rmua 10.10.08, 13:19 Jaka jest szansa na zrezygnowanie z placenia tego podatku- mamy telewizję satelitarną i net, czy płaci się za sam fakt posiadania telewizora, czy może ktoś wygłosił na poczcie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kluska-2 Re: abonament rtv 10.10.08, 15:52 mozna na poczcie wyrejestrowac odbiornik TV na podstawie podania Odpowiedz Link
krzysztofsf Re: abonament rtv 10.10.08, 23:34 kluska-2 napisała: > mozna na poczcie wyrejestrowac odbiornik TV na podstawie podania Oplacajac jednoczesnie kablowke? Obawiam sie, ze kiedys (o ile nie przejda - i ty jest nadzieja - plany calkowitej likwidacji abonamentu) moze nastapic porownanie baz danych klientow oplacajacych kablowki z oplacajacymi abonament - i nakazy platnosci dla bezabonamentowych. Osobiscie dziwie sie, ze nikt nie wpadl na pomysl ustawy, ze dostawcy kablowki sa jednoczesnie zamiast poczty posrednikami w odprowadzeniu abonamentu, dolaczajac jego wartosc do oplaty za kablowke. No ale, jak panstwo udaje, ze abonament nie jest podatkiem, to moze miec trudnosci w zastosowaniu rozwiazan na wzor vat. Odpowiedz Link
araceli Re: abonament rtv 11.10.08, 19:25 krzysztofsf napisał: > Oplacajac jednoczesnie kablowke? > Obawiam sie, ze kiedys (o ile nie przejda - i ty jest nadzieja - plany calkowit > ej likwidacji abonamentu) moze nastapic porownanie baz danych klientow oplacaja > cych kablowki z oplacajacymi abonament - i nakazy platnosci dla bezabonamentowy > ch. Nie, ponieważ byłoby to niezgodne z ustawą o radiofonii i telewizji. Ustawa ta nakłada obowiązek opłat od... odbiornika RTV Płacąc za kablówkę płacisz za usługę. Ja np. mam kablówkę bo muszę - inaczej nie było możliwości podłączenia internetu. Telewizora ani radia nie posiadam więc nie muszę płacić abonamentu (nie mam co rejestrować ) Odpowiedz Link
krzysztofsf Re: abonament rtv 12.10.08, 10:46 araceli napisała: > krzysztofsf napisał: > > Oplacajac jednoczesnie kablowke? > > Obawiam sie, ze kiedys (o ile nie przejda - i ty jest nadzieja - > plany calkowit > > ej likwidacji abonamentu) moze nastapic porownanie baz danych > klientow oplacaja > > cych kablowki z oplacajacymi abonament - i nakazy platnosci dla > bezabonamentowy > > ch. > > Nie, ponieważ byłoby to niezgodne z ustawą o radiofonii i telewizji. A myslisz, ze na podstawie czego mogliby wprowadzic taka, o jakiej pisze forme? Artkulu w wyborczej? Oczywiscie, ze droga nowej ustawy. > Ustawa ta nakłada obowiązek opłat od... odbiornika RTV Płacąc za > kablówkę płacisz za usługę. > > Ja np. mam kablówkę bo muszę - inaczej nie było możliwości > podłączenia internetu. Telewizora ani radia nie posiadam więc nie > muszę płacić abonamentu (nie mam co rejestrować ) I co z tego? Jesli w ustawie dodaliby "posiadanie odbiornika lub doprowadzenie od operatora sygnalu umozliwiajacego odbior" i mozesz sie.... Wedlug mnie najuczciwsze (o ile calkiem nie zrezygnuja z abonamentu) byloby zakodowanie, gdy Polska przejdzie na calosc nadawania cyfrowego, za wyjatkiem dziennikow i oredz rzadowych. Wtedy mieliby wplywy zgodne z faktyczna ogladalnoscia.... Odpowiedz Link
mujer_bonita Re: abonament rtv 12.10.08, 12:14 krzysztofsf napisał: > I co z tego? > Jesli w ustawie dodaliby "posiadanie odbiornika lub doprowadzenie od operatora > sygnalu umozliwiajacego odbior" i mozesz sie.... Owszem ale musieliby zmienić ustawę. A w związku z tym, że pomysłów jest 100 000 i kłócą się o to od lat to nie przewiduję dojścia do wspólnych wniosków. Problem polega na tym, że na ściąganiu abonamentu zależy tym, którzy go dostają czyli m. in. telewizji publicznej a opłaty musiałby nałozyć rząd. Rządowi raczej nie zależy na spadku popularności z powodu kolejnego podatku, który celom rządu w zasadzie nie służy. Odpowiedz Link
dominikjandomin Re: abonament rtv 13.10.08, 11:40 krzysztofsf napisał: > Wedlug mnie najuczciwsze (o ile calkiem nie zrezygnuja z abonamentu) byloby zak > odowanie, gdy Polska przejdzie na calosc nadawania cyfrowego, za wyjatkiem dzie > nnikow i oredz rzadowych. Orędzia rządowe i wszystkie programy z politykami powinny byc tym bardziej kodowane. I opatrzone czerwonym znaczkiem "tylko dla dorosłych o mocnych nerwach - oglądasz na własne ryzyko". Odpowiedz Link
ula27121 Re: abonament rtv 13.10.08, 13:43 No to ja planuje radio zgłosić ale....coś dojść nie mogę Odpowiedz Link
moingeal Re: abonament rtv 17.04.26, 08:10 W dzisiejszych czasach telewizja publiczna to już przeżytek. To tak jak by mi dzisiaj kazali zaprzęgiem konnym jeździć po mieście. Odmówiłem płacenia telewizji i po kontroli okazało się że nie mam w domu nic, na czym można by odbierać telewizję. Oferta programowa nie nadaje się do oglądania a w tym multum reklam na które szkoda mi prądu i cennego czasu. Nie mieszamy się do propagandy politycznej więc radio i telewizja odpada. Płacę abonament za internet a gdy chcę posłuchać muzyki to mam w domu dwie wielkie szafy z płytami CD i jeszcze jedną szafę z płytami winylowymi więc mam czego słuchać. W moim zbiorze mam nagrania rodzynki, które w radiu alni telewizji nigdy nie były. Na bieżąco kupujemy płyty muzyczne bo muzyka w życiu jest najważniejsza. Odpowiedz Link