Gość: mada9 IP: *.dial2.ats.pl 23.06.05, 10:57 Wybieramy się w tym roku na Istrie miejscowość Pula. Pytanie brzmi jak dojechać, czy jest połączenie lądowe z Istrią, czy miejscowość Pula jest ciekawa i jaki jest rodzaj plaży. Z góry dziękuję mada Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Kiku_san Re: ISTRIA IP: *.kom / *.kom-net.pl 23.06.05, 11:55 Dostaniesz sie tam normalnie, Istra to nie wyspa! Co do Puli - to duze miasto, mnie wydalo sie wtedy dość brzydkie, ale ma troche zabytkow, ktore warto zwiedzic np. amfiteatr z czasow rzymskich, łuk triumfalny itp. Prawdopodobnie jedziesz na półwysep Verudela, parę kilometrów od centrum - tam jest większość hoteli. Jest tam ładnie, zielone pinie, białe skały, niebieska woda, port jachtowy... Jeśli chodzi o plaże to niestety kamieniste i skaliste, nie wiesz w glupoty, jakie wypisuja w katalogach biur podróży o zwirowych plażach, chyba, że ktoś uważa za żwir kamulce o przekroju ca 10 cm. Woda niesamowicie przejrzysta. Baw się dobrze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cro-expert Re: ISTRIA IP: *.dialin.iskon.hr 23.06.05, 15:05 Pula to miasto stare 3000 lat jest dužo zabitko'w(rzymskie) dojechać možna przez Ljubljane(Slowenia) potem na Koper-Pula albo Rijeka(tunel Učka)-Pula plaže-žwirowe(wielkošć žwiru nie mierzyłem),kamenieste wiecej zobacz: www.pulainfo.hr pozdrawiam z Puli Odpowiedz Link Zgłoś
monikaa13 Re: ISTRIA 23.06.05, 15:42 Byłam tam w zeszłym roku, i nie bardzo wiem co tzn, czy jest połączenie lądowe, z Polski oczywiście, że jest, Chorwacja leży w Europie i nie dzieli ją od neij żadna woda. Pula jest barzdo pięknym miasteczkiem, trochę dużym, ja osobiście wolę mniejsze na stały pobyt. W Puli tzreba zobazcyc koloseum oczywiście i akwarium i w ogóle wszytsko tzreba zobazcyc bo jest ładne. Tzreba się też wybrac do Rovinja, Porecu, Opatiji, ładne miasteczka, do Opatiji polecam pojechac w jedną stronę obwodnicą a w drugą kręta ale jakże urokliwą trasa nad morzem, piękne widoki. Można wybrac się też do Premantury i do parku Kameniak, który jest na samym końcu Istrii, piękne widoki i super plaże kamieniste, chodzilismy się tam kąpac. Z Fażany płynęlismy stateczkiem wokół parku Brjuni (12 wysp porozrzucanych na morzu), pływ asię po tych wyspach, n ajednej wysiedlismy i mieliśmy 2 godzinki na kąpiel, wspaniałe widoki. Ciekawym pomysłem jest też rejs Glas Boat, czyli łódka ze szkalnym dnem, z racji że wod ajest przezroczysta wszytsko widac. I w ogole w Chorwacji jest bardzo pięknie tylko, że drogo. W razie czego pytaj monika.deyk@neostrada.pl Odpowiedz Link Zgłoś
farpakon Re: ISTRIA 23.06.05, 18:44 tez wybieramy sie na istrie z naszym prawie 2 latkiem. prosze, poradzcie, gdzie najlepiej sie zatrzymac, tj w jakiej miesjcowosci? szukamy raczej spokojnego miejsca, na kwaterach, z dala od tlumow (o ile to mozliwe). aha jeszcze jedno pytanie, czego mozemy sie spodziewac na kwaterach, tzn, czy sa pokoje z aneksem kuchennym, wlasna lazienka, mozna pozyczyc lozeczko dla dziecka. a korzystanie z pralki? pewnie to glupie pytania, ale wlasciwie nie zatrzymujemy sie kwaterach, chcialam sie jakos nastawic. dzieki za informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cro-expert Re: ISTRIA IP: *.dialin.iskon.hr 23.06.05, 19:40 zobacz strone: www.istra.hr polecam: Funtana, Fažana, Medulin apartament-2+1 aqlbo ap-atelier Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: farpakon Re: ISTRIA IP: 217.137.90.* 23.06.05, 19:55 dzieki. mam jeszcze jedno pytanie, przydaja sie na cos miedzynarodowe karty studenckie (znizki przy zwiedzaniu)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cro-expert Re: ISTRIA IP: *.dialin.iskon.hr 23.06.05, 21:12 nie wiem, dawno byłem studentem, ale warto sprobować pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: ISTRIA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.05, 22:23 Witam W Puli byłem dwa razy. Jest to miejsce godne polecenia, szczególnie małe okoliczne wioski, np. Banjole. Polecam plaże (skeliste)na samym końcu Istrii na tzw. Prementura (wjazd płatny bo jest to park). Na plażach panuje ład, pożądek i kultura. Można bez żadnego obciachu opalać sie nago i nikogo to nie rusza. Jeśli chodzi o sam dojazd to ja jechałem przez: Zwadoń, Zilinę (Słowacja), Bratysława, Wiedeń, Graz, Maribor (Słowenia), Ljublana, Rjeka (Chorwacja) i Pula. Bardzo atrakcyjny przejazd jest z Rjeki do Puli wybrzeżem (nie kieruj sie na autostradę). Nocleg można bez większych problemów znaleść na miejscu, ja mieszkałem w Banjole i płaciłem 8 euro za nocleg. Tam poprostu trzeba jechać Marcin Odpowiedz Link Zgłoś