Dodaj do ulubionych

Do znawców PAG-u /plaże, miejsca, kwatery/

06.06.10, 17:47
1.Promem czy mostem? Chcemy szybciej, wygodniej i bez niepotrzebnych
wydatków.
2.Kwatery w Pag-u czy Novajlii? Nie chcemy za jakimś odludziu, ale
też nie w gwarnej 'Ibizie' (będziemy z trzylatką), oby było
klimatycznie, z jakimś wyborem małych, miłych restauracji,
promenadą, etc.
3.Plaże urokliwe, nudist owszem :-)
4.A może jakies sprawdzone apartamenty?

Pomożecie?
Obserwuj wątek
    • Gość: ron5 Re: Do znawców PAG-u /plaże, miejsca, kwatery/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.10, 21:32
      ad.1 właśnie wróciłem i tym razem pojechałem autostradą a nie promem.
      Jest to dokładnie tak samo czasowo (+/_ 15 min)oczywiście
      zakladając,że nie traficie na jakąś dziurew kursowaniu poromu lub
      kolejkę w sobotę i bardzo podobnie kosztowo.Droga z A1 do promu jest
      kręta i nie każdy lubi takimi drogami jeździć.
      ad.2 zależy co kto lubi.Na spokojne wakacje z dziećmi polecam raczej
      Mandre lub Simuni .
      ad.3 bardzo urokliwe plaże w mandre i Simuni
      ad.4 jest mnóstwo kwater,jeśli się zdecydujecie na knkretną
      miejscowość wtedy można mówić o kwaterze nieco dokładniej
      pozdrawiam
      • mahadarbi Re: Do znawców PAG-u /plaże, miejsca, kwatery/ 07.06.10, 10:02
        Ron, w takim razie, pozwól, że będę Cię zamęczać pytaniami ;-)

Przekopałam net wczoraj w nocy i także natrafiłam na informację, że
        Mandre to bardzo dobre miejsce na kwaterę. Sęk w tym, ze to podobno
        taka dzielnica kwaterowa, bez jakiegoś specjalnego klimatu, dwie
        knajpki na krzyż i that's all. A my chcemy wieczorem dla odmiany do
        ludzi, miec wybór z jedzeniem, a i mała po wyoutowanym dziennym
        plazowaniu żeby miała jakąś ucztę dla oka. Więc nie do końca jestem
        przekonana do tej/tego Mandre? Ktoś tez podsunął pomysł, że Pag
        (oczywiście kwatera nie w samym centrum) nie jest złą opcją? Pomóż,
        bo im więcej czytam, tym bardziej się gubię...

Simuni? Tam jest jakieś wieczorne życie, jakieś knajpki, żeby się
        przejśc po kolacji?

Isola, Sv.Duh, Sv.Marko - odkryłeś jakieś plażyczki warte grzechu? :-
        )

Serdeczności,
        Anka
    • Gość: darek.59.pl Re: Do znawców PAG-u /plaże, miejsca, kwatery/ IP: *.85-237-161.tkchopin.pl 07.06.10, 11:14
      Na Pag są tylko dwa większe miasteczka: Pag i Novalja. Jest także wypoczynkowe
      osiedle Gajac, wypełnione domkami i apartamentami z centrum handlowym ale ze
      strasznie przepełnioną mini plażą. Zejście do wody marne, kamieniste i z
      jeżowcami. Z maluchami odpada. Zjazd z głównej drogi (Pag-Novalja) w lewo
      (Kolanjski Gajac, jest tablica informacyjna) a w prawo do Caski i Metajny oraz
      do przeprawy promowej. Caska i Metajna to "dziury" a tzw. copacabana w Casce to
      dyskoteka i imprezowania przez 24 godziny, banji i wielka knajpa. Śimuni i
      Mandre to rzeczywiście najspokojniejsze miejsca na wypoczynek. Śimuni to marina
      z zapleczem i duży kemping z plażą i kąpieliskiem. Dla spacerków, knajpek,
      restauracji, lodziarni, promenad, itp lepiej wybrać inne miejsce. Novalja moim
      zdaniem bez uroku ale wieczorne atrakcje istnieją. Podobnie w Pag a na dodatek
      jest tu stare miasto, zabytki, koronczarki, jednak na plażowanie wybrałbym inne
      miejsce alby zatoczki i małe plaże w okolicy. Dotarcie wyłącznie samochodem lub
      rowerem. Osobiście na wypoczynek łączący plażowanie ze zwiedzaniem wybrałbym coś
      bliżej Zadaru
      • Gość: ron5 Re: Do znawców PAG-u /plaże, miejsca, kwatery/ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.10, 12:17
        Nie ma problemu,chętnię poradzę.
        Znam Pag gdyż mam w Mandre swoje własne mieszkanie i często tam
        jestem.
        W Mandre jest mały klimatyczny porcik+promenada nad morzem na
        spacery,rozciągająca się na ok 2 km w 2 strony od porciku.
        Jak chodzi o gastronomię to są z 4-5 restauracje,w tym pizzeria
        gdzie jadłem najlepszą w życiu pizzę.
        Plus 3-4 kawiarnie w tym takie ze stolikami nad samym brzegiem.
        Do tego kilka sklepów z art plażowymi,2
        spożywcze,kościół,bankomat,fryzjer targ z owocami co jakiś czas+1-2
        razy w tyg ryby do kupienia od rybaka.
        W jednej z kawiarni (Marinero) jest mini placyk zabaw dla
        dzieci.Jest też trampolina dmuchana do skakania.
        Do Novalji lub miasta Pag po około 15 km więc jak zapragniecie
        gwaru "wielkiego" miasta to w 15 min dojedziecie.
        Z Novalji i z Tovarnele jest możliwość wyjazdu na Rab co bardzo
        polecam.Oczywiście są też inne wycieczki na Losinj,Cres itp.
        Na Pagu można jeżdzić na rowerze co nie wszędzie w Hr jest możliwe
        ze względu na ukształtowanie terenu.
        Woda czysta,plaże kamieniste i drobnokamieniste.Fajne miejsce na
        spokojny urlop.pozdrawiam,
        • mahadarbi Re: Do znawców PAG-u /plaże, miejsca, kwatery/ 07.06.10, 13:28
          Ron, a znasz jakieś miłe pensjonaty/wille wlaśnie tam? Nie wiem, czy
          to standard, ale nie ma nic ze śniadaniami, a nie ukrywam, taka
          opcja byłaby z dzieckiem bardzo dla nas wygodna. Mandre z Twojego
          opisu wygląda na sympatyczne miejsce, w sam raz dla nas.
          Nie wiem, czy znasz dobrze Rab (ja chyba bardzo dobrze, byłam tam
          2x), czy Mandre ze swoją logistyką i infrastrukturą przypomina
          bardziej sam Rab, Lopar czy też ktorąś z wiosek: Banjol np.?
      • mahadarbi Re: Do znawców PAG-u /plaże, miejsca, kwatery/ 07.06.10, 13:23
        Darku, ja absolutnie nie chcę łączyć plażowania ze zwiedzaniem! To
        rzadko w praktyce się udaje, a my z tych, co to lubią mieć 'swoją',
        wychodzną, wyjeżdżoną, odkrytą w trudach i pocie - plażyczce ;-)
        Mieszkać możemy zupełnie gdzie indziej, ale też nie w totalnym
        zadupiu, gdzie ponownie trzeba wsiadać w samochód, by jechac na
        jedzenie. A jak wtedy z domaci? ;-)

Z tego, co piszesz, wygląda na to, że jakaś kwatera z dala od
        centrum Pag nie byłaby najgorszym rozwiązaniem? No i Mandre...

darek.59.pl

Osobiście na wypoczynek łączący plażowanie ze zwiedzaniem wybrałbym
        co
        > ś
        > bliżej Zadaru
        • Gość: ron5 Re: Do znawców PAG-u /plaże, miejsca, kwatery/ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.10, 14:20
          www.tz-novalja.hr/eng/index.php
          Tu są namiary na apartamenty również w Mandre.
          Nie znam apartamentów ze śniadaniem ,to chyba rzadkość w
          Hr.pozdrawiam
          • mahadarbi Re: Do znawców PAG-u /plaże, miejsca, kwatery/ 07.06.10, 15:30
            Ron, dzięki za namiar, jeszcze tego lina nie znałam ;-)
            Na Rabie wcale nie należą do rzakości wille ze śniadaniem, no ale
            Rab już tak znamy, że chcemy teraz gdzie indziej.

A jak cenowo Pag? Podobnie do Rabu? Ten jest dośc drogi ze względu
            na Niemców....

Gość portalu: ron5 napisał(a):

> www.tz-novalja.hr/eng/index.php
            > Tu są namiary na apartamenty również w Mandre.
            > Nie znam apartamentów ze śniadaniem ,to chyba rzadkość w
            > Hr.pozdrawiam
        • Gość: darek.59.pl Re: Do znawców PAG-u /plaże, miejsca, kwatery/ IP: *.85-237-161.tkchopin.pl 07.06.10, 14:29
          I Mandre i Śimuni to dobry wybór na przyjemny i spokojny pobyt a w okolicy
          wybierzesz dla siebie odpowiednią zatoczkę z plażą żwirkową lub kamienistą,
          żwirkowo-piaszczysta sw. Duh (tablica ze zjazdem przy głównej drodze). Plaż
          takich jak na Rabie tu nie znajdziesz, Lopar, Supetarska Draga, Gonar, Kampor to
          przecież płytkie piaszczyste zatoczki bez jeżowców i ciepła woda, a zatoczki
          wokół półwyspu z plażami Sahara, Stolac, Cyganka, Dubac to bajka. Ale tylko
          jedno miasteczko- Rab i wyspa z promem.
          • mahadarbi Re: Do znawców PAG-u /plaże, miejsca, kwatery/ 07.06.10, 15:34
            Darku, Rab znam lepiej niż Warszawę chyba, a Stolac to 'nasze'
            miejsce. Wiem, że nie znajdę, ale wreszcie chcemy zdradzić Rab, by
            móc coś innego zobaczyć ;-)
            Czytałam, że na Pagu nie ma jeżowców, klimatyczne zatoczki kuszą
            tym, że można być zupełnie samym, bez towarzystwa rozwrzeszczanych
            rodaków ;-)

