wislok1 23.04.11, 16:44 pl.wikipedia.org/wiki/Hrastovlje www.burger.si/Hrastovlje/10.html Moze ktos wstąpi w czasie wakacji, moim zdaniem warto, raczej mało znany kościółek, a przepiękny Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bah77 Re: Perełka w SLO... 26.04.11, 07:29 Potwierdzam - słynne freski warte są obejrzenia: fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,65309825,67013167.html bah77 Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Perełka w SLO... 26.04.11, 13:24 Okolica wygląda na dość malowniczą i bezludną. To jest przy bocznej drodze ze Słowenii do Chorwacji ? A ha, jeszcze jedno pytanie: czy okoliczni winiarze sprzedają winko turystom ? Czy prowadzą sprzedaż ? Odpowiedz Link Zgłoś
bah77 Re: Perełka w SLO... 27.04.11, 08:06 > Okolica wygląda na dość malowniczą i bezludną. Tak jak i większość Słowenii. :) > To jest przy bocznej drodze ze Słowenii do Chorwacji ? Bardzo bocznej: www.viamichelin.pl/web/Mapy-plany > A ha, jeszcze jedno pytanie: czy okoliczni winiarze sprzedają winko turystom ? Tu można spróbować i nabyć: www.slovenia.info/en/excursion-farm/Škrgat.htm?excursion_farm=691&lng=2 bah77 Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Perełka w SLO... 27.04.11, 22:16 Dzięki za namiary. Ja znalazłem stronkę o winie na Istrii ( tylko w Słowenii ): www.vinskacesta.com/index.php?page=katalog&id=124 Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Hrastovlje, Buzet, Montovun, Hum 28.04.11, 23:44 Planuję wyprawę kulturalno-kulinarną słoweńsko-chorwacką w celu poznania wnętrza Istrii. Chętnie zapoznam się z opiniami na temat tych miejscowości. To znaczy na temat Hrastovlje już znam ( dzięki jeszcze raz ). Zabytki + zakup wina, miodu, oliwy z oliwek Odpowiedz Link Zgłoś
bah77 Re: Hrastovlje, Buzet, Montovun, Hum 29.04.11, 08:01 > Planuję wyprawę kulturalno-kulinarną... Myślę, że Cuda Natury też masz w planie? fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,65309825,67146336.html Pzdr bah77 Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Hrastovlje, Buzet, Montovun, Hum 29.04.11, 21:01 Z tym miejscem mnie zaskoczyłeś kompletnie, pl.wikipedia.org/wiki/Pazin Da się tam łatwo dotrzeć ? Chcemy zwiedzić ciekawe miejsca i kupić winko z winnicy, miód domowy, oliwę z oliwek. Myślę, że w takich małych miejscowościach ceny będą milsze,a degustacja pozwoli dobrze wybrać, hehe. Lepsza taka pamiątka i prezenty dla rodziny niż kiczowate "pamiątki" z kurortów Odpowiedz Link Zgłoś
bah77 Re: Hrastovlje, Buzet, Montovun, Hum... 29.04.11, 22:16 > Da się tam łatwo dotrzeć ? Ta przepaść jest w miasteczku. > Z tym miejscem mnie zaskoczyłeś kompletnie... Może więc warto obejrzeć całą moją fotorelację z Istrii? fotoforum.gazeta.pl/uk/Istria,bah77.html bah77 Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Hrastovlje, Buzet, Montovun, Hum... 29.04.11, 22:50 Fotorelacja rewelacyjna. Istria ma duuużo fajnych miejsc. Starczy na te i na następne wakacje. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Motovun - jakie macie wrażenia ? 07.05.11, 22:53 www.flickr.com/photos/54128956@N00/884606801/ Miasteczko prezentuje się jak umieszczone w Toskanii, cud-miód z dalszej odległości. Z bliska oglądając fotki ze strony internetowej miasta mam wrażenie, że brakuje tam mieszkańców i że to prawie opuszczona osada, np. www.motovun.hr/database/dokumenti/clanci/42_4.jpg www.motovun.hr/?clanak=42 Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Grožnjan - jakie macie wrażenia ? 07.05.11, 23:12 Włoska osada, klimaty podobne do Motovun Miasto obecnie ma około stu mieszkańców i czterdzieści galerii, językiem urzędowym jest chorwacki i włoski. Jest to niewielkie miasto o wielkim znaczeniu kulturalnym, nie tylko w Chorwacji, ale też zagranicą. W miesiącach letnich jest tu bardzo intensywne życie. press.croatia.hr/pl-PL/Press-Newsletter/Groznjan-–-Miasto-artystow?Y2lcMTQ1NQ%3D%3D 51,2% to Włosi, co czyni z miasteczka i okolic jedyną gminę w Chorwacji, gdzie większość mieszkańców stanowi mniejszość włoska. 26,2% deklaruje narodowość chorwacką, a reszta zalicza się do Istryjczyków. pl.wikipedia.org/wiki/Grožnjan Wygląda dość surrealistycznie, jakby 90% ludzi wyjechało, normalnie miasto kojarzy się z handlem, rzemiosłem, itp. obiezyswiat.org/index.php?gallery=12844 Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Hum i Buzet 07.05.11, 23:24 pl.wikipedia.org/wiki/Buzet Ile kosztują te trufle ? pl.wikipedia.org/wiki/Hum Podejrzewam, że taki wielki kościół nie zbudowali dla 14 ludzi. Ciekawe, dlaczego zostało tylko 14 ? Odpowiedz Link Zgłoś