lisia312 01.04.08, 20:11 Niestety muszę kupić nową, bo stara ( 12 letnia Ardo) niestety odmówiła współpracy- uciekł gaz z agregatu zamrażarki.Wiem, że ma być klasy A+ czy jakieś sugestie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
reni_78 Re: chłodziarko- zamrażarka 02.04.08, 13:24 polecam dwa agregaty - jeden do zamrażarki, jeden do chłodziarki ja się niestety sfrajerowałam, i muszę 'unieruchomić' całą lodówę, gdy chcę cokolwiek doprowadzić w niej do porządku... jeszcze bardziej niestety, a może stety, że zaczynam powoli panować nad własnym chronicznym odruchem niedomykania zamrażarki... jeśli chodzi o konkrety - producent, typ, model, dane techniczne - jestem ciemniejsza niż tabaka w rogu... Odpowiedz Link
marzeka1 Re: chłodziarko- zamrażarka 02.04.08, 14:18 Kupiłam ostatnio srebrą lodówko-zamrażarkę Arisstona klasy A+, jest cudownie cicha (mam porównianie ze starą lodówką). Warto (teraz to już wiem) kupić taką, która na wysokości oczu na lodówkę, a na dole zamrażarkę. Ja ze swojej jestem baaaardzo zadowolona. Odpowiedz Link
lisia312 Re: chłodziarko- zamrażarka 02.04.08, 15:16 no właśnie ja z mojej byłam zadowolona, miała 2 agregaty, więc lodówka chodzi dalej, ale bez zamrażarki ciężko.I zamrażarka była na dole...( a raczej jeszcze jest. Zastanawiam się nad tym, czy jak jest jeden agregat, to nie można wyłączyć samej zamrażarki lub samej lodówki? Odpowiedz Link
kobietazwyczajna chłodziarko- zamrażarka 22.09.08, 02:16 Przeszukuję to forum poszukując porad w kwestii zakupu nowej lodówki. Padła nam właśnie zamrażarka, a właściwie jeden z agregatów, w starej dobrej chłodziarko-zamrażarce (POLAR CZN 340). Stanęliśmy przed koniecznością zakupu nowej. I okazuje się, że nie jest to takie proste. Szukam jakiejś pomocnej dłoni w postaci wyszukiwarki albo czegoś takiego. Może Wy mi pomożecie... ... czego potrzebuję? wysokość minimum 180cm; szerokość do 60cm; głębokość do 65cm koniecznie dwie szuflady na warzywa i szklane półki, oczywiście wyjmowane półki (rozbrajają mnie w opisie słowa mówiące o wyciąganych półkach i oświetleniu wewnętrznym) samorozmrażająca się (no frost) chłodziarka i w miarę możliwości taka sama zamrażarka pojemność zamrażarki to minimum 80 litrów przydałby się jakiś sygnał (dźwięk, światełko) o podwyższeniu temp. (czyli awarii) dwa termostaty koniecznie, ale cały czas zastanawiam się czy 1 agregat czy też dwa? A'propos czy agregat i kompresor to to samo? Po lekturze forum serwisowego dowiedziałam się, że instalacja powinna być napełniona izobutanem czyli gazem R600a (mam nadzieję, że niczego nie przekręciłam) ...i to chyba koniec mojego koncertu życzeń. Dodam tylko, że mam na to 1500-2000zł (im mniej wydam tym lepiej oczywiście). Preferowane marki? Na pewno NIE: Ardo, Ariston, Indesit. O tych markach na forach serwisowych nie mówią najlepiej i dlatego. Wg "Elektrody" godne polecenia są Siemens, Bosch, Electrolux, AEG, Zanussi. Czy ktoś jest w temacie? Ktoś kupował może ostatnio coś z tej grupy towarów? Jest może ktoś specmanem lodówkowym? Będę wdzięczna za wszelkie sugestie. Im szybciej tym lepiej :-] Odpowiedz Link
pulpet_estradowy Re: chłodziarko- zamrażarka 22.09.08, 07:51 Jeżeli w grę wchodzi bardzo wysoka chłodziarko-zamrażalka, to mogę z czystym sumieniem polecić AEG Santo 86378 KG . Bardzo estetyczna, w kolorze inox, ale nie zostają ślady po palcach i nie jest błyszcząca. Cichutka i oszczędna. Polecam. Odpowiedz Link
akacjax Re: chłodziarko- zamrażarka 23.09.08, 22:52 Obecne agregaty jednak o klasę lepsze niż te dawniejsze i jeżeli producent zapewnia, że jeden da rade..to da...Wiadomo jeżeli lodówko-zamr. olbrzymia-to może faktycznie z dwoma brać lepiej. Ja wypowiem się na temat dwóch modeli-gorenje i elektrolux, teraz mam ten drugi a tęsknię za gorenje-lepszy układ półek na drzwiach i "listew mrożących"-szybsze rozmrażanie. Co do klasy A+ warto policzyć ile lat trzeba używać lod. by zwróciła się wyższa cena zakupu. Mnie wyszło, że to dość sporo. Odpowiedz Link