witekjs 23.07.06, 00:52 - Głupi i mądrzy ludzie są nieszkodliwi, tylko półgłówki są niebezpieczne. - Johan Wolfgang Goethe Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
radziosny Re: Głupi i mądrzy ludzie są nieszkodliwi, tylko. 30.09.06, 23:31 No, zagadza sie- patrzac np. na polska scene polityczna. Odpowiedz Link
witekjs Re: Głupi i mądrzy ludzie są nieszkodliwi, tylko. 01.10.06, 12:09 radziosny napisał: > No, zagadza sie- patrzac np. na polska scene polityczna. Podobnych komentarzy do tego, co dzieje się na naszej scenie politycznej można znaleźć więcej w kategorii Polityka i dyplomacja, zbioru aforyzmów "Zamyślenie". www.zamyslenie.pl/kategorie.php?kategoria='polityka_dyplomacja' Odpowiedz Link
7zahir Re: Głupi i mądrzy ludzie są nieszkodliwi, tylko. 02.10.06, 14:26 Jest takie powodzenie: "Jeśli ktoś cię drażni, tzn, że z Tobą jest coś nie tak" Odpowiedz Link
scand Re: Głupi i mądrzy ludzie są nieszkodliwi, tylko. 02.10.06, 14:39 > Jest takie powodzenie: > "Jeśli ktoś cię drażni, tzn, że z Tobą jest coś nie tak" Ciekawe gdzie jest ? ) Odpowiedz Link
7zahir Re: Głupi i mądrzy ludzie są nieszkodliwi, tylko. 02.10.06, 19:18 W literaturze psychologicznej. Nie znam autora tego powiedzenia. Czy nazwisko autora,nobilituje trafną myśl? Autor tego tekstu jest nieznany: fotografika.i-csa.com/fotografujemy/desiderata.html Odpowiedz Link
witekjs Re: Głupi i mądrzy ludzie są nieszkodliwi, tylko. 02.10.06, 20:37 Autorem tekstu Desiderata jest, o ile wiem Max Ehrmann. Witek pl.wikipedia.org/wiki/Dezyderata www.fleurdelis.com/desidera.htm Odpowiedz Link
7zahir Re: Głupi i mądrzy ludzie są nieszkodliwi, tylko. 04.10.06, 21:52 Dzięki, wiem Mnie odpowiada ta tajemnicza - jak nie z tego świata - wersja autorstwa. Tekst jest tak ponadczasowy, ze az sie wierzyć nie chce, żeby mógł go wymyslić człowiek. Oczywiscie, fajnie jest pomarzyć Odpowiedz Link
scand Re: Głupi i mądrzy ludzie są nieszkodliwi, tylko. 03.10.06, 09:43 > fotografika.i-csa.com/fotografujemy/desiderata.html O co tu dokładnie chodzi - tego nie wiem . Powyższe to jest literatura psychologiczna ? Co ma wspólnego z powiedzeniem które "jest" ? ** Wartośc myśli oczywiście nie zależy od nazwiska autora. Odpowiedz Link
7zahir Re: Głupi i mądrzy ludzie są nieszkodliwi, tylko. 04.10.06, 21:47 Desiderata pomogła tak wielu w problemach pokaleczonej psyche, że jest częścia psychologii. Ma wiele wspólnego z powiedzeniem, o którym napisałam "jest" zamast jest przytaczane, wygłaszane itd. Dotyczy tej samej terapii co Desiderata. Szkoda, ze nie Wiesz o co tu dokładnie chodzi. Odpowiedz Link
scand Re: Głupi i mądrzy ludzie są nieszkodliwi, tylko. 05.10.06, 10:34 Mogę się domyślić o co chodzi w Dezyderacie - ale nie widzę czytelnego związku między nią a Twoim pierwszym postem w tym wątku. Odpowiedz Link
7zahir Re: Głupi i mądrzy ludzie są nieszkodliwi, tylko. 05.10.06, 20:14 Widać nie czytasz zbyt uwaznie Desideraty, lub ona do Ciebie nie dociera. Cieszę się, że choć "możesz sie domyslić" Odpowiedz Link
scand Re: Głupi i mądrzy ludzie są nieszkodliwi, tylko. 06.10.06, 09:41 Ja w ogóle jestem sceptyczny, że samymi słowami można odmienić swój los - może już za wiele słów widziałem w życiu ? ... Odpowiedz Link
7zahir Re: Głupi i mądrzy ludzie są nieszkodliwi, tylko. 07.10.06, 20:41 Masz racje słowa , ktorych znaczenia nie rozumiemy i nie czujemy bo nie wzbudzają zadnych emocji nie pomogą nam w smakowaniu zycia Odpowiedz Link
witekjs __St.J.LEC, jak panaceum jest dobry na wszystko... 05.10.06, 13:56 W czasach „komuny” bardzo często zaglądałem do twórczości, ulubionego przeze mnie Stanisława Jerzego Leca, jak panaceum dobrego na wszystko… Obecnie po niektórych programach, nie tylko czytam Jego „Myśli nieuczesane”, ale przez wiele dni tworzyłem, ich tematyczny wybór. Mam nadzieję, że i Wam pomoże rozładować napięcie, dając trochę niewesołego uśmiechu... Po szumowinach poznać, co się smaży. Palce sług powinny pozostawiać odciski panów. Burzmy Bastylie, zanim je zbudują. Błoto stwarza czasem pozory głębi. Wolności nie można symulować! Już sam znak paragrafu wygląda jak narzędzie tortury. Stosy nie rozświetlają ciemności. Byle smród, co walczy z wentylatorem, uważa się za Don Kiszota. Ecce homo! - homini lupus est. Na początku było Słowo - a na końcu Frazes. Głupota nie zwalnia od myślenia. Dialog półinteligentów równa się monologowi ćwierćinteligenta. Ypsylon to wielki człowieczek! I słowo może być kneblem. Niektórzy ludzie patrzą przez własne oczy jak przez judasze. Rany się zabliźniają, ale blizny rosną wraz z nami. Odciski palca bożego nie są nigdy identyczne. "Ma ptasi mózg" - mówiono o pewnym orle. Bezsilna wściekłość dokonuje cudów. Straszne są słabostki siły. I głos sumienia przechodzi mutację. Niejednemu zeru wydaje się, że jest elipsą, po której świat się kręci. Moralność jest kwestią umowną albo natychmiast płatną. Uderz w struny, a nożyce się odezwą.. Są urodzeni mężowie stanu - wyjątkowego. Żaden Torquemada nie wyciągnie z ludzi tylu sekretnych myśli, co żądza sławy. Zdarza się, że ktoś stawia sobie pomnik za to właśnie, że stawia sobie ten pomnik. Dwie linie równoległe spotykają się w nieskończoności - i one w to wierzą. Mamy w kraju bogate zasoby niewykorzystanej energii. Tupet ćwierćinteligentów. Analfabeci muszą dyktować. W niektórych słownikach brak słowa honoru. Z szeregu zer łatwo stworzyć łańcuchy. Świat bez psychopatów? Byłby nienormalny. Nie budujmy przytułków dla nędzy umysłowej. Płaszczyzna porozumienia - idealne pole walki. Triumf wiedzy o człowieku - akta Tajnej Policji. Ze złamanego kręgosłupa wyrasta garb psychiczny. Nie każda szara masa ma coś wspólnego z mózgiem. I pałka policyjna jest drogowskazem. Niektórzy chorują na przerost gruczołów politycznych. I mechanizm dyktatury nie perpetuum mobile. Aktorzy schodzą ze sceny po odegraniu roli. W teatrze. Tragizm epoki oddaje jej śmiech. Układy sił nie są robione przez estetów. Można o nim pisać jedynie w ujemnych superlatywach. Lubimy, żeby nasz wewnętrzny głos dochodził nas z zewnątrz. Gdy racje są kruche, usztywnia się stanowisko. I małym kreaturom udają się wielkie kreacje. Bełkot? Ale nowy. Tam, gdzie wszyscy śpiewają na jedną nutę, słowa nie mają znaczenia. Dopiero, gdy wjechał na rydwanie, poznano, że to furman. Pod pałką nawet w bębnie budzi się Muza. Na koturnach trudniej schodzić ze sceny. Sztuka być sprzedawczykiem, nie mając nic do sprzedania. Z trwogi narodu rzadko rodzi się tchórz. Sumienie miał czyste. Nie używane. Ślepej wierze źle z oczu patrzy. Karłom trzeba się nisko kłaniać. By dojść do źródła, trzeba płynąć pod prąd. Jest nadęty? Musi być, nie ma kręgosłupa. Śmiał się jedynie w duchu, i to Ustaw. Wśród ślepców i jednooki zaniewidzi. Nareszcie się porozumieli. Doszli do zgodnego wniosku, że są wrogami. Łatwiej ogłosić się samemu cesarzem niż woźnym. Nie muszą mieć wiele do powiedzenia ci, co mogą rozkazywać gestem. Miał barwne życie. Zmieniał sztandary. I liberie są konfekcyjne i na miarę. Ślady wielu zbrodni prowadzą w przyszłość. Trudno doczytać się własnego analfabetyzmu. Małość nie cierpi nigdy na mikromanię. By go góra dostrzegła, płaszczył się jak najszerzej. Czym niżej upadasz, tym mniej cię to boli. Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem. Boję się zawsze tych, co żądają rządu dusz. Co robią z ciałami? Nie zabijaj - rzekł - gdy masz się kim wyręczyć - dodał. Krzyknął: "Król jest nagi!" Ale dworzanie zatkali mu usta. "Nie wolno!" "Dlaczego? - "Gotów się zaziębić." Prawda leży zazwyczaj pośrodku. Najczęściej bez nagrobka. Półgłówki i ćwierćinteligenci nie lubią pół- i ćwierćtonów. Neokantysta? Prawo moralne ma w sobie. Gdzieś. Najstraszniejszy jest brud moralny, prowokuje do krwawej kąpieli. Mimo, że ich drogi się rozeszły, szli razem dalej - jako strażnik i eskortowany. Z dumą nosili na piersiach kartki z ceną, za którą ich kupić nie można. "Omijam ludzi!" - rzekł pewien ich przyjaciel - "aby im nic złego nie zrobić". Nie zapominajcie nigdy o tym, że zady myślą, że są frontami. Pięta Achillesowa ukryta jest często w bucie tyrana. I z drżenia obywateli rysują się fundamenty państwa. Ci, co mają szersze horyzonty, mają zazwyczaj gorsze perspektywy. Tam gdzie śmiech wzbroniony, zwykle i płakać nie wolno. Sumienie rodzi się czasem z jego wyrzutów. Głupota nigdy nie przekracza granic; gdzie stąpnie, tam jej terytorium. Biedny człowieku, mówisz: "Po mnie potop!", i pociągasz jedynie za łańcuch rezerwuaru. Gdy despoci wracają do terroru, można spać spokojnie. To żaden podstęp. Czasem psy merdają łańcuchem. Spostrzegaj w czas, na czyj widok pies macha ogonem. Krzyżyk przy nazwisku innych uważa wielu za plus. Obcowanie z karłami deformuje kręgosłup. To as! Ale w bardzo brudnej ręce. Któż wynajdzie alfabet, by się móc porozumieć z analfabetami. Najstraszniejsi są inkwizytorzy pozbawieni ognia, zacierają rączki dopiero przy płonących stosach. Cała głowa własna - piękne trofeum zwycięstwa. Świat jest piękny! I to jest właśnie takie smutne. Gdy nie ma się z czego śmiać, rodzą się satyrycy. Czasem nasłany fagas rzeczywiście zaczyna wierzyć w swoje posłannictwo. Przeciąg historii wykrzywia ludziom oblicza. Nie otchłań dzieli, ale różnica poziomu. Kto nie mieści się w szufladce, niech sobie szykuje trumnę. Ach, żeby najwyższą godnością państwową była ludzka! Ludzie bez piętna, strzeżcie się, łatwo was poznać! "Prawdy nie ma!" - mówi ona czasem sama. Z ostrożności. Kieruj się zawsze busolą, wie, kiedy drżeć. Tylko bardzo wielcy mogą pozwolić przeciwnikom podnieść głowę. "Mane teke!" jest ważne, choćby był błąd w pisowni. I zło chce nas jedynie uszczęśliwić. Nowość: kaganiec-niewidka. Prawdziwi nowatorzy! Ich bełkot nie przypomina w niczym bełkotu sprzed roku. Szowinizm jest tak płaski, że wciśnie się wszędzie. Z czego powstałeś, zależy od genetyki - w co się obrócisz, od polityki. Każdy reżim staje się w końcu ancien régime'em. Walczmy o estetykę wnętrz ludzkich! Ci, co boją się nagiej prawdy, obdzierają ją ze skóry. Rzadkie to momenty, gdy człowiek jest sobie równy! Jakie jest przeznaczenie człowieka? Być nim. Nie bądź plakatem ostrzegawczym dopiero wtedy, gdy cię przycisną do muru. Są czasy, kiedy ludzie mówiąc przez sen, kłamią. Niezmienny argument Pigmejów: " M y jesteśmy najbliżsi ziemi!" Ciemno w tym państwie, gdzie łotry na świeczniku. Ludzie byli dawniej bliżsi sobie. Musieli. Broń nie niosła daleko. "Nie lubię chwil wolności - zwierzał się rutynowany niewolnik - zrywają się łączące nas kajdany i człowiek zostaje sam jak palec". Ileż to razy potępiano zbrodnię. Za jej kiepskie wykonanie. To nie byle kto! To sam Analfabetagamadelta itd. aż do samej omegi. Łatwowiercy - cóż za groźna sekta! Ileż toastów spełnia się pełnym kielichem goryczy. Wzmocnij szmatę pałką, a wielu powie, że to sztandar. Niejeden sternik otacza się zerami - przypominają koła ratunkowe. Są kropki, które nie zamykają zdań, ale usta. Nie pokazuj zębów, gdy nimi dzwonisz. Widziano w pałacach władców tabliczki: "Zabrania się umieszczać na ścianach napisy: MANE, TEKEL, FARES!" I wygasłe kratery jeszcze zieją. Zawiścią. Bądźcie samoukami, nie czekajcie, aż was nauczy życie. "Słyszałem, że świat Odpowiedz Link
witekjs St.J.LEC, jak panaceum jest dobry na wszystko...cd 05.10.06, 14:10 "Słyszałem, że świat jest piękny" - rzekł niewidomy. "Podobno" - odpowiedział widzący. Czy psy policyjne idą jedynie po legalnym tropie? Brał wszystko za fałszywą monetę, miała wyższy kurs. Niejeden łuk triumfalny noszony był później przez naród jako jarzmo. Za późno uderzyć w stół, gdy jest się już tylko daniem. W kraju liliputów wolno patrzeć na władcę tylko przez szkło powiększające. Przykłada ucho do cudzych drzwi? Musi. Jest głuchy na głos sumienia. Państwa policyjne nie są zaludnione wyłącznie przez policjantów. Bestia szczerzy kły? Fair play! Szkoda, że dopiero krew przelana ma głos. Woła o pomstę. Historia – zbiór faktów, które nie musiały zajść. Znam takich, którzy podniecają się erotycznie, by się wyszumieć politycznie. I odwrotnie. I ci, którzy czyszczą buty despotów, dodają im blasku. Przestałem być sceptykiem - uwierzyłem w istnienie immanentnego zła. Są tacy, co nie potrzebują nocy; ciemność promieniuje z nich. Pytasz, dlaczego wyskakują ludzie z okrętu, który nie tonie? Spostrzegli, dokąd ich wiedzie. Ci, którzy noszą końskie okulary, niech pamiętają, że do kompletu należą wędzidło i bat. Nie zawsze poznasz po wskazującym palcu, w czyim jesteś ręku. Jestem pełen optymizmu: ludzkość złamała prawa moralne, dlaczego nie miałaby podołać prawom fizyki? Wolność powinna mieć s w o j e granice. Czy jestem perypatetykiem? Zależy, w którą stronę idę. Pijani zwycięstwem popadają w nałóg. Nie krzyżuj szpady z tymi, którzy jej nie mają. Nie daj sercom skurczyć się do zaciśniętych pięści! Nie załamuj się, bo cię wyprostują! Pokazujcie język, zanim zaciśniecie zęby Jestem niewierny, mógłbym następnego tyrana równie nienawidzić jak poprzedniego. Powiedziały krety: "Ludzie są ciemni, potrzebne im światło". Wszystko jest kwestią umowy. Niestety nie z nami. Politycy, zasięgajcie porad gastrologów: co obywatel może jeszcze strawić. Należy wszystkich traktować jak ludzi! Z równym okrucieństwem? Odpowiedzialność jest wygodna, spoczywa chętnie na takich, co są nietykalni. Gruboskórnych drażni najcieńsza aluzja. Strzeż się i przed sobą, jesteś przecież lojalnym obywatelem państwa. Tych, co wkradli się w serce despotów, zabija jego ostatnie uderzenie. Gdyby niejeden wypuścił ster z ręki, mógłby się puknąć w czoło. Mylą się ci, którzy sądzą, że analfabeci nie są zdolni przeprowadzić draństwa od a do zet. Splunąć na szmatę? Wytrze się sama. Temu, który zechce despotom unaocznić, co białe, a co czarne, pokażą oni jego własną czerwień. Robienie z ludzi szmat? Jestem za inną produktywizacją człowieka. Jakże pomaga ślepota w celnym trafianiu! Budujcie mosty od człowieka do człowieka, oczywiście zwodzone. Prawo pięści to również pokazywanie figi. Nie daj się zepchnąć z właściwej drogi, nawet przez idących w tym samym kierunku. Gdy królowie są nadzy i lokaje zdejmują szybko liberię. Nie wszystko, co się chwieje, może być kołyską. Padają w proch Bastylie, ale zostają po nich często drzwi, na cztery spusty zamknięte. Odpowiedz Link
scand Re: St.J.LEC, jak panaceum jest dobry na wszystko 05.10.06, 14:18 Imponujące. Każde z tych zdań mogłoby być mottem oddzielnego wątku Odpowiedz Link
witekjs Re: St.J.LEC, jak panaceum jest dobry na wszystko 05.10.06, 14:43 scand napisał: > Imponujące. > Każde z tych zdań mogłoby być mottem oddzielnego wątku Masz rację. Niezwykłe są Jego "Myśli nieuczesane". Były i chyba są bardzo popularne w ZSRR i Rosji. Niedawno wysłałem je do gruzińskiego/ rosyjskojezycznego forum i odezwali się, zdegustowani, wciąż u głosu rosyjscy bolszewicy !! Przesyłam bardzo ciekawa stronę z kilkoma wersjami tłumaczenia. Witek 72.14.221.104/search? q=cache:ESJ1_YiPD3UJ:letz.ramot.ru/misli.php+&hl=pl&ct=clnk&cd=1 Odpowiedz Link
witekjs St.J.LEC, jak panaceum jest dobryna wszystkoERRATA 05.10.06, 14:46 tinyurl.com/hrhx2 Odpowiedz Link
scand Re: St.J.LEC, jak panaceum jest dobryna wszystkoE 05.10.06, 15:14 Na angielskojęzycznych Stanislaw Lec też okazuje się byc znany en.wikiquote.org/wiki/Stanislaw_Lec Odpowiedz Link
witekjs Stanisław Jerzy LEC____________ Unkempt Thoughts 07.10.06, 20:11 W końcu znalazłem... ) www.geocities.com/Athens/Forum/5344/lit/lecengl.html Odpowiedz Link
scand Re: Stanisław Jerzy LEC____________ Unkempt Tho 09.10.06, 10:40 Witku, jesteś niezrównanym kopaczem Co do Stanisława Leca przekonuję się coraz bardziej iż przerasta on w talencie aforystycznym nawet samego Nietzschego. Odpowiedz Link
witekjs Re: Stanisław Jerzy LEC____________ Unkempt Tho 09.10.06, 11:21 Dziękuję To znalezisko, jak się okazało miałem u siebie w biblioteczce, pod innym tytułem. Cieszę się, że i Ty odkrywasz w Jego myślach niprzebrane skarby i wybitny talent. Pozdrawiam. Witek PS. Bardzo lubię piękne powiedzenie ojca Antoniego Słonimskiego o przyzwoitości. Słowo chyba już zapomniane... Odpowiedz Link
scand Re: Stanisław Jerzy LEC____________ Unkempt Tho 09.10.06, 11:29 > Bardzo lubię piękne powiedzenie ojca Antoniego Słonimskiego o przyzwoitości. > Słowo chyba już zapomniane... -------------------------------------------------------------------------------- > Kiedy nie wiesz, jak się zachować, zachowuj się przyzwoicie. Potrzeba zatem wzorców a nawet, powiedziałbym, schematów przyzwoitości. Odpowiedz Link
witekjs ____________________________dr Stanisław SŁONIMSKI 08.10.06, 17:56 Kiedy nie wiesz, jak się zachować, zachowuj się przyzwoicie. ____________________________________________________________ Doświadczenie nas uczy, że zawsze kto inny umiera. Odpowiedz Link
witekjs ETYKA TO PRZYZWOITOŚĆPowinniśmy się jej domagać 11.05.07, 11:10 Poczułem wczoraj potrzebę poczytania swojego wyboru perełek Stanisława Jerzego LECA, jak panaceum dobrego na wszystko... Potem nalazłem kilka innych, bardzo ciekawych pozycji, które umieszczam przy powiedzeniu dr Stanisława Słonimskiego o przyzwoitości: "Kiedy nie wiesz, jak się zachować, zachowuj się przyzwoicie". Pozdrawiam. Witek serwisy.gazeta.pl/tokfm/1,70505,3694234.html Warto również poczytać nową pracę o moralności w naszej biblioteczce: Moralność a ideologia demokracji - Grair Magakian forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20070&w=38212225&a=62221123 Odpowiedz Link
witekjs Problem z Polskim Kodeksem Honorowym Boziewicza :) 11.10.06, 09:17 W biblioteczce umieściłem Polski kodeks honorowy Boziewicz. Z pierwszego rozdziału wynika wiele ciekawych rzeczy. - Nie bardzo można żądać /i oczekiwać / satysfakcji, od wiekszości prominentnych postaci naszego życia politycznego. - Również to, że oni dobrze o tym wiedzą... My, zwykli obywatele też Witek kopia pierwszego rozdziału: ROZDZIAŁ I. Osoby zdolne do żądania i dawania satysfakcji honorowej. Art. l. Pojęciem osoby, zdolnej do żądania i dawania satysfakcji honorowej albo krótko: osobami honorowymi lub z angielskiego: gentlemanami nazywamy (z wykluczeniem osób duchownych) te osoby płci męskiej, które z powodu wykształcenia, inteligencji osobistej, stanowiska społecznego lub urodzenia wznoszą, się ponad zwyczajny poziom uczciwego człowieka. Uwaga: Określenie powyższe usuwa zatem kobietę z pod mocy obowiązującej przepisów honorowych, dając tem samem wyraz swej średniowiecznej genezie i czyniąc zadość zasadzie francuskiej, określającej kobietę, jako „impropre au duel”. Art. 2. Przez pojęcie „osób stanu duchownego" należy rozumieć nie tylko osoby o święceniach kapłańskich, ale również wszystkie osoby posiadające święcenia niższe, dalej zakonników, kleryków, wreszcie słuchaczy uniwersyteckich wydziału teologicznego. Uwaga: Dla braku jakiegokolwiek zwyczaju polskiego, określającego pojęcie „osoby duchownej", przyjmujemy określenie włoskie, uznające każdego człowieka, noszącego prawnie szaty duchowne, jako wyłączonego od obowiązków, złączonych ze świeckim pojęciem honoru. Art. 3. Z tytułu wykształcenia zaliczyć należy do osób zdolnych do żądania i dawania satysfakcji honorowej tych wszystkich, którzy ukończyli szkoły średnie. Art. 4. Mimo braku wykształcenia średniego należy wciągnąć pod pojęcie osób honorowych tych wszystkich, którzy swoją inteligencją lub wybitnymi zdolnościami w rzeczywistości dorośli, jeśli nie przewyższyli poziom średniego wykształcenia. Uwaga: Dlatego nie można odmówić satysfakcji artyście malarzowi, mimo, iż tenże studiów średnich nie odbył, lub np. powieściopisarzowi, który ukończył trzy klasy gimnazjalne. Art. 5. Osoby nieposiadające wymaganych art. 3 i 4 kryteriów, posiadają mimo to zdolności dawania i żądania honorowego zadośćuczynienia, o ile zajmują wybitne stanowisko społeczne. Uwaga: W myśl tej zasady należy udzielić satysfakcji honorowej wieśniakowi, który jest posłem na sejm. Art. 6. Wreszcie osobom stanu szlacheckiego należy się bez względu na wymogi art. 3—5 prawo gentlemanów. Uwaga: Postanowienie tego artykułu, manifestujące jaskrawo zabytek feodalizmu, jest wszędzie respektowane po dziś dzień i na tej zasadzie przyjęte. Art. 7. Wszyscy ludzie honorowi są sobie bezwzględnie równi. Dlatego nie wolno odmawiać zadośćuczynienia z powodu różnicy stanu, urodzenia, stanowiska lub majątku. Osoba odmawiająca na takiej podstawie satysfakcji honorowej staje się niehonorową. Uwaga: Zasada powyższa, odpowiadająca w zupełności współczesnej demokratyzacji społeczeństw, nie dozwala np. członkowi rodu książęcego odmówić satysfakcji honorowej robotnikowi, który jest posłem na sejm. Art. 8. Wykluczonymi ze społeczności ludzi honorowych są osoby, które dopuściły się pewnego ściśle kodeksem honorowym określonego czynu; a więc indywidua następujące: 1. osoby karane przez sąd państwowy za przestępstwo pochodzące z chciwości zysku lub inne, mogące danego osobnika poniżyć w opinii ogółu; 2. denuncjant i zdrajca; 3. tchórz w pojedynku lub na polu bitwy; 4. homoseksualista; 5. dezerter z armii polskiej; 6. nieżądający satysfakcji za ciężką zniewagę, wyrządzoną przez człowieka honorowego; 7. przekraczający zasady honorowe w czasie pojedynku lub pertraktacji honorowych; 8. odwołujący obrazę na miejscu starcia przed pierwszym złożeniem względnie pierwszą wymianą strzałów; 9. przyjmujący utrzymanie od kobiet nie będących jego najbliższymi krewnymi; 10. kompromitujący cześć kobiet niedyskrecją; 11. notorycznie łamiący słowo honoru; 12.zeznający fałsz przed sądem honorowym; 13. gospodarz łamiący prawa gościnności przez obrażanie gości we własnym mieszkaniu; 14. ten, kto nie broni czci kobiet pod jego opieką pozostających; 15. piszący anonimy; 16. oszczerca; 17. notoryczny alkoholik, o ile w stanie nietrzeźwym popełnia czyny poniżające go w opinii społecznej; 18. ten, kto nie płaci w terminie honorowych długów; 19. fałszywy gracz w hazardzie; 20. lichwiarz i paskarz; 21. paszkwilant i członek redakcji pisma paszkwilowego; 22. rozszerzający paszkwile; 23. szantażysta, 24. przywłaszczający sobie nieprawnie tytuły, godności lub odznaczenia; 25. obcujący ustawicznie z ludźmi notorycznie niehonorowymi; 26. podstępnie napadający (z tyłu, z ukrycia itp.); 27. sekundant, który naraził na szwank honor swego klienta; 28. stawiający zarzuty przeciw honorowi osoby drugiej i uchylający się od ich podtrzymania przed sądem honorowym. Art. 9. Nieślubne urodzenie nie stanowi powodu do odmówienia satysfakcji honorowej. Art. 10. Każdą wątpliwość dotyczącą zdolności danej osoby do dawania i żądania satysfakcji honorowej, rozstrzyga sąd honorowy. Art. 11. O ile jedną z osób, wiodących spór honorowy, jest człowiek nieznany w miejscu prowadzenia sprawy honorowej, jest jego obowiązkiem na żądanie strony przeciwnej podać wszystkie dane, dotyczące jego osoby i wykazujące jego honorowość. Art. 12. Sądowe przedawnienie przestępstwa nie przedawnia tegoż jako zarzutu przeciw honorowości. Odpowiedz Link
scand Re: Problem z Polskim Kodeksem Honorowym Boziewic 11.10.06, 10:34 Jak z innej epoki.. Odpowiedz Link
witekjs Re: Problem z Polskim Kodeksem Honorowym Boziewic 12.10.06, 00:29 scand napisał: > Jak z innej epoki.. Bo to jest z innej epoki... ) To jednak, co możemy przeczytać w pracach i książkach Pani Profesor Ossowskiej nie jest z innej epoki, mimo, że o opowiada o odległych czasach i dość dawno zostało napisane. Książki- Etos rycerski i jego odmiany oraz Etos mieszczański, chyba już nie są osiągalne online/ można i warto je kupić w księgarni /... Ciekawe są również prace nawiązujące do dorobku Profesor Ossowskiej. Myślę, że warto poznać te prace, bo one tłumaczą skąd biora się nasze, tak ostre podziały. Podaję to co miałem i znalazłem. Witek Maria Ossowska: Wzór obywatela w ustroju demokratycznym. www.ceo.org.pl/portal/epio_dokument?docId=35419 Wojciech Misztal, Etos mieszczański i i jego odmiany ( ujęcie Marii Ossowskiej ) www.annales.umcs.lublin.pl/I/1999/08.pdf Ciekawa praca studenta UW, Pana Pawła Marcisza,"Polskie prawo rycerskie" 2003 r tinyurl.com/rlwa5 Jerzy M. Pomorski Etos warstw społecznych. Inteligencja. Miedzy państwem, a samodzielnym wyborem. tinyurl.com/rrb2s Odpowiedz Link
witekjs Gdy trzeba dzwonić na trwogę, dzwoń choćbyś... 11.05.07, 13:45 Gdy trzeba dzwonić na trwogę, dzwoń choćbyś nie był na etacie dzwonnika! - Stanisław Jerzy LEC Odpowiedz Link
witekjs Władza zrównoważona: nie dyskutuje z górą i nie... 13.05.07, 20:05 Władza zrównoważona: nie dyskutuje z górą i nie pozwala dyskutować dołom. Ideał niektórych ludzi: dajcie mi władzę, a ja się urządzę. Tadeusz Gicger Władza imponuje tylko małym ludziom. Kard.Stefan Wyszyński Łatwo się nauczyć panowania, trudniej rządzenia. Johann Wolfgang Goethe Wszelka władza wychodzi z ludu. I nigdy do niego nie wraca. Gabriel Laub To nie władza korumpuje. Korumpuje lęk przed utratą władzy. John Steinbeck Gdy władca szanuje obyczaje, łatwo mu ludem kierować. Konfucjusz Dostojnik jest to urzędnik obdarzony dużą władzą i małą odpowiedzialnością. Ambrose Bierce Odpowiedz Link
witekjs TELETUBISIE !!! 28.05.07, 09:38 Nie wiedziałem co to Teletubisie Na szczęście mamy czujnych polityków Wezwano psychologów i to podoba mi się Odpowiedz Link
kyos cytat z Jerzego Kuleja 31.05.07, 23:35 "Nie ma odpornych na ciosy, są tylko źle trafieni." coś jakby zalatuje trawestacją Dzierzyńskiego (o niewinnych i źle przesłuchanych) )) Odpowiedz Link
witekjs "Kto ma siłę, ma i prawo." Goethe - Faust... 01.06.07, 11:51 Nie ma nic straszniejszego niż czynna ignorancja. Każdemu się wydaje, że ponieważ umie mówić, może rozprawiać o języku. Johann Wolfgang Goethe Odpowiedz Link
witekjs Jan Izydor Sztaudynger, też dobry na wszystko :) 15.06.07, 10:53 Ostatnio z przyjemnością czytałem piękne fraszki Pana Jana Izydora i ułożyłem sobie ich wybór - nie tych najbardziej znanych i leciutko "pieprznych", a raczej filozoficzno-politycznych. Myślę, że i Wy z przyjemnością Go poczytacie. Witek Jan Izydor Sztaudynger "Piórka" Niestety, rzadko koło zdarzeń obraca siła naszych marzeń. Zakaz to najlepsza propaganda. *** (Miły czytelniku...) Miły czytelniku, upraszam cię wielce, Nie pij fraszek haustem - sącz je po kropelce. Pogrzebany gram buntu Wśród samych potulnych obywateli Ojczyznę diabli by wzięli. Politycy Ssać umieją z wszystkich cycy - Gdy z nich dobrzy politycy. Efekt czystek Efekt czystek - Wypłynął chłystek... Nie udławic się Wróbla dławi Ogon pawi... Najbardziej zawsze Najbardziej zawsze nadęci, Kastraci i impotenci. Megaloman nienawiści Wierzy, że mi plecy schłostał A on mi nawet pięt nie dostał. Oklaski Ktoś tam klaszcze pod borem: To dewotki - ozorem. *** (Nic tak...) Nic tak serca nie studzi, Jak poznawanie ludzi. Mój pech Na tym polega mój pech, Że cnota mi śmierdzi , a pachnie grzech. Na szczęście Na szczęście nikt mi nie każe Przyznać się, o czym marzę. Mistrzowie Wielu mistrzami się stało, Jak mówić prawdę niecałą. Mym skromnym zdaniem Nie zawsze trzeba mieć za drania Tego, co jest innego zdania. Na ludzkie sądy Jak cię widzą - tak cię piszą! Chyba źeś jest wielką fiszą... Władza Terrorem władza Swą słabość zdradza. *** (Polska A...) Polska A Polsce B Każe się całować w D. *** (Powiedziało gówno...) Powiedziało gówno śliwie: - Spadnij, ja cię uszczęśliwię... '??' Któż równa Do gówna? Dobrane towarzystwo Łajno dla łajna To fajna Ferajna. Bajka o cyniku Mistyk Wystygł. Wynik: Cynik. Bez złudzeń Niech nas statystyka nie łudzi, Niewielu jest prawdziwych ludzi. *** (Darmo się...) Darmo się pocę. Aby dotrzymać kroku epoce. Orientacja Do żłobu każdy trafi, Choć nie zna geografii. Oryginalny twórca Objawia swoje zdanie Jak echo, na zawołanie. Fortuna Fortuna toczy się kołem, Pod kołem to pojąłem. Biuro Porad Sam sobie w życiu jakoś nie radzę, Więc Biuro Porad dla innych prowadzę. *** (Są ludzie...) Są ludzie z dusza zrzędną, Przy takich kwiaty więdną. Bliźni Jedni na drugich warczym- Sposobem gospodarczym. *** (I po co rzucać...) I po co rzucać perły przed wieprze, Pomyje dla nich o wiele lepsze. *** (Tak wszyscy...) Tak wszyscy ganią porubstwo i ruję, Nazwa okropna - ale jak smakuje... Walka o byt Przy ołtarzu i korycie Robi się miejsce elicie. Twórca oryginalny Zdechł W lawinie ech. Usłużny Zasługi mam doprawdy duże, Radą i zdradą zawsze służę. Apetyt rośnie Dopiero syty Ma apetyty. Agitatorzy Wilki wśród baranów Głoszą równość stanów. Jak pobijać W tym jest mądrość polityka - Jak pobijać bez patyka... Rada dla dobrego pasterza A kiedy strzyżesz owieczki, Opowiadaj im bajeczki. Reguły sitwy Zero do zera, A będzie kariera. Rozmowa z ekscelencją - Ekscelencjo, pozwól, że ci zejdziem z drogi - Tak do gówna przy drodze powiedziały nogi. Roztargnieni Ludzie roztargnieni Wkładają rękę do cudzej kieszeni. Sam też Innych nie sądzę, Sam też lecę na pieniądze. Rekrutacja działaczy na wieś Na wieś go wywieźcie, Bo naknocił w mieście. Talenta świni Chlew uczyni Ze świątyni Rewanż Prawa piszemy my sami, Potem one rządzą nami. Są tacy Amatorzy - Obroży... Para źle dobrana Jak świat światem - Grzbiet źle współżyje z batem. Cel uświęca środki W pogoni za ideałem Wszystkie świństwa popełniałem. Dzięki (II) Dzięki długoletniej wprawie Sam siebie trawię. Jestem taki Jestem taki, jak mnie Pan Bóg stworzył, No - trochem świństwa od siebie dołożył. Echo Ma własne zdanie - Na zawołanie... Hołd Składał szczery hołd po hołdzie Temu, na czyim był żołdzie. Kalkulatorzy Z niejednego znać oblicza, Że nie myśli lecz oblicza. Kałuża Chwaliła się, że jest duża Kałuża No cóż? Nie znała jezior i mórz. Kameleonowi Łatwo ci zachować twarz, Gdy kilka na zmianę masz! Kapitał Najpierw brał, a potem pytał - Ta bezczelność - to kapitał. Kariera orła Modelowała go natura Z młodego orła - na starego knura. Koryto Postaw świnię przy korycie, A rozpłynie się w zachwycie. Dobry materiał na wiernego Nikt mnie nie nabierze, Sam we wszystko wierzę. Proroctwo Na wazelinie Wypłynie. Dwulicowy Pod figurą się modli Chrystusową Przed figurą się podli Urzędową. Doskonalenie Gdzież takie ziarna Co chwalą żarna? Dojrzewanie i dojrzałość Trzeba dojrzeć, Aby dojrzeć... Przestroga kłótnikowi Z mędrcem i z głupcem nie tocz zwady, Żadnemu bowiem nie dasz rady. Dzieje meteora Nie należał do żadnej z klik, A więc zabłysnął i... znikł! *** (Wsi spokojna...) Wsi spokojna, wsi wesoła, Głoszę twoją chwałę, I do miasta sobie jadę, Mieszkać w nim na stałe. Chorągiewka Wiatr przyganiał chorągiewce, Że się zdeklarować nie chce. - Ależ moje przekonania Zależą od kierunku wiania! *** (Prawda...) Prawda kole W aureolę. Kompas Zajmuje zawsze stanowiska Blisko ołtarza, blisko półmiska. Konflikty z sumieniem Nieraz krzyczałem na moje sumienie: "Przestań gadać! Zamilknij! Bo ja się nie zmienię." Brak trzech O Brak okazji, odwagi, ochoty - Powody niejednej cnoty. Jak już - to już Jak już grzeszyć, to ordynkiem: Myślą, mową i uczynkiem. Awans Po jednej, drugiej, trzeciej wódce Każdy ma się za dowodcę. Zawiść Niejednego karła Własna małość zżarła. Charakterystyka pewnej głowy W tej głowie... Pustkowie Zarzuty Zarzucało zero zeru, Że mu brak charakteru! Zasady Wygłaszaj wzniosłe zasady, Łatwiej wtedy popełniać zdrady. Zaufanie Do rządu, nierządu i pogody Ma zaufanie tylko młody. Krótka pamięć W koncu historia zapomina, Czy Kain Abla, czy Abel Kaina? Kulisy Nie zaglądaj w spraw kulisy, Siedzą tam zawsze świnie i lisy... Kult jednostki Ofiarowano mi piedestał, Z warunkiem, abym na nim nie stał. Kultura Kultura nas pokrywa dobroczynną warstwą, Lecz czy starczy na wszystkie chamstwa za lekarstwo? Legenda Aby historii ukryć błędy, Okryj je płaszczem legendy... Losy Jednakowo nas zwyciężają losy, Czyśmy pigmeje - czy kolosy. Lot Niektórzy wysoko lecą Nie dzięki skrzydłom, lecz plecom! Ludzkość Ludzkość - to brzmi butnie, I zawodzi okrutnie. Łaska O Boże, Boże, to jest wielka łaska, Że twarz nam może służyć jako maska. *** (Rozbierz się...) Rozbierz się, blago, Prawda jest nagą. *** (Z grama...) Z grama korzyści Kilo zawiści. Cóż za monstrum kłujące -Cóż za monstrum kłujące we mnie się zanurza - Tak syknęła spluwaczka, gdy wpadła w nią róża. Ach Boże , Boże Ach Boże, Boże , czemu tak się dzieje, Że tylko glupi ma matkę nadzieję? Dobra rada - Módl się i pracuj - Radzą przyjacioły, To inni się obłowią, A ty będziesz goły. Cierpienie Cierpienie, gniotące nas, Człowieka zmienia w głaz. Głos Głos przyrodzenia Zagłusza głos sumienia. Głos w telefonie Hallo? - tu sumienie, Czy pan zamówił budzenie? Ćwiczenie batem Po długich latach ćwiczenia Sumienie w echo się zmienia! Gorycz fiaska Opłakiwałem gorycz fiaska, Zanim spostrzegłem, ze to łaska. Granice świata Zakreślany własnym nosem, Mikrokosmos jest kosmosem. Grunt to forsa Patyki - Podpora etyki... Czas (II) Czas krok po kroku nas zmienia Gorycz pamieci - w słodycz zapomnienia. Daruj! Daruj minutom, dniom, godzinom - Miną... Dni Dni mnie oszukały, Znienacka w lata się zmieniały. Czasem głupoty Czasem głupoty człowiek sobie życzy, Bowiem w mądrości tyle jest goryczy. Odpowiedz Link
witekjs Jan Izydor Sztaudynger, też dobry na wszystko c.d 15.06.07, 11:12 Cisza Boję się ciszy, Wtedy się własne serce słyszy. Co innego orły Najgłośniejsze hurra W orła nie zmieni knura... Dedykacja Temu w hołdzie - Na czyim żołdzie Detaliści Niejedni marzą: Zrobić jakąś wielką zbrodnię, A potem żyć solidnie i wygodnie. Lecz że nie trafia im się wielka zbrodnia, Małe świństewka popełniają co dnia. Dla kariery Modli się pod figurą, Wszystko mu jedno pod którą. Do ptaszka Tak ptaszku śpiewaj swoje kuranty, By jedni mieli za pro, a drudzy za anty. Do towarzysza Chociaż wejdziesz między wrony - Towarzyszu - pozostań czerwony! Co robimy? Co robimy od stuleci? Dzieci... . O czterech szczeblach Jej drabina do kariery Ma cztery litery. O jednej Każda jej pozycja To już propozycja Pouczenie Nie da ci ojciec, nie da ci matka Tego, co może dać ci sąsiadka. Wzdycham Wzdycham do własnej żony, Taki już jestem zboczony. Odpowiedz Link
witekjs _____________________Andrzej Mleczko - WSPANIAŁY ! 28.06.07, 11:19 Mój wybór perełek Pana Mleczki w czasie słuchania słynnej Pani ekspert od spraw pielęgniarskich, Premiera IV RP Ochrona Zdrowia www.mleczko.pl/img/full_color/44.jpg www.mleczko.pl/img/full_color/40.jpg www.mleczko.pl/img/full_color/66.jpg www.mleczko.pl/img/full_color/78.jpg Nasza codzienność... www.mleczko.pl/img/full_color/81.jpg www.mleczko.pl/img/full_color/53.jpg www.mleczko.pl/img/full_color/67.jpg www.mleczko.pl/img/full_color/77.jpg www.mleczko.pl/img/full_color/39.jpg www.mleczko.pl/img/full_color/42.jpg www.mleczko.pl/img/full_color/46.jpg www.mleczko.pl/img/full_color/47.jpg www.mleczko.pl/img/full_color/51.jpg www.mleczko.pl/img/full_color/65.jpg www.mleczko.pl/img/full_color/85.jpg www.mleczko.pl/img/full_color/114.jpg www.mleczko.pl/img/full_color/124.jpg www.mleczko.pl/img/full_color/129.jpg www.mleczko.pl/img/full_color/132.jpg www.mleczko.pl/img/full_color/130.jpg www.mleczko.pl/img/full_color/110.jpg www.mleczko.pl/img/full_color/111.jpg Tutaj cały zbiór Pana Andrzeja Mleczki. Trudno się oderwać. www.mleczko.pl/andrzej_mleczko.jsp?menu=2&actual=1 Odpowiedz Link
witekjs ___________________________Słowni k Alternatywny... 01.07.07, 20:27 www.kurnik.pl/slownik/sp.phtml?sl=knajak Odpowiedz Link
witekjs _________________________________ ___Muzeum IV RP 11.11.07, 00:02 spieprzajdziadu.com/muzeum/index.php?title=Strona_g%C5%82%C3%B3wna Odpowiedz Link