Dodaj do ulubionych

Pag,Simuni - czy ktoś był?

IP: *.ists.pl / *.ists.pl 07.11.02, 17:29
Szykuję się w przyszłym roku na camping Simuni, niedaleko osady o tej samej
nazwie. Czy ktoś tam był?
Oczekuję spokoju, ciszy, ładnych miejsc do nurkowania /niegłębinowego:)/,
żadnych tętniących życiem kurortów. W katalogu wszystko wygląda cudnie, ale
chciałabym skonfrontować to z rzeczywistością, czy ktoś mi pomoże?
pozdroofka
mrawcia
Obserwuj wątek
    • Gość: Mat Re: Pag,Simuni - czy ktoś był? IP: *.drmarcus.com.pl 08.11.02, 09:14
      Witam,
      spędziłem tydzień na wyspie Pag przed dwoma laty. Co prawda nieszkaliśmy w
      miasteczku Pag, ale jeździliśmy kąpać się do Simuni. Na temat kempingu trudno
      mi się wypowiadać, bowiem na jego teren nawet nie wszedłem, ale samo Simuni
      robi przyjemne wrażenie. Jest to niewielka miejscowość nad ładną zatoczką,
      gzieś w połowie drogi między miasteczkami Pag i Novalja, nie widziałem tam
      żadnego hotelu, jest za to trochę kwater w prywatnych domach, no i kemping.
      Ogólnie spokój i sielska atmosfera. Nie mogę nic powiedzieć na temat rozrywek,
      widziałem restaurację i sklep. Plaże w okolicy skaliste i kamieniste, woda
      krystalicznie czyściutka. Na plaży, na której bywaliśmy dominowali turyści
      niemieckojęzyczni i Włosi.
      Generalnie, jeśli lubisz wypoczywać w ciszy i spokoju oraz nie potrzeba Ci do
      szczęścia gwarnych promenad, to polecam.
    • Gość: Kicur Re: Pag,Simuni - czy ktoś był? IP: *.bielsko.msk.pl 20.11.02, 02:33
      Gość portalu: mraw napisał(a):

> Szykuję się w przyszłym roku na camping Simuni, niedaleko osady o tej samej
      > nazwie. Czy ktoś tam był?
      > Oczekuję spokoju, ciszy, ładnych miejsc do nurkowania /niegłębinowego:)/,
      > żadnych tętniących życiem kurortów. W katalogu wszystko wygląda cudnie, ale
      > chciałabym skonfrontować to z rzeczywistością, czy ktoś mi pomoże?
      > pozdroofka
      > mrawcia

Ja byłem w 2001 r. na campingu Simuni. Pisz na maila albo GG.
      Pzdr.
      Kicur ;)
      kocuras@go2.pl
      GG2823614
    • Gość: filip Re: Pag,Simuni - czy ktoś był? IP: *.oskarwegner.com.pl 25.11.02, 16:44
      Cześć,
      byłem na campingu w Simuni w 2001 roku pod koniec czerwca. Mieszkałem wraz z
      żoną i 7 letnim synem w dużym namiocie Selectkampu. Trochę się obawiałem, że
      będzie niezbyt komfortowo. Miło się jednak rozczarowałem. Namiot stał prawie na
      plaży tak, że rankiem prosto z namiotu można było wejśc do wody. Tu muszę
      ostrzec wszyskich amatorów ciepłego morza : pod koniec czerwca woda w Adriatyku
      na Pagu ( plaża jest usytuowana od strony otwartego morza ) w Simuni była jak
      na Adriatyk - ledwie letnia. Bardzo czysta - to fakt, ale dłużej jak 10 minut
      nie mogłem w niej wytrzymać. Lepiej na Pag przyjechać w lipcu lub najlepiej pod
      koniec sierpnia. Na terenie campingu są bardzo przyzwoite warunki sanitarne.
      Przysznice z ciepłą wodą, sanitariaty itp. - sprzątane niemal co godzinę . Jest
      spokojnie, zacisznie bez hałasów. Najprawdopodobniej na terenie campingu jest
      już czynny basen. Idealne miejsce dla rodziny z małymi dziećmi.
      pozdrawiam
    • Gość: jarwoj Re: Pag,Simuni - czy ktoś był? IP: lustro:* / 10.10.15.* 08.01.03, 14:47
      Byłem na tym campie w lipcu 2002. Spędziłem tam z żoną i sześcioletnią córką
      chyba 7 dni. Mam wiele wrażeń i mogę polecić to miejsce. Jeśli temat ten nadal
      cię interesuje to pisz na adres jarwoj@gazeta.pl lub na tutejsze forum. Wakacje
      tuż, tuż, spiesz się.
    • Gość: jap Re: Pag,Simuni - czy ktoś był? IP: 195.136.248.* 09.01.03, 10:21
      Troszkę z innej beczki. Jeśli interesuje cię nurkowanie, pamiętaj, że na Pagu,
      w Starej Novalii jest baza polskiej firmy Nautica z Krakowa. Gdyby była
      potrzebna jakaś pomoc (napełnianie butli, serwis itp) myślę, że pomogą.
      Byłem u nich ponad dwa lata temu, wspominam bardzo mile.
    • Gość: mraw Re: Pag,Simuni - czy ktoś był? IP: 62.233.163.* 10.01.03, 17:07
      Witam,
      zaklepalam juz wczasy z Eurocampem na camp Simuni; o swoich oczekiwaniach juz
      pisalam, teraz tylko chcialabym zapytac o szczegoly:
      - czy dostep do morza jest wzdluz calej linii brzegowej (tzn czy mozna
      podjechac pare,parenascie km autkiem do jakiegos wybranego miejsca)
      - czy plaza kamienista to kamienie czy duze glazy (na Elbie byly duze glazy i
      wygodnie bylo rozlozyc recznik i polozyc sie, kamyki uwieraja:((( i ew. gdzie
      sa takie "glazowe" plaze?
      - gdzie stoja namioty Eurocampu, czy tez na samym brzegu morza i czy pod
      drzewami (zacienione)? - oops...chyba przesadzilam z tym pytaniem, zbyt
      szczegolowe, ale moze ..akurat...:)
      - na poczatku czerwca morze naprawde jest zimne? - ja jestem zmarzluch i
      specjalnie jade nad CIEPLE morze....wiec ilu stopni moge sie spodziewac w
      pierwszej polowie czerwca?
      - czy Jeziorka Plitwickie sa dostepne dla kapiacych, tzn co z plazowaniem?
      - i gdzie najlepiej tam zajechac (ustronnie, cicho i slicznie)? - jednodniowy
      wypad z Pagu

pozdr
      mrawcia
      • Gość: jap Re: Pag,Simuni - czy ktoś był? IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 11.01.03, 22:56
        Odpowiem tylko to, co wiem, bo znam tylko kawałki Pagu.
        Wybrzerze jest w większości strome i niedostępne. Wiele skał wulkanicznych -
        ostrych i niedostępnych. Bardziej dostępne miejsca mogą być prywatne (domy nad
        brzegiem). Nie da się więc wybrać miejsca dowolnego, ale są także plaże
        piaszczyste. Myślę, że ktoś ci jeszcze napisze więcej szczegółów.
        Ten fragment Jezior Plitwickich, które widziałem nie był "kąpielowy".
        Natomiast w rejonie wodospadów rzeki Krka (dalej na południe) jest miejsce do
        kąpieli.
        pozdrawiam...
        • Gość: jap Re: Pag,Simuni - czy ktoś był? IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 11.01.03, 23:03
          Jedna praktyczna uwaga dotycząca tamtych stron. Jeśli jedziesz z namiotem
          zabierz dobry młotek i ostre gwoździe zamiast zwykłych szpilek. Teren może bć
          kamienisty.
      • Gość: jarwoj Re: Pag,Simuni - czy ktoś był? IP: lustro:* / 10.10.15.* 13.01.03, 13:38
        Gość portalu: mraw napisał(a):

> - czy dostep do morza jest wzdluz calej linii brzegowej (tzn czy mozna
        > podjechac pare,parenascie km autkiem do jakiegos wybranego miejsca)
        Są takie miejsca, na odcinku drogi między campem Simuni a kurortem Novalja
        zauważyłem kilka zjazdów na plaże, z reguły kamieniste.

> - czy plaza kamienista to kamienie czy duze glazy (na Elbie byly duze glazy i
        > wygodnie bylo rozlozyc recznik i polozyc sie, kamyki uwieraja:((( i ew. gdzie
        > sa takie "glazowe" plaze?
        Na terenie campingu plaża dzieli się naturalnym półwyspem na dwie odrębne
        części. Jedna strona (tam wylega "stonka") jest piaszczysto-żwirowa z łagodnym
        zejściem do wody po takim samym podłożu. Druga strona natomiast jest kamienista
        i tam można zaznać spokoju. Kamienie wielkości pięści i większe, widać
        wygniecione miejsca używane przez plażowiczów. Swobodne zejścia do wody
        również. Ta strona nadaje się do nurkowania. W obu przypadkach niezbędne są co
        najmniej karimaty.

> - gdzie stoja namioty Eurocampu, czy tez na samym brzegu morza i czy pod
        > drzewami (zacienione)? - oops...chyba przesadzilam z tym pytaniem, zbyt
        > szczegolowe, ale moze ..akurat...:)
        Ja byłem z własnym namiotem. Wydaje mi się, że namioty Eurocampu stoją co
        najmniej w dwóch miejscach. Według moich upodobań jedynym do przyjęcia miejscem
        do biwakowania (w Eurocampie) jest pole na początku półwyspu z widokiem na
        plażę kamienistą. Sprawdź to, ponieważ inne miejsce jest gdzieś koło recepcji,
        daleko od linii brzegowej.

> - na poczatku czerwca morze naprawde jest zimne? - ja jestem zmarzluch i
        > specjalnie jade nad CIEPLE morze....wiec ilu stopni moge sie spodziewac w
        > pierwszej polowie czerwca?
        Ja moczyłem się w końcu lipca. Zimną wodę masz zapewnioną. W gruncie rzeczy
        dużo zależy od prądów i wiatrów. Woda była na tyle zimna, że nigdy nie
        odstąpiłem od kąpieli, a sześcioletnia córka tym bardziej.

> - czy Jeziorka Plitwickie sa dostepne dla kapiacych, tzn co z plazowaniem?
        > - i gdzie najlepiej tam zajechac (ustronnie, cicho i slicznie)? - jednodniowy
        > wypad z Pagu
        Jeziora Plitvickie są niedostępne do kąpieli. Obejście jezior może zająć od
        trzech do wielu godzin. Jako, że ja rozbiłem obóz dzień wcześniej na campingu
        Korana (idealny), to zwiedzanie rozpocząłem ok. godziny 9:00. Później z każdą
        godziną nasilał się tłum ludzi. Ustronnych miejsc do plażowania nie ma, ale da
        się wytrzymać na rozległej polanie na terenie parku. Samochód zostawia się na
        parkingu przy jednym z trzech (chyba) wejść do parku. JEZIORA TRZEBA ZOBACZYĆ
        KONIECZNIE. Nie zapomnij aparatu fotograficznego.

Poza tym:
        Duże zakupy (zapasy) tylko w Pagu w markecie na skraju miasta, mija się go po
        prawej stronie jadąc w kierunku Simuni. Na terenie campu są dwa sklepy ubogie w
        towar i drogie.

Pozdrowienia jarwoj@gazeta.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka