Dodaj do ulubionych

nowinki techniczne

03.11.08, 18:06
2 lata temu kupiłam aparat fotograficzny. Kosztował 700zł.
Dzisiaj taki sam aparat, albo mu podobne kosztują 300..
Wówczas miałam stary model, gdzie zdjęcia wywoływało się w sklepie, a szkoda
mi było przegapić sporo uroczystości. Bubla nie chciałam kupować, wiec kupiłam
ten za 700zł...

Teraz, moj aparat jest.. przeciętny. I nie wiem czy to standardy poszły w
gorę, czy coś się w nim popsuło, bo zdjęcia które robi sa coraz to gorszej
jakości..
Dlatego pytam: jak kupować drukarki, komputery, aparaty by w zmieniających sie
warunkach, nie tylko nie stracić, ale mieć je na dlugie lata... Wszystko sie
udoskonala i trudno jest nadążyć, a rzeczy najnowsze sa strasznie drooogie..

1) przeczekać az stanieje, nowości sa najdroższe (tylko ze jak jedno stanieje
to wejdzie drugie ''o niebo lepsze'', i co znów czekać?)
2) kupować rzeczy dobrych marek, renomowane, od lat ''na rynku''..
3)?
..
Obserwuj wątek
    • gad.forumowy Re: nowinki techniczne 03.11.08, 18:21
      Nowości są drogie jak wchodzą na rynek. Szczególnie dotyczy to innowacji takich jak np. iPhone.
      Komputer na długie lata? Teraz Microsoft ładnie strzelił sobie gola do własnej bramki prezentując Windows Vista, także XP jeszcze jakiś czas będzie królował. To jeden z najlepszych systemów operacyjnych ostatnich czasów, jest już na rynku ponad 7 lat. Wymagania ma niezbyt duże, więc na 7-letnich komputerach spisuje się znakomicie.
      Sprzęt elektroniczny w stylu aparat cyfrowy czy komputer ciężko jest używać długie lata. Po kilku zestarzeje się on technologicznie tak bardzo, że konieczna będzie jego wymiana. No chyba że pogodzimy się z brakiem pewnych funkcji. I tak notebook z którego piszę ma 7 lat, a telefon użytkuję od lat 9-ciu (bo mi MP3, kamera i kolorowy wyświetlacz są zbędne).
      Aparat fotograficzny za 700 zł to tani jest. Prędko nie zestarzeje się taki za 7 tyś wink . Ale w przypadku aparatów cyfrowych warto kupić lustrzankę. Klasyczna konstrukcja prędko się nie starzeje. Chociaż zabieranie na wyjazdy weekendowe takiego kilograma dodatkowego bagażu wygodne nie jest. Z tego względu kupiłem sobie "cyfrówkę" kieszonkową, którą mogę zabrać wszędzie. Postęp technologiczny przez 3 lata dokonał się taki, że to maleństwo ma więcej megapikseli niż lustrzanka i robi zdjęcia porównywalnej jakości.
      • maggis1980 Re: nowinki techniczne 05.11.08, 10:08
        Rozbawilo mnie ostatnie zdanie prawie do lez smile)
        Gadzie, jesli dla Ciebie najwazniejsze sa megapiksele, to
        faktycznie, masz na pewno swietny "aparat" smile))))
    • tinga1 Re: nowinki techniczne 03.11.08, 19:57
      Wiesz, wydaje mi się, że wszystko zależy od powody, dla którego kupuje się ten
      nowy sprzęt, czy np. komputer potrzebny Ci jest jako lepsza maszyna do pisania
      czy też używasz skomplikowanych programów graficznych. Mój mąż twierdzi (a
      trochę się na tym zna... wink),że w przypadku kupna komputera są elementy, na
      których można oszczędzać i takie, na których nie warto. Warto np. zainwestować w
      dobrą płytę główną, dzięki której później będzie można ten komputer rozbudować i
      unowocześnić.
      • ula27121 Re: nowinki techniczne 03.11.08, 20:20
        O, 0, 0! Mój mów to samo, łącznie z tym , że się na tym trochę znawink
        A ja jak się napaliłam na laptopa to odczekałam kwartał i warto było.
        A co do aparatu to mój również teraz z 300 zł tańszy ale zdjęcia robi jak robił
        - wyśmienite i uwielbiam go ( prosty, hiperprosty w obsłudze)
      • gad.forumowy Re: nowinki techniczne 04.11.08, 00:00
        tinga1 napisała:
        > Warto np. zainwestować w dobrą płytę główną, dzięki której później
        > będzie można ten komputer rozbudować i unowocześnić.

Kilka lat temu miało to jeszcze rację bytu. Teraz, gdy ceny spadły a technologie zmieniają się co rok, albo 2 rozbudowywanie komputera nie ma sensu. Jak się przeliczy to okazuje się, że lepiej wyjdzie kupić nowy. No chyba, że będą to jakieś małe rozbudowy typu dołożenie kostki pamięci.
        • kreatywni Re: nowinki techniczne 04.11.08, 01:20
          Może to głupio zabrzmi na forum "Oszczędzamy", ale dzisiejszy sprzęt jest z założenia tani. Laptop za 2 tys., cyfrówka za 300-700zł, komórki poniżej 200,- w supermarketach. Kupując taki sprzęt nie możemy zakładać, że będzie nam służył długie lata.
          Wszystko zależy od wymagań i naszych oczekiwań. Czasem lepiej dołożyć, kupić dobry, nowy produkt - pewnie przetrwa więcej.
          Czasem jednak lepiej kupić cyfrówkę za 500,- zamiast lustrzanki za 2000,-. Można ją szybciej zmienić na nowszy model i nie trzeba na nią tak dmuchać, bo mniej szkoda...
          Uniwersalnej recepty dla wszystkich nie ma. Dlatego w sklepach mamy szeroki wybór.
          • isia2711 Re: nowinki techniczne 06.11.08, 10:00
            > Wszystko zależy od wymagań i naszych oczekiwań.

O to to! smile
            Chyba najwazniejsze jest, zeby sie zastanowic po co nam jest ten
            sprzet. Jesli do szpanowania przed kumplami - to wtedy najnowszy i
            najdrozszy ;-P

Jesli robienie zdjec nam wychodzi i jest naszym hobby - 3 000 zl na
            aparat to nie wydatek tylko inwestycja smile Ja potrzebowalam aparatu
            zeby popstrykac fotki na wakacjach, wiec kupilam cyfrowke za 600 zl
            i dla mnie jest wystarczajaco dobra.

Kazdemu wedlug potrzeb smile
          • alba.alba Re: nowinki techniczne 09.11.08, 22:35
            kreatywni napisała:
            > Może to głupio zabrzmi na forum "Oszczędzamy", ale dzisiejszy sprzęt jest z zał
            > ożenia tani.

Nie powiedziałabym, że w Polsce sprzęt jest z założenia tani, biorąc pod uwagę porównanie polskich cen z zagranicznymi. To sposób myślenia typowy dla krajów postkomunistycznych - żeby coś było dobre, musi być bardzo drogie. I właśnie ten sposób myślenia jest podstawą oszukańczych strategii marketingowych w Polsce - ten sam produkt jest sprzedawany o wiele drożej w Polsce niż na Zachodzie. To ten sam mechanizm, który pozwala sprzedawać coca-colę w Afryce kilka razy drożej niż w Ameryce i niż jest ona rzeczywiście warta.
        • tinga1 Re: nowinki techniczne 04.11.08, 20:58
          Jak kto woli. Ja bym się jednak upierała, że rozbudowa wyjdzie taniej.
          Zresztą tak jak już wspomniałam - zależy do czego tego kompa używasz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka