lesio5 10.06.11, 15:44 Czy nie ma sens jechać tą trasą zamiast obleganą A2 w Austrii? Jakieś doświadczenia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wislok1 S6 częściowo przejchałem rok temu 10.06.11, 21:32 Od skrętu z autostrady na Graz do miejscowości Mürzzuschlag. Jedzie się rewelacyjnie, po drodze z 6 tuneli na odcinku 30 km, do tego estakady, widoki. Do przełeczy Semmering cały czas pod górkę, potem szybki zjazd. Dalej nie jechałem. Można zroić sobie postój na przełeczy Semmering ( trzeba zjechać na starą drogę ). Jest kolejka na górę, widoczki z góry. Zima jeździ tam na narty połowa Wiednia. Aż do Judenburg jest ekspresówka. Czy to alternatywa dla A2 ? Wątpię. Jest odcinek przeszło 50 km zwykłej drogi, tam szybciej niż 100 km nie wolno,a w Austrii słowo nie wolno oznacza nie wolno ( blitze ) Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: S6 częściowo przejchałem rok temu 10.06.11, 21:37 tiny.pl/hf11c Niedaleko Reichenau an der Rax jest fantastyczna kolejka na górę Rax. Można cały dzień zrobić sobie przerwę w podróży i chodzić od schroniska do schroniska : www.raxalpe.com/de/menu_main/wandertipps-wandern-in-niederoesterreich/wanderkarte Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Taa 10.06.11, 22:49 Miejsce nadaje się świetnie na nocleg w drodze do Chorwacji. Jak ktoś dojedzie do Reichanau, to odpocznie na 100%, naprawdę śliczna miejscowość www.reichenau.at/cgi-bin/ONLWYSIWYG/ONL.cgi?WHAT=INFOSHOW&INFONUMMER=67630332&ONLFA=REI Jeszcze ładniej jest w Puchberg www.puchberg.at/?de W pensjonatach przeważnie 25 euro od głowy z pysznym śniadaniem, dzieciaki 15 euro. Za 80 euro na 4 mieliśmy apartament. Najfajniej zaplanować 2 noclegi w Alpach. Jak kogoś czas nie goni połaczy morze z górami Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Austria S6 i S35 11.06.11, 16:33 Sorki, trochę namieszałem. Przyznaję, że nie spojrzałem na mapkę trasy i pomyliłem S36 z S37. S37 jest na Klagenfurt. Tam jest odcienke przeszło 50 km bez drugiej nitki. S36 skręca na Graz i dobija do autostrady A9, potem przez Graz jest tunel. i dalej skrzyżowanie autostrad koło Graz. Jak na alternatywę trochę za dużo tych tuneli. W tunelach są blitze. Ale widokowo rewelacja Odpowiedz Link Zgłoś
lesio5 Re: Austria S6 i S35 13.06.11, 08:22 Spieszyć mi się nie spieszy, bo ruszam rano z Cieszyna i na Istrię przejadę i tak w 9-10 godzin. Pytam, bo znudziła mi się A2 austiacka. Czy ktoś jednak tamtymi ekspresówkami ostatnio jechał i może coś powiedzieć o stanie dróg i ewentualnych pułapkach, robotach itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stephan Re: Austria S6 i S35 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.11, 11:18 Poszukajcie, kiedy są ferie w Niemczech i w Austrii, mogą być korki, kiedy ferie się zaczynają i kończą Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Cóż, mnie też ten odcinek kusi 13.06.11, 23:05 Kilometrowo to TO SAMO co A2, czyli 155 km. Dla znających niemiecki : www.oeamtc.at/verkehrsservice/ Wygląda na to, że robót brak. Nie wiem, jak będzie praktycznie z feriami. Ktoś tu słusznie ostrzegał. Może być tłok, jak ruszą Helmuty z dawnego NRD i inni połnocni Niemcy. Tam ferie rozpoczynają się końcem czerwca. Do tego Wiedeń zaczyna ferie 2 lipca Na Hit Radio O3 jest informacja o sytuacji na drogach ( frekwencja w okolicach Wiednia 88,2 ) Cóż, jak się usłyszy stau A2 i miejsce, to trzeba spie... na S6 i koniec. Albo odwrotnie. Ja też ruszam na Istrię, ale do Izoli Odpowiedz Link Zgłoś
lesio5 Re: Cóż, mnie też ten odcinek kusi 14.06.11, 10:03 Zamierzam tam przejechać za tydzień w Boże Ciało więc problemu z feriami raczej nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
lesio5 Re: Austria S6 i S35 05.07.11, 19:02 Również i ten wariant sprawdziłem organoleptyczne. Omawiany odcinek przejechałem A2 w 1:20. W przeciwnym kierunku S6 i S35 w 1:12. Zalety: trasa malownicza, ciekawe wiadukty i tunele, mniejszy ruch. Wady: droga kręta, ciasne zakręty w wielu miejscach ograniczenie do 100, 110 (to jest Ska a nie autostrada). Dużo tuneli dla tych co nie lubią. I załapałem się niestety już w Grazu na półgodzinny korek przed tunelem Plabutschtunnel w miejscu gdzie nie mogłem już zawrócić na A2. Tunel chyba wietrzyli? Może wpuszczali z innego wjazdu? Więc chyba lepiej nie eksperymentować i walić A2 Jazda Odpowiedz Link Zgłoś