Dodaj do ulubionych

Slano - dobry wybór?

IP: *.radomsko.vectranet.pl 27.05.15, 08:10
Witam. Czy Slano to dobry wybór? Byłem z rodzinką już parę razy w Chorwacji, na Pagu i na Rivierze Makarskiej. Jestem więc rozpieszczony pięknymi widokami, spokojem na plażach Pagu, cudownymi, ale tłocznymi plażami regionu Makarskiej. W tym roku chcemy okolice Dubrownika, bo chcemy go zwiedzić, chcemy też zwiedzić trochę Czarnogóry. Nie zależy nam na dyskotekach, wręcz przeciwnie, szukamy spokoju, ale ładne plaże i piękne widoki są najważniejsze. Czy Slano nas nie rozczaruje?. Napiszcie jak najwięcej o samej miejscowości, plażach, również tych na które można dojechać. Myśleliśmy też o Peljesacu, ale z tamtąd chyba za daleko do Czarnogóry, czy Dubrownika. A może Klek, Komarna, czy Blace, czy Slano lepsze od tych trzech mieścin?Zupełnie nie znamy tych rejonów.
Z góry dziękuję za życzliwe i szczegółowe info. Pozdrawiam Marcin
Obserwuj wątek
    • Gość: tom Re: Slano - dobry wybór? IP: 80.54.108.* 27.05.15, 09:28
      Kiedyś Slano było sympatyczną, kameralną miejscowością, ale od czasu wybudowania tam wielkiego, luksusowego hotelu (Admiral bodajże) sporo się zmieniło. W każdym razie nie znajduję tam już dawnego klimatu, który lubiłem, nie mówiąc o kilka fajnych miejscach do plażowania, które zniknęły lub zostały przypisane do hotelu. Zachowal się ten klimat dawny jeszcze w kilku sąsiednich miejscowościach, np. Srebreno czy Mlini, może tam warto poszukać...? Sprawdziłbym pod kątem także połączeń morskich z Dubrovnikiem (jakieś tramwaje wodne itp.), bo to ułatwia zwiedzanie miasta - dopływa się wprost do Starówki, a jadąc autem - trzeba parkować na ogół daleko od Centrum i schodzić spory kawałek po stromiznach na zwiedzanie. No, jest jeszcze opcja zalogowania się autem na górze Srd i zjazdu kolejką linową do miasta, ale nie wiem, jak tak z miejscami do parkowania i kolejkami do kolejki...;-))
      Co do zwiedzania Czarnogóry, to myślę, ze takie zwiedzanie wypadowe, z zamieszkaniem właśnie np. w Slano, jest trochę dysfunkcjonalne. Co najwyżej da się zrobić jednodniowy objazd Zatoki Kotorskiej, myślę że przy sporym wysiłku dałoby się dojechać nawet i po Tivat, ale raczej nie dalej (jeśli chce się faktycznie coś zobaczyć, np. Kotor), a więc za wiele się nie zwiedzi. Wybrałbym wariant zakotwiczenia gdzieś w Czarnogórze, aby ten kraj jako-tako, przynajmniej w części nadmorskiej, poznać. Myślę, że optymalne byłyby okolice Canj - Petrovac, skąd można robić wypady i nad Jez. Skoderskie, i do Ulcinj, a jak ktoś się uprze, to nawet do Albanii. Wiele miejscowości nad morzem można zwiedzić korzystając ze stateczków i łodzi wożących ludzi na sąsiednie plaże. Ale już w okolic Dubrovnika - nie wyobrażam sobie zwiedzenia np. Starego Baru czy Kotoru, zwłaszcza, że w sezonie można spodziewać się stójki na granicy. Peljesac zaś może być całkiem fajnym miejscem także do zwiedzania Dubrovnika (tyle, że na to miasto nie ma co liczyć 1-2 dni, ale co najmniej 3-4), a nawet Mostaru, jeśli zamieszka się np. w okolicy Stonu albo przecudnej, kameralnej Żuljany. Stąd można zwiedzić - właśnie na zasadzie jednodniowych wypadów - i Dubrovnik, i Korculę, i popłynąć na Mljet.
      • Gość: Marcin Re: Slano - dobry wybór? IP: *.radomsko.vectranet.pl 27.05.15, 10:22
        Dziękuję bardzo za ciekawe wskazówki. Może rzeczywiście powinniśmy podzielić wypad, niestety tylko dwutygodniowy na 2 części i jedną na Peljesacu a drugą gdzieś w Czarnogórze. Mamy parę namiarów na Sreser, bo z Żuljany dostaliśmy same negatywne odpowiedzi. Jak wygląda sprawa plażowania w Sreser, czy to lepsza miejscówka niż Slano?
        Co do Mlini czy Srebreno to cenowo niestety drożej niż Slano czy Sreser, a muszę też liczyć się z kosztami. :)
      • Gość: darek.59.pl Re: Slano - dobry wybór? IP: *.dynamic.chello.pl 27.05.15, 10:29
        Mimo takich czy innych ocen, Slano jest całkiem niezłym miejscem na spokojny wypoczynek oraz wojażowanie po okolicy, jednak nazbyt odległym dla "wypadów" do Czarnogóry. Moim zdaniem hotel w niczym nie przeszkadza. Żyje swoim - hotelowym życiem, a im dalej od tego średniej wielkości kompleksu to jest spokojniej. Można z przystani wybrać się stateczkiem do Dubrownika, na Korczulę, Mljet i inne okoliczne wysepki. To całkiem przyjemne eskapady, a w Dubrowniku nie trzeba borykać się z szukaniem parkingu, a na pokładzie wypoczywać i nie uważać na Jadrance. Wpływanie do Dubrownika od strony morza też jest atrakcyjne.
        Jednak jeżeli zależy Wam na Czarnogórze, a nie tylko na przejechaniu granicy i zaliczeniu np. Herceg Novi, lepiej moim zdaniem wybrać Srebreno, Mlini, Plat.
    • Gość: Marcin Re: Slano - dobry wybór? IP: *.radomsko.vectranet.pl 27.05.15, 22:26
      Dziękuję za wszystkie sugestie. Musimy jeszcze sprawę przemyśleć.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka