Dodaj do ulubionych

Dojazd do Chorwacji

IP: *.gdynia.mm.pl 25.08.04, 15:08
Witam,
wybieram się 09.09 do Chorwacji na Płw. Peljesac z Łodzi. Czy ktoś może
pokonywał trasę przez Czechy, Austrię, Słowenię dieslem?? Jaki był całkowity
koszt przejazdu? Interesują mnie również kwestie czasowe przelotów - na ile
dni zaplanować podróż dla 2 kierowców, którzy niekoniecznie lubią jeździć
nocą. Czy ktoś ma może namiary na miejsca noclegowe po drodze?? Na półwysep
chcemy dotrzeć 11.09 wieczorem.

Dzięki i pozdrawiam
Ania
Obserwuj wątek
    • Gość: Kir Re: Dojazd do Chorwacji IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 25.08.04, 16:24
      A czemu na tak dalekie południe chcecie jechać tak okrężną trasą?

Zapłacicie mnóstwo za autostrady. Z resztą autostradami dojedziecie
      do okolic Szibenika (i to z przerwą na V.Kapelę a potem jak? Jardanką? To już
      rozsądniej jechac drogami po północnej stronie gór Biokovo.
      Naprawdę taniej was wyjdzie przejazd przez Bośnię (czy jechać przez Budapeszt to
      już dydkusyjne).
      Tańsza benzyna, mniejszy ruch drogi trochę gorsze ale przede wszystkim bliżej.
      Dojazd zajmie wam ok 24 godzin jazdy. Mimo 2 kierowców lepiej to rozłożyc na 2
      dni
      • Gość: Ania Re: Dojazd do Chorwacji IP: *.gdynia.mm.pl 25.08.04, 17:04
        Hmm, dzięki za sugestie. Właśnie autostrady były głównym powodem wyboru trasy.
        Poza tym nie wiemy za dużo na tematprzejazdu przez Bośnię i Hercegowinę. Chodzi
        głównie o kwestie bezpieczeństwa (mimotego, że nie planujemy jechać nocą). Na
        pewno rozważymy Twoje uwagi.
        Dzięki i pozdrawiam
        • Gość: Przemek Re: Dojazd do Chorwacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.04, 18:20
          Witam
          Trzy lata temu na początku sierpnia jechaliśmy do Orebicia z Białegostoku,
          jechaliśmy na dwóch kierowców. Dojazd przez Brno, Wiedeń, Graz, Plitvice, Sinj,
          zjazd na Jadrankę dopiero w Makarskiej zajął nam dokładnie 24h. Jeździlismy
          wtedy również do Sarajewa, droga z Orebica to minimum 5h. Wracalismy w weekend
          i było tą sama trasą i było troche dłużej ze wzglegu na korki. Moim zdaniem
          trasa autostradami jest o wiele mniej uciązliwa i szybsza, Przejazd przez
          Bośnie to minimum 8-9h i jest bezpiecznie, ale ta droga daje trochę w kość.
          Choć jest piękna widokowo.
          Jedziesz 50-60km/h i mimo ze wakacja to nie wyścigi jest to trochę uciążliwe.
          Ja polecam Wam drogę autostradami w tym czasie napewno nie będzie korków, mniej
          się wymęczycie, zapłacicie za przejazdy, ale zajedziecie napewno szybciej.
          Tyle że w Chorwacji
          Koszt: ja jeżdzę na benzynkę silnik 1.6 toyota avensis kombi, nogi ciężkie,na
          pokładzie 4 osoby, spalanie z z klimą ok. 9 litrów, bak 60 litrów, i
          tankowałem do pełna ( ok 200 pln ) w Białymstoku, Cieszynie, Słowenii i
          dojechałem do końca.

• Gość: Przemek Re: Dojazd do Chorwacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.04, 18:26
          Witam
          Trzy lata temu na początku sierpnia jechaliśmy do Orebicia z Białegostoku,
          jechaliśmy na dwóch kierowców. Dojazd przez Brno, Wiedeń, Graz, Plitvice, Sinj,
          zjazd na Jadrankę dopiero w Makarskiej zajął nam dokładnie 24h. Jeździlismy
          wtedy również do Sarajewa, droga z Orebica to minimum 5h. Wracalismy w weekend
          i było tą sama trasą i było troche dłużej ze wzglegu na korki. Moim zdaniem
          trasa autostradami jest o wiele mniej uciązliwa i szybsza, Przejazd przez
          Bośnie to minimum 8-9h i jest bezpiecznie, ale ta droga daje trochę w kość.
          Choć jest piękna widokowo.
          Jedziesz 50-60km/h i mimo ze wakacja to nie wyścigi jest to trochę uciążliwe.
          Ja polecam Wam drogę autostradami w tym czasie napewno nie będzie korków, mniej
          się wymęczycie, zapłacicie za przejazdy, ale zajedziecie napewno szybciej.
          Tyle że w Chorwacji nie zjeżdżajcie w Splicie na Jadrankę, a jedźcie na północ
          w stronę Imotski ( puste drogi ) i zjedźcie na jadranke jak najpóźniej. Co do
          promu z Ploce czas oczekiwania i płynięci do Trpanji zajmuje tyle samo co
          dojazd samochodem do Orebicia, ale jak ktoś jest zmeczony to polecam. Nie
          kupujcie alkoholu na straganach przy drodze w delcie Neretwy, a co najwyzej
          owoce, jakość kiepska bo sprzedający wychodzą z załozenia, że i tak tu nie
          wrócicie albo się nie zatrzymacie.
          Koszt: ja jeżdzę na benzynkę silnik 1.6 toyota avensis kombi, nogi ciężkie,na
          pokładzie 4 osoby, spalanie z z klimą ok. 9 litrów, bak 60 litrów, i
          tankowałem do pełna ( ok 200 pln ) w Białymstoku, Cieszynie, Słowenii i
          dojechałem do końca.
          Ja jadę 2.09 w okolice Szybenika, więc jak chcecie mogę dac namiary na siebie
          na privie i zdać relację z dojazdu. Naprawde jeżeli chcecie szybko i
          bezproblemowo dojechać, choć troche drożej to jedźcie jak to mówią niektórzy
          naokoło.
          pozdrawiam
          Przemek
          biuro (antyspam ) @aquavitae.com.pl

• Gość: Ania Re: Dojazd do Chorwacji IP: *.gdynia.mm.pl 25.08.04, 21:15
            Dzięki wielkie. Kiedyś przejeżdżałam przez południe BiH autokarem i to co
            pamietam, to żołądek w gardle. Kierowca był raczej szalony i chyba nie
            chciałabym go spotkać na drodze, więc pewnie skusimy się jednak na autostrady.
            Dzięki za info.
            Mój mail: dursun@wp.pl, za wszelkie informacje na temat podróży z góry dzięki.
            Pzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka