Dodaj do ulubionych

Przejzd przez Austrie do Chorwacji

21.04.18, 17:37
Bardzo wazna informacja dla wielu !!!

Nie ma najmniejszego sensu jechac na Breclav i omijac w ten sposob korki w Poysdorf, bo od 26 grudnia 2017 otwarta jest autostrada omijajaca Poysdorf !!!
I korkow nie ma !!!!

www.google.de/maps/dir/48.7060877,16.6521345/48.5205316,16.6240791/@48.6051958,16.5261463,11z

Pisze, bo na
na slynnym forum cro.pl chyba jeszcze tego nikt nie odkryl, hehe
I tam nadal dominuje opcja,ze trzeba jechac przez Breclav i nadal jest strach przed korkami w Poysdorf

Niestety nadal nie skonczyly sie problemy z przejazdem przez Wieden, tam korki moga byc ...

No i najlepiej sledzic sytuacje na trasie za pomoca map google...
Jedna glupia kolizja i ruch jest sparalizowany

Obserwuj wątek
    • Gość: ursu Re: Przejzd przez Austrie do Chorwacji IP: *.dynamic.chello.pl 21.04.18, 19:19
      Nasz przejazd przez Austrię do Chorwacji + inne
      tinyurl.com/y7fybw6r
    • heca7 Re: Przejzd przez Austrie do Chorwacji 21.04.18, 22:06
      W sumie fajnie :) Bo jak się już ludzie zwiedzą to pojadą na autostradę a ja nadal będę mogła paść oczy przejeżdżając już spokojnie przez Poysdorf , oglądając Muszelkę- Kiełbasę i inne figury ;) sklep z antykami, rynek z pomnikiem, winorośle przy chodniku itd.
      • wislok1 Re: Przejzd przez Austrie do Chorwacji 21.04.18, 22:32
        Tez kojarze te klimaty. hehe

Biedne Poysdorf

Do 27 grudnia 2017 mieli zakorkowane miasteczko, ale ruch w interesie...
        Teraz korkow nie ma, ale tez biznes ze sklepami z winem sie skonczyl
        • heca7 Re: Przejzd przez Austrie do Chorwacji 21.04.18, 23:28
          Niejedno takie miasteczko tak "skończyło". Najpierw radość bo samochody pod oknami nie jeżdżą a po jakimś czasie płacz bo klienci odeszli (właściwie to odjechali).
    • Gość: darek.59.pl Re: Przejzd przez Austrie do Chorwacji IP: *.dynamic.chello.pl 21.04.18, 22:09
      To niesłychanie ważna informacja, bo ja rozważałem: czy przez Mikułow czy Brzecław. Już wiem i bardzo Ci dziękuję. Niestety Wiedeń będzie zapewne utrudnieniem, jak zwykle. Chyba, że wybierzemy przejazd nocą.
      • wislok1 Re: Przejzd przez Austrie do Chorwacji 21.04.18, 22:27
        Autostrada omijajaca Poysdorf jest zwykle pusta i mozna smialo jechac te 140 km/h
        Mandaty zaczynaja sie od predkosci powyzej 150 km/h
        Wtedy moga niezle skasowac....

Austriacy sa dosc przewidywalni i na pewno ostro kontroluja wszystkie odcinki, gdzie sa ograniczenia predkosci na autostradach i nie tylko

Tam jest granica tolerancji 10% i powyzej tej granicy kasuja jak za zboze

Czyli np. jedziesz w wiosce 55 km/h i nikt sie nie doczepi
        Jedziesz przy ograniczeniu do 80 km/h z predkoscia 88 i jest OK
        Itd...
        Oczywiscie trudno tak jechac, tak na styk...
        Wiec po prostu trzeba przestrzegac znakow drogowych i jechac przepisowo !!!
        • wislok1 Re: Przejzd przez Austrie do Chorwacji 21.04.18, 22:43
          Granica tolerancji to 10% powyzej ustalonej na danym odcinku predkosci....

Jedziesz powyzej, to nie jest to przypadek zdaniem policji austriackiej i kasuja....

Czyli mozna 130 na autostradzie, jedziesz 140 i jest OK
          Ale juz powyzej 110 przy ograniczeniu do 100 i powyzej 88 przy ograniczeniu 80 moze byc grozne dla kieszeni...
          Tak samo jak jazda powyzej 50 w terenie zabudowanym...

Radary informacyjne przy drodze moga pokazywac rozne rzeczy, np. jade 54, a pierwszy radar pokazuje predkosc 54....
          A nastepny radar pokazuje mi predkosc mojego auta jako 50 km/h
          A caly czas jade na tempomacie !!!!

RADARY PO PROSTU ROZNIE MIERZA PREDKOSC I DLATEGO jest owa granica tolerancji 10%
          • Gość: darek.59.pl Re: Przejzd przez Austrie do Chorwacji IP: *.dynamic.chello.pl 22.04.18, 12:55
            Wiem, wiem. Srodze mnie, tylko raz, dotknęło spotkanie z policją i 150 euro zainkasowali - gotówka albo karta. Jestem więc ostrożny. Obok nas stali "klienci", którzy nie mieli gotówki i płakali, że na koncie też już mają pustki. O dziwo nie byli to Polacy.
            • wislok1 Re: Przejzd przez Austrie do Chorwacji 22.04.18, 13:43
              Czytalem o tym, ze liczniki samochodowe zawyzaja predkosc o kilka kilometrow...
              Ze jest to specjalnie robione, zeby zmusic kierowcow do wolniejszej jazdy strachem przed mandatem
              Ale podobno nie wszystkie liczniki zawyzja...
              Czy licznik w naszym aucie zawyza predkosc, to trudno sprawdzic.
              Bo jak wczesniej napisalem, same radary roznie predkosc mierza i roznica miedzy nimi wynosi kilka kilometrow

• szymson141 Re: Przejzd przez Austrie do Chorwacji 29.04.18, 07:19
                Pewna grupa Polaków nie przestrzega żadnych przepisów drogowych w Polsce i poza Polską
                U nich normą jest ignorowanie wszystkich ograniczeń prędkości i wszędzie
                Trudno tu mówić o tym, że ktoś się zagapił, co się może każdemu zdarzyć
                Np. jest w Austrii ograniczenie prędkości na autostradzie do 100 i informują o tym wiele razy znaki drogowe i tablice świetlne, a ktoś cały czas jedzie 130 na tempomacie
                • wislok1 Re: Przejzd przez Austrie do Chorwacji 29.04.18, 14:50
                  To sie nazywa brak odruchu warunkowego
                  W Polsce lamanie przepisow jest praktycznie niekaralne i stad takie zachowanie takze poza Polska
                  • szymson141 Re: Przejzd przez Austrie do Chorwacji 29.04.18, 21:20
                    Ale tyle się ostrzega przed mandatami na Zachodzie, że tego nie rozumiem
                    Przecież tan ktoś widzi, że wszyscy inni kierowcy zwolnili i ignoruje to
                    Ignoruje wielkie tablice informacyjne
                    Nie da się tego racjonalnie wytłumaczyć
    • wislok1 Przejzd przez Czechy do Chorwacji 22.04.18, 13:51
      Tu glownym problem sa roboty drogowe
      Nie wiem dlaczego, ale Czesi uwielbiaja z nadajsciem wiosny rozkopac bardzo duzo odcinkow autostrad i to tak, ze zwykle remontuje sie na serio pol kilometra zamknietego odcinka, a zamkniety odcinek ma 5-10 kilometrow

Plaga sa remontyna trasie Praga-Brno, gdzie generalny remont trwa juz kilka lat

Remonty sa tez w Ostrawie, na odcinku z Olomunca do Brna w kilku miejscach, na odcinku z Brna do granicy ze Slowacja itd.
      • wislok1 Re: Przejzd przez Czechy do Chorwacji 22.04.18, 22:10
        Sytuacja w Czechach jest do sprawdzenia na stronie
        www.dopravniinfo.cz/

W praktyce aktualne informacje sa na mapach Google

Najgorzej jest w piatki po poludniu,soboty w letnim sezonie i poniedzialki
        ( dotyczy to tez innych krajow )
      • heca7 Re: Przejzd przez Czechy do Chorwacji 26.04.18, 09:15
        Ja już na stałe zakodowałam sobie tekst z banerów przy drodze- Musime to opravit :D Do końca życia będzie kojarzył mi się z urlopem ;)
      • wislok1 Uwaga na remont trasy 52 do Mikulova 06.05.18, 09:59
        Czesi zabrali sie za remont odcinka przy zbiorniku wodnym Vestonice

Wczoraj był tam bardzo duży korek

Korek da sie latwo ominac jadac zgodnie ze wskazowkami map google
        Wygodnie jedzie się tak:
        www.google.pl/maps/dir/49.1671109,16.6908151/48.5168234,16.6197462/@48.8156741,16.6442455,11z/data=!4m9!4m8!1m5!3m4!1m2!1d16.667497!2d48.9125396!3s0x4712cef1b0bf1e47:0x311cc9f896a2e193!1m0!3e0

Oczywiscie najpierw wypadaloby zobaczyc sytuacje na trasie, potem EWENTUALNIE wybrac alternatywny odcinek, gdy korek jest na tyle spory, że to się czasowo oplaca !
        Nie ma zadnego sensu pojechac objazdem, jak sie straci przez to czas

To samo dotyczy innych remntowanych odcinkow w Czechach

Jesli sa spore korki na trasie Hranice-Olomouc-Vyskov ( sa tam 2 zwezenia ), to mozna pojechac tak:
        www.google.pl/maps/dir/49.1671109,16.6908151/49.5499903,17.6035223/@49.4511041,17.1753988,10z/data=!4m3!4m2!3e0!5i1
        • wislok1 Re: Uwaga na remont trasy 52 do Mikulova 06.05.18, 12:44
          Dobry link do trasy Hranice-Olomouc-Vyskov

www.google.pl/maps/dir/49.1671109,16.6908151/49.5499903,17.6035223/@49.4511041,17.1753988,10z/data=!4m9!4m8!1m5!3m4!1m2!1d17.5298181!2d49.4808973!3s0x4713afb6d3664359:0x4ebc52637d70bc88!1m0!3e0
          • wislok1 Klamstwa i manipulacje na cro.pl 07.05.18, 19:02
            www.cro.pl/korki-po-drodze-nad-adriatyk-i-jak-ich-uniknac-t17802-8055.html
            Ten facet o finskim nicku
            rozpowszechania od zawsze klamiliwe informcje o sytuacji drogowej w Czechach
            Kiedys pracowal w Brnie
            Teraz nie
            Udaje eksperta, a nie ma zielonego pojecia o tym, jak teraz wyglada sytuacja
            Tostraszny mitoman
            NONSTOP straszy, zeby nie jechac przez Czechy

To jest nieprawda; ZE TRASA przy sztucznym jeziorze Vestonice jest ZAWSZE horrorem !!!!
            Dzisiaj stracilem tam kilka minut
            Jest jedno wahadlo ze swiatlami i koniec
            On bez sensu straszy ludzi !!!

Moze to byc problem, jak ktos pojedzie w piatek po poludniu albo w sobote , gdy jest najwiekszy ruch tranzytowy

Wtedy mozna pojechac objazdem ( trasa podana wyzej )

ZAWSZE aktualna sytuacja jest na MAPACH GOOGLE I PORADY TAKICH "ekspertow" sa absurdalne

NIE WOLNO dawac sie manipulowac takim medialnym oszustom, ktorzy dobrodusznych ludzi oklamuja

Tak samo facet z uporem maniaka informuje, ze nalezy jechac przez Breclav, choc od grudnia2017 jest autostrada Kolo Poysdorf i niema to sensu !
            Mowi, ze nalezy tankowac przed wjazdem na autostrade w Wilfersdorf, choc autostrda zaczyna sie przeszlo 20 kilometrow wczesniej za Drasenhofen

• wislok1 Re: Klamstwa i manipulacje na cro.pl 07.05.18, 20:59
              Sorki za osobista wycieczke, ale po prostu mnie szlag trafia,
              jak Jakis mitoman wypisuje totalne brednie i wprowadza w blad ludzi,
              a NIE WOLNO mu zwrocic uwagi
              Pamietam, za jak mu kiedys napisalem na cro.pl, ze pisze nieprawde, to zaraz mialem wiadomosc od moderacji, ze mam natychmiast przestac sie go czepiac, bo inaczej ban
    • szymson141 Re: Przejzd przez Austrie do Chorwacji 22.04.18, 20:51
      W praktyce trudno jest sensownie ominąć korek na autostradzie
      Wszelkie objazdy korka mogą się skończyć tym, że będziemy stali w innym korku
      Ludzie teraz mają mapy google w komórkach i jak zauważą, że autostrada jest zakorkowana, to zjeżdżają i jadać trasą obok
      Skutek może być taki, że drogi boczne równoległe do autostrady szybko się zakorkują i ucieczka z autostrady nic nam nie da
      • wislok1 Re: Przejzd przez Austrie do Chorwacji 22.04.18, 22:16
        W praktyce masz racje....
        Niestety
        Nie da sie zrobic tak, ze zawsze korki ominiemy
        Wiednia nie da sie w zasadzie ominac, tak jak Brna

Mapy Google sa i tak najlepsze,bo gdy korek jest juz naprawde spory, to wytyczaja sensowny objazd
        ( jest takt ez w niektorych platnych nawigacjach samochodowych )
        • szymson141 Re: Przejzd przez Austrie do Chorwacji 29.04.18, 07:12
          Należy w miarę możliwości unikać jazdy w dni, gdy jest największy ruch na drogach
          Np. wyjazd w piątek po południu z Polski i stanie w sobotnich korkach nie jest mądrym pomysłem
          • wislok1 Re: Przejzd przez Austrie do Chorwacji 29.04.18, 14:04
            Czesc ludzi mowi, ze maja urlop na styk i inaczej sie nie da...
            No, ale co to za urlop w korkach ???
            Ktos jedzie po pracy w piatek, juz zmeczony, do tego caly w nerwach bo pakowanie na szybko ...
            I jak jeszcze sie do tego dorzuci jazde bez noclegu na trasie, chocby noclegu na parkingu, zeby tylko jak najszybciej dojechac ( oczywiscie caly czas lamiac przepisy drogowe ),
            to mamy maly horror....
    • wislok1 Winiety 22.04.18, 22:27
      Tu moga polecic z czystym sercem
      zakup w internecie
      w tej
      firmie
      www.tolltickets.com/default.aspx?lang=pl-PL
      Placi sie cene nominalna i
      jedyny dodatkowy koszt to przesylka pocztowa

Co do winietek, to oczywiscie mozna je kupic tez na granicach w danym panstwie,co zajmie kilka minut
      Czeska autostrada jest bezplatna od granicy W GORZYCZKACH az do Ostrawy-Rudna
      Najlepiej kupic w Boguminie na stacji benzynowej przy autostradzie
      Austriacka najlepiej kupic na granicy w Drasenhofen
      Slowenska najlepiej kupic przed granica slowenska w Austrii albo na samej granicy w Sentilj
      Nie oplaca sie kupowac wPZMOT,w budkach w Polsce przy autostradzie ani w Czechach winietki austriackiej ( zdzieraja )
      • wislok1 Re: Winiety 25.04.18, 18:05
        Nie oplaca sie kupowac winietek w PZMOT, w budkach w Polsce przy autostradzie,
        ani kupowac w Czechach winietki poza czeska winietka ( zdzieraja )

Zwracam na to jeszcze raz uwage, bo niektorzy nadal
        doradzaja kupowanie winietek w Czechach, co skonczy sie w przypadku austriackiej i slowenskiej przeplaceniem
        o kilkadziesiat %

Nie sa to duze pieniedze, ale lepiej roznice w cenie winietek wydac na lody dla dzieci (albo na piwo dla doroslych)

Oczywiscie,jak ktos lubi przeplacac, to moze to robic, lacznie z tankowaniem w Austrii na autostradzie
        • tol8 Re: Winiety 06.05.18, 11:04
          Kupiłam winietkę na Austrię tuż przed granicą, w Czechach. Zapłaciłam dokładnie tyle, ile kosztuje ona w Austrii. Z tym, że znałam wszystkie ceny wcześniej i pilnowałam by się zgadzały.
          • Gość: ban Re: Winiety IP: *.146.198.17.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 07.05.18, 10:09
            Przed majówką brak winiet w Czechach(również w pobliżu autostrady) na stacjach- zostały tylko roczne.
            • wislok1 Re: Winiety 07.05.18, 18:47
              Nie mialo prawa zabraknac
              Winietki sa w Czechach wszedzie dostepne, np. na kazdej poczcie i jak stacja benzynowa by zamowila, to gora nastepnego dnia by dostala tysiace sztuk

Ale udawala, ze nie ma, bo zysk zesprzedazyrocznych jest o wiele wiekszy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka