Gość: danusia IP: *.man.polbox.pl 20.08.04, 12:00 Czy ktoś z Państwa jechał do Chorwacji samochodem przez Węgry i jakie ma wrażenia z tej podróży? Koszty są chyba niższe, ale jak drogi i noclegi tranzytowe? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: RB Re: Do Chorwacji przez Węgry IP: *.wil.waw.pl 20.08.04, 12:22 Wracałem przez Węgry z Plitwic praktycznie wzdłuż granicy z Austrią kierując się na Bratysławę. Nie pamiętam nazw miejscowości, ale wszystkie nazywały się jakoś na Szambo.... Droga jest dobra i szybka. Pomimo że to drogi lokalne, ale są w dobrym stanie, proste i puste, trzeba oczywiście uważać na ograniczenia w terenie zabudowanym. Ostatni odcinek (około 15 km) przed granicą wszystkie drogowskazy kierują na autostradę z Budapesztu do Bratysławy, ale można pojechać drogą równoległą przez chyba 3 miejscowości położone przy autostradzie i wyjeżdża się na samo przejście graniczne. W ten sposób można uniknąć płacenia za 15 km autostrady, a winietka chyba jest terminowa. W tamtym kierunku jechałem przez Wiedeń - korki w Wiedniu, remonty za Wiedniem, około 70 km dalej + 7,60 E winietka. Osobiście trasę na Dalmację polecam przez Bratysławę i Węgry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RB Re: Do Chorwacji przez Węgry IP: *.wil.waw.pl 20.08.04, 12:23 Z noclegami w Bratysławie nie ma problemów, na Węgrzech nie wiem, ale z pewnością można coś znaleźć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: danusia Re: Do Chorwacji przez Węgry IP: *.man.polbox.pl 20.08.04, 12:41 Dziękuję za informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lelo Re: Do Chorwacji przez Węgry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.04, 15:27 możesz coś wiecej powiedzieć o noclegach w Bratysławie kilka lat temu, po przejechaniu przez Bratysławe, nocowalem obok stacji benzynowej w namiocie (na dziko), bo wjechalem w autostrade i za pozno juz bylo zeby zawracac co prawda byłem nie przygotowany, nie spodziewalem się wogóle, że trafie do Bratysławy pozdrawiam lelo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stanley Re: Do Chorwacji przez Węgry IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.04, 12:41 Polecam drogę przez Węgry. Drogi, nawet te lokalne w bardzo dobrym stanie.Wracałem ze Splitu trasą Plitvickie-Karlovac-Zagrzeb-Varażdin-Cakovec- granica ze Słowenią-krótki przejazd przez Słowenię(ok.10km)-granica z Węgrami- Szombathely-Sopron(tutaj nocleg: 30euro za pokój 4os.)-granica z Austrią-krótki odcinek drogami lokalnymi do granciy ze Słowacją-Bratysława-Cieszyn-Katowice. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kir Re: Do Chorwacji przez Węgry IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 20.08.04, 12:46 Przez ostatnie 2 lata 3 razy jechałem przez Bratysławę i Węgry. Omijałem autostradę i nie musiałem płacić za węgierską winietkę. Jechałem Rajka-Csorna-Sarvar-Nagykanisa.Drogi ok, najgorszy przejazd przez Csorną, po drodze trochę wioch więc za bardzo nie można przycisnąć, ale droga spokojna. Za Nagykanisą często stoją z radarem a szkoda bo drogi takie że nic tylko przycisnąć. Spałem na kempach w Nagykanisa ( tanio choć standard taki sobie wyszło ok 15plz/osobę w namiocie) i Letenye (ceny 2-3 razy wyższe zależnie czy namiot czy domek) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaja Re: Do Chorwacji przez Węgry IP: *.magtel.net.pl 21.08.04, 22:02 Myśmy jechali przez Słowacje i Węgry - wzdłuz Balatonu.Autostrada przy Balatonie oczywiście jest ok ale sięga tylko od Budapesztu do połowy jeziora. Potem trzeba sie przeciskać przez wszystkie "nadjeziorskie" miejscowości, które w nazwie mają ...balaton, istny horror. Poza tym jadąc z kierunku Słowacji trzeba przejechać przez centrum Budapesztu, co może okazać się problemem w godzinach szczytu. Jedyny plus tej trasy to niskie koszta. My jadąc z północy Polski spaliśmy pod Bańską Bystrzycą za 38zł (2 dorosłych, dziecko, namiot i samochód), a potem kuż w oklicy Plitwickich Jezior. Odpowiedz Link Zgłoś
bartolomeo81 Re: Do Chorwacji przez Węgry 22.08.04, 13:33 Ja jechalem z Plitvic przez Karlovac, Zagrzeb, Budapeszt i dalej na polnoc przez Slowacje do Krakowa. Jechalismy w nocy, wiec nie bylo problemu z korkami nad Balatonem (gdzie nie ma jakichkolwiek problemow ze znalezieniem noclegu). Pozniej Budapeszt, nawet jadac do CHorwacji nie bylo jakos tragicznie. Slowacja i jazda przez gorki przy polskiej granicy. Ogolnie bylo bardzo dobrze, szybko i tanio. Wyjezdzajac z Zagrzebia o 21, z postojem w Andrychowie w Kraku bylismy po 10 rano. Do tego tragiczna pogoda na SLowacji :( ale jestem zadowolony z tej drogi. Znajomy pisal mi ze stal ostatnio w gigantycznych korkach w Sloweni. Odpowiedz Link Zgłoś
szpiczak Re: Do Chorwacji przez Węgry 24.08.04, 14:23 ja jechalam.wrazenia super spedzilismy sobie dwa dni nad balatonem na polu namiotowym,drogi sa wszedzie lepsze niz w polsce a ceny normalne. Odpowiedz Link Zgłoś