Dodaj do ulubionych

Do Chorwacji przez Węgry

IP: *.man.polbox.pl 20.08.04, 12:00
Czy ktoś z Państwa jechał do Chorwacji samochodem przez Węgry i jakie ma
wrażenia z tej podróży? Koszty są chyba niższe, ale jak drogi i noclegi
tranzytowe?
Obserwuj wątek
    • Gość: RB Re: Do Chorwacji przez Węgry IP: *.wil.waw.pl 20.08.04, 12:22
      Wracałem przez Węgry z Plitwic praktycznie wzdłuż granicy z Austrią kierując
      się na Bratysławę. Nie pamiętam nazw miejscowości, ale wszystkie nazywały się
      jakoś na Szambo.... Droga jest dobra i szybka. Pomimo że to drogi lokalne, ale
      są w dobrym stanie, proste i puste, trzeba oczywiście uważać na ograniczenia w
      terenie zabudowanym. Ostatni odcinek (około 15 km) przed granicą wszystkie
      drogowskazy kierują na autostradę z Budapesztu do Bratysławy, ale można
      pojechać drogą równoległą przez chyba 3 miejscowości położone przy autostradzie
      i wyjeżdża się na samo przejście graniczne. W ten sposób można uniknąć płacenia
      za 15 km autostrady, a winietka chyba jest terminowa. W tamtym kierunku
      jechałem przez Wiedeń - korki w Wiedniu, remonty za Wiedniem, około 70 km dalej
      + 7,60 E winietka. Osobiście trasę na Dalmację polecam przez Bratysławę i Węgry.
    • Gość: RB Re: Do Chorwacji przez Węgry IP: *.wil.waw.pl 20.08.04, 12:23
      Z noclegami w Bratysławie nie ma problemów, na Węgrzech nie wiem, ale z
      pewnością można coś znaleźć.
      • Gość: danusia Re: Do Chorwacji przez Węgry IP: *.man.polbox.pl 20.08.04, 12:41
        Dziękuję za informacje.
      • Gość: lelo Re: Do Chorwacji przez Węgry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.04, 15:27
        możesz coś wiecej powiedzieć o noclegach w Bratysławie
        kilka lat temu, po przejechaniu przez Bratysławe, nocowalem obok stacji
        benzynowej w namiocie (na dziko), bo wjechalem w autostrade i za pozno juz bylo
        zeby zawracac
        co prawda byłem nie przygotowany, nie spodziewalem się wogóle, że trafie do
        Bratysławy
        pozdrawiam
        lelo
    • Gość: Stanley Re: Do Chorwacji przez Węgry IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.04, 12:41
      Polecam drogę przez Węgry. Drogi, nawet te lokalne w bardzo dobrym
      stanie.Wracałem ze Splitu trasą Plitvickie-Karlovac-Zagrzeb-Varażdin-Cakovec-
      granica ze Słowenią-krótki przejazd przez Słowenię(ok.10km)-granica z Węgrami-
      Szombathely-Sopron(tutaj nocleg: 30euro za pokój 4os.)-granica z Austrią-krótki
      odcinek drogami lokalnymi do granciy ze Słowacją-Bratysława-Cieszyn-Katowice.
    • Gość: Kir Re: Do Chorwacji przez Węgry IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 20.08.04, 12:46
      Przez ostatnie 2 lata 3 razy jechałem przez Bratysławę i Węgry. Omijałem
      autostradę i nie musiałem płacić za węgierską winietkę.
      Jechałem Rajka-Csorna-Sarvar-Nagykanisa.Drogi ok, najgorszy przejazd przez
      Csorną, po drodze trochę wioch więc za bardzo nie można przycisnąć, ale droga
      spokojna. Za Nagykanisą często stoją z radarem a szkoda bo drogi takie że nic
      tylko przycisnąć. Spałem na kempach w Nagykanisa ( tanio choć standard taki
      sobie wyszło ok 15plz/osobę w namiocie) i Letenye (ceny 2-3 razy wyższe
      zależnie czy namiot czy domek)
    • Gość: Kaja Re: Do Chorwacji przez Węgry IP: *.magtel.net.pl 21.08.04, 22:02
      Myśmy jechali przez Słowacje i Węgry - wzdłuz Balatonu.Autostrada przy
      Balatonie oczywiście jest ok ale sięga tylko od Budapesztu do połowy jeziora.
      Potem trzeba sie przeciskać przez wszystkie "nadjeziorskie" miejscowości, które
      w nazwie mają ...balaton, istny horror. Poza tym jadąc z kierunku Słowacji
      trzeba przejechać przez centrum Budapesztu, co może okazać się problemem w
      godzinach szczytu. Jedyny plus tej trasy to niskie koszta. My jadąc z północy
      Polski spaliśmy pod Bańską Bystrzycą za 38zł (2 dorosłych, dziecko, namiot i
      samochód), a potem kuż w oklicy Plitwickich Jezior.
    • bartolomeo81 Re: Do Chorwacji przez Węgry 22.08.04, 13:33
      Ja jechalem z Plitvic przez Karlovac, Zagrzeb, Budapeszt i dalej na polnoc
      przez Slowacje do Krakowa. Jechalismy w nocy, wiec nie bylo problemu z korkami
      nad Balatonem (gdzie nie ma jakichkolwiek problemow ze znalezieniem noclegu).
      Pozniej Budapeszt, nawet jadac do CHorwacji nie bylo jakos tragicznie. Slowacja
      i jazda przez gorki przy polskiej granicy. Ogolnie bylo bardzo dobrze, szybko i
      tanio. Wyjezdzajac z Zagrzebia o 21, z postojem w Andrychowie w Kraku bylismy
      po 10 rano. Do tego tragiczna pogoda na SLowacji :( ale jestem zadowolony z tej
      drogi. Znajomy pisal mi ze stal ostatnio w gigantycznych korkach w Sloweni.
    • szpiczak Re: Do Chorwacji przez Węgry 24.08.04, 14:23
      ja jechalam.wrazenia super spedzilismy sobie dwa dni nad balatonem na polu
      namiotowym,drogi sa wszedzie lepsze niz w polsce a ceny normalne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka