Dodaj do ulubionych

Proszę o radę,jadę pierwszy raz....

IP: *.bielsko.dialog.net.pl 23.03.04, 07:59
do Chorwacji.Prosze o kilka rad
1.Czy we trzech -żona +syn 16 lat samochodem cinquecento to nie samobójstwo?
2.czy jest kłopot na przełomie lipca/sierpnia na 10dni ze znalezieniem
kwater w cenie do 40 euro za trzy osoby ?bez uprzedniej rezerwacji ?
3.ewentualnie jakies adresy sprawdzonych kwater w tej cenie
4.czy 1000 euro wystarczy na 10 dni (przejazd ,kwatera,jedzenie no i alkohole
i browary powyżej średniej krajowej,/syn lody i pepsi/ ?)
5.Proszę jeszcze o jakieś inne praktyczne rady !
Z góry dziękuję za pomoc !
Obserwuj wątek
    • Gość: Kir Re: Proszę o radę,jadę pierwszy raz.... IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 23.03.04, 10:55
      > 1.Czy we trzech -żona +syn 16 lat samochodem cinquecento to nie samobójstwo?
      Nie, ale to bardzo przyjemnie nie będzie. Widizłem parki jeżdżace malucami,
      znajomi dojechli Tico i wócili i byli bardzo zadowoleni.

ɮ.czy jest kłopot na przełomie lipca/sierpnia
      Zalezy od miejsca i sezonu. Bez rezerwacji ciężko będzie coś znaleźć w modnych
      miejscach za to w mniej znanych na pewno coś się znajdzie.
      3 osoby to nie jest standard. W większoci miejsc załacisz jak za 4. więc licz
      się z ceną np 46euro ale poniżej 40 tez powinieneś coś znaleźć. Zawsze można
      negocjować ale jak będzie taki sezon jak poprzednio to nic nie wskurasz

> 4.czy 1000 euro wystarczy na 10 dni (przejazd ,kwatera,jedzenie no i alkohole
      Przejazd to 800-1000plz w dwie strony. Dużo zalezy skąd dokąd jaki nocleg w
      środku. Jakoś czuję że jedzenie to Cię interesują knajpy a tam bywa drogo,
      alkohole to sa raczej tańsze niż w Polsce, lody trochę droższe.
      1000 euro to tak na styk albo nieco za mało przy takim podejściu. Ale wiedze ze
      zwiedzanie Cie nie interesuje więc pewne koszta masz z głowy