Wiesz, najchętniej to ja bym nie z widokiem na kanał i zalew a od
            strony Smuni własnie. Znasz może okolice Misnjaca i Zaglav-u?
            A własnie, a Ty gdzie mieszkałeś, jak tam byłeś?

Gość portalu: darek.59.pl napisał(a):

Plaż
            > takich jak na Rabie tu nie znajdziesz, Lopar, Supetarska Draga,
            Gonar, Kampor t
            > o
            > przecież płytkie piaszczyste zatoczki bez jeżowców i ciepła woda,
            a zatoczki
            > wokół półwyspu z plażami Sahara, Stolac, Cyganka, Dubac to bajka.
            Ale tylko
            > jedno miasteczko- Rab i wyspa z promem.
            • Gość: ron5 Re: Do znawców PAG-u /plaże, miejsca, kwatery/ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.10, 17:27
              nie potrafię porównać Rabu i Pagu,na Rabie byłem tylko w mieście Rab
              no i przyznam ,że mnie po prostu powaliło to miasto,będe tam wracał
              zawsze kiedy tylko będę mógł.
              Na Pagu nie ma zbyt wielu obcokrajowców,są głównie Słoweńcy,Chorwaci
              z Zagrzebia ,i trochę Austriaków,Niemców,Polaków,Czechów,Słowaków i
              Węgrów.
              Wydaje mi się,że Pag jest nieco tańszy niż inne wyspy.pozdrawiam.
              • mahadarbi Do Ron-a 07.06.10, 21:43
                Ron, a znasz może ten dom? Pytam, bo piszesz, ze masz tam
                mieszkanie...

www.novalja-pag.net/mandre/marija/index-e.html
            • Gość: darek.59.pl Re: Do znawców PAG-u /plaże, miejsca, kwatery/ IP: *.chello.pl 07.06.10, 19:44
              Byłem w Caska i Metajna. Wyspę Pag zjechałem dość dokładnie do Lun na końcu
              wyspy. Caske odradzam bo pisałem o niej wcześniej chyba, że ktoś lubi spać w
              środku dyskoteki. Za to "panienek" rządnych wrażeń co niemiara i lasek tuż tuż.
              Za to Metajna jest spokojna i cicha ale na końcu świata bo leży w małej
              zatoczce. Wszędzie dość daleko. Kąpielisko, płytka zatoczka, bez jeżowców,
              rodziny z dziećmi. Kilka apartamentowców, dwa sklepiki, stragan z owocami i
              warzywami, jakaś ruina ośrodka wypoczynkowego po Ticie, w której na dziko także
              ludzie nocują. Fajna plaża za górką w bezludnej zatoczce ale można gruntową
              drogą dojechać. Misnjac i Zaglav nie kojarzę z Pag bo malutka miejscowość Zaglav
              jest chyba na wyspie Dugi Otok (na wyspie nie byłem) a Misnjac to może Misnjak i
              jest to przystań promowa na Rab (Jablanac-Misnjak).
              • mahadarbi Re: Do znawców PAG-u /plaże, miejsca, kwatery/ 07.06.10, 21:48
                Problem w tym, że nie bardzo są już kwatery... Został ten Lun
                własnie, ale to wiocha zabita dechami, jak piszecie. To tłumaczy
                pensjonat w tamtym miejscu, który oferuje śniadania (ron, słyszysz?
                są śniadania na Pag-u! ;)

Rozumiem, że w Metajnie też nie ma czego szukać, bo wyjście
                wieczorem do knajpy odpada z racji 'dziury'?

A te dwie miejscowości znalazłam na mapie Pag-u, obie zaznaczone
                latarniami morskimi, więc może tylko to przylądki...? I Misnjac,
                owszem, pagski nie rabski :-) Nie ważne.
                • Gość: darek.59.pl Re: Do znawców PAG-u /plaże, miejsca, kwatery/ IP: *.85-237-161.tkchopin.pl 08.06.10, 10:49
                  Lun to szpica wyspy. Tam nie ma nawet normalnej plaży, kąpieliska. Do wody można
                  tylko wskakiwać i od razu jest głębia. Trochę strasznie. Jedna restauracja,
                  sklepik a wokół dziko i pustkowie.
                  W Metajnie nie można wyjść na wieczorny spacer bo nie ma promenady, restauracji,
                  kawiarni, itp. Jest jedna asfaltowa ulica, która prowadzi w kierunku Caski i
                  promu (spacer wzdłuż drogi). Te dwie nazwy to pewnie skaliste cypelki z
                  latarniami ale nic o nich nie wiem.
                  Może więc ten Gajac, Novalja, Stara Novalja gdzie jest kilkanaście
                  apartamentowców, plaża, zatoczki a do Novalji 3 kilometry spacerkiem.
                  • Gość: ron5 Re: Do znawców PAG-u /plaże, miejsca, kwatery/ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.10, 14:04
                    Lun bym raczej odradzał,nieco oddalony od reszty wyspy.Obok jest
                    Tovarnele ale ono jest też paskiem domów nad samym brzegiem.
                  • mahadarbi Re: Do znawców PAG-u /plaże, miejsca, kwatery/ 08.06.10, 14:17
                    Lun odpada, macie rację. Aż tak ekstremalni nie jesteśmy ;-) Dziecko
                    zmienia punkt widzenia. Zostaję przy Mandre! Nawet znalazłam w
                    jednym z domków ofertę ze śniadaniem, coś jednak nie spieszą się z
                    odpisywaniem...
                    Powiedzcie mi jeszcze, jak daleko jest z przeprawy promowej na Rab w
                    Jablanacu do Prizny? Na mapie to niewielka odległość... Popłyniemy
                    chyba promem :-)

No i bardzo Wam dziękuję za pomoc i cenne wskazówki!!!
                    Pozdrawiam,

Anka
                    • Gość: darek.59.pl Re: Do znawców PAG-u /plaże, miejsca, kwatery/ IP: *.85-237-161.tkchopin.pl 08.06.10, 14:43
                      Tak około 20 km a przejazd Jadranską Magistralą w szczycie sezonu zająć może i
                      do godziny. Nie wiem jak rezerwujesz ale jeżeli bezpośrednio u właściciela, to
                      może się odezwać bardzo późno wieczorem bo np. jest w pracy albo przygotowuje
                      apartamenty, itp. Ja łapałem kontakt nawet koło północy ale wtedy mogłem
                      swobodnie wymieniać informacje. Z agencjami bywa różnie. A tak z ciekawości
                      jeżeli możesz zdradzić tajemnicę, to dlaczego akurat Pag?
                      • mahadarbi Re: Do znawców PAG-u /plaże, miejsca, kwatery/ 08.06.10, 15:39
                        Bo jest taki dziki i księżycowy? Bo białe skały tak pięknie odbijają
                        słońce? Bo trochę na przekór? Bo wakację chcę spędzić z dala od
                        rozwrzeszczanych polskich rodzin? ;-) chociaż nie mam miejsca na
                        kuli ziemskiej, gdzie ich nie można spokać...
                        Rab znamy, więc odpada, Cres, Veli i Mali Losinij - też, Makarską -
                        także, Korculę i Peljesac - owszem, też. Więc może teraz Pag? No i
                        poza wszystkim jest dość blisko (co ważne dla nas), nie tak jak Hvar
                        czy Brac. Najśmieszniejsze jest to, że na cztery wyjazdy do Cro, nie
                        udało nam się jak dotąd dotrzeć do Dubrownika...

A Tobie się Pag podobał czy nie bardzo? Tak szczerze. I jak dobrze
                        znasz Cro?
                        Aha, ta kwatera/hotel, gdzie mieszkałeś na Pag. Polecasz?
                      • mahadarbi Re: Do znawców PAG-u /plaże, miejsca, kwatery/ 08.06.10, 15:48
                        Nigdy nie rezerwuję przez agencję :-)Nie warto. Podobnie, jak nie
                        warto mieszkać w horrendalnie drogich hotelach i latać do Cro
                        samolotami ;-)
                        • Gość: ron5 Re: Do znawców PAG-u /plaże, miejsca, kwatery/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.10, 18:47
                          no to jako "Mandranin"się cieszę z wyboru!!!
                          Pag jest inny ale go bardzo lubię,od strony zachodniej jest zieleń i
                          super czyste morze.Jest klimatyczny.Nie ma masówki turystycznej-za
                          wyjątkiem Novalji.
                          Z Jablanaca do Prizny jest dokładnie 13 km.Proponuję jazdę w dzień
                          tygodnia,na weekendy w lecie można poczekać na promw upale w kolejce.
                          Jeśli napiszesz jakie apartamenty wybraliście-może będę mógł coś
                          napisać o ich lokalizacji.pozdrawiam
                          • mahadarbi Re: Do znawców PAG-u /plaże, miejsca, kwatery/ 08.06.10, 21:44

> no to jako "Mandranin"się cieszę z wyboru!!!
                            > Jeśli napiszesz jakie apartamenty wybraliście-może będę mógł coś
                            > napisać o ich lokalizacji.pozdrawiam

Mam wielki apetyt na ten adres:
                            www.novalja.cz/chorvatsko/letoviska/letovisko-ostrov-pag-mandre/apartmany-silvano/

ale też na ten:
                            www.angelicamandre.com

ale nikt nie odpisuje, a czasu coraz mniej... :(
                        • Gość: darek.59.pl Re: Do znawców PAG-u /plaże, miejsca, kwatery/ IP: *.chello.pl 08.06.10, 18:56
                          Pewnie trochę znam bo od 2000 roku jeżdżę regularnie a przy okazji to tu to tam
                          (jak śpiewa Turnau) po Europie. Samolotami nie latam więc samochodem dojeżdżam
                          tam gdzie daję radę. Rok temu był Peljeśac, Korczula i Czarnogóra. Najsłabiej
                          znam Istrię a bardziej wybrzeże Słowenii. Wyspa Pag mnie nie urzekła właśnie z
                          powodu surowości, szarości, dzikości i pewnie pomyłki w wyborze miejsca. Za to
                          Brać, Lośinj/Cres, Krk, Hvar oczywiście zachwycające. Brać stawiam na I miejscu.
                          Na każdą wyspę poświęcam tydzień co pozwala na dość dokładną penetrację. Caska
                          na Pag była moją turystyczną porażką dlatego przeniosłem się do Metajny. Ale
                          atrakcji nie ma tu żadnych. Kwaterę w Metajnie wynająłem na miejscu przy samej
                          plaży i nie mam na nią namiarów. Najwięcej zadowolenia wyniosłem z pobytu od
                          Śibenika do Dubrownika (właściwie do Cavtat) pewnie dlatego są to dla mnie
                          najpiękniejsze miasta na wybrzeżu CRO. Zwiedzanie części kontynentalnej CRO to
                          całkiem inne wrażenia i odbiegające znacząco od wrażeń znad morza. Czy ktoś
                          widział w CRO spacerującą rodzinę ortodoksyjnych Żydów bo ja widziałem a
                          Zagrzebiu. I nie byli to turyści. Albo oglądał wypalone wsie w górach z
                          kopczykami mogił w ogródkach a ocalałej chałupie pozostali tylko dziadkowie
                          produkujący ser kozi. To są ciekawe ale i straszne "kawałki" z podróży.
                          • mahadarbi Re: Do znawców PAG-u /plaże, miejsca, kwatery/ 08.06.10, 21:36
                            Kiedy z dala majaczyła w tle Czrnogóra, widzieliśmy i odczuwaliśmy
                            podobnie. Zresztą te traumatyczne obrazki (zbombardowane wsie i
                            osady, wystające kikuty podmurówek, wypalone do korzeni lasy
                            ciągnące się kilometrami) są nieopodal Zagrzebia... Tak, to
                            człowiekiem wstrząsa.
                            Mnie, na cztery wypady do Chorwacji, trudno dziś przyznać laur
                            pierwszeństwa jakiemuś miejscu. Peljesac jest niesamowity, ale też
                            Rab jest genialny. Korcula ma swój urok, ale Mali Losinij jest
                            niepowtarzalny. My generalnie wolimy wyspy od lądu, dlatego celujemy
                            jakoś w takie punkty, nie tylko zresztą w Cro.
                            Brac z jego Bolem znamy z jednodniowego wypadu, i chyba nie zrobił
                            na nas az takiego wrażenia, jakie mógłby. Pewnie z racji obłożenia
                            masą ludzi, a może też z racji tego, że nie 'spenetrowaliśmy' całej
                            wyspy.
                            Może też nie w tym momencie tam byliśmy. Tak, jak Ty na Pag-u. I
                            pewnie dużo w tym racji, że to kwestia wyboru miejsca. Dlatego
                            staram się zawsze planować dokładnie, by nie żałować ;-) Dzięki
                            Tobie i Ron-owi wiem już, że Mandre będzie w sam raz ;)

Istrii nie znam wcale, Hvar-u też. Yeraz miałam chęć na na Mljet,
                            ale za daleko... No nic, do Chorwacji ludzie jeżdżą 30 lat i jeszcze
                            nie wszystko ponoć odkryli, więc mam szanse :-)
                            • Gość: darek.59.pl Re: Do znawców PAG-u /plaże, miejsca, kwatery/ IP: *.chello.pl 08.06.10, 23:09
                              Szerokiej drogi i wspaniałych wrażeń!
                              • Gość: ron5 Re: Do znawców PAG-u /plaże, miejsca, kwatery/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.10, 06:31
                                I Silvano i Angelika są fajne.
                                Nie kojarzę dokładnie tych domów ale ze zdjęć widzę,że są położone
                                optymalnie.
                                Są fajne bungalowy też www.mandrice.com/en/croatia/about-us-
                                mandrice-pag-tauzer-s60.htm
                                ok 1000-1500m od porciku
                                • mahadarbi Re: Do znawców PAG-u /plaże, miejsca, kwatery/ 09.06.10, 11:16
                                  Rzeczywiście świetnie wygladają! Dzięki za link, ciekawe jak
                                  cenowo...? Niestety wszystko już prawie zajęte, za późno to wszystko
                                  zaplanowałam...
                                  Ale napiszę do nich!
                                  Ron, dzięki raz jeszcze!
                                  Darku, dziękuję także :-)
                                  • mahadarbi Do Ron-a jeszcze 09.06.10, 12:48
                                    A orientujesz się może, jak daleko jest do sklepu jakiegoś od tych
                                    bungalowów, które mi podpowiedziałeś, i od tych domów, których
                                    namiary z kolei ja Ci przesłałam? Trzeba jakieś pieczywo świeże,
                                    bułki z rana, bo śniadań tam nie ma ;-)
                                    • Gość: ron5 Re: Do Ron-a jeszcze IP: *.ghnet.pl 09.06.10, 15:26
                                      Od bungalowów ok 1500m ,od apartamentów myślę 700-800 max.
                                      Spacerem nad brzegiem morza zaznaczam.
                                      • mahadarbi Do Ron-a jeszcze 13.06.10, 20:51

Ron, a kojarzysz taki adres?
                                        Apartmani Besedić
                                        Velebitska 39

To daleko od knajpek, miejscowej plazy?
                                        Nie było nic innego :(
                                        Te bugalowy są na tydzień za 80 EUR, jak dla mnie zaporowa cena.
                                      • emikaa Do Ron-a 20.06.10, 15:40
                                        Hej, czytalam z zaciekawieniem Wasza dyskusje, gdyz tez zastanawiam sie na wyspa
                                        Rab albo Pag w tym roku. Urzekl mnie kiedys Orebic na Peljesacu, gdzie bylismy 3
                                        lata pod rzad, w pierwszym roku pusto i dziko, ale w kolejnych latach wiecej
                                        turystow, rowniez z Polski.
                                        Jakie sa ceny w Mandre, za ile mozna znalezc apartament lub jakis bungalow z
                                        kuchnia i lazienka? Czy w sierpniu mozna jechac w ciemno (do tej pory
                                        jezdzilismy, ale na przelomie czerwca i lipca)?
                                        Czy mozesz podac maila do siebie, chetnie bym zapytala o Twoje mieszkanie i
                                        wrazenia z tej miejscowosci. Moj mail to: kamila@milutek.pl
                                        Pozdrawiam
    • Gość: czesio Re: Do znawców PAG-u /plaże, miejsca, kwatery/ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.10, 16:44
      wybiezcie Novalije spokoj dostepnosc sklepikow resteuracji jest promenada
      mozliwosc wyboru roznych plaz polecam z dzieckiem caska lub beby ta pierwsza ma
      zaplecze gastronomiczne i plac zabaw dla dzieci polecam wycieczke do
      miejscowosci Lun.szybsza droga a przede wszystkim prostsza jest przez most ale
      ladniejsza i wiele wiecej wrarzen daje droga przez gory
      • mahadarbi Re: Do znawców PAG-u /plaże, miejsca, kwatery/ 22.06.10, 22:39
        No masz! A ja już wybrałam Mandre ;-) Źle?
        • Gość: darek.59.pl Re: Do znawców PAG-u /plaże, miejsca, kwatery/ IP: *.chello.pl 22.06.10, 23:02
          Bardzo, bardzo dobrze! Z innych postów także wynika, że to dobry wybór a więc
          większość ma rację.
          • mahadarbi Re: Do znawców PAG-u /plaże, miejsca, kwatery/ 22.06.10, 23:17
            I tego się będę, Darku, trzymać! W końcu obaj z Ron-em stanowiliście
            moją najlepszą bazę informacji :-)
            • sntx Re: Do znawców PAG-u /plaże, miejsca, kwatery/ 24.06.10, 00:05
              z czystym sumieniem polecam PAG a poniżej zdjęcia

picasaweb.google.com/s301b16/PAG_2008#
            • Gość: kasia Re: Do znawców PAG-u /plaże, miejsca, kwatery/ IP: 198.36.87.* 29.07.10, 09:58
              mahadarbi napisała:

> I tego się będę, Darku, trzymać! W końcu obaj z Ron-em stanowiliście
              > moją najlepszą bazę informacji :-)

Wróciłeś już opisz co i jak ???
              • Gość: Kasia Re: Do znawców PAG-u /plaże, miejsca, kwatery/ IP: 198.36.87.* 29.07.10, 10:56
                Czy ma ktoś namiary na właściciela tego domu ;

www.novalja.cz/chorvatsko/letoviska/letovisko-ostrov-pag-mandre/apartmany-silvano/
                bo nie mam zamiaru płacić agencji
                • mahadarbi Do Kasi 29.07.10, 14:39
                  Tak, już wróciłam :-)
                  Ale od czego mam zacząć? ;-) Co Cię najbardziej interesuje?

Miałam genialną kwaterę, więc jeśli chcesz - chętnie pomogę. Mnie chłopaki tu na
                  forum pomogli w wyborze miejsca, teraz mogę pomóc ja :-)
                  • Gość: kasia Re: Do Kasi IP: *.chello.pl 29.07.10, 14:53
                    daj namiary na kwater
                    • Gość: Kasia Re: Do Kasi IP: *.chello.pl 29.07.10, 15:17
                      aha dam maila ;

bosmanka78@o2.pl
    • Gość: monia Re: Do znawców PAG-u /plaże, miejsca, kwatery/ IP: *.adsl.inetia.pl 01.08.10, 15:57
      Witaj. Napisz proszę jak Twoje wrażenia z Pagu. Czy sie nie rozczarowałaś.
      Czytałam Twoje wypowiedzi i porady i tez mam ochotę wybrać się do Mandre. Tak
      jak Ciebie interesowałoby mnie cos ze śniadaniem a reszta w restauracyjkach.
      Jesli mozna to proszę o namiary na kwatere ewentualnie info czy trzeba
      rezerwować czy na miejscu coś znajdę. Mój adres monia217@gmail.com. Z góry
      dziekuje za pomoc Pozdrawiam Monika
      • mahadarbi Re: Do znawców PAG-u /plaże, miejsca, kwatery/ 01.08.10, 16:26
        Wrażenia tylko pozytywne :-) O całej bowiem otoczce mej podróży chcę zapomnieć
        (rozchorowałam się w czasie drogi ja i córcia, ponadto złe wieści od
        najbliższych, więc psychicznie wyjazd był torturą).
        Pag to kontrasty. Zaskakujące absolutnie. Kiedy prom zbliża się do celu widzimy
        tylko gołe zbocza, wyślizgane słońcem skały, a dalej monotonne równiny
        gdzieniegdzie przetkane wysuszonymi kępkami roślin. Inna planeta? Kojarzy się
        tylko z kolejną sagą Wojen Gwiezdnych :-) Totalne odludzie i kosmos. Im dalej od
        promu a bliżej do Mandre - coraz więcej zieleni. Po drodze Kolan, senna mieścina
        z jedną główną drogą, wąską jak wstążka przy której same piwniczki z paskim
        sirem :-) Za wzgórzem równina, za równiną wzgórze... I jak okiem sięgnąć
        zielono, coraz bardziej zielono. A po lewej stronie Velebit, który cały czas
        mamy w tle a który wyznacza nam granicę wyspy i lądu.
        Tak bym chyba zaczęła swoją kiczowatą opowieść o wyspie.. :-)
        Urzeka, to pewne. Choć Cro znam dość dobrze, i mało co już mnie chyba może tu
        zaskoczyć, Pag zasługuje na odrębną opowieść. Jest zupełnie inna niż Rab, Brac
        czy Korcula. I to, co jest w Chorwacji właśnie piękne, to to że w zasadzie każdy
        wyjazd jest inny mimo iż podobny ;-)
        Dobra, do celu ;-)
        Dzięki chłopakom z forum (znawców Pagu) zdecydowałam się na Mandre, jak wiesz, i
        to był genialny strzał. Jedyny minus to... dzikie tłumy Polaków (co mnie akurat
        mierzi okrutnie, bo poziom państwa podróżujących jest... no dobra, nie wdajemy
        się w szczegóły), których widzi się i słyszy na każdym kroku. No ale Cro ma to
        do siebie, że jest na tyle blisko, i na tyle jest piękna, że chyba już wszyscy
        rodacy postawili na wakacje akurat tam. Myślałam, że Rab jest naszą mekką. O
        jakże byłam w błędzie...!
        Mandre to cudna mieścina z pięknie zadbanymi apartamentowcami, mikroskopijnym
        portem, trzema konobami, czymś w stylu deptaka/promenady i dwoma sklepami
        spożywczymi :-) Świetna atmosfera, wygoda (niektórzy nie ruszali się w ogóle z
        miejsca, zatoczki tuż przy deptaku są tak czyste i tak urocze, że leniwcy
        stawiali na stacjonowanie tam :-), dobra lokalizacja (jako baza wypadowa do
        innych miejsc na wyspie), no a jak jeszcze masz taka miejscówkę, jaką miałam ja
        (czyli genialny 28 m taras nad samym morzem...) - żyć nie umierać. Nawet na tarasie!
        Podsumowując: nie wybrałam ostatecznie miejscówki ze śniadaniem, a zupełnie inny
        apart., który zachęcał samodzielnym przygotowywanie tegoż z racji na swój
        standard i aneks kuchenny. Jak wiesz, byliśmy z trzylatką-niejadkiem, więc żeby
        takiej jednostce dogodzić, trzeba wyjść z siebie każdego dnia ;/ A że menu
        takiej jest też mocno ograniczone, po prostu robiliśmy śniadania we własnym
        zakresie. Co nie jest taką traumą, bo po każdym wieczornym powrocie z knajpy
        zaglądasz do marketu i kupujesz to, na co masz ochotę a nie jesz to, co mają w
        karcie. A jak wiesz, śniadania są tam mocno ograniczone (zwłaszcza w takim
        Mandre, gdzie są tylko trzy knajpy).
        Nie wiem, kiedy jedziesz, ale zgaduję, że możesz mieć akurat tam problem z
        kwaterą jadąc w ciemno. To naprawdę atrakcyjna miejscówka, piękne kwatery, zero
        bloków etc. Nigdzie indziej nie widziałam takiej mieścinki. Ponadto przepiękna
        zieleń, obłędna roślinność, kwiaty, krzewy, zapachy, od których kręci się głowie...
        Napisz coś więcej, albo przenieśmy się na prv.

Pozdrawiam,

Anka
        • Gość: monia Re: Do znawców PAG-u /plaże, miejsca, kwatery/ IP: *.adsl.inetia.pl 01.08.10, 17:09
          Chciałabym wyjechać pod koniec tego tygodnia :), ale jak przeglądam rózżne
          oferty to prawie wszystko jest już zarezerwowane. Myślałam, że na miejscu da się
          cos znaleźć ale z tego co widzę to może być ciężko. Nie iem czy w tym rejonie
          czy wogóle w całej Chorwacji.
          • mahadarbi Re: Do znawców PAG-u /plaże, miejsca, kwatery/ 01.08.10, 17:22
            Wiesz, jest wysoki sezon a to zawsze trochę zmniejsza szanse na extra miejsce. W
            Mandre może być kłopot, to małe portowe miasteczko willowe, a już z pewnością te
            super miejsca są zajęte... Nie sądzę natomiast, by tak źle było w innych,
            większych miejscach. Próbuj. Jak mieliśmy erę 'bez dziecka' jechaliśmy z sezonie
            przed siebie i zawsze na miejscu coś się znalazło, więc bez przesady. Akurat
            upatrzyłaś sobie Pag ;-) Może coś koło Novalji spróbuj? To też super miejsce,
            więcej atrakcji, piękny port, jest jakies centrum.
            • Gość: monia Re: Do znawców PAG-u /plaże, miejsca, kwatery/ IP: *.adsl.inetia.pl 01.08.10, 17:36
              Dzięki za radę. Myślałam o Novalj poczatkowo, ale z tego co przeczytałam to jest
              tam tłoczno i gwarno. Pag wybrałam po lekturze postów osób, które go odwiedziły.
              Powiem szczerze, że czytając Twój post pomyślałam o Rab. A jakie miejscowości na
              Rabie mogłabyś polecić. Jedziemy tylko we dwójkę z mężem.
              • mahadarbi Re: Do znawców PAG-u /plaże, miejsca, kwatery/ 01.08.10, 18:00
                To oczywiście zależy co kto preferuje :-) Czy gwar i tłok z masą atrakcji czy
                spokojne, romantyczne odludzie (jak Mandre). Czyli ten typ, tak?
                No to Banjol na Rabie, jak najdalej od Loparu - kombinatu mas i tłumów.
                Mam tam genialną miejscówkę, tuż przy promenadzie ciągnącej się aż do samego
                Rabu, ale wątpię, by były jeszcze miejsca... Spróbować możesz. Chcesz?
                • Gość: monia Re: Do znawców PAG-u /plaże, miejsca, kwatery/ IP: *.adsl.inetia.pl 01.08.10, 18:12
                  Oczywiście. Spróbować zawsze można :)
                  • mahadarbi Re: Do znawców PAG-u /plaże, miejsca, kwatery/ 01.08.10, 18:26
                    Link wysłałam Ci mailem :-)
                    Świetne miejsce, w sumie leży na granicy Banjol/Rab, więc jest i spokojnie i do
                    gwaru niedaleko. Dla wymagających :-)
                    • Gość: darek.59.pl Re: Do znawców PAG-u /plaże, miejsca, kwatery/ IP: *.chello.pl 01.08.10, 20:11
                      Lopar a szczególnie część przy głównej plaży jest hałaśliwy i przepełniony
                      niesamowicie (hotelowce, pensjonaty, itp. nie do wytrzymania), natomiast Lopar
                      po drugiej stronie półwyspu już lepiej, piaszczysta plaża, płytka zatoka. A
                      zatoczki wokół półwyspu są niesamowite (mekka dla golasów). Można wybrać jeszcze
                      spośród: Supetarska Draga i Gonar tuż za nią, spokojne osiedle, i Kampor (bliżej
                      do Rabu). Ale pamiętaj, że z wyspą łączy tylko jedno połączenie promowe. Ja
                      czekałem 3 godziny w upale, całe szczęście rozdawali wodę mineralną. Tak bywa w
                      szczycie sezonu letniego i w zmianę turnusów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka