08.10.10, 05:45
w przyszłym roku planujemy jechac do Makarskiej.Szukam sprawdzonych apartamentów blisko morza.
Może ktoś cos poleci?
Obserwuj wątek
    • justaczek26 Re: Makarska 11.10.10, 08:27
      dołączam się do prośby :D
      zastanawiam się tylko czy wybrać ląd czyli Makarska albo Brela (zależy mi na ładnych plażach ale zarówno też na bogatym życiu nocnym) czy zakwaterować się na wyspie Hvar w miasteczko o tej samej nazwie - czy jest ktoś na forum kto był o obu miejscach???
      • hepik1 Re: Makarska 11.10.10, 13:32
        W Hvarze na Hvarze praktycznie nie ma plaż.Trzeba,albo w samochód i dojechać kilka,kilkanaście km albo na wodna taksówkę i na Wyspy Piekielne .
        Sam Hvar wprawdzie zapewni życie nocne ale tak pi razy oko 20-30 % drożej niz na stałym lądzie czy nawet w innych miasteczkach wyspy.
        Dodać trzeba tez kilkaset złotych na przeprawą promową(ze Splitu)
        Z Drvenika 3 razy taniej ale i dodatkowe km i inne atrakcje.
        Hvar to przyroda,krajobraz,piękne zatoki ,które jednak wymagaja troche fatygi.
        Jeśli tylko plaże i rozrywka -zdecydowanie wystarczy R.Makarska.
        • justaczek26 Re: Makarska 11.10.10, 14:01
          i o taką odp. mi chodziło - dziękuję serdecznie... zawsze Hvar mogę odwiedzić poświęcając wyspie cały dzień :)
          w takim razie proszę o linki z fajnymi kwaterkami albo apartamentami blisko plaży (hotele omijam szerokim łukiem - za tłoczno)
          • Gość: gość Re: Makarska IP: *.siedlce.domtel.com.pl 11.10.10, 18:21
            Nie ma większego polaczkowa niż rejon makarska. To tak jakby spędzić wczasy w sopocie. Nie macie fantazji? czyż nie lepiej spędzić czas na kasztelańskiej riwierze i mieć przyjemność w tym, że było się w chorwacji a nie na targowisku próżności. Trzeba poczuć klimat kraju w którym się wypoczywa a nie go po prostu zaliczyć.
            • hepik1 Re: Makarska 12.10.10, 09:26
              Część północna Kasteli(ta bliżej Splitu) to zagłębie przemysłu budowlanego i chemicznego.
              Tambylcy ,gdy chcą skorzystać z kąpieli w morzu ,wsiadają w samochody i jadą w ciekawsze i czystsze rejony Dalmacji ;)
              • Gość: gość Re: Makarska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.10, 11:57
                półocna część Kaszteli to wydaje mi się, że leży bliżej Trogiru a nie Splitu. To tak w ramach szczegółu. Ale Kastel Stary do Luksic to już inna bajka.
            • justaczek26 Re: Makarska 13.10.10, 09:14
              jedni dobrze wypoczywają w Sopocie z dostępem do dobrej bazy gastronomicznej a inni na wsi w gospodarstiwe agroturystycznym... kwestia gustu a o gustach się nie dyskutuje!!!
              zresztą zatrzymując się w Makarskiej, człowiek nie jest skazany na spędzanie wolnego czasu w jednym miejscu - tym bardziej gdy po Chorwacji podróżuje się samochodem :) co jeszcze przemawia za Makarską jest to miasto z którego jest blisko zarówno do Dubrownika ale i Parku Narodowego KRKA :P
              • Gość: sebik Re: Makarska IP: 193.200.216.* 13.10.10, 09:36
                Hej!
                byliśmy w tym roku pierwszy raz w Chorwacji i wybraliśmy właśnie Riw. Makarską, co było strzałem w dziesiątkę. Sama Makarska jest męcząca, ale my mieliśmy kwaterkę we wiosce Brela i to na dodatek w jej odludniejszej częsci. Spokojnie, kamerlanie, codzienie na plaży te same (czeskie) twarze :)
                Z Breli wszędzie blisko - w góry, Trogir, Split pod reką. Wiczorem można wyskoczyć (kilkanaście km) do Omisia, czy właśnie Makarskiej. Niedaleko BiH, czy Dubrownik.

Brela zresztą nie była jednym miejscem, gdzie się ulokowaliśmy. Wcześniej "po drodze" spaliśmy w Starigradzie, przy samych Parku Narodowym Paklenica, gdzie oraliśmy góry :)

Generlanie Riw. Makarska to dobra miesjcówka do łączenia aktywnego zwiedzania z plażą :)
                pzdr. !

• justaczek26 Re: Makarska 14.10.10, 10:25
                  słyszałam o pieknych plażak w Breli... czy rzeczywiście są one godne polecenia??? jak wygląda w ich przypadku zejście do wody?
                  • Gość: mmm Re: Makarska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.10, 17:52
                    dwa lata byłam w Breli i potwierdzam - rewelacja, i bardzo blisko do Makarskiej :) Brela to mniejsza miescinka , ale wszystkiego pod dostatkiem..co do plaz - sa takei małe zakatki gdzie faktycznie jest kilka osob, wejscie do wody niczym sie nei rozni od tej plazy bardziej obleganej przez turystow - jest po prostu spokojniej i bardziej intymnie..wieczorami mozna napic sie dobrego piwa czy drinka w przyplazowych barach, jezeli komus zalezy na wiekszych harcach to jak wczensiej pisałam do Makarskiej chwila moment ( tam juz sa kluby, restauracje, itp) a co niby tego oblęzenia Polaków - jakos specjalnei ich dużo nie spotkałam , a byłam na poczatku sierpnia, poza tym nie wiem niby dlaczego mieliby mi w czymkolwiek przeszkadzac..
                    • Gość: podróżniczka Re: Makarska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.10, 19:37
                      Witam, w tym roku spędziłam wakacje w Chorwacji, w Makarskieji i nie żałuje.
                      Miejscowość jest bardzo ładna, plaża super i niezapomniany widok na góry. Poza tym miejscowość ta jest świetną bazą wypadaową do Splitu Trogiru czy tez Dubrownika. Kilka dni spędziliśmy również w Omis jednak jak dla mnie bez rewelacji. Zwiedzieliśmy wodospady na rzece Krka i Jeziora Plitwicki a dla tych którzy musieli by wybierać pomiedzy tymi dwoma parkami zdecydowanie bardziej polecam Plitwice. Jeśli chodzi o noclegi to bez problemu można znaleźć coś na miejscu.

P.S jęsli ktoś myśli, że zaoszczędzi na spaniu pod namiotem to może się pomylić
                  • Gość: sebik Re: Makarska IP: 193.200.216.* 19.10.10, 10:49
                    plaże są obiektywnie piękne. Małe, kameralne, można znaleźć miejsce pod drzewkiem, gdy słońce męczy. Plaże czyste z bezpłatnymi WC i prysznicami. Jedyny minus to zejście i wejście - my mieliśmy ponad 100 schodów, więc z wózkiem byłoby ciężko. Generalnie jak się idzie na plaże to tylko z nastawieniem, że wszystko się zabrało, bo wracać będzie ciężko :)

Nie było jednak tak źle, 8-letni syn bez problemów dawał radę, my gorzej ;)
                    Wspinaczkę rekompensował piękny widok z balkonu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka