Dodaj do ulubionych

Sytuacja na drogach do Chorwacji

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.05, 15:05
W sobotę wyjeżdzam do Puli Proszę tych co wrócili o informację jakie są
warunki na drodze (remonty,korki i inne utrudnienia)Wyjazd o godz 6 z
Cieszyna przez Mikulov Wiedeń Graz Maribor Koper czy dojadę na 20
Obserwuj wątek
    • Gość: kusymistrz Re: Sytuacja na drogach do Chorwacji IP: *.chello.pl 01.08.05, 15:38
      W sobotę nie dojedziesz, bo na granicy słowenii z chorwacją będziesz stał okoł
      2-3 godziny. W niedzielę powinieneś dojechać w 14 godzin z Cieszyna. Mogą być
      jeszcze korki na autostradzie w CRO (chociaż do Puli nie powinno być)lub na
      innych granicach( szczególnie austriackich)
      • Gość: Maber Re: Sytuacja na drogach do Chorwacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.05, 20:44
        Podroz do Cro w weekend to nieporozumienie... Ja wracałem w sobote z Chorwacji
        i stałem w koszmarnych korkach!!! Najgorzej było w tunelach i przy bramkach na
        autostradach... 5 km przejechalismy w godzine!! Poprostu koszmar... Naszczęście
        jechalem do Cro w poniedziałek i wtedy droga była boska!!! zadnych korkow,
        poprostu nic... Jedźcie tylko w dni powszednie :)
        • Gość: Maber Re: Sytuacja na drogach do Chorwacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.05, 20:52
          Drogi w Chorwacji, szczegolnie autostrady ogolnie sa bardzo dobre... Nowe, bez
          zadnych dziur... Niestety denerwujace sa te bramki w ktorych sie placi, bo
          przez to tworza siwe korki... A Chorwaci maja wredna policje!!! Gdy jechalem do
          Plitvic, złapała nas policja, bo na chiwle wyłaczylismy swiatła!! Mandat
          kosztował 300 kun, czyli 40 Euro!!!! Zgroza!! Pamietajcie zawsze o włączonych
          swiatłach!!
    • remo29 Re: Sytuacja na drogach do Chorwacji 02.08.05, 10:50
      Odpuść sobie jazdę w piątek i sobotę. Lepiej mieć krótszy o dwa dni urlop niż spędzić go w samochodzie... Najpierw utkniesz na remontowanych odcinkach w Czechach (okolice Olomouc), potem w Wiedniu, potem za Mariborem a na koniec w Chorwacji na bramkach i przed tunelem w Mala Kapela. Pokazywali w chorwackiej TV korek z 22lipca - 15km i 2-3 godziny stania. Najlepiej wyśpij się porządnie, i wyrusz w niedzielę żeby być ok 21.00 w Cieszynie. Jazda w nocy to bajka - chłodno, pusto i bez nerw. Na 10-11.00 będziesz na miejscu; nawet upał cię nie zdąży dopaść ;)
      • Gość: andyq@gazeta.pl Re: Sytuacja na drogach do Chorwacji IP: 62.29.137.* 02.08.05, 10:53
        Zamierzam wyjechać około 2 w nocy z soboty na niedzielę i dojechać do Mariboru.
        Tam postój i następnie w poniedziałek wypad do Chorwacji.

Czy przy takim systemie jest szansa na ominięcie korków?

Dzięki
        • remo29 Re: Sytuacja na drogach do Chorwacji 02.08.05, 11:42
          Wczoraj mój kolega wspominał zeszłoroczny wyjazd do Chorwacji tak: "Wyjechałem z domu. W Katowicach na Kościuszki [dla niewtajemniczonych - taka dłuuuga ulica -przyp.Remo29] trafiłem na korek. Ciągnął się do Splitu".
          :))
          Innymi słowy nie ma znaczenia gdzie, tylko kiedy. Mechanizm korków jest prosty: ci co mają bliżej do HR od nas (Węgrzy, Czesi, Słowacy, Słoweńcy, Austriacy itd) wskakują w samochód i jadą na weekend pomoczyć tyłki. Jeśli w ciągu jednego-dwóch dni na krótkim odcinku między granicą CZ-AUT a AUT-SLO (czyli ok 300km) pojawi się kilkadziesiąt tysięcy samochodów więcej, to jak myślisz - masz szanse na niespotkanie ich? ;) Po drodze jest parę wąskich gardeł...
          • Gość: Maber Re: Sytuacja na drogach do Chorwacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.05, 11:49
            Właśnie!!! Nie jedźcie nigdy w weekend... Jesli zrobicie inaczej to do końca
            dni będzie was męczyc tekst "Po co ja jechałem w tą cholerna sobote" :) W
            Czechach niedawno były korki w okolicach Jhlawy (droga do przejscia granicznego
            koło Znojmo) i Chorwacji przy tunelach i bramkach oraz przy granicy
            słoweńskiej... Jedźcie w dni powszednie!!!
            • Gość: matti Re: Sytuacja na drogach do Chorwacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.05, 22:44
              Dzięki za rady ale ja muszę jechać w sobotę ponieważ mam hotel od soboty dla
              mnie każdy dzień to skarb Mam tylko tydzień urlopu bez szans na chodzby jeden
              dzień dlatego doradcie jak dojechać w miarę szybko
              • Gość: dz Re: Sytuacja na drogach do Chorwacji IP: 62.233.167.* 02.08.05, 22:53
                jedyna szansa - wyjedz w pt o 20:) jak dasz/dacie rade jechac noca. inaczej -
                jak wyzej. koszmarek.
              • ujek49 Re: Sytuacja na drogach do Chorwacji 02.08.05, 23:30
                Albo wyjedź wcześnie rano w piatek,żeby dojechać jak najdalej (zjechać z
                autostrady na nocleg (niestety koszty)) i z rana dalej
              • remo29 Re: Sytuacja na drogach do Chorwacji 02.08.05, 23:56
                > muszę jechać w sobotę ponieważ mam hotel od soboty dla
                > mnie każdy dzień to skarb Mam tylko tydzień urlopu bez szans na chodzby jeden
                > dzień

Potrenuj czytanie ze zrozumieniem :) To, że masz hotel nie przesunie cię w
                15-kilometrowej kolejce do tunelu. Będziesz stał w korku i klął na czym świat
                stoi, bo doba hotelowa już się zaczęła. Jedziesz na własne ryzyko. Owszem, może
                się zdarzyć cud - np. strajk WSZYSTKICH stacji benzynowych na południe od
                Cieszyna; wtedy będziesz jednym z nielicznych, którzy po zatankowaniu w Polsce
                będą mieli na czym jechać :) Ale na to bym nie liczył...
                • zuzannatomek Re: Sytuacja na drogach do Chorwacji 08.08.05, 19:58
                  hehehe ale sie ubawilem czytajac wasze teksty :-). Ale to niestety prawda. My w
                  zeszym roku wracalismy w sobote. Bylismy w OMIS-iu i jak wyruszylismy ok godz
                  11 rano to do juz za 5 godzin bylismy obok parku KRKA. To bylo jakies 90km :-D
                  Nie wspomne ze mielismy zatrzymac sie i pospacerowac po KRKA ale o 16 to juz
                  prawie zamykali a i my mielismy juz dosyć. Potem jeszcze jakis wypadek w górach
                  i korek kilkukilometrowy, potem bramki na autostradach, potem granica ze
                  slowenia ...korek i tak cala droge. W Cieszynie powiedzialem soebie PASS. I
                  kazalem jechac żonie - pojechala./Zaraz ja zlapali na radar ale sie wymigala od
                  placenia/ Jechalismy jkaies 24h. Miodzio.
                • Gość: marekravel Re: Sytuacja na drogach do Chorwacji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.05, 20:42
                  Jechalem do cro w sobote 23 07 z Czestochowy przez Cieszyn Brno Wieden Graz
                  Malibor Lubliane Opatije do Rovinij ,bylo bez przeszkod(14godzin bez szalenstw
                  na drodze).Wracalem 6 08 tez w sobote ale z Opatiji przez Rjieke Zagrzeb Malibor
                  Graz Wieden Brno Cieszyn do Czestochowy (wyjazd z Rovinij rano 10 00 ,korki kolo
                  Rjieki i Zagrzebia ale w domu bylem o 24.00)Najgorsze drogi u nas. Tak wiec
                  jesli musisz w sobote jedz (co najmniej o 5.00 wyjedz a bedziesz po 12 godz na
                  miejscu)
                  • Gość: arek Re: Sytuacja na drogach do Chorwacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.05, 21:09
                    Wreszcie jakaś konkretna informacja. ja też będę jechał w sobotę 20 .08 i myślę
                    że do 22.00 do Splitu dojadę. Może już wtedy mniej ludzi pojedzie na urlop,
                    szcaególnie Niemców i Austriaków. Również planuje wyjechać o 5 rano. Jeśli ktoś
                    może coś doradzić to bardzo proszę
                    • Gość: barbo Re: Sytuacja na drogach do Chorwacji IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 09.08.05, 00:15
                      Poczytaj wcześniejszy mój post pt. jedźcie w niedziele

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka