scand 06.10.11, 09:41 Integracja filozofii i technologii - lecz wszystko kiedyś się kończy, tym razem zbyt szybko.. technowinki.onet.pl/inne/artykuly/historia-wielkiego-wizjonera,1,4871995,artykul.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
apersona Re: Steve Jobs 07.10.11, 09:48 "Wasz czas jest ograniczony, więc nie marnujcie go, żyjąc cudzym życiem. Nie wpadajcie w pułapkę dogmatów, żyjąc poglądami innych ludzi. Nie pozwólcie, żeby hałas cudzych opinii zagłuszył wasz własny wewnętrzny głos. I najważniejsze – miejcie odwagę kierować się sercem i intuicją." Źródło: wikicytaty Odpowiedz Link
iza42 Re: Steve Jobs 12.10.11, 11:28 Odszedl ktos wazny, kto wiele zmienil w codziennym zyciu milionow ludzi. Odpowiedz Link
scand Re: Steve Jobs 18.10.11, 17:14 Jobs realizował ideę "zmieniaj świadomość wykorzystując nową technologię". (Baza materialna kształtuje świadomość Czy jest to lepszy świat trudno powiedzieć ale jednak inny. To samo trudno powiedzieć czy ludzie obcujący z produktami Jobsa są lepszymi. Odpowiedz Link
apersona Re: Steve Jobs 20.10.11, 20:43 Czy dzięki kupieniu jakiegoś produktu można stać się lepszym? Odpowiedz Link
scand Re: Steve Jobs 21.10.11, 14:05 Właśnie. To podstawowe pytanie. Czy jakaś rzecz czyni człowieka lepszym ? Ktoś może powiedzieć: "zawsze marzyłem o domu, teraz wreszcie go mam, czuje się spełniony, nie jestem już tak agresywny i nie muszę wydzierać funduszy ze społecznej sieci, jestem spokojniejszy" Dzięki realizacji swojego pragnienia teoretycznie jest lepszy... Odpowiedz Link
apersona Re: Steve Jobs 21.10.11, 19:59 Nie całkiem rozumiem te określenia, zwłaszcza "wydzierać funduszy ze społecznej sieci", ale jestem przekonana że przeprowadzka z ciasnego mieszkania do domu wielu uczyni nie lepszymi lecz szczęśliwszymi ludźmi. Odpowiedz Link
iza42 Re: Steve Jobs 22.10.11, 07:16 Moze nie lepszym ale bardziej zadowolonym z siebie i bezpieczniejszym ? Odpowiedz Link
scand Re: Steve Jobs 22.10.11, 10:30 > Nie całkiem rozumiem te określenia, zwłaszcza "wydzierać funduszy ze społecznej > sieci" Ja rozumiem to tak: w sieci społecznej krąży pieniądz, który jest abstrakcyjnym wyznacznikiem możliwości ludzkich, w szczególności społecznych. Aby więc mieć te możliwości musimy z tej dynamicznie zmiennej sieci wydobyć jakąś kwotę pieniędzy dla samego. Najczęściej odbywa się to za pomocą tzw. pracy ale nie tylko. Odpowiedz Link
scand Re: Steve Jobs(2) - o szczęściu 22.10.11, 10:36 A czy nie można powiedzieć że człowiek szczęśliwszy jest z reguły lepszy? Powtarzam - z reguły, choć może nie zawsze. Bo cóż to znaczy "być szczęśliwym" ? - zapewne posiadać pewne poczucie harmonii ze światem. Ktoś kto jest w harmonii ze światem nie będzie chciał jej naruszać a więc raczej nie będzie agresywny. No chyba że komuś szczęście daje wojna ( potrafię sobie to wyobrazić) - taki ktoś bez niszczenia świata innych nie będzie szczęśliwy. Odpowiedz Link