Dodaj do ulubionych

Droga przez BiH do Chorwacji

IP: *.c.net.pl 26.05.05, 11:18
Rozpatruję możliwość dojazdu samochodem do południowej Chorwacji przez BiH.
Do znających tę trasę mam kilka pytań:
1. Ile czasu zajmuje (w przybliżeniu) przejazd przez BiH (droga z
Brosanskiego Brodu przez Sarajewo, choć nie wykluczm innego wariantu)do
Dalmacji (okolice Półwyspu Peljesac)?
2. Czy są w BiH problemy z zatankowaniem benzyny (bezołowiowa 95), jakie
stacje polecacie i jaką walutą za paliwo płacić? Czy można kartą?
3. Jakie są Wasze odczucia dotyczące bezpieczeństawa podróżowanie po BiH (np.
przejazdu przez Sarajewo, choć interesują mnie informacje o bezpieczeństwie
na całej trasie), jaki jest stan dróg (nawierzchnia , oznakowanie)?
4.Jakie miejsca na popas (ewentualnie nocleg) w BiH są godne polecenia?

Dziękuję za wszystkie rzeczowe informacje dotyczące Waszych doświadczeń i
odczuć związanych z przejazdem przez BiH. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: ewa Re: Droga przez BiH do Chorwacji IP: *.brzesko.net.pl 28.05.05, 13:44
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=201&w=21528911&a=21528911
      • Gość: Maciek Re: Droga przez BiH do Chorwacji IP: *.c.net.pl 28.05.05, 22:32
        Dziękuję Ewo za ciekawy link, ale nadal mam wiele pytań. Ile godzin w
        przybliżeniu trwa przejazd przez BiH, czy są w tym kraju problemy z tankowaniem
        benzyny, jaką walutą za benzynę płacić (czy można kartą), jaki jest stan dróg i
        ich oznaczenie?
        Poza tym interesują mnie wszystkie praktyczne rady dotyczące w/w drogi oraz
        wrażenia osób, które trasę przez BiH pokonały. Pozdr.
        • Gość: zawodowiec Re: Droga przez BiH do Chorwacji IP: *.zdnet.com.pl 29.05.05, 13:06
          Maciek, czas przejazdu zależy którędy chcesz jechać i czy chcesz coś pozwiedzać,
          np. Sarajewo czy Mostar. Mój najszybszy patent (ćwiczony w drodze powrotnej) to
          Makarska-Arzano-Livno-Glamoc-Banja Luka (zeby ominąć doliny Vrbasu i Neretwy,
          piękne ale zapchane tirami). Spod Makarskiej wyjechaliśmy ok. 9 i koło północy
          byliśmy w Budapeszcie. Na jazdę przez Jajce-Mostar albo Sarajewo albo tym
          bardziej na Trebinje-Dubrownik trzeba liczyć sporo więcej.
          Drogi są lepsze niż u nas, nawet w górach i nawet niektóre te oznaczone jako
          drugiej kategorii. Ale czasem są niespodzianki i droga międzynarodowa może na
          długich odcinkach być bez asfaltu (np. kawałek Brod-Scepan Polje-granica BiH/SCG).
          Benzynę mają sporo tańszą od Chorwacji, w zeszłym roku 1.45-1.55 bośniackich
          marek (KM), 1 euro = 1.95 KM, stacji jest dużo, tylko w górach rzadziej. Na
          wielu stacjach chyba można płacić kartą, dobrze jest gotówką w euro, liczą
          uczciwie po państwowym kursie, wydają resztę w markach ale zawsze je zdążysz
          wydać po drodze. Bardzo często przyjmują kuny ale trzeba uważać bo czasem liczą
          po swoim kursie, niezbyt korzystnie, ale jak się wykłócisz to pomaga.
          Najbardziej się musiałem targować jak mi zostały ostatnie euro, marki i kuny i
          płaciłem mieszaną walutą, gostek na stacji chciał ze mnie zedrzeć :)
          Tak jak pisali w tamtym wątku, uważaj na radarowców. Stoją dosłownie wszędzie w
          terenie zabudowanym ale miejscowi chętnie ostrzegają światłami. W sumie przez 3
          przejazdy przez BiH płaciłem 2 razy, dobrze że mandaty nie są duże a policjanci
          uśmiechnięci i dobre wrażenie na nich robi jak chociaż próbujesz się dogadać
          ogólnosłowiańską mieszanką :) Jeszcze masz jakieś pytania to odpowiem co wiem.
          pzdr
          • Gość: zawodowiec Re: Droga przez BiH do Chorwacji IP: *.zdnet.com.pl 29.05.05, 13:09
            aaaa i jeszcze jedno, koniecznie musisz mieć zieloną kartę, jak nie masz to na
            wjeździe bulisz za miejscowe ubezpieczenie koło 30 euro!
          • Gość: XXL Re: Droga przez BiH do Chorwacji IP: *.idea.pl 29.05.05, 14:53
            Gość portalu: zawodowiec napisał(a):
            > Spod Makarskiej wyjechaliśmy ok. 9 i koło północy
            > byliśmy w Budapeszcie.

Korzystając z chorwackiej autostrady od Splitu (przez Zagrzeb, Maribor,
            Graz, Wiedeń, Brno) to o północy możesz być już dawno w kraju ......
            • Gość: Maciek Re: Droga przez BiH do Chorwacji IP: *.c.net.pl 29.05.05, 18:32
              Zawodowiec, bardzo dziękuję za rzetelne informacje. Napisz, jak się jedzie po
              odcinkach, na których nie ma asfaltu, bo nie chciałbym uszkodzić zawieszenia i
              popsuć sobie przez to urlopu. Interesuje mnie też, czy przy drodze są jakieś
              sensowne miejsca na popas (np.zajazdy, stacje benzynowe z zapleczem
              gastronomicznym itp.), w ogóle jestem zainteresowany wszelkimi praktycznymi
              radami dotyczącymi przejazdu przez BiH.
              Rozważam też możliwość dojazdu do południowej Chorwacji autostradami, trasa jak
              napisał XXL, ale ekonomiczność dojazdu to dla mnie istotny argument
              przemawiajacy za wariantem przez Węgry i Bośnię. Pozdr.
              • Gość: zawodowiec Re: Droga przez BiH do Chorwacji IP: *.zdnet.com.pl 30.05.05, 02:50
                Nie ma sprawy :) Większe stacje benzynowe z żarełkiem to raczej na północy,
                gdzieś do Banja Luki. Ostatnio jedliśmy burki (takie placki, nie psy ;) w małej
                budce na wjeździe do Banja Luki. Czyli żarcie wszędzie się znajdzie. Co jeszcze
                z praktycznych informacji... warto zobaczyć Mostar i Sarajewo, jak nie teraz to
                innym razem. Jakoś w ogóle lubię ten kraj... jak i całe Bałkany zresztą.
                Odcinki bez asfaltu są bardzo różne ale na tych główniejszych drogach to
                pamiętam 2. Jeden wspomniany Brod-Scepan Polje (do granicy z Czarnogórą), z tego
                co rozumiem chyba nie chcesz teraz tam jechać, a drugi w Chorwacji, mały kawałek
                przez park nar. Krka (na drodze Drnis-Benkovac). No i podobno na drodze z
                Sarajewa do Trebinje kawałek przez dolinę Sutjeski ale tam nie jechałem. Te
                odcinki są bezpieczne jak się jedzie spokojnie, czasem tylko trzeba bardziej
                zwolnić. Przejeżdżałem jeszcze parę innych, czasem była lepsza zabawa ale to
                były zupełnie boczne drogi.
                pzdr
              • Gość: XXL Re: Droga przez BiH do Chorwacji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.05, 16:11
                > Rozważam też możliwość dojazdu do południowej Chorwacji autostradami,trasa jak
                > napisał XXL, ale ekonomiczność dojazdu to dla mnie istotny argument
                > przemawiajacy za wariantem przez Węgry i Bośnię. Pozdr.

Jeśli nie interesuje cię zwiedzanie to jednak przekalkuluj.
                Na autostrady wydasz ok 120 zł (Austria, Słowenia, Chorwacja)
                ale możesz zaoszczędzić na dodatkowym noclegu i na mniejszym zużyciu
                paliwa na w miarę równej autostradzie.
                Nie wiem skąd w Polsce jedziesz bo to też ma znaczenie.
            • Gość: zawodowiec Re: Droga przez BiH do Chorwacji IP: *.zdnet.com.pl 30.05.05, 02:38
              Wiem że mogę być :) ale człowiek pytał o drogę przez BiH to opowiedziałem co
              pamiętam :) zresztą mieliśmy parę dłuższych postojów, nie śpieszyło nam się
              specjalnie, i tak planowaliśmy jechać 2 dni.
              pzdr
              • Gość: XXL Re: Droga przez BiH do Chorwacji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.05, 16:05
                Gość portalu: zawodowiec napisał(a):

> Wiem że mogę być :)

:-))
                No więc istotniejsze jest czy jedziemy aby jechać, czy aby
                nieco po drodze pozwiedzać.
                Bo może się okazać, że ten nasz skrót zaznaczony na mapie szerokim traktem
                na żółto jawi się jako szutrowa i wyboista droga, wykuta w skałkach
                i szeroka na jeden samochód bez możliwości zawrócenia z wieloma
                podobnymi rozjazdami bez oznaczeń.
                A w dodatku jeszcze przy drodze trupie czaszki - miny.
                Jak ma się czas to można sobie w końcu pojechać te 10-20 km/h ......
                :-))))
                • Gość: zawodowiec Re: Droga przez BiH do Chorwacji IP: *.zdnet.com.pl 31.05.05, 02:47
                  Ano bywają i takie drogi :) Ale ten mój wariant opisałem jako sprawdzony i
                  dobry. Cały czas jest dobry asfalt i droga pusta, na długich odcinkach zupełnie
                  prosta, a nawet jak przez góry lekko kręciła to wcale aż tak bardzo nie zwalniałem.
                  Na pewno autostradą ze Splitu na Zagrzeb będzie szybciej chociaż sporo dalej.
                  Ale tu dochodzą 3 czynniki...
                  1. właśnie ta odległość
                  2. żeby się opłacało zaoszczędzić na czasie na autostradzie to trzeba cały czas
                  pruć 140-150, a w sezonie jak się ma pecha to można wpaść w korek
                  3. chorwackie autostrady są słono płatne
                  To wszystko razem powoduje że dojazd wychodzi jakieś 150-200 zł drożej w jedną
                  stronę. Ale też zaoszczędzamy kilka albo i kilkanaście godzin. Czyli co kto woli :)
                  W ostatnim czasie parę razy musiałem jeździć z Polski do Anglii i z powrotem,
                  wiem jak skacze zużycie wachy jak się daje 140-150 na długich odcinkach. A tylko
                  taka jazda daje realną oszczędność czasu jak jedziesz autostradami. Lepiej by
                  było jeszcze szybciej ale mam tylko skodzinkę felę :) Dobrze że po drodze miałem
                  bezpłatne autostrady!
                  pzdr
                  • Gość: zawodowiec Re: Droga przez BiH do Chorwacji IP: *.zdnet.com.pl 31.05.05, 02:53
                    Jeszcze doczytałem Twój wcześniejszy post, uprzedzam pytanie o nocleg i koszty z
                    nim związane. Jestem stary skaut, w trasie rozkładam siedzenie i kimam na
                    parkingu. Jak jedziemy przez BiH to razem z moją Panią tak komarujemy. Ale
                    rozumiem że nie każdemu to odpowiada :)
                    pzdr serdecznie
    • Gość: j.p Re: Droga przez BiH do Chorwacji IP: *.devs.futuro.pl 30.05.05, 08:37
      6 godzin z z granicy hr-bih okolice banja luki do metkowic
      paliwo tansze niz u sasiadow
      piekne widoki dobra jagniecina
      a placic mozna euro
      • Gość: Maciek Re: Droga przez BiH do Chorwacji IP: *.c.net.pl 30.05.05, 20:45
        Dziękuję wszystkim za informacje. Pozdr.
        • Gość: ewa Re: Droga przez BiH do Chorwacji IP: *.brzesko.net.pl 31.05.05, 12:41
          Poza linkiem dodam jeszcze,że można i warto płacić kartą-rozwiązuje to problem
          z niepotrzebnymi markami.Nie jest to możliwe wszędzie,ale na dużych,sieciowych
          stacjach ,przy dużych miastach ,jak najbardziej.Generalnie zgadzam się z
          Zawodowcem-przez Bośnię może trochę wolniej,za to zdecydowanie taniej i ładniej
          (pisałam już kilkakrotnie,że chorwackie Biokovo chowa się przy bośniackich
          przełęczach).Jakość dróg nie gorsza,niż polskich,ja osobiście nie jechałam
          żadnym odcinkiem bez asfaltu.Za Sarajewem odbij na Neum-przez Mostar nadrabiasz-
          no chyba,że chcesz zwiedzić.Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka