Gość: pawel IP: *.acn.waw.pl 26.07.06, 10:29 prosze o opinie, które miasteczka są warte polecenia. chodzi mi glownie o spokojne miejsca z dala od turystów , najlepiej z targiem warzywnum i rybnym. prosze o informacje pozdrawiam Paweł Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: małagosia Re: Peljesac IP: *.ists.pl / *.ists.pl 26.07.06, 18:11 na półwyspie byliśmy w zeszłym roku urokliwe miejsce, ładne widoki, ale w sumie niewiele tam jest do roboty no chyba, że jesteś zapalonym surferem, to za Orebiciem jest takie miejsce gdzie stale wieje wiatr Bora i dlatego jest strasznie kolorowo od żagli i kite'ów droga na półwyspie kręta, wąska, miejscowi jeżdżą jak wariaci i stresują urlopowiczów wyprzedzaniem pod górkę na zakręcie w dodatku jakiekolwiej wycieczki są utrudnione, bo trzeba kawał drogi na wybrzeże jechać, szczególnie z Orebicia więc po 3 dniach przenieśliśmy się bliżej Dubrovnika, do uroczej zatoki z miasteczkiem Slano - polecamy tamte okolice jest tam mniej ludzi niż w okolicach Splitu czy Makarskiej, głównie Włosi i Bośniacy i jadąc w ciemno (byliśmy 2 pierwsze tygodnie sierpnia)nie ma żadnego problemu ze znalezieniem kwater pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gospodarz do Małgosi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.06, 21:48 Małgosiu, napisz proszę coś więcej o Slano. Gdzie mieszkałaś? jakie tam plaże?jak z jedzeniem i zakupami?, no i takie tam. Ja planuję zakotwiczyć na parę dni właśnie gdzieś między Slano a Dubrownikiem. Pozdrawiam P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbynek Re: do Małgosi IP: *.plock.mm.pl 26.07.06, 23:26 Nie wiem dlaczego piszesz takie bzdury.Przecież Orebic to najlepsze miejsce na wypady do innych miejscowości.Krok na Korczulę,w pobliżu Ston/ostrygi/, Trpanj,Trstenik,Viganj Duba,Mljet.Na miejscu ładna promenada nadmorska,okolice klasztoru /tylko trzeba tam dotrzeć pieszo/,góra Svllia/961m/.Blisko do Dubrownika Z Orebica do magistrali jedziesz spokojnie 30 minut.Na miejscu plaża piaszczysta, skałkowa.Więc czego więcej szukać - chyba ,że się przestszyliście miejscowych kierowców - ale tam ruch jest nieduży. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gospodarz Re: do Małgosi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.06, 19:02 Zbynku patrz gdzie odpisujesz bo pytanie było skierowane do Małgosi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: małagosia Re: do Małgosi IP: *.bph.pl 28.07.06, 11:54 Zbynku, o ile pamiętam, to nie napisałam, ze jest tam nieładnie, albo, że mi się nie podobało po prostu bardziej podobało mi się na wybrzeżu w pobliżu Dubrovnika to prawda, że półwysep ma swój urok i widoki są niezwykłe Orebić jest bardzo sympatycznym miasteczkiem, a stare uliczki mają niezwykłą atmosferę, szczególnie wieczorem natomiast co do Slano (odpowiadając na prośbę "gospodarza") to miejsce jest super to duża zatoka, z sypmatycznym i długim deptakiem wzdłuż brzegu nie ma tam takiej prawdziwej dużej plaży (oprócz tych przy hotelach) ale za to jest mnóstwo miejsc, gdzie można zacisznie plażować na skałkach i małych plażach wysypanych żwirem - można się przejść albo podjechać nawet samochodem i zostawić pojazd w lasku w cieniu mieszkaliśmy w apartamencie dwuosobowym nad samym morzem - znaleźliśmy to jadąc "w ciemno" i właściwie od pierwszego strzału - polecam informację turystyczną w centrum, w której nieopłatnie dają namiary na kwatery sama miejscowość Slano nie jest zbyt duża, ale jest właściwie tam wszystko: - sklep spożywczy samoobsługowy w centrum, - piekarnia (polecam - pyszne mają tam wypieki, szczególnie słodkości), - kilka mniejszych sklepików spożywczych, - poczta (można wymienić tam walutę), - kawiarnie, - restauracja (sprawdzona - smacznie dają jeść, - sklepiki z pamiątkami, - stragan warzywny - pan przyjeżdża samochodem i rozkłada się zazwyczaj na przeciwko piekarni, koło portu jachtowego. Poza tym to wspaniałe miejsce na wypady do Dubrownika i dalej na południe (polecam wizytę w Cavtat - niesamowite jachty tam przybijają!), na wyspę Lopud (obłędna piaszczysta plaża) oraz na północ, np. do Stonu (zaraz za zjazdem na półwysep Peljesac). Jeśli miałbyś jeszcze jakieś pytania, to służę pomocą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: do Małgosi IP: *.chello.pl 28.07.06, 11:58 Dzięki za wyczerpujące informacje Małgosiu, a czy masz może jakiś namiar na te kwatery w których mieszkałaś ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: małagosia Re: do Małgosi