ɱ[...]
      Czytaj to forum i inne, w necie jest mnóstwo informacji

• Gość: Grzegorz Re: Proszę o radę,jadę pierwszy raz.... IP: *.debacom.pl / 81.210.69.* 24.03.04, 10:15
        Byłem już 4 razy w Chorwacji od 2000r w miejscowościach Seget Vranica obok Trogiru,Pag,Klek,Korcula,Supetar na wyspie Brać oraz Primosten.Polecałbym wszystkie oprócz Kleku /dzziura/. Również jeżdzimy w trójkę syn ma lat 12.Z ddoświadczenia w zupełności powinno ci starczyć 1000 eur.Zależy to od sposobu życia na wczasach /alkoho9le również spożywamy i na rybkę też chodzimy/ oraz od ceny za kwatery, ja znalazłem kwaterę w cenie 1900 zł w pierwszej połowie lipca w miejscowości Podgora za trzy osoby /z internetu/.Worto coś do jedzenia zabrać ze sobą.Na wczasy przeznaczone mam również 1000 eur i na pewno w zupełności mi to starczy licząc nawet dodatkowe trzy wycieczki.W sumie prze okres tych 4 wyjażdów zwiedziłem prawie całą Dalmację oraz okolice Zadaru. Jeżeli chcesz służe informacja co do tych w.w.miejscowości.Co do samochodu jeżeli jest to Fiat 170- silnik 900 to raczej spoko, przy silniku 700 będzie się męczył w górach, ale przy kilku postojach przy sprawnym aucie powinieneś spokojnie dojechać.Jeżeli masz już wybraną miejscowość to napisz , może prześlę ci jakieś praktyczne rady.
    • Gość: Kaziik Re: Proszę o radę,jadę pierwszy raz.... IP: *.bielsko.dialog.net.pl 25.03.04, 05:07
      Do Grzegorza..Narazie szukam , ale do końca marca chciałbym się już
      zdecydować.Biore pod uwagę wyspe Pag i Ciovo obok Trogiru.Ale prosiłbym Cię o
      pomocw wyborze .( Najlepiej coś w zaciszu,nie musi być 5m do morza,dużo
      zieleni,ładne plaże,i do miasta do 2 km)Dzięki za pomoc, i udanych wakacji !
      • Gość: era Drogi Grzegorzu IP: *.aster.pl / *.acn.pl 25.03.04, 09:46
        Przeczytałam, że byłeś też na Korculi. Po raz pierwszy bedziemy spędzać wakacje
        na tej wyspie (w jednej z zatok, ok. 3 km od Korculi). Czy możesz doradzić, co
        warto zobaczyć, gdzie się kąpać, jakie sa niedrogie knajpki...? I którędy
        najlepiej dojechać - promem ze Splitu czy z półwyspu?
        Pozdrawiam,
        Era
        • Gość: Dla ery Re: Drogi Grzegorzu IP: *.debacom.pl / 81.210.69.* 25.03.04, 22:00
          Ja przebywałem w ośrodku "Bon repos" około 1 km od miasta Korczuli. Jezęli tam gdzie będziesz będzia fajna zatoczka z plażą to nie ma co szukać innych.Do zwiedzania jest całe miasteczko, następnie miejscowość Lumbarda z piaszczystą plażą, nie polecam miejscowości Vella Luka bo to jest dziura.Co do tanich knajpek to jest ich tak dużo, że podczas spaceru sami stwierdzicie które odwiedzić. Na targu w Korczuli był problem z zakupem rakiji jednakże po umówieniu się na następny dzień sprzedawca rakiję dowiózł. Co do dojazdu to bardzo polecam następujący dojazd do Korczuli przez pólwysep i Orebic następnie prom fajne widoki i droga od Splitu do Orebic około 4 h. Natomiast powrót promem z Vella Luka do Splitu około 3 h z zawinięciem promu do miejscowości Hvar wg rozkładu.Przepływa się obok szeregu fajnych wysepek i automatycznie odpada droga samochodem z Korczuli do Splitu.W 2002 r cena płynięcia promem około 200 zł za samochód i 3 osoby, aktualną cenę można znależć na stronie Jadrolinii. W Splicie prom cumuje niedaleko starego miasta z pałacem Djoklecjana, więc na zwiedzenie starego miasta trzeba gdzieś poświęcić około 4 h a następnie w drogę do domu. Będąc na samej wyspie można popłynąć na wycieczkę na wyspę Mjlet.Wycieczki można wykupić w agencjach turystycznych.Samochodem można udać się do Dubrownika /prom do Orebica/będąc tak blisko Dubrownika warto go zwiedzić jest na co popatrzeć.Wycieczka całodniowa.Ogólnie wyspa Korczula jest piękna i warto tam pojechać .
        • topik-40 Re: Drogi Grzegorzu 14.04.04, 22:14
          Byłam w Chorwacji w ubiegłym roku. Wyspy Privić Luka (koło Szybenika) raczej
          nie polecam- brudnawo i ciut nudno, ale na pewno super jest w miejscowości
          Prizna, jeśli lubisz spokój z mozliwością nocnych szaleństw "po drugiej stronie
          promu", czyli na wyspie Pag. Zestaw jest taki: nocujesz w dziurze Prizna, tam
          śpisz, kąpiesz się na prywatnej plaży a gdy chcesz -stamtąd na okrągło niemal
          pływają promy Jadrolinii na wyspę Pag, gdzie możesz raz przewieźć samochód i za
          darmo zostawić bezpiecznie w porcie (wtedy bilety wychodzą bardzo tanio). Na
          Pagu: promenady, dyskoteki, knajpy, sklepy... Nocleg ok.30 euro za mały app.
          (kuchnia z mini-salonem i spaniem, sypialnia, łazienka, taras, pełne
          wyposażenie łącznie z deską do prasowania): Julian Tomsic, bardzo polecam.
      • Gość: Dla Kazika /Grzego Re: Proszę o radę,jadę pierwszy raz.... IP: *.debacom.pl / 81.210.69.* 25.03.04, 20:55
        • Gość: Grzegorz Re: Proszę o radę,jadę pierwszy raz.... IP: *.debacom.pl / 81.210.69.* 25.03.04, 21:15
          Co do wyspy Pag jest ona prawie w całości pozbawiona zieleni, jednakże samo miasteczko PAG jest bardzo fajne i godne polecenia.Noclegi można znależć na obrzeżach miasteczka lub w agecjach turystycznych w samym miasteczku.Ja miałem zakwaterowanie w centrum obok małego hotelu Pagus, nie narzekałem, choć z żoną rónież lubimy spokój i taki tam zastaliśmy. W miasteczku jest fajny ryneczek z kościołem i szereg knajpek z piweczkiem. Można się wybrać na wycieczki do Plitwickich Jezior oraz Zadaru a z niego popłynąć na Archipelag Kornati /zaliczyłem i polecam/.Co do zatoczek jest ich bardzo dużo w pobliżu Pagu ale jest potrzebny samochód i jeden dzień aby zobaczyć która jest ładniejsza.Przy zjeżdzie do miejscowości PAG są zatoki drogowe z których można zejść do zatok wodnych.Ja korzystałem z plaży w mieście obok hotelu,druga plaża jest miejska i jest tam dużo ludzi.
          Co do Trogiru i wyspy Ciowo to na wyspie nie byłem natomiast miasto Trogir jest dużo ładniejsze od Pagu, ale jest też dużo droższe i dużo wczasowiczów nie polecem noclegów w Trogirze ale jak wcześniej informowałem w miejscowości Seget Vranica 2 km odległości, wspaniałe miejsce a co najważniejsze bardzo spokojne. W miejscowości tej jest auto kamping z knajpami i wspaniała plaża z ładnym widokiem.Nie polecam równiez noclegów w miejscowości Kasztel.Ogólnie i z jednego jak i drugiego m iejsca byłem bardzo zadowolony, jednakże z przewagą Seget Vranica ponieważ jest to już centrum Dalmacji i Widoki dużo Ładniejsze. Jeżeli mógłbym jeszcze coś doradzić to poleciłbym również miejscowość Primosten.Byłem tam w tamtym roku.Miajscowość bardzo ładna jak również fajme miejsce wypadowe do wycieczek
          .
      • Gość: Kir Re: Proszę o radę,jadę pierwszy raz.... IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 26.03.04, 10:58
        Byłem i na Pagu i na wyspie Ciovo koło Trogiru

>Najlepiej coś w zaciszu

Na Pagu jest dużo zacisznych miejsc. Ale Pag jest drogi, bardzo drogi. Ustępuje
        tylko wyspie Krk i niektóym miejsom na Istri. Za to są super widoczki na morze,
        Welebit. Poza takimi mijescami jak Nowalija, Simini jest spokojnie. Samo
        miasteczko Pag jest ładne, koniecznie trzeba zwiredzić stare miasto, leżące
        kilka km od dzisjejszego centrum oraz wijechać w stronę Nowaliji na punkt
        widokowy by zobaczyć panoramę miasta. Wadą Pagu - maista jest to że jest to
        jednak miasto. Jest jedna brardzo duza plaża, zatłoczona. W samym centrum
        trochę śmierdzi przy salinach
        W samym Trogirze jest mnóstwo ludzi. Czym dalej od Trogiru tym powinno być
        spokojniej

>nie musi być 5m do morza

5 km od morza to w Hr srodek lądu ;-)

>dużo zieleni

To kiepsko trafiłeś z wyborem. Pag to praktycznie pustynna wyspa. W ostanim
        roku nie padało od kwietnia do września.

Ciovo - przynajmniej w częsci blisko Trogiru to noiskończące sie osiedla domków
        jednorodzinnych i pensjonatów. Niby sa przydomowe ogródki ale nie wiem czy o to
        Ci chodzi.
        W Hr tak naprawdę to zielona - i to w części jest Istria. Trochę Peljeszac.
        Ale tak poza tym las to rzadkość - dzrewa wycieli Wenecjanie na pale na których
        jest zbudowana Wenecja i trochę mieszkańcy Raguzy - na statki

>ne plaże
        Ciovo lezy na tym obszarze wybrzeża na którym jest przemysł - w samym Trogirze
        jest duża stocznia. Oczywiście zniszczenia ekologiczne nie są takie jak np na
        Śląsku ale na super palże nie licz, trzeb apojechac kawałek dalej.

Na Pagu sa super plaże. Nie ma piszczystych ale bywają takie z drobnymi
        kamyczkami wchodzącymi w grunt. Niestety te najpiękniejsze - są płatne
        10kun / ososby na dobę. Te brezpłatne zazwyczaj są oblezone. Zawsze jednak
        można pojechać na dzikie skałki.
        Na pogu można jeszcze zwiedzić twierdzę rzynksa przy wjeździe na Pag

>do miasta do 2 km
        Jeżeli znajdziesz spokojne miejsce na Pagu to będzie dalej niż 2 km. W ogóle na
        Pagu bez samochodu się nie obejdzie. Układ wyspy jest taki że wszędzie jest
        daleko.

Na południu Ciovo nie byłem nie wiem jak tam jest. Jednak jedyne sensowne
        miasto to Trogir. Też pewnie będzie dlaje niż 2 km

Padła tu też propozycja Primostem. W ubiegłym roku były takie tłumy że
        wieczorem nie mozna sie było dostać do knajp a zaparkowanie ganiczyło z cudem.
        Ale samo miasteczko jest super, taka miniaturka Rovnij
    • orchidea27 Re: Proszę o radę,jadę pierwszy raz.... 26.03.04, 08:04
      Przełom lipca i sierpnia to pełnia sezonu. Może być trudno coś znaleźć, ale w
      mniej popularnych miejscowościach jest to możliwe.
      Wbrew temu, co niektórzy mówią "życie" w Corwacji jest dość drogie i obawiam
      się, że 1000 euro może nie wystarczyć na przejazd, kwatery, jedzenie i picie.
      Byliśmy dwa lata temu na campingu Simuni na wyspie Pag, płaciliśmy w sezonie
      bodajże coś około 80 euro za namiot pięcioosobowy. Ceny żywności były znacznie
      droższe od naszych w Polsce.
      Bardziej zadowoleni byliśmy 5 lat temu z wynajęcia apartamentów poprzez biuro
      Neckermana. Ale inflacja pewnie i w Chorwacji robi swoje. :)
      • jadran Re: Proszę o radę,jadę pierwszy raz.... 29.03.04, 11:42
        8euro za namiot to zdzierstwo... za taką kwotę możesz spokojnie wynająć sobie 8-
        9osobowy apartament(3-pokoje sypialne+1pokój dzienny+kuchnia i łazienkapralka
        telewizor i cała reszta...)...w czerwcu za 55 euro a we wrześniu za 50... no
        chyba , że wolisz tłoczyć się w namiocie:) (de gustibus non est diputantum).
        znam też inne tańsze apartamenty i chętnie pomogę wam je zarezerwować(mi ktoś
        pomógł więc i ja pomagam) jadran@gazeta.pl
    • orchidea27 Re: Proszę o radę,jadę pierwszy raz.... 26.03.04, 08:18
      PS. Sprawdziłąm oferty w Interhome ( też często korzystamy z ich usług .
      Dwupokiojowe mieszkanie na przełomie lipca i sierpnia mozna wynająć z około
      3000 zł. Zajrzyj na stronę www.interhome.pl może warto zarezerwować.
      Pozdrawiam
      Dominika
    • Gość: Jak najtaniej Re: Proszę o radę,jadę pierwszy raz.... IP: *.globalnet.hr 26.03.04, 08:55
      Warto sprawdzic www.croholiday.net
      lub www.chorwacja-apartamenty.pl

Jest duzy wybor kwater pr.
    • Gość: era Drogi Grzegorzu IP: *.aster.pl / *.acn.pl 26.03.04, 11:05
      Serdecznie dziękuję za wskazówki. Będziemy wypoczywać w zatoce Zrnowska Banja,
      więc chyba niedaleko od Bon Repos.
      Życzę udanych wakacji,
      era
    • jadran Re: Proszę o radę,jadę pierwszy raz.... 29.03.04, 16:23
      1)We troje cinquecento to nie samobój...jeżeli raz na jakiś czas dasz troszkę
      odetchnąc swemu "maleństwu" to z cała pewnością pokonasz góry i dojedziesz na
      miejsce.(sam też jeżdziłem tam cienkim... cienkim byłem też na kole
      podbiegunowym...)
      2)znam doskonały apartament na wyspie Vis za 40euro(sypialnia + pokój
      dzienny+aneks kuchenny+łazienka, Tv, pralka lodówka). Sam tam jeżdzę od lat a w
      tym roku wybieram się tam na miesiąc miodowy...mogę pomóc ci w rezerwacji tego
      apartamentu...bez rezerwacji lepiej nie jedź zwłaszcza na przełomie lipca i
      sierpnia(środek sezonu)jeżeli chcesz dam ci namiary(jadran@gazeta.pl)
      3)skontaktuj się ze mną : jadran@gazeta.pl dam Ci namiar ne ten i na inne
      pensjonaty
      4)1000 euro powinno ci spokojnie wystarczyV na wyspie jest supermarket gdzie
      ceny są zbliżone do polskich(ogólnie chorwacja jest dużo droższa). Jeżeli
      chodzi o alkohol gospodarze raczej nie oszczedzają rakiji...
      5)wyspę polecam jeżeli chcesz uciec od tłoku, tłumów, jeżeli wolisz piaszczyste
      niż kamieniste plaże(na wyspie są cztery piasczyste plaże ...rzadkość w
      Chorwacji)
    • Gość: Kazik Re: Proszę o radę,jadę pierwszy raz.... IP: *.bielsko.dialog.net.pl 30.03.04, 21:04
      Dzięki za porady! Wybrałem już miejscowość Stanici koło Omisa,kwatera ZA 30
      euro za 3 osoby.Byłbym wdzięczny za porady na temat tej miejscowośći osoby
      które przebywały w niej lub podliżu.(fajne plaże w okolicy 20km,i inne atrakcje)
      Dzięki
    • Gość: paulo Re: Proszę o radę,jadę pierwszy raz.... IP: *.tychy.pl / 81.210.89.* 12.04.04, 12:30
      W zeszlym roku jechalismy w dwie pary + dziecko w ciemno, dokladnie na przelomie lipca i sierpnia, czyli w najbardziej obleganym okresie.Ze znalezieniem apartamentu nie bylo problemu. To wrecz sami Chorwaci nalegali abysmy skorzystali z ich usług. Ostatecznie wybralismy apartament w cenie 40 Euro za 2 pokoje+lazienka+kuchnia+weranda. Z gory informuje, ze nie byla to zapadla dziura a i miejsce zakwaterowania nie bylo dalekie od morza.
      Jesli chodzi o koszty to wyszlo na pare po ok 2500 zł z przejazdem.
      W tym roku pragniemy nie wydac wiecej, a to dlatego ze zamierzamy wzabrac ze soba wiecej swojego jedzenia i robic je po prostu w kuchni naszego apartamentu,
      Podytkowane jest to glownie tym ze chorwackie jedzenie w restauracjach nie nalezy do najsmaczniejszych.
      Co do piwa to w supermarkatach mozna kupic piwo o nazwie Pan, ktore jest calkiem dobre a kosztuje ponizej 3 zl.
      Pozdrawiam
      Pawel
      • Gość: Kazik Re: Proszę o radę,jadę pierwszy raz.... IP: *.bielsko.dialog.net.pl 05.05.04, 20:05
        Prosiłbym o podanie najlepszej trasy Zagrzeb- Omis
    • a.maciejowska Re: Proszę o radę,jadę pierwszy raz.... 06.05.04, 08:59
      Od 97r. zwiedziłam Chorwację 2 razy, za pierwszym razem wybrzeże od Rijeki do
      Splitu. W zeszłe wakacje spontanicznie wsiedliśmy w 4 osoby do VW Golfa i
      pojechaliśmy aż za Dubrovnik po drodze zwiedzając wszystko, co się dało.
      Mielismy namiot, materace dmuchane, kuchenkę gazową i zapas suchego prowiantu
      (ryż, makaron, chińskie zupki) prosto z Tesco :) Znależliśmy tuż przy granicy z
      Czarnogórą uroczą mieścinkę, jakich masa w Chrowacji, o nazwie Molunat. Za 3
      tygodnie na miejscu i 8 dni w podróży w obie strony (tak długo bo z postojami w
      prawie każdym ładniejszym miasteczku i 2 dni w Plitwicach) zapłaciliśmy 1000...
      ale złotych!!! I wcale się nie szczypaliśmy-codziennie kupowalismy lody, napoje
      zimne i pieczywo. Dopychalismy się owocami, które są tam o połowę tańsze niż u
      nas, a jak się pozna odpowiednich ludzi, to dają za darmo melony z własnego
      ogródka :))) Nie ma więc sensu wynajmować w Chrowacji kwater bo standard
      campingów jest naprawdę wystarczający, no chyba, że ktoś nie wyobraża sobie
      mieszkania bez klimy... Więc drogi Kaziku pakuj rodzinkę do auta, bież namiot i
      życzę miłych wakacji!
      • Gość: andrzej Re: Proszę o radę,jadę pierwszy raz.... IP: *.class144.petrotel.pl 13.05.04, 11:19
        te 1000 złotych to mogło być tylko od osoby .W 1997r było naprawdę tanio,ale
        teraz już tak nie jest.Owoce też są droższe nisz u nas.A tak ogólnie to nie pisz
        bzdur.Ceny są 30% wyższe niż u nas. Jednak Chorwacja jest piękna i warto tam
        jechać na urlop.PS ceny na kampingu doruwnują cenie apartamentu - szczególnie
        jeżeli jedziesz w cztery osoby. Więc po co ciągnąć cały ten majdan - jak za to
        mam apartament 40m z lodówką i wyposażoną kuchnią,łazienką itp.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka