Dodaj do ulubionych

Chorwacja po raz pierwszy:)

09.01.14, 17:40
chcemy się wybrać do chorwacji w lipcu tego roku, dokładnego terminu jeszcze nie znam, na 10-14 dni. dwoje dorosłych, dwoje dzieci 4 i 14 lat. wyjazd własnym autem.
i nie wiem od czego zacząć:) czego szukać i w jakie okolice najlepiej pojechać chcemy wypocząć, mieć fajną plażę blisko, chcemy pozwiedzać...
wyżywić możemy się sami, więc w grę wchodzi jakiś mały apartament z aneksem kuchennym.

czekam na wszelkie porady od obeznanych w temacie.
aga
Obserwuj wątek
    • Gość: andy322@gazeta.pl Re: Chorwacja po raz pierwszy:) IP: *.multimo.pl 13.01.14, 14:58
      polecam stronę cro.pl to skarbnica wiedzy i pomocy poszperaj poszukaj, wybierz region od tego trzeba zacząć w jaką częsć chorwacji chcesz jechac
    • heca7 Re: Chorwacja po raz pierwszy:) 13.01.14, 16:19
      Stanowczo Riwiera Makarska :)
    • Gość: piter Re: Chorwacja po raz pierwszy:) IP: *.promax.media.pl 20.01.14, 00:10
      Cześc
      Też tego roku byłem pierwszy raz w Chorwacji (Makarska). Ja jechałem z Jarocina przez Czechy, Austrię (winiety na te kraje zakupiłem na stacji benz. w Boboszowie). Pod koniec autostrady w Austrii skierowaliśmy się na miejscowość Mureck a następnie na Ptuj omijając płatny odcinek autostrady w Słowenii (zaoszczędzając koszt winiety ok 100-120zł). Miałem rezerwację apartamentu w Makarskiej przez sąsiadkę, która miała biuro podróży, ale na miejscu co chwile spotykaliśmy naganiaczy rodem z Zakopanego, (nawet na wlocie do Makarskiej stali) którzy oferowali noclegi. Następnym razem jadę w ciemno mimo iż mam 3 letnie dziecko. Przy omijaniu autostrady w Słowenii warto zatankować do pełna - paliwo o wiele tańsze na lokalnej stacji niż na autostradzie. Wzięliśmy na podróż namiot ale okazał się zbędny gdyż nocowaliśmy w miejscowości Senj na prywatnej kwaterze. Na drugi dzień o 10 rano dojechaliśmy do Makarskiej. Miejscowość piękna; do plaży w zachodniej częsci miasta mozna dojechać autem koszt parkowanie ok. 17zł(można wybrać kwaterę dalej od morza lecz taniej i dojeżdżać). Trudno mi sobie wybrazić nocleg pod namiotem bo temperatury są na poziomie 30 st C w dzień a w nocy chałasują cykady. Auto na trasie spaliło 7l benzyny w jedną i 7,2l w drugą stronę (2.0 benz. Mazda 6). Trasa ogólnie fajna ale trzeba uważać na Austriackich ograniczeniach a i na Chorwackiej autostradzie namierzał nas motocyklista schowany pod wiaduktem.
      • Gość: Piter Re: Chorwacja po raz pierwszy:) IP: *.promax.media.pl 20.01.14, 00:26
        W Makarskiej są markety Konzum i Lidl. Ceny dość podobne, wiekszość produktów też, lecz jest problem z pieczywem ponieważ jest nieco inne niż u nas (droższe i przeważnie pszenne). Piwo też droższe (dobre Karlowacko ok. 4zl).
        • Gość: Piter Re: Chorwacja po raz pierwszy:) IP: *.promax.media.pl 20.01.14, 00:45

Wybierając apartament zawsze warto wziąć z klimą i można zaryzykować i wziąć dalej od centrum i pod samiuśką plażę dojeżdżać autem (ok. 17 zł/dzień za auto). Podczas planowania odradzam wszelkiego rodzaju zwiedzanie w godzinach południowych lub popołudniowych. Przy 30st jest wtedy poprostu straszny skwar i cała przyjemność do niczego. Fajną atrakcją jest pływanie z maską i fajką (snorkeling), piszę to dla tych którzy nie próbowali, naprawdę rewelacja. Całkiem inny podwodny świat, którego nie widać jak sobie pływasz ot tak. Samo pływanie to też coś innego niż u nas, ponieważ woda jest bardziej zasolona i o wiele łatwiej się pływa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka