Gość: ania IP: *.krak.tke.pl 07.03.06, 22:17 Czesc,mam pytanie czy ktos moze wie jak latwo i w miare tanio tam sie dostac? (poza podroza samochodem:),a moze jeszcze cos na temat podrozowania po kraju.Bede wdzieczna za odpowiedz.Dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: darop Re: Słowenia IP: *.dgpp.pp / *.poczta-polska.pl 27.06.06, 14:56 Ja również ! Pociag jest cholernie drogi a kombinowanie z biletami od granicy do granicy jakos mi sie nie usmiecha. Autobusy rejsowe tez ( ok 500 pln w obie strony).Autostop to bym chcial uskutecznic ale juz na miejscu.Wiec jak tam dojechac za rozsadna kaske? Aniu wiesz juz cos wiecej? Darek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BiLe Re: Słowenia IP: *.ists.pl / *.ists.pl 27.06.06, 19:54 Chyba najtaniej wychodzi pociągiem. Pamietac nalezy iz slowenia jest krajem drogim ... a komunikacja wewnątrz kraju jest znaczącym elementem przy planowaniu budżetu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darop Re: Słowenia IP: *.dgpp.pp / *.poczta-polska.pl 28.06.06, 08:49 Ale stopem po Slowenii da sie jezdzic?Co jest tam jeszcze drogie oprocz transportu i chleba? A jak wyglada rozbijanie sie na dziko w tym kraju? Bo ja zamierzam wziac namiot...Masz moze jakies ciekawe linki na w/w tematy? Co do pociagu-rozumiem ze masz na mysli jednak kupowanie biletow miedzy granicami?. Bo bilet do Wiednia pociagiem TLK z W-wy kosztuje ponad 250 zeta a jeszcze jest drugi etap podrozy z Wiednia do Ljubljany?Znasz kogos kto tak ostanio jechal( tzn kupowal bilety na granicach).Ile taniej to wyszlo?Ja gdzie czytalem ze 150 pln w jedna strone.To by bylo ok... Poki co ja szukam na stronach autostopu, czasem ludzie maja wolna miejscowke w samochodzie jak jada na wakacje. Hej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BiLe Re: Słowenia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.06, 12:34 Odnośnie stopu - Nie wiem jak w całej Słowenii, ale na terenie Triglavskiego Parku udawało nam się złapać stopa (pisze udawało bo było po sezonie, takze częstotliwość jazdy samochodów była mniejsza niz w sezonie - w sezonie pewnie łatwiej). Odnośnie namiotu - z tego co wiem obozowanie na dziko jest zabronione (przynajmniej na terenie parku - ryzko kontatku z tamtejszymi służbami parkowymi) - campingów jednakże jest tam trochę, ceny zróżnicowane. Transport na miejscu: kolej: www.slo-zeleznice.si/en/ - tam przy planowaniu trasy można bylo podglądnąć cenę. autobus: (drożej) www.ap-ljubljana.si/eng/ Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszn_74 Re: Słowenia 28.06.06, 14:40 Witam. Byliśmy w Słowenii już kilka lat temu, ale może nie wszystko się zmieniło:) Naprawdę stanowczo najtaniej jest autem - ns podróż z Krakowa pod Ljubljanę (przez Węgry) w cztery osoby wyszła po kilkadziesiąt zł:) Po Słowenii jeździ się bardzo przyjemnie, kraj nieduży, za to bardzo ładny i chyba bardziej cywilizowany niż Polska:( Z tego co pamiętam, faktycznie obozowanie na dziko jest zabronione, ale kempingów z rozsadnymi cenami było sporo. Wydaje mi się, że autostopowiczów widzieliśmy sporo, więc był to razej popularny środek transportu. Małe odległości ułatwiają zwiedzanie - moje typu to oczywiście jaskinie - Postojna i Skocjanskie, Triglavski Park z jeziorem Bohinj, piękne jezioro Bled. Pozdrawiam i życzę miłych wrażeń! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darop Re: Słowenia IP: *.dgpp.pp / *.poczta-polska.pl 28.06.06, 14:49 Ok, dzieki. Tylko wlasnie trzeba miec ten samochod, poza tym ja jade z W-wy :-) A co do campingow- co to znaczy rozsadne ceny?Tzn jakie? Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszn_74 Re: Słowenia 28.06.06, 15:15 Kilka lat temu za dwie osoby + mały namiot płaciliśmy w przeliczeniu ok. 25 zł na osobę za noc(+ miejscowa taksa klimatyczna (niezbyt duża). Teraz można płacić i w tolarach, i w euro). Myślę, że będzie drożej, ale bez przesady - dużo zależy od standardu kempingu - my siedzieliśmy tydzień na kempingu w kamniku (ok. 30 km na północ od Ljubljany) i codziennie jeździliśmy coś zwiedzać w inne miejsce. Tu masz link do strony słowenskiej izby turytycznej, z opisem wszystkich kempingów: www.slovenia.info/?_ctg_namestitev=0 Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosiath Re: Słowenia IP: *.zarzad.rudzka.com.pl 06.07.06, 11:17 Ja wybieram się w sierpniu, ogladałam ceny kampingów i niestety sa wysokie. Odpowiedz Link Zgłoś