Dodaj do ulubionych

Sv. Filip i Jakov

05.08.15, 11:56
Hej, był ktoś może w tej miejscowości? Jakie macie opinie. Ja będę w ośrodku Croatia. Z góry dzięki za informacje.
Obserwuj wątek
    • irmina_b Re: Sv. Filip i Jakov 05.08.15, 15:41
      Byłam parę lat temu i jadę za niecałe dwa tygodnie. Wspominam bardzo dobrze, mała, spokojna miejscowość. Pamiętam super czystą i bardzo ciepłą wodę :) Jak masz jakieś konkretne pytania pisz.
      • pawlo_kaj Re: Sv. Filip i Jakov 05.08.15, 16:02
        Szukam jakiejś dobrej knajpki, gdzie można coś zjeść i napić, pytanko czy są jakieś sklepy żeby kupić dobrą rakija i winko. Widziałem, że większe sklepy są.
    • Gość: tom Re: Sv. Filip i Jakov IP: 80.54.108.* 05.08.15, 16:03
      Nieprawdopodobnie dużo miejsc do spacerowania. Mega-promenada wzdłuż morza ciągnie się praktycznie od woski sv. Petar, przez Turanj, sv. Filip i Jakov po Biograd na moru (ten ostatni fragment nie prowadzi samym brzegiem, tylko przez winnice, a wejście na dróżką do miasta jest powyżej wielkiego campu). W sezonie ta promenada (w dzień - normalna droga, zamykana dla ruchu wieczorem) to istne Kupówki skrzyzowane z Monciakiem;-)) Co i rusz knajpki, wesole miasteczka, konoby i inne wysysacze kasiorki. Wypożyczalnie sprzętu pływającego, kantory, pocztabazarek, sporo sklepików i piekarenek itp - na miejscu, blisko, w Biogradzie – multum firm i agencji turystycznych, z których można skorzystać planując rejs - całodniowy, połączony z posiłkiem na statku - na teren Parku Narodowego Kornati. Część plaż fajnych, z prysznicami itp., część - takich sobie, nawet bez odrobinki cienia. warto zastanowić się nad wypadem na najbliższe wyspy, Pasman i Ugljan, jest tam nieco atrakcji. Dawniej w "filipie-jakovie" można było kupić w domach przy promenadzie świetne wina domowe i rakije. Jak teraz - nie wiem, ostatnio, we wrześniu, zatrzymałem się tam na kilka godzin tylko, ale w środku dnia, kiedy to wszystko funkcjonuje zupełnie inaczej niż wieczorem
      • aseretka Re: Sv. Filip i Jakov 05.08.15, 17:15
        Miejscowość nie jest wielka, ale całkiem ładna. Jak napisał poprzednik, wspaniała promenada nadmorska, wzdłuż której usytuowane są knajpki, sklepiki z pamiątkami, kawiarenki. Moim zdaniem dobre miejsce na wypoczynek, ale może też służyć jako baza wypadowa do Zadaru, Szybenika, Primostenu, Trogiru, Splitu. Na wyspy Pasman i Uglian też można zajrzeć, ale niekoniecznie.
        fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,125894268,126817098.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka