hala24_2 04.03.09, 14:38 Czy już myślicie o nich czy jeszcze daleko do myślenia. Dziś postanowilam zrobić pierwszy plan na święta. Wypisałam rownież ozdoby okazyjnie kupione w badziewiaczku(sklepy po 3zł). Takim sposobem w domu i mojej głowie pojawiła się pisanka . Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hala24_2 Re: Święta Wielkanocne 04.03.09, 16:31 W moim domu tradycja ćwikła z chrzanem,chrzan jajka(chyba nadziewane lub z majonezem i posypane szczypiorkiem), wędliny przyśle mama wędzone starym sposbem, żurek, sałatka jarzynowa(ruska) i moje ulubione ciasta sernik, makowiec, babka i proszę się nie śmiać dziś zrobiłam ciasto na piernik staropolski. Najprawdopodobniej jako obiad będzie mięso z grila to tradycja kraju w którym mieszkamy. Na dwie osoby to aż za dużo , znając życie pewnie i tak przygotuje o wiele więcej. Odpowiedz Link
nuova Re: Święta Wielkanocne 04.03.09, 17:36 W Społem juz są ozdoby od miesiaca, wiec do sklepu 'Wszystko po 3 zł' ani 'Chińskiego marketu' nawet nie będę wchodziła, bo tam wszystko jakies takie badziewiaste z wygladu, po prostu wstyd by mi było wyeksponować cos takiego z chińskiego marketu ). Natomiast jeszcze nie zrobiłam żadnego planu wydatków, choc stare kurczaczki i plastikowe jaja tzreba było by wreszcie odmłodzić Jedyny plan jaki mam, to zapolowanie an kurtkę wiosenną (tzrewiki juz mam), tylko cholewka teraz są same nowe kolekcje = drogie ciuszki wiosenne w sieciówkach typu Ravel czy New yorker... Odpowiedz Link
hala24_2 Re: Święta Wielkanocne 05.03.09, 12:55 W moim sklepiku po 3 zł a raczej po 1e jest sporo badziewia ale też fajne rzeczy. Przed świętami kilka razy spotkałam takie same ozdoby w innym sklepie ale cana była dużo wyższa więc czasem opłaca się stracić pięć minut. Chińskie Markety to dla mnie strata czasu i pieniędzy. Odpowiedz Link
woman-in-the-city Re: Święta Wielkanocne 05.03.09, 13:26 Nie myślę, bo jeszcze do nich daleko Dla mnie Wielkanoc nie ma już takiej jak by tu rzec charyzmy jak Boze Narodzenie, ale obowiązkowo dom przyozdabiam doniczkami z hiacyntami i małymi żonkilami. Kocham kwiaty, mam ich sporo w domu, ale te sezonowe dokupuję, zawsze to miłe dla oka. W tym roku dokupię synkowi taki mikro koszyczek do święcenia. No i będę miec zgryza jak poprzyklejac mu "koszyczkowe" specjały, by mu po drodze nie wypadły, oj bedzie problem Odpowiedz Link
eny79 Re: Święta Wielkanocne 06.03.09, 11:25 Woman no co ty? Muszą mu wypaść, taka tradycja. I jeszcze zgubi tę białą nakrochmalona serwetkę ))) Odpowiedz Link
beatrix_75 to już za 3 tyg. - jak przygotowania ? 18.03.09, 18:31 ja umyłam okna - ale deszczyk juz zdołał mi nabrużdzic no i....posiałam dzis rzeżuche ,he he zakupy wypadałoby zrobic za parę dni ,zeby uniknąc tłoku MENU żurek z jajem i kiełbaską szyneczka gotowana , sos tatarski , sałatka warzywna cwikła ,jakieś śledzie sernik wiedeński , babka piaskowa , szarlotka Odpowiedz Link
kasiaaaa24 Re: to już za 3 tyg. - jak przygotowania ? 19.03.09, 11:17 Ja powoli zaczynam myśleć o świętach. Z ciast to pewnie sernik z rosą, szarlotka z ogromną ilością jabłek i pewnie mąż zrobi wuzetkę. Co do mięs, to będę piekła karczek, pierś z indyka i boczek. Nie będę kupować wędlin, no poza kiełbasą wiejską Zrobię sos tatarski i chrzan z jajkami. Pewnie jakieś śledzie, jajka z różnymi farszami. Ale nie zbyt wiele. Obiad będzie tylko w jeden dzień i pewnie będzie to nadziewany kurczak, może kaczka. Ale nie mam zamiaru przesadzać, żeby potem tydzień wszystko dojadać Jakoś zawsze bardziej się staram na Boże Narodzenie. Odpowiedz Link
hala24_2 sernik z rosą 19.03.09, 19:54 1kg sera(mielony), 1/2 szkl oleju, 2 jajka, 4 żółtka, 1 szkl cukru, 1 cukier waniliowy, 3 szkl mleka, 2 opakowania budyniu śmetankowego. Ser, jaja, olej, żółtka, cukier i cukier waniliowy zmiksować. Dodać mleko i budyń. Ser jest bardzo rzadki. Ciasto na spód:20 dag mąki,7 dag cukru pudru, 2żółtka,1 płaska łyżka smalcu, 7 dag margaryny, 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia. Z podanych składników zagnieść ciasto i rozwałkować na blaszce.Na rozwałkowany spód wlać ser i piec około 40 minut.Ciasto wyjąć z piekarnika i na gorący sernik wylać bezę( zrobioną z 6 białek, 1 szkl cukru i 1 olejek śmietankowy lub migdałowy).Bezę wylożyć tak by były zygzaki i włożyć do piekarnika jeszcze na około 20 minut by zapiekło się na złoty kolor.Po wyjęciu z piekarnika w rowkach zygzaków pojawią się kropelki rosy. Odpowiedz Link
kasiaaaa24 Re: sernik z rosą 20.03.09, 08:57 Jak zapieczesz na złoto, to rosa na bank nie wyjdzie Musi być biała, nigdy nawet lekko złota. Odpowiedz Link
majka.da Re: sernik z rosą 21.03.09, 11:55 kasiaaaa24 napisała: > Jak zapieczesz na złoto, to rosa na bank nie wyjdzie Musi być > biała, nigdy nawet lekko złota. Dlaczego? U mojej mamy jest złota i zawsze wychodzi-ma kolor herbaty, tylko za jakiś czas. Moja mama pierwszy raz jak upiekła, to nie wiedzieliśmy jak wyglada ten placek.Wyjęłą z piekarnika i odstawiła. Za jakiś czas patrzy a tu na serniku krople herbaty. Obsztorcowała domowników, że ktoś wylał herbatę na placek,ale nikt się nie przyznał. Za jakiś czas okazało się,że to właśnie wychodzi rosa.Śmiechu było co niemiara. Odpowiedz Link
mazel_tov Re: Święta Wielkanocne 20.03.09, 09:48 Moja mama zapieka na złoto i rosa jest zawsze. Odpowiedz Link
anula36 Re: Święta Wielkanocne 20.03.09, 17:06 ozdoby przechowuje z roku na rok, menu skromne ( dieta) i troche na sepa u rodzicow, kawalek dobrego ciasta to jedna z 3 okazji w roku zeby go skosztowac. Odpowiedz Link
majka.da Re: Święta Wielkanocne 21.03.09, 12:04 MENU: Piekę karczek, gotuję schabik. Na tym wywarze Żurek z kiełbaska swojską i jajami.Inne wędliny swojskie kupuję u sprawdzonego gospodarza:kiełbaska i szynka. Jakaś sałatka-pewnie z porem i ananasem-bo uwielbiam. No i sernik. Reszta smakołyków oraz obiady u mamy i teściowej. Odpowiedz Link
marta.uparta Re: Święta Wielkanocne 21.03.09, 12:07 na święta jedziemy do teściów. Ze soba zabieram pasztet i ciasta (sernik i babkę drożdżową). Polecam zrobic pasztet wg tego przepisu: www.gotowanie.wkl.pl/przepis26174.html tzn. chodzi o tę otoczkę z żurawinowej galaretki, bo pasztet można zrobić po swojemu. Naprawdę efekt jest super. Odpowiedz Link
korusiar Re: Święta Wielkanocne 23.03.09, 19:09 Umyłam okna i powiesiłam czyste firanki. I to byłoby na razie tyle w temacie świąteczno-wiosennych porządków Odpowiedz Link
inez28 Re: Święta Wielkanocne 23.03.09, 19:52 Kupiłam nasionka rzeżuchy, zbieram łupinki od cebuli do barwienia jaj. Generalne sprzątanie było w tym roku wyjątkowo w lutym (takie z przestawianiem mebli i totalną demolką ), więc nie będę się już specjalnie wysilać tylko przetrę sprzęty i odkurzę. W tym tygodniu zamierzam wymyślić jakie piec ciasta i przekonsultować z rodzinką. Jak już będę wiedziała co piec (zawsze i tak z moich propozycji zostaje góra 1 ) to porozglądam się za przepisami. Zakupy w kwietniu, jak dobrze że już nie muszę głowić się nad prezentami ostatnie sztuki młodzieży wyrosły z Zajączka. Odpowiedz Link
kreatywni Re: Święta Wielkanocne 25.03.09, 20:53 Ja przygotowyję w tym roku tylko śniadanie wielkanocne (dla 8 osób). Menu: jaja faszerowane boczkiem i cebulą, jaja faszerowane czymś innym jeszcze nie wiem czym, może pieczarki? biała kiełbasa, ćwikła, chrzan, sałatka z makreli, druga inna sałatka, także jesze nie wiem jaka chleb z własnego wypieku babka piaskowa Zastanawiam się czy starczy czy dodać coś jeszcze? Macie jakieś pomysły? Wędlina? Odpowiedz Link
f.l.y Re: Święta Wielkanocne 08.04.09, 16:23 podnoszę wątek do góry.. jakby nie było Wielkanoc galopuje totalnie mam niechcicę na te święta..ale zrobić zrobię... eech.. Odpowiedz Link
jamamma Re: Święta Wielkanocne 08.04.09, 23:02 Mamy gości , więc jedzenia będzie więcej niż zwykle. Mam zamiar zrobić 3 ciasta : - wymieniany wcześniej sernik z rosą , bo już się o niego pytają czy będzie - jakąś babę - i na szybko rafaello na krakersach , bo zawsze znika błyskawicznie Poza słodkościami będą jeszcze sałatki : tradycyjną oraz z selerem i ananasem, faszerowne jaja z łososiem z pieczarkami i z ziołami , roladki z szynki z twarożkiem i szczypiorkiem , I tradycyjnie : żurek, biała kiełbaska, pieczone mięsa, pasztet . Przede wszystkim jaja Odpowiedz Link
lisaa33 Re: Święta Wielkanocne 09.04.09, 09:31 ja już mam rzeżuchę w doniczkach którę będę przyozdabiac na różne sposoby, karkówka wczoraj zapeklowana do pieczenia, będzie oczywiście żurek, biała kiełbasa, małż robi galaretę bo lubi, jaja faszerowane a z ciast to sernik z polewą czekoladową i może zrobię snickersa. Gorzej u mnie z porządkami bo mam małe tyły Odpowiedz Link
4ugo_bou Re: Święta Wielkanocne 09.04.09, 10:47 nie wiem jak Wy ale ja zaczelam sie ostatnio zastanawiac co jem i co je moj synek.. teraz przed swietami zwlaszcza kiedy wszyscy bedziemy sie opychac.. najgorsze to sa jajka. uwielbiam je, ale zbyt czesto trafiam w sklepie na nienajlepsze jajka.. raz na jakis czas zdarza mi sie, ze rozbijam jajko.. i ono smierdzi strasznie! zqczelam szukac informacji gdzie mozna znalesc dobre jajka w warszawie.. a znalazlam jedna wazna informacje - jak czytac kody na jajkach. od kad jestesmy w unii to jajka maja stepmle. przeczytajcie sobie ten artykul www.delgusto.pl/artykuy/99-trojka-nie-czyni-wolnym.html mysle ze warto wiedziec to zanim kupi sie jajka na swiateczny stol Odpowiedz Link