IP: *.ists.pl / *.ists.pl 28.07.06, 17:07 w Slano właściciel się nazywał Drago Kralj niestety nie mam dokładnego adresu, oni raczej na orientację tam tłumaczą w każdym razie patrząc od strony jadrańskiej to po prawej stronie zatoki, tuż przed rozwidleniem dróg i podjazdem pod górkę w sierpniu płaciliśmy 45 EUR dziennie za apartament - niby na 2 osoby (sypialnia, kuchnia i łazienka), ale w kuchni było rozkładane łóżko, więc spokojnie myślę, że w 4 osoby możnaby mieszkać w apartamencie standard: lodówka, telewizor (w tym polskie programy), ekspres do kawy, pełne wyposażenie kuchni w naczynia i inne sprzęty miał też inne apartamenty, ale ich ceny nie znam w zależności od wymagań na pewno dostaniesz coś taniej lub drożej - trzeba się w informacji turystycznej określić i podadzą namiary powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gospodarz Re: do Małgosi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.06, 23:08 Ja również dziękuję. Czy spacerując po Slano widziałaś tamtejsze kempingi? Podobno są dwa. Czy coś więcej mogłabyś o nich rzec? Pozdrawiam P - ale nie Paweł:) Odpowiedz Link Zgłoś
natasza39 Re: Peljesac 27.07.06, 00:54 Bardzo, bardzo polecam. Tydzień temu wróciłam. Spokojnie, pięknie, niezatłoczone plaże. Polecam wioskę Żuljana położona w malowniczej zatoce o tej samej nazwie.Jest tam tez pole campingowe. Peljesac jest doskonała bazą wypadową do Dubrownika oraz na Korczulę, która koniecznie nalezy odwiedzić. Przypomina Dubrownik w wersji mikro. Sam Orebic tez uroczy, choć juz bardziej tłoczny. Z orebica na Korczulę promy pływaja co godzinę z przerwa na sjestę. Naprawdę nie ma az takiego problemu z dojazdem gdziekolwiek. Drogi faktycznie kręte i nad przepasciami miejscami, ale nas tam tak nie stresowało, jak jechalismy wzdłuż riwiery od Splitu po zatłoczonej drodze. Jesli juz tam będziesz koniecznie odwiedź Ston, gdzie sa resztki twierdzy przypominajacej chiński mur w miniaturze. Odpowiedz Link Zgłoś
iontichy Re: Peljesac 27.07.06, 10:54 Natasza, parę razy przejeżdżając wzdłuż Peljeszca widziałem w dolę tę Żuljanę i nabrałem na nią apetytu. Napisz czy plaże są żwirkowe z w miarę łagodnym zejściem w wodę (małe dzieci)? Czy w wiosce jest na tyle dużo kwater do wynajęcia, żeby pojechać w ciemno? I przejeżdżając górą miałem wrażenie, że ułożenie zatoki powoduje brak słońca po południu - czy sie mylę? Pozdrav Odpowiedz Link Zgłoś
natasza39 Re: Peljesac 27.07.06, 23:19 Sa 3 plaze, w tym jedna zwirowa, kolo pola biwakowowego. My kwaterwolasmy sie z biegu ale jakbz co sluze adresem bardzo fajnej gospodyni. Napisz na mail gazetowy! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
mamajakuba Re: Peljesac 27.07.06, 11:16 Witam, byłam w Orebiczu na początku lipca. Jechaliśmy w ciemno (ale to początek sezonu, więc z kwaterą nie było problemu)po przeczytaniu wielu postów na tym forum, szczególnie "zbynka" i podobalo nam się niesamowicie. Plaże żwirowe i piaszczysta, dobra baza wypadowa do innych miejscowości, z jednej strony góry, z drugiej lazurowe morze, lekki wietrzyk, czego chcieć więcej? Droga do Dubrownika niesamowita, w pewnych miejscach aż strach patrzeć w dół :)) ale to przecież ma swój urok. Polecam Orebicz. pozdrawiam i udanych wakcji życzę Dorota Odpowiedz Link Zgłoś
ddb2 Re: Peljesac 27.07.06, 17:50 Peljesac to jedno z najpiekniejszych miejsc na swiecie - wiem, co mowie! Fakt, ze drogi sa cudownie krete, powoduje u slabych kierowcow tak wielki stres, ze nie widza nic, poza asfaltem i maja dosyc Chorwacji na pare lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: Peljesac IP: *.chello.pl 31.07.06, 23:16 może ktoś jeszcze coś dorzuci do wątku ? wszelkie spostrzeżenia mile widziane :) pozdr P. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leedee Re: Peljesac IP: *.aster.pl 01.08.06, 16:08 a moze jakies konkretne kwatery godne polecenia w Orebicu???Planuje wyjazd we wrzesniu... W zeszłym roku byłam w Makarskiej, moze ktos pokusi sie o porównanie tych dwóch miejscowosci??? Gorrrąco pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbynek Re: Peljesac IP: *.plock.mm.pl 01.08.06, 17:14 we wrześniu to apartamenty wybierzesz sobie sam po obejrzeniu i zadecydujesz czy chcesz w tch porzy promenadzie i 50 m od marza czy w tych w głębi miejscowośći A porównanie Makarkiej z Orebicem nie ma sensu - Makarska to duże miasto a Orebic to mała miejscowość.Jednak więcej walorów przemawia za Orebicem ,gdy wybiera się miejsce na pobyt wczasowy. Odpowiedz Link Zgłoś