Gość: wojtek IP: *.osk.enformatic.pl 15.07.05, 17:49 witam, za tydzien jade do chorwacji, chcialem zapytac jakie na jakie wycieczki fakultatywne warto sie wybrac bede w okolicach makarskiej Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Mmmmartyna Re: Jakie wycieczki w Chorwacji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.05, 11:28 Warto zatrzymać się na Jeziorach Plitwickich, zwiedzić Park Narodowy KRKA, Zadar,Trogir, no i oczywiście Dubrownik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maber Re: Jakie wycieczki w Chorwacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.05, 21:30 Polecam NP KRKA, Trogir, Plitvice i napewno Dubrownik(choć nie udało mi sie go zwiedzić, wszyscy wiemy, ze jest to perełka) :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: Jakie wycieczki w Chorwacji IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 20.08.05, 22:02 Osobiscie polecam rajs jednodniowy na wyspy Hwar i na Bol naprawde warto, polecam tez rafing Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Jakie wycieczki w Chorwacji IP: *.p-s-inter.net 22.08.05, 22:56 Pewnie Ci troche namące ale moim zdaniem nie warto odwiedzac parku narodowego Krka... Jadąc tam większosc nastawiała się na pokażne wodospady, o których nam tyle opowiadano, a na miejscu okazało sie że sa one niewydarzone...przy jednym jest znane kąpielisko, co mnie przyciągnęło i jako amatorka kąpieli zdecydowałam sie na te wycieczkę. Kąpałam sie przy tym wodospadzie, choć dno było tam całe w wielkich kamlotach że bez butów ciężko było ujsć po dnie, woda nie tak przezroczysta jak w Adriatyku i mnóstwo ludzi. Słyszałam że rejsy na wyspy Hvar i Brac sa super, ja nie byłam po nie miałam już tyle pieniędzy. Dubrownik obowiązkowo trzeba zaliczyć!!! Zdecydowanie mogę polecić wycieczkę na masyw Biokovo!!! Ja tam byłam busikiem, Zwiedziłam szczyt św. Jerzego i Vosac-widoki piękne, panorama Makarskiej, na Vosacu oglądaliśmy zachód słońca, na szczycie jest schronisko z zimnymi napojami. W górach można trafić na dzikie konie, kozice itd. Moge Wam dużo o tym miejscu opowiedzieć, ale nie wiem kiedy znów będę na forum więc możecie pisac na maila eire81@poczta.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
jita Re: Jakie wycieczki w Chorwacji 23.08.05, 13:27 Aby uzyskać pożądany efekt wodospady Krka trzeba umiejętnie zwiedzać. Czyli oprzeć się pokusie zobaczenia od razu największego wodospadu, ale zaraz po skasowaniu biletów udać się ścieżką w lewo, oznaczoną jako "walking path". Podążamy ścieżką w górę i właściwie czujemy się prawie jak w dżungli: gęsto rozmieszczona roślinność, soczysta zieleń, rozlewiska, bogate życie podwodne (roślinki, ryby) przeróżne kaskady wody i drewniane pomosty. Tworzy to wpół bajkową scenerię, można się tym upajać bez końca. Dotarłszy na najwyższy poziom, powoli schodzimy w dół, przy czym w miarę naszego schodzenia zaczynają nam się ukazywać następne wodospady, kolejne ich poziomy. Schodzimy całkowicie na dół i przed oczami pojawia się Skradlinski Buk w całej krasie. Z kąpaniem są problemy - ale to przecież wodospad, nie nadmorskie kąpielisko... Aby nie było dużo ludzi - trzeba udać się tam wcześnie rano. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maber Re: Jakie wycieczki w Chorwacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.05, 15:48 Ja w NP KRKA byłem w sobote o 12.00 i ludzi kapało sie bardzo mało... Dopiero koło 14.00 przybyło ich duzo... Polecam go goraco... Podobał mi się nawet bardziej niz Plitvice ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: Jakie wycieczki w Chorwacji IP: *.bzmw.gov.pl / 194.30.179.* 23.08.05, 18:14 A ja dodam do poprzedników, że warta zobaczenia jest Hercegowina, a zwłaszcza wodospady na rzece Kravica i Mostar - zniszczony rakietą w czasie wojny piękny most został odbudowany, a rzeki o takim kolorze jak Neretva łatwo nie spotkasz. Plusem jest, że z Dalmacji to na prawdę bardzo bliski wypad. Odpowiedz Link Zgłoś