Dodaj do ulubionych

coraz trudniej oszczędzać

05.08.09, 10:14
nie wiem czy zauwazyliście, ale generalnie ceny ciągle idą w góre i
coraz trudniejsze jest oszczędzanie, bez dziadowania. np. u mnie
wzrósł czynsz, o spozywce nie wspomnę. Czy naprawde w tym naszym
kraju internet w domu musi sie kojarzyc z luksusem, a nie
codziennościa. czy naprawde 10 dkg szynki musze kupic co drugi
dzien a nie codziennie? taka frustracja mnie ogarnia, bo za wszelką
cene nie chcę musiec dokonywac takiego wyboru i rezygnowac z tego
co wcale nie jest czymś zjawiskowym...ech jak słysze że żeby
zaoszczędzic trzeba sobie pierogów nalepić to aż mnie skręca...
Obserwuj wątek
    • wiwas Re: coraz trudniej oszczędzać 05.08.09, 12:45
      Byłam w Polsce dwa miesiące temu i przyznam,że byłam przerażona cenami
      żywności.Na wyspach jest dokładnie na odwrót-z uwagi na kryzys ceny żywności
      znacznie spadły (zwłaszcza w sieciówkach jak tesco,aldi),nawet prąd staniał o
      15% a przecież dochody tu wyższe.Ja na żywność wydaję 1/6 JEDNEJ (przeciętnej
      tu) pensji.Nie wyobrażam sobie zarabiać tylko na jedzenie-przykre to.Jak sobie
      pomyślę,że np.starsze osoby muszą wybierać,czy zjeść mięso czy wykupić leki to
      mnie złość bierze!!!
      • sharon666 Re: coraz trudniej oszczędzać 05.08.09, 14:20
        Ja mam wiecznie szoki cenowe jak przyjezdzam do kraju, bo wszystko jest
        praktycznie kilkakrotnie drozsze niz na zachodzie. Przykro mi tez,ze ludzie mi
        bliscy nie moga sie zawsze przyzwoicie odzywiac. O innych kwestiach nie wspominajac.
      • ula27121 Re: coraz trudniej oszczędzać 05.08.09, 14:45
        wiwas napisała:
        Na wyspach jest dokładnie na odwrót-z uwagi na kryzys ceny żywności
        > znacznie spadły (zwłaszcza w sieciówkach jak tesco,aldi),

To było do przewidzenia bo sporo mięsa przychodziło do nas jednak z zachodu
        kosztem ceny żywca w Polsce. W zeszłym roku rolnicy masowo likwidowali hodowle
        trzody bo cena żywca była tak niska, że ta produkcja była nieopłacalna. Teraz
        euro poszło w górę, zakładom nie opłaca się sprowadzać z zachodu a nim nasi
        rolnicy odbudują stada to trochę potrwa. W moim powiecie stanęły dwie rzeźnie bo
        jest za mało zwierząt, które mogliby skupić.
        • anula36 Re: coraz trudniej oszczędzać 05.08.09, 18:44
          u mnie akurat czynsz spadl, bo wyremontowalismy co bylo do wyremontowania i place polowe zeszlorocznego funduszu remontowego.
          Ale ceny zywnosci sa zabojcze- dobrze ze ostatnio najlepiej mi wchodza sliwki i arbuz - 2 zl kgwink
          Odnotowalam tez podwyzke ceny moich ulubionych win renskich - kupowalam teraz wieksza ilosc, wiec wybralam sie do Carrefoura- nawet tam drozsze niz pare miesiecy temu, srednio 3-5 zl na butelce. Niby wino nie jest podstawowym produktem spozywczym, ale czasami czlowiek by kieliszek wypil bez wyrzutow sumienia.
      • linn_linn Re: coraz trudniej oszczędzać 06.08.09, 11:18
        Ja od wrzesnia ub. roku spedzilam w Polsce lacznie prawie 5 miesiecy. Zaraz po
        przyjezdzie doznalam szoku: nie potrafilam zrobic spokojnie zakupow. Za te sama
        cene dostawalm produkt gorszy niz we Wloszech, wiele produktow kosztuje znacznie
        wiecej. Nieliczne zeczy sa tansze. A przeciez zywnosc we Wloszech jest droga /
        przyznac tzreba, ze ostatnio ceny troche przystopowaly: glownie z powodu spadku
        popytu /. Stanial tez prad, gaz itp. : oczywiscie po serii podwyzek. Ktos
        doszedl do wniosku, ze krowe mozna doic tylko do pewnego punktu. smile Mam
        nadzieje, ze bedzie tak i w Polsce. Niestety przy okazji mnostwo sklepow
        splajtuje, ale bez tego nie beda pamietac, ze interes klienta jest takze
        interesem sprzedawcy.
      • matt2 Re: coraz trudniej oszczędzać 07.08.09, 10:20
        Ale co to za jedzenie... Chleb jak gąbka, wędlina jak papier toaletowy w smaku i
        wyglądzie, parówki, które się przyklejają do patelni... W Polsce mięso jest z
        mięsa, a chleb z mąki, dlatego takie drogie.

Maciej
        • akacjax Re: coraz trudniej oszczędzać 07.08.09, 12:42
          Obawiam się, że najgorsze jest to, że cena u nas rośnie a jakość maleje. I coraz
          częściej chleb jak gąbka, wędlina jak papier...
          • only_marcopol Re: coraz trudniej oszczędzać 07.08.09, 12:48
            akacjax napisała:

> Obawiam się, że najgorsze jest to, że cena u nas rośnie a jakość maleje. I cora
            > z
            > częściej chleb jak gąbka, wędlina jak papier...

i z tym sie musze niestety tez zgodzić - wędliny drogie a coraz gorszej jakości
        • only_marcopol Re: coraz trudniej oszczędzać 07.08.09, 12:47
          matt2 napisał:

> Ale co to za jedzenie... Chleb jak gąbka, wędlina jak papier toaletowy w smaku
          > i
          > wyglądzie, parówki, które się przyklejają do patelni... W Polsce mięso jest z
          > mięsa, a chleb z mąki, dlatego takie drogie.

tak zgadzam się we Włoszech niestety nie jest zbyt dobre jedzienie poza pizza
          oczywiście big_grin
          >
          > Maciej
        • linn_linn Re: coraz trudniej oszczędzać 07.08.09, 12:51
          Jasne: wlasnie dlatego kuchni i turytyka polska juz dawno wykosily wloska. Chleb
          jest, nawet lepszy niz w Polsce: musisz wiedziec jaki i gdzie go kupic. Parowki
          chyba wszedzie sa takie same: jestes pierwsza osoba, ktora zachwyca sie polskimi.
          • matt2 Re: coraz trudniej oszczędzać 07.08.09, 13:35
            linn_linn napisała:
            > Jasne: wlasnie dlatego kuchni i turytyka polska juz dawno wykosily wloska. Chle
            > b
            > jest, nawet lepszy niz w Polsce: musisz wiedziec jaki i gdzie go kupic. Parowki
            > chyba wszedzie sa takie same: jestes pierwsza osoba, ktora zachwyca sie polskim
            > i.

We Włoszech nie byłem, mam porównanie do angielskich wink
            W krajach zachodnich standard życia jest wyższy, no cóż. Ale gdzie się tam kupi
            krupnik czy chleb wiejski? Chyba tylko w polskim sklepie. A rano jak sąsiad
            odpowiada w windzie bondziorno albo gutmorning, to człowiek nie wie, czy jeszcze
            śpi, czy już się obudził smile A jak to się ma do oszczędzania, to w ogóle nie
            wiem smile

Mciej
          • only_marcopol Re: coraz trudniej oszczędzać 07.08.09, 14:07
            linn_linn napisała:

> Jasne: wlasnie dlatego kuchni i turytyka polska juz dawno wykosily wloska. Chle
            > b
            > jest, nawet lepszy niz w Polsce: musisz wiedziec jaki i gdzie go kupic. Parowki
            > chyba wszedzie sa takie same: jestes pierwsza osoba, ktora zachwyca sie polskim
            > i.

a jak się ma chleb to turystyki to ja zas nie wiem - poza tym nie gadaj bo we
            Włoszech nie kupisz dobrego chleba jest niesolony i paskudny juz prędzej dobra
            wędline sie znajdzie choc w tych miastach co ja byłam nie była rewelacyjna ale
            to moze kwestia gustu
            • linn_linn Re: coraz trudniej oszczędzać 07.08.09, 16:07
              Mieszkam we Wloszech od ponad 18 lat, wiec chyba cos wiem. Niesolony jest chleb
              toskanski / pane toscano /. Nastepnym razem sprobuj "pane di Altamura" lub "pane
              di Matera", z piekarni najlepiej / to tylko przyklady, aczkolwiek najlepsze /.
              Co do wedlin, faktycznie roznie to bywa, ale w Polsce tez nie jest juz tak jak
              kiedys. Szczegolnie jesli przyjezdzasz po kilku latach i szukasz dawnych smakow.
        • jamesonwhiskey Re: coraz trudniej oszczędzać 10.08.09, 16:11
          > Ale co to za jedzenie... Chleb jak gąbka, wędlina jak papier toaletowy w smaku
          > i

gdybys chociaz raz zboczyl ze swojej codziennej trasy
          chata, robota, lidl, to bys mial okazje sprobowac lokalnych produktow wysokiej
          jakosci
          np na farmers market ale fakt produkty te nie kosztuja 10p
          do tego dostepnosc towarow z calej europy w marketach ale i lokalnych sklepikach
          wloskie jogurty, sery plesniowe francuskie, zolte holenderskie, szynka wedzona
          ktora jest sucha a nie wycieka z niej jakas podejrzana substancja
          do tego sklepiki azjatycjkie z rzeczami ktore nawet nie wiem czym sa
          podsumowujac w kraju za 3x wieksza cene mozesz kupic odpady 3go gatunku w
          porownaniu z tym co mozna kupic na zachodzie
          ale skoro tak wolisz twoja sprawa
        • falllen_angel Re: coraz trudniej oszczędzać 11.08.09, 13:54
          matt2 napisał:

> i

Buhahaha, prosiłbym o wyleczenie się z mitu pt: "cudowna, zdrowa i wspaniała
          żywność w Polsce". Takiego gówna jak - na przykład - polskie parówki po 6-7
          PLN/kg to naprawdę nie znajdziesz w cywilizowanych krajach. I z całą resztą jest
          podobnie...

W.
          • foreze Re: coraz trudniej oszczędzać 11.08.09, 14:00
            falllen_angel napisał:

> matt2 napisał:
            >
            > > Ale co to za jedzenie... Chleb jak gąbka, wędlina jak papier toaletowy w
            > smaku
            > > i
            > > wyglądzie, parówki, które się przyklejają do patelni... W Polsce mięso je
            > st z
            > > mięsa, a chleb z mąki, dlatego takie drogie.
            >
            > Buhahaha, prosiłbym o wyleczenie się z mitu pt: "cudowna, zdrowa i wspaniała
            > żywność w Polsce". Takiego gówna jak - na przykład - polskie parówki po 6-7
            > PLN/kg to naprawdę nie znajdziesz w cywilizowanych krajach. I z całą resztą jes
            > t
            > podobnie...
            >
            > W.

taaa bo parówki w innych krajach pewnie są z cielęciny buahahahah
            • falllen_angel Re: coraz trudniej oszczędzać 11.08.09, 14:07
              foreze napisała:

> taaa bo parówki w innych krajach pewnie są z cielęciny buahahahah

nie przepadam za parówkami cielęcymi, wiec nie wiem... natomiast wieprzowe,
              które kupuję mają 75% mięsa i nie więcej niż 10% tłuszczu.

W.
    • gwiazdeczka-z-nieba czy to duże oczekiwania? 05.08.09, 21:19
      po przyzwoitym (powyżej średniej krajowej) wyedukowaniu się, chcieć
      zarabiać tyle, żeby móc sie samodzielnie utrzymać, bez luksusów, ale
      aby normalnie żyć???
      • zielona-oliwka Re: czy to duże oczekiwania? 05.08.09, 21:33
        W Polsce za duże.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka