Gość: kasza IP: *.centertel.pl 02.11.09, 19:57 może ktoś ma rozeznanie, gdzie w jaki rejon Chorwacji warto jechać w listopadzie? Jak jest o tej porze roku z kwaterami? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hepik1 Re: chorwacja listopad 03.11.09, 06:01 Listopadowe, maksymalne temperatury w Dalmacji oscylują wokół 10 stopni,często leje i przeraźliwie wieje. Apartamenty w wiekszości ogrzewania nie posiadają...to na pewno przemyślany pomysł? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: chorwacja listopad IP: *.tvkstella.pl 03.11.09, 08:52 Jeśli już listopad, to - przynajmniej moim zdaniem - raczej warto celować w większe miasta, gdzie po pierwsze jest co zwiedzać, a po drugie - są hotele, których funkcjonowanie nie jest zależne od pór roku i sezonowości typowych apartmanów w miejscowościach "głownie plażowych", czyli nastawionych na obsługę gości przyjeżdżających tu dla korzystania z morza, a nie zwiedzania muzeów. Te apartmany w zdecydowanej większości są wyłączone z użytkowania do końcówki wiosny. Zostają więc miasta z hotelami i jakąś tam w miarę interesującą ofertą architektoniczno-muzealną. Myślę przede wszystkim o Dubrovniku (choć nie wiem, czy np. o tej porze jest wstęp na mury), może Splicie (poza sezonem w Pałacu Dioklecjana też niewiele jest do zwiedzania poza stałymi "ekspozycjami" architektonicznymi, takimi jak katedra czy Perestyl, nie jestem nawet pewny, czy poza sezonem da się zwiedzić pobliską Salonę), ostatecznie Zadarze, Opatiji, ale i tak trudno mi sobie wyobrazić program, zdolny wypełnić np. 2-tygodniowy pobyt w ktorymkolwiek z tych miejsc. Z trudem dałoby się w tym czasie w miarę interesująco spędzić czas we wszystkich tych miastach po kolei, zwiedzając np. muzea, galerie itp. Ale to w zasadzie wszystko. Tym bardziej, że parki narodowe są o tej porze roku "na biegu jałowym", a przemieszczanie się po kraju w jakimś tam stopniu utrudniają roboty drogowe (choć przy tym, co się dzieje u nas non stop, to pikuś...), remonty itp. Tego nie robi się w sezonie, ale już od drugiej połowy września do połowy maja - owszem, podobnie jak roboty budowlane w miejscowościach letniskowych nad morzem. O pogodzie, a więc i szansach na korzystanie z uroków morza, pisał hepik powyżej, nie chcę go powtarzać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasza Re: chorwacja listopad IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.09, 10:34 Dzięki za podpowiedzi. Wyjazd miał być głównie przyrodniczy, ale chyba rzeczywiście zbyt entuzjastycznie podeszłam do terminu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: chorwacja listopad IP: *.tvkstella.pl 03.11.09, 10:58 Jeśli przyrodniczy, to można o tym mysleć już np. w kwietniu/maju. to jest niezła pora - w miarę posprzątane po zimie, najwyżej jakiś końcowe prace konserwacyjne w parkach, dzień dłuższy, a temperatury - znośniejsze. Choć np. teraz źle nie jest: dziś w okolicy Sibenika jest np. 12 stopni, ale w czwartek będzie 16, nawet nad ranem - 12. Co nie przeszkadza, że dwa dni wcześniej w nocy około 0... Huśtawka spora, a więc i przyroda też nieco inaczej tam funkcjonuje ;-)) Jeśli to nie jest pilne - pomyśl o terminie wiosennym, albo w przyszłym roku - około połowy września. Choć bywa tam już nieco kapryśnie pod względem pogodowym, to jednak przyroda jest jeszcze rozpędzona po lecie, zaczynają się wędrówki ptaków, które w środku lata tam nie występują, a parki narodowe są jeszcze dostępne w znakomitej większości. A przy tym - można jeszcze korzystać z morza. Moi znajomi znad Adriatyku jeszcze w połowie października mieli sporo gości, a temperatura morza wynosiła około 18 stopni... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Info Re: chorwacja listopad IP: *.adsl.net.t-com.hr 15.11.09, 14:41 Photo Wyspa Ciovo 28.10.2009 www.itrogir.com/pages/apartment_details.asp?id=376 Odpowiedz Link Zgłoś