą i przeklinają głośno. Do tego rano odwożę do przedszkola dziecko, a 2x w tygodniu po pracy robię większe zakupy, więc dojazd do sklepu to jedna korzyść z auta, a druga, że nie muszę dzwigać ciężkich siatek. Odpowiedz Link
nanuna 100 zł 01.10.07, 12:02 codziennie dojezdzam do pracy na drugi koniec miasta + wyjazdy po zakupy - VW lupo 1,4 tdi Odpowiedz Link
iberia.pl Re: 100 zł 02.10.07, 13:24 jop napisała: > 100 zł? To chyba motorowerem. doczytja, ze kolezanka w Lupo na silnik Diesla..... Odpowiedz Link
iberia.pl Re: JOP - znów atakuje - uprasza sie o nieodpowia 02.10.07, 15:34 sorrki, nie wiedzialam, ze to troll. Odpowiedz Link
nanuna Re: JOP - znów atakuje - uprasza sie o nieodpowia 02.10.07, 15:41 A ja nie mogłam się powstrzymać sorrki Odpowiedz Link
jop Re: JOP - znów atakuje - uprasza sie o nieodpowia 02.10.07, 16:53 Nie poczuwam się, koleżanka ktw programowo nazywa trollami ludzi, z którymi się nie zgadza. Odpowiedz Link
nanuna Re: 100 zł 02.10.07, 15:19 Jop skoro jestes takim ekspertem to zapewne wiesz ze motorowery mają silniki benzynowe a nie diesla! A skrót tdi ( jak napisalam w swoim poprzednim poscie) oznacza turbo DIESEL z intercoolerem. Owszem VW Lupo jest niewiele większy od motoroweru ale na tym podobienstwa się konczą Odpowiedz Link
jop Re: 100 zł 02.10.07, 16:56 Dobrze, to może napisz, ile kilometrów przejeżdżasz miesięcznie, bo określenie "na drugi koniec miasta" oznacza co innego dla kogoś, kto mieszka, powiedzmy, we Wrocławiu, a co innego dla mieszkańca Pcimia Dolnego. Tak czy inaczej, 100 zł na paliwo, nawet diesla, wydaje mi się dziwnie mało przy codziennej jeździe, czymś, co bynajmniej nie jest cichocienko 700. Odpowiedz Link
nanuna Re: 100 zł 02.10.07, 17:49 Wypadalo najpierw zadać to pytanie, dopiero potem komentować. Mieszkam w średniej wielkości Bydgoszczy, dziennie robię ponad 15 km w dwie strony, na trasie gdzie nie ma korków i mozna utrzymać stałą prędkość auto,staram się jezdzić ekonomicznie, nie hamować niepotrzebnie ani nie gazować. Dodatkowo kilka razy w miesiacu wyjazdy do sklepu oddalonego około 2 km od domu. Samochód to jak pisalam vw lupo 1,4 dti na pompo-wtryskach, cały miesiąc przejezdzam na jednym baku - a mam zwyczaj tankować ( dodam ze tankuje v-power`a) nim wskazówka dosięgnie rezerwy, wiec "wchodzi" niecaly bak i płacę okolo 100 zl. Odpowiedz Link
nanuna a tak nawiasem to 02.10.07, 18:01 cienqucento 700 po mieście pali okolo 7-8 litrów na 100 km, dodam ze beznyny, wiec raczej nie jest to auto ekonomiczne Na dodoatek jezeli ma automatyczne ssanie i japoński gaznik to będzie palil nawet okolo 10 litrów A vw`nowskie silniki diesla w tdi są najekoniczniejsze. Jako ciekawostkę powiem jeszcze - w co pewnie znów bedzie cięzko Tobie uwierzyć - ze poprzednio jezdzilam vw golfem III 1,9 tdi, 90KM, rocznik 94, ktory palil 4,5 litra ropy na 100 km. Odpowiedz Link
zabeczka84 Re: 100 zł 02.10.07, 21:52 Droga koleżanko jop, sprawdz prosze na mapie gdzie leży bydgoszcz i ile ma powierzchni a potem nazywaj je "wyjątkowo małym miastem", fakt warszawa to nie jest ale do najmniejszych nie należy co mozna pokazac na przykładzie komunikacji miejskiej, z jednego końca na drugi jedzie się 1,5 h. Odpowiedz Link
kitty4 Re: ile wydajecie miesięcznie na paliwo? 01.10.07, 12:22 no cóż....., mój mąż wydaje między 1920 a 2300 zł na paliwo. Cholerny, paliwożerny samochód. Ja nie chciałam silnika o pojemnosici 3,2 ! Odpowiedz Link
b-b1 Re: ile wydajecie miesięcznie na paliwo? 01.10.07, 13:23 kitty4 napisała: > no cóż....., mój mąż wydaje między 1920 a 2300 zł na paliwo. > Cholerny, paliwożerny samochód. Ja nie chciałam silnika o > pojemnosici 3,2 ! Ja mam 4 litrowy-ale wrzuciłam butle z gazem-więc koszt mniejszy o prawie połowę-nie było wyjścia-mam taki podjazd, że zima bez 4X4 nie da rady Odpowiedz Link
iberia.pl Re: ile wydajecie miesięcznie na paliwo? 01.10.07, 14:51 kitty4 napisała: > no cóż....., mój mąż wydaje między 1920 a 2300 zł na paliwo. > Cholerny, paliwożerny samochód. Ja nie chciałam silnika o > pojemnosici 3,2 ! widocznie Was stac....na tak drogi w utrzymaniu samochod. Odpowiedz Link
joanna_poz Re: ile wydajecie miesięcznie na paliwo? 01.10.07, 15:16 ok. 360 zł dojazdy moje do pracy 30 km w obie strony dziennie (mieszkamy za miastem). na szczęscie drugi samochód najlepszy, bo służbowy czyli darmowy Odpowiedz Link
asia.asz Re: ile wydajecie miesięcznie na paliwo? 01.10.07, 17:59 jesli jezdzimy tylko do zlobka i po zakupy (raz na tydzien) to ok 40 euro - 160 zl jesli gdzies na wycieczke to dochodzi za benzyne, no ale nie mozna sobie tak odmawiac i oszczedzac na wszystkim, my wlasnie na wycieczki sobie odpuszczamy dzieki temu sporo zwiedzilismy Odpowiedz Link
nanuna jeszcze jedno 02.10.07, 18:09 istnieje na forum coś takiego jak wizytówka, gdzie mozna sobie doczytać gdzie mieszkam. Co niektórzy nie mają załozonym wizytówek i wtedy mozna pisać o sobie rózne rzeczy, bo nikt tego nie sprawdzi... Odpowiedz Link
miska_malcova Re: jeszcze jedno 02.10.07, 22:29 wydajemy miesięcznie ok. 350 zł na paliwo - mąż dojeżdża do pracy + wjazdy weekendowe co 2-gi weekend Odpowiedz Link
ktw2007 Re: jeszcze jedno 03.10.07, 08:32 Nanuna ...ja tylko niesmiało napisałm o unikaniu tej pani , bo ją trochę poznałam ...JAk chce poznać jej poglądy na inne ,niż paliwowe kwestie polecam niedawny wątek " gdzie kupujecie swoje ubrania ..." Odpowiedz Link