Dodaj do ulubionych

waluta i bankomaty w Czarnogórze ??Kto pomoże???

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.05, 19:11
podobno w Czarnogórze obowiązującą walutą jest euro.Czy to prawda?Jeśli
tak,to czy można wypłacać euro w bankomatach? I czy w ogóle są tam jakieś
bankomaty?Przeczytałam na forum bardzo różne opinie nt.tego kraju i mam
różnego rodzaju wątpliwości.Jestem przyzwyczajona,że w każdym kraju korzystam
z kart kredytowych i bankomatowych,więc nie chcę zostać bez kasy...Jedziemy w
lipcu całą rodzinką do Petrovaca.Jak tam jest?Będę wdzięczna za każdą
informację.
Obserwuj wątek
    • kamil99 Re: waluta i bankomaty w Czarnogórze ??Kto pomoże 29.05.05, 10:51
      Prawdą jest, że w Czarnogórze płaci się w euro. Jeżeli chodzi o bankomaty to są
      , ale jest ich niewiele. Ja w zeszłym roku byłem w Budvie i bankomatów było jak
      na lekarstwo. Polecam mieć z sobą trochę gotówki.

pzdr.
      • Gość: betana Re: waluta i bankomaty w Czarnogórze ??Kto pomoże IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 22:00
        Bardzo dziękuję.A jak z bankami i wypłacaniem euro z kasy?
        Jak jechałeś? Czy w Chorwacji i Czarnogórze za paliwo i zakupy mozna płacić
        kartami?
        • kamil99 Re: waluta i bankomaty w Czarnogórze ??Kto pomoże 01.06.05, 10:17
          Do banków nawet nie wchodziłem, więc nie wiem jakjest w wylatą gotówki w
          bankach. Jeżeli chodzi o płacenie kartą na stacjach to w Chorwacji i
          Czarnogórze nie miałem problemów. Jechałem przez Słowację,Węgry, Chorwację, BiH
          i Serbie Czarnogóre. Trasa jest dość trudna ale widoki niezapomniane!!!
          Można także darować sobie przejazd przez Bośnię i z Chorwacji wjechać prosto do
          Czarnogóry.
          Udanych wakacji;)

pzdr.
          • alessa Re: waluta i bankomaty w Czarnogórze ??Kto pomoże 01.06.05, 22:54
            Jestem pilotem wycieczek, dwa lata temu podpisałam kontrakt na przejazdy
            wachadłowe do Czarnogóry, przetestowałam wszystkie możliwe trasy przejazdu.

Najgorsza to przez Słowację, Węgry i Serbię.

Najbardziej widokowa to przez Słowację, Węgry, Chorwację i BiH trasą przez
            Sarajewo i dolinę rzeki Neretwa , Chorwację i za Dubrownikiem przekraczasz
            granicę z Czarnogórą.

Ale najlepsza i najszybsza to tradycyjnie przez Czechy, Austrię, Słowenię
            i Chorwację. Są dobre drogi, dużo nowych autostrad, droga mniej męcząca.

ŻYCZĘ SZEROKIEJ DROGI
            • Gość: Maciek Re: Do Alessy IP: *.c.net.pl 01.06.05, 23:26
              Ile godzin trwa w przybliżeniu przejazd od granicy polsko-słowackiej w okolice
              Dubrownika:
              1. przez Słowację, Węgry, BiH
              2. przez Austrię, Słowenię i Chorwację
              Chciałbym porównać czas przejazdu obiema trasami i skalkulować koszty. Za
              wszelkie praktyczne rady dotyczące w/w tras dziękuję. Pozdr.
              • Gość: monika Re: Do Alessy IP: *.lublin.mm.pl 02.06.05, 16:24
                jestem z lublina i u nas wyglądało to tak 9.00lublin,
                13.00barwinek,16.15granica SK/H,19,15budapeszt,21.00balaton.krótkie
                spanie.6.00granicaH/HR,9.00BiH,11.00zenica,15.30medjugore.jechać trzeba bez
                szaleństw-policja.widoki zawaliste!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                • Gość: Maciek Re: Do Alessy IP: *.c.net.pl 02.06.05, 19:40
                  Dziękuję za informacje. Jakieś praktyczne rady mile widziane. Pozdr.
                  • Gość: betana Re: Do Alessy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.05, 17:55
                    Dziękuję za wszystkie rady.Niestety,bardzo często przebywam poza domem i nie
                    zawsze mogę szybko odpisać.Jak tylko wracam,natychmiast sprawdzam Forum.
                    Ponieważ rozwinął się wątek prawdopodobnej trasy przejazdu,zdradzę że wyruszymy
                    z północnych Kaszub,więc niektórzy uważają nas za masochistów :)Właśnie
                    siedzimy nad mapami i patrzymy na wszystkie trasy.Przyda nam się każda Wasza
                    rada związana z drogą do Czarnogóry.
                    • karol-int Re: Do Alessy 05.06.05, 16:11
                      cześć ,my tez lada dzień jedziemy do Chorwacji -wyjazd z Gdyni -a wy kiedy
                      jedziecie ?
                      • Gość: betana Re: Do Alessy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.05, 10:16
                        Do Karola .Jedziemy "prawie z Trójmiasta", bo z małego trójmiasta
                        kaszubskiego:))) Ale nie ruszamy lada dzień.Musimy poczekać na koniec roku
                        szkolnego.Czyli ruszymy 24-25.06.
                        • czochracz Re: Do Alessy 13.06.05, 14:51
                          Witam,
                          też wybieramy się około 24-25.06 do Chorwacji. Jedziemy z Sopotu. Jesteśmy
                          małżeństwem, wiek ok.40, 2+2. Może wybierzemy się razem - zawsze trochę
                          raźniej. Kontakt do nas: czochracz@buziaczek.pl. Pozdrowienia.
                          • Gość: betana Re: Do Alessy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 18:39
                            dopiero dzisiaj przeczytałam !!!!Odpisuję bezposr.na adres mailowy.
                    • Gość: maciek Re: Do Alessy IP: *.local.net / 195.205.225.* 08.06.05, 08:19
                      Ja jadę 16.06 do Ulcinja ze Szczecina, ale mam ten luksus że przez Niemcy Austrie itd./
                      wiadomo autostrady/ MOżesz się pchać przez Polskę albo doczołgać do Sz-na i dalej tak jak
                      ja. Oszczędność czasu i nerwów.
                      pozdr.
                      • karol-int Re: Do Alessy 08.06.05, 21:54
                        Witam ,my robimy wypad 14-go i chyba tez polecimy przez NIEMCY ,bo to znacznie
                        skróci przejazd .
                      • Gość: Ola Re: Do Alessy IP: *.cskmswia.pl 09.06.05, 12:53
                        Byłam w 2003 roku w Ulniciu. Miasteczko bardzo fajne takie egzotyczne, jeżeli
                        ktoś jest przyzwyczajony do standartów europejskich to dla niego
                        bedzie "dziko". Szczerze polecam. My załatwialismy sobie noclegi przez Polke
                        która tam mieszka na stałe !
                        • Gość: maciek Re: Do Alessy IP: *.local.net / 195.205.225.* 14.06.05, 09:44
                          no to pewnie ja też jadę do tej samej Pani. Załatwiałem rezerwacje przez internet. Mam
                          nadzieje ze będzie ok. Pojadę, zobaczę, opiszę. A trasa przez D i A przetestowana. Tak jak
                          dla mnie za Sz-na to idealna bo więcej niż połowę trasy pokonam sobie luksusowo. A w Cro to
                          juz się nie muszę spieszyć. Do zobaczenia na trasie lub w Czarnogórze. To juz pojutrze.
            • agawidera Re:do Allessy o czarnogórze 08.06.05, 11:54
              chciałabym pod koniec sierpnia pojechac do Czarnogóry, ale nie wiem który
              region najlepiej wybrać? Czy lepiej wykupić wczasy z wyżywieniem czy
              zakwaterowanie w pokojach goscinnych i żywić się we własnym zakresie? dzieki za
              podpowiedź:)
              • Gość: Iwona Re:do Allessy o czarnogórze IP: *.dip.t-dialin.net 13.06.05, 22:28
                Bylam w zeszlym roku w Kotorze.Piekne miasto,niezapomniane widoki.Mieszkalismy
                w Hotelu "Fjord".Hotel w miare tani,dobre jedzenie,wlasna plaza,basen i korty
                tenisowe.Do Kotoru najlepiej pojechac na przelomie lipca i sierpnia,kiedy w
                miescie odbywa sie tradycyjny karnawal.Naprawde byly to niezapomniane wakacje.
            • peaka Re: waluta i bankomaty w Czarnogórze ??Kto pomoże 10.06.05, 14:42
              Nie ma sensu jechać dookoła przez A i SLO. Co z tego, że przez te kraje
              przelatuje się autostradami, skoro później utyka się w HR na Jadrance
              [Jadranska Magistrala - szosa biegnąca wzdłuż wybrzeża Adriatyku], a w zasadzie
              to już za Karlowac, gdzie kończy się ostatnia autostrada.

Polecam trasę przez Sarajewo [i dalej do Dubovnika lub Niksic] lub Banja Lukę i
              Mostar [czyli podany przez Ciebie wariant II].
              • piziol Re: waluta i bankomaty w Czarnogórze ??Kto pomoże 10.06.05, 22:26
                Nie konczy sie - ciagnie sie az pod Split. Droga ale fenomenalna. No i
                zbudowana w ekspresowym tempie.
    • Gość: Lo Re: waluta i bankomaty w Czarnogórze ??Kto pomoże IP: 80.50.73.* 14.06.05, 11:14
      Bankomaty sa na pewno w Budvie, Kotorze, Herceg Novi i Ulcinj. I to z reguly po
      2, w samym centrum. W Petrovacu nie wiem, ale podejrzewam, ze niekoniecznie. Co
      do placenia karta, to nie ma co na to liczyc w knajpach i sklepach. Na stacjach
      benzynowych tez rzadko, jak juz to raczej Maestro a nie Visa. Bez problemu za
      to sie rankuje po drodze w Bosni.
      Niestety jest to jeden z nielicznych juz krajow, gdzie lepiej miec ze soba
      forse w gotowce... Chyba ze ktos bedzie mieszkac w jednych z tych glownych
      miast.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka