Gość: tomek Re: wyjazd do chorwacji IP: *.datastar.pl 12.08.02, 10:12 Napisz wiecej szczegolow. Dakad w Chorwacji chcesz jechac (Istria, Dalmacja Pln. czy Pld). JAki rodzaj zakwaterowania preferujesz (apartamenty, hotele, campingi itp.) PZDR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: wyjazd do chorwacji do Tomek IP: *.datastar.pl 12.08.02, 15:34 Czesc! Bylem w dwa tygodnie w lipcu w Marinie (miedzy Sibenikiem a Splitem). Za apartament 6 osobowy placilismy 61 euro. Sadze ze musisz sie liczyc ze za noclegi (apartament lub pokoje) wszedzie bedziesz musial placic w euro. A jesli chodzi o walute to spokojnie mozesz brac zlotowki (wymiana w bankach lub kantorach). Bezproblemowo dzialaja karty platnicze (Visa Elektron, Maestro) zarowno w bankokmatach jak i w sklepach, stacjach benzynowych. Droga: ja jechalem przez Boboszow idalej Olomuniec-Brno-Znojmo-Hate-Wieden-Graz- Maribor-Zagrzeb-Karlovac-Gracac-Knin-Sibenik-Marina. Jak chcesz jechac na poludnie do Splitu do w Kninie jedz na Split. Wiem ze niektorzy jezdza przez Budapeszt. Droga o ok. 100 km krotsza ale gorsza jakosciowo. Sluze innymi informacjami PZDR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: wyjazd do chorwacji do Tomek IP: *.datastar.pl 13.08.02, 09:41 Czesc! Ja jechalem z noclegiem w Wiedniu w jedna strone i pod Brnem w druga. Jadac do Chorwacji, z Wiednia wyjechalismy o 10.00 (niedziela) i w Marinie bylismy 21.30 (po drodze godzinny postoj na obiad). Z powrotem z Mariny wyjechalismy w piatek rano (7.00) i pod Brnem bylismy ok. 22.00. Jesli chodzi o oplaty to: w Czechach winietki 10 dniowe kosztuja 200 koron (do kupienia na granicy), w Austrii winietki 7 lub 10 dniowe (nie pamietam) 7.5 euro (do kupienia na granicy lub na kazdej stacji benzynowej), w Slowenii – odcinek autostrady od granicy austriackiej do Mariboru pltny 1 euro (trzeba miec drobne gdyz z euro wydaja w tolarach i potem nie ma co z nimi zrobic) platny na bramkach, w Chorwacji odcinek autostrady do Zagrzebia platny 10 kun na bramkach oraz odcinek z Zagrzebia do Karlovaca 15 kun platne na bramkach. Warto miec odliczone pieniadze (oszczednosc czasu i mniej stresu). Jesli chodzi o niespodzianki to trzeba bardzo uwazac w Chorwacji na policje drogowa. Odnislem wrazenie ze stoja prawie wszedzie. Sluze dalszymi informacjami. PZDR Odpowiedz Link Zgłoś
gal5 Re: wyjazd do chorwacji do Tomek 13.08.02, 09:55 Jakie są w Marinie atrakcje ,jaka plaża i jak daleko do niej czy jestłagodne zejście do wody (chodzi mi o dzieci) , aha czy na bramkach na autostradach można płacić w Euro? Dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: wyjazd do chorwacji do Tomek IP: *.datastar.pl 13.08.02, 10:08 Jesli chodzi o autostrady to w euro mozesz placic tylko w Slowenii. W Chorwacji na bramkach tylko KUNY. Jesli chodzi o plaze w Marinie. Ja bylem z piecioletnim dzieckiem. Do plazy w Marinie trzeba dojsc przez caly port jachtowy tj. ok 300 m od centrum tej miejscowosci. Za centrum Mariny uwazam hotel (chyba Kastel) w porcie. Sama plaza jest z drobniutkiego zwirku (trzeba miec do chodzenia po plazy i w wodzie sandaly – najlepiej piankowe). Na plazy ani na dojsciu do niej nie ma zadnych skal gdyz jest plaza na koncu miasta. Woda w Marinie jest pozbawiona jezowcow, meduz itp. (to wazne), cieplutka, minimalne fale, lagodne dno. Idealne dla dzieci. PZDR Odpowiedz Link Zgłoś
gal5 Re: wyjazd do chorwacji do Tomek 13.08.02, 11:59 Jak wyglada sprawa z tankowaniem gdzie najkorzystniej ,a moze stacje LPG spotkam na trasie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: wyjazd do chorwacji do Tomek IP: *.datastar.pl 13.08.02, 12:17 Jesli chodzi o tankowanie to nie ma tego problemu co u nas, gdzie drozej, gdzie taniej. Praktycznie wszedzie jest taka sama cena benzyny 95 – 6,53 kuny. Pisze praktycznie wszedzie, bo tylko raz spotkalem stacje na ktorej cena byla inna od tej podanej wyzej. A jesli chodzi o gaz to, mimo to ze sam z niego nie korzystam, jest do kupienia stacjach benzynowych (choc nie wszystkich podobnie jak u nas). Gaz to po chorwacku PLIN. PZDR Odpowiedz Link Zgłoś
gal5 Re: wyjazd do chorwacji do Tomek 13.08.02, 13:43 MOże masz jeszcze kilka cennych porad,bo mi juz nic nie przychodzi do głowy o co mam pytac.Moze jakieś ciekawostki? PZDR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: wyjazd do chorwacji do Tomek IP: *.datastar.pl 13.08.02, 13:59 Jesli chodzi o ekwipunek na plaze to obowiazkowo: sandaly (piankowe), karimata do lezenia. Do plywania bardzo sie przydaje maska z rurka i pletwy. W Marinie jest naprawde duzo Polakow. Wiec jesli niekoniecznie odpowiada ci towarzystwo wspolrodakow to wybierz inna miejscowosc. Aczkolwiek MArine osobiscie bardzo polecam. Jesli bedziesz spal w apartamentach z kuchnia to warto mozliwie duzo jedzenia wziac z Polski. Po prostu w Chorwacji jest troche drozej. Szczegolnie drogie jest mieso i drob (moze akurat miesa nie wezmiesz z Polski). Jesli chodzi o zwiedzanie okolic Mariny to warto zwiedzic Trogir (stare miasto) – ok 10 km, Split (palac Dioklecjana) – ok. 40 km, wodospady na rzecz Krka (bilet wstepu 45 kun + ew. 100 kun za statek) – ok. 50 km. Po drodze do Mariny warto zatrzymac sie w Plitvicach. Ja tam nie bylem ale warto (wstep ok. 80 kun). PZDR Odpowiedz Link Zgłoś
gal5 Re: wyjazd do chorwacji do Tomek 13.08.02, 13:25 Jak wyglada sprawa z tankowaniem gdzie najkorzystniej ,a moze stacje LPG spotkam na trasie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pluszowy Re: wyjazd do chorwacji IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 13.08.02, 17:36 Gaz po trasie mozesz zatankowac w Grazu (austria - koniecznosc zjechania z autostrady), Maribor (slowenia) w Zagrzebiu sa 2lub 3 stacje z gazem. Dalej po trasie Karlovac (warza tam najlepsze piwo - Tomek wie o jakim piwie mowa:))))Wczesniej oczywiscie w Czechach ale tam jest sporo mozliwosci zatankowania gazu (ostanie w miasteczku na granicy z Austria) Jesli zakotwiczysz w Marinie to najblizej gaz kupisz na stacji paliw pomiedzy Trogirem a Splitem (nazwy nie pamietam ale jest przy drodze z ogromna tablica). Dalej na poludnie (a tam polecam jechac nawet do Dubrovnika, a jak jestes wytrzymaly to do Carnogory) podobno w Makarskiej. To tyle co wiem o gazie po trasie do Dalmacji. Nie odradzam Mariny (sam tam spedzilem kilkanascie dni) ale zdecydowanie lepsze wrazenie robi poludniowa Dalmacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pluszowy Re: wyjazd do chorwacji IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 13.08.02, 17:41 tu masz dokladne zweryfikowane info o LPG www.skklub.republika.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś