Dodaj do ulubionych

Czarnogóra czy Bułgaria

IP: *.net.stream.pl 09.03.11, 20:58
Witam
Czy ma ktoś porównanie, niewiem na co się zdecydowac Bułgarie-Sozopol czy Czarnogóre-miejscowosc Bar.Wyjazd z dziecmi.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • wislok1 Wyjazd z dziećmi ? 09.03.11, 22:09
      Moim zdaniem Bułgaria poza plażami
      jest nudna jak flaki z olejem.
      Opinia może subiektywna, ale znajomi jeżdzili tam 3 razy pod rząd, na południe od Sozopola
      i poza pobytem na plaży jedyną ich atrakcją było picie w knajpach.
      Po prostu tam ich zdaniem nic nie ma ciekawego poza starówką w Sozpolu, absolutnie nic
      • Gość: Masajka Re: Wyjazd z dziećmi ? IP: 94.42.104.* 10.03.11, 09:30
        Czrnogóra, a Bułgaria, to dla mnie dwa różne tematy, w Bułgarii poza ładnymi , szerokimi plażami z piaskiem nie ma nić, natomiast Czarnogóra jest przepiękna. W zeszłym roku zwiedziłam ją od morza do gór z 11 letnią córką, do dzisiaj jestem zachwycona, (jedyny fiord na południu Europy -Boka Kotorska -cud, największy w Europie Kanion, cudowne góry, jezioro Szkoderskie - itd itd. Kraj jest mały, ale prawie każde miejsce jest warte zwiedzania. Jak dla mnie, to nawet Chorwacja się chowa. Czarnogóre trzeba odwiedzić właśnie teraz, kiedy jeszcze nie jest tak popularna jak właśnie Chorwacja.....polecam
        • Gość: piotr4a Re: Wyjazd z dziećmi ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.11, 13:25
          Są jednak cechy wspólne: kiepski dojazd na miejsce samochodem i sporo patroli z 'suszarkami', które polują na cudzoziemców.
          Jeśli miałbym, wybierać to oczywiście Czarnogóra, może w połączeniu z południową Chorwacją ? Tak właśnie zrobiłem 3 lata temu, nocleg na południe od Dubrovnika i wypady
          do pobliskiej Czarnogóry.
          Pozdrav
        • trypel Re: Wyjazd z dziećmi ? 11.03.11, 07:49
          Gość portalu: Masajka napisał(a):

> w Bułgarii poza ładnymi ,
          > szerokimi plażami z piaskiem nie ma nić,

jak sie człowiek nie rusza z tej plaży to faktycznie. Ale trzeba było spojrzeć na mapę PRZED wizytą w Bułgarii i zobaczyć że większą część kraju zajmują góry a nie plaże. I to bardzo przyzwoite góry.
          • wislok1 Re: Wyjazd z dziećmi ? 11.03.11, 21:45
            Przyzwoite, ale od Sozopola do gór daleko.
            W Bułgarii jest ładne Weliko Tyrnowo.
            • wislok1 Re: Wyjazd z dziećmi ? 11.03.11, 23:04
              Mój pierwszy komentarz, że Bułgaria jest poza plażami nudna jak flaki z olejem był o Sozopolu i okolicach.

Weliko Tyrnowo jest przepiękne, ale to bardzo daaaaleko od morza.
              Ładnie jest na przełęczy Sipka, w skansenie w Gabrowie.

Tyle że turysta jadący na wybrzeże do Sozopolu nie robi 200 km w jedną stronę, żeby zobaczyć bułgarskie góry
              • trypel Re: Wyjazd z dziećmi ? 12.03.11, 09:35
                i przełęcz Szipka i Wielkie Tarnovo, i góry Riła i Rodopy blisko Sozopola. I mamy inną definicję turysty. Bo dla mnie ten co sie nie rusza to wczasowicz-plażowicz :)
                a 200 km to pryszcz bo do Rilskiego Monastyru jest ponad 400 - i jakoś tą trasę trzeba sobie zaplanować
                • wislok1 Re: Wyjazd z dziećmi ? 12.03.11, 17:53
                  Dla ciebie to pryszcz, ale tu chodzi o wyjazd z małymi dziećmi.
                  A dla małych dzieci kilkaset kilometrów w jedną stronę z bazą w Sozopolu to nie pryszcz.

Przełęcz Szipka jest bardzo ciekawa, szczególnie cerkiew z setkami polskich nazwisk poległych za wolność Bułgarii żołnierzy cara Aleksandra II
                  • trypel Re: Wyjazd z dziećmi ? 12.03.11, 20:29
                    cerkiew jest na dole przełęczy od strony południowej - zresztą jedyna bułgarska która podlega rosyjskiemu kościołowi prawosławnemu, na przełęczy pomnik :)
                    ale widok piękny. Spod pomnika.
                • Gość: Masajka Re: Wyjazd z dziećmi ? IP: *.wroclaw.hypnet.pl 12.03.11, 18:57
                  Trypel bardzo ciekawa ta Twoja wypowiedź, tylko szkoda,że piszesz tylko o Bułgarii, pytanie brzmiało Bułgaria, czy Czarnogóra (z dziećmi). Rozumiem,że w Czarnogórze nie byłeś......
                  Z reguły ktoś zadaje pytanie po to,,żeby uzyskać konkretną odpowiedź -więc odpowiedziałam -dla mnie Czarnogóra jest ciekawsza i ładniejsza, w dodatku wszystko prawie w pigułce, bez wielkich odległości, w Bułgarii w górach nie byłam, bo byłam tam tylko tydzień... pewnie są piękne, jak wszystkie (bynajmniej dla mnie) .
                  Ciekawa jestem skąd przyszło Ci do głowy,że ze mnie taki turysta wczasowicz-plażowicz....świetny psycholog z Ciebie, może zmień forum...albo na tym pisz konkretne odpowiedzi, a nie pseudo wywody i analizy...
                  • trypel Re: Wyjazd z dziećmi ? 12.03.11, 20:26
                    wybacz ale Tobie nic do tego gdzie i co będę pisał :)

odniosłem się do uwagi kolegi że Bułgaria jest nudna jak flaki z olejem a z tym sie nie zgadzam czemu dałem wyraz. A to że uwagę o plażowiczach odniosłaś do siebie to cóż - widać coś na rzeczy jest. :) ale musisz z tym sobie sama poradzić :D
                  • Gość: mokka76 Re: Wyjazd z dziećmi ? IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 17.03.11, 16:43
                    a czy masz może jakieś namiary w Czarnogórze na tanie kwatery bądź apartamenty (3 os. dorosłe + 2 dzieci - 5l. i 8 l.)
                    Ja bylam w 2008 Chorwacji-Istria (ośrodek SolPolynesia czy jakoś tak, dość drogo i plaża skladała sie głownie z płyt więc kąpięl odbywała się ale na basaenie ) oraz w 2009 w Bułgarii- Sw Wlas (oprócz plaż mało miejsc do zwiedzania) Polecam po drodze pojeździć po Rumunii Super :) A teraz chcialabym zobaczyc no i czy warto Czarnogórę Dzieki za info.MW
    • Gość: gosc portalu Re: Czarnogóra czy Bułgaria IP: *.net.stream.pl 10.03.11, 22:11
      Dziękuje bardzo:))))Tak myslalam ze Bułgaria to to tylko plaze, mnie Chorwacja zachwyciła ! mialam wątpliwosci bo w Bułgari nie byłam i chyba skusilam się ceną, ale wybieram Czarnogóre:))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka