Dodaj do ulubionych

Wyjazd w ciemno a wyżywienie

IP: 217.153.117.* 24.07.01, 08:05
Wiele osób radzi jechać do Dalmacji w ciemno, ale nikt nie doradził co z
wyżywieniem. Jadę z dziecmi i wolałbym mieć zapewnione dwa posiłki dziennie.
Oczywiście nie interesuje mnie restauracja tylko w miarę tanie bary czy
stołówki. Proszę o informację czy coś takiego funkcjonuje w okolicach Trogiru.
Jeżeli termin jest ważny to wyjeżdzam około 25 sierpnia na około 7 -10 dni.
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: gobo Re: Wyjazd w ciemno a wyżywienie IP: *.chello.pl 24.07.01, 10:50
      Dobrym pomysłem jest jechanie w ciemno - na miejscu jednak produkty żywnościowe
      są droższe niż w Polsce - radziłbym żebyś wziął rodzinkę do supermarketu i
      zrobił porządne zakupy podstawowych produktów. Jak będziesz na miejscu to
      szukaj kwatery z kuchnią (są takie) i sobie gotuj.
    • Gość: Rena Re: Wyjazd w ciemno a wyżywienie IP: *.office.ih.pl 24.07.01, 16:50
      Zgadzam się z Gobo. Nie ma barów ani stołówek (może są, ale nie udało mi sie
      trafić) raczej restauracje, które są dosyć drogie i funkcjonują dopiero późnym
      popołudniem (najwcześniej od 17-tej), co może być kłopotliwe dla polskiego
      żołądka.
    • Gość: M Re: Wyjazd w ciemno a wyżywienie IP: *.proholding.com.pl 24.07.01, 20:31
      Nie wiem, czy moje zeszloroczne informacje sa aktualne, mam nadzieje, ze tak.
      Po pierwsze - zakupy, jesli w ogole ma to sens, nalezy zrobic w Czechach, jesli
      sie przez nie jedzie. Zywnosc jest tam tansza o 20-30% niz w Polsce.
      Po drugie: w Dalmacji nie ma klopotow aprowizacyjnych, produkty mleczne (chodzi
      o dzieci?)sa lepsze niz w Polsce, choc serki, co zrozumiale maja nieco inny
      smak. Sa pewne klopoty z owocami, bo wiekszosc jest sprowadzana z Wloch i sa
      dosyc drogie.
      Klopoty aprowizacyjne podobno sa na polnocy Chorwacji, ale nie wiem tego na
      pewno bo tam nie bylem.
      Napoje sa dosc drogie - miedzy bajki nalezy jednak wlozyc opinie o braku wody
      mineralnej, bo ta, ktora jest, jest slona. Owszem jest i dobrze ze slona, bo
      taka przy panujacych tam temperaturach trzeba pic. Jak ktos lubi slodka, moze
      pic z kranu.
      Ceny generalnie sa wyzsze niz w Polsce w supermarketach. Jednakze sa mniej
      wiecej podobne jak u nas nad Baltykiem - nie warto wiec dac sie zwariowac i
      jesc przez caly pobyt konserwy.
      Zycze milego pobytu.
      • Gość: Jurek Re: Wyjazd w ciemno a wyżywienie IP: *.legnica.dialog.net.pl 27.07.01, 13:11
        Produkty żywnościowe w sklepach są droższe niż w Polsce. W restauracjach jest
        okropnie drogo. Przykładowo 1 kg zwykłej ryby 320 Kn (ok 160 zł)
      • Gość: Gosc Mineralna IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 30.07.01, 22:21
        Gość portalu: M napisał(a):

> wody
        > mineralnej, bo ta, ktora jest, jest slona. Owszem jest i dobrze ze slona, bo
        > taka przy panujacych tam temperaturach trzeba pic. Jak ktos lubi slodka, moze
        > pic z kranu.
        NIE SLONE mineralne tez sa tylko albo sa drozsze, albo trzeba troszke poszukac.
        Podrowienia!
    • Gość: barboada Re: Wyjazd w ciemno a wyżywienie IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 27.07.01, 23:37
      Jeżdżąc od kilku lat pod namiot, przekonaliśmy się, że trzeba większość
      produktów żywnościowych wziąć z Polski, lub jeśli masz czas na zakupy po drodze
      kupić w Czechach czy na Słowacji. Ceny (przynajmniej na Istrii)nawet w
      większych sklepach i na targowiskach zbijają z nóg. Jajko - 1 kuna-1.5 kuna
      (0,5-0,75 zł), mały jogurt 4 kuny, masło 250g 10 kun, ciastka typu Hit 12 kun,
      czekolada milka 9 kun, mąka 1kg 10 kun, arbuz 1kg 8 kun, ziemniaki 1kg 6 kun.
      To tylko kilka przykładów. drogie są zwłaszcza towary importowane z Unii
      Europejskiej. Świeże ryby - 30-50 kun, mięso schab 100 kun. W miarę tanie są
      tanie wina 10 kun, piwo 5 kun. W knajpach : zupa 10 kun, mięso/ryba/owoce morza
      30-50 kun. W sumie ciężko zjeść we dwójkę poniżej 150 kun (75 zł).Będąc blisko
      Słowenii (Istria)można robić tam zakupy, ale będąc dalej trzeba liczyć na
      zaopatrzenie chorwackie+zapasy z domu. Smacznego !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka