IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.06, 16:04
proszę napisać jak jest w chorwacji czy bez klimy dojedziemy mam dzieci
dla tego sie martwie jakie sa temperaturt czy cieplej niz u nas w
ostatnich dniach.Dokłanie wybieramy się na wyspę solta koło split .Kto może
coś doradzić i jeszcze jedno planujemy wyjazd z polski wieczorem także może
damy radę przed największym słoncem Dzięki za odp i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: bonar Re: bez klimy IP: *.telpol.net.pl 30.07.06, 16:48
      Witam
      Też byłem bez klimy tego lata, jedź nocą i najlepiej mieć zmiennika za kółkiem.
      No i koniecznie w środku tygodnia, trwa sezon, dwa wąskie gardła w tunelach Mala
      Kapela i Sv. Rok to główne przyczyny wielokilometrowych korków. Proponuję
      polskie drogi (autostrady) przemierzyć późnym popołudniem, czeskie i
      austryjackie autostady migusiem przejedziecie i powinniście byc wczesnym
      dopołudniem, wliczając krótkie przerwy fizjologiczne.
      pozdrav
      • Gość: tom Re: bez klimy IP: *.NET / *.stella.net.pl 30.07.06, 17:22
        Nie chcę ci napędzać strachu, ani wybijać z głowy pomysłu związanego z wyjazdem,
        ale... Uważam, że jadąc z małymi dziećmi, jest się za nie odpowiedzialnym w
        sposób bardzo szczególny, ich dobro i bezpieczeństwo nie dopuszcza żadnych
        kompromosów. Jeździlem do CRO wiele razy, mam więc nieco doświadczeń i wiem, co
        piszę. Zawsze bywalem tam w sierpniu, zjeździlem całe wybrzeże, az po
        Czarnogórę, zanim jeszcze powstały dojazdy autostrada w okolice Splitu. Bywało,
        że podczas jazdy termomentr na zewnątrz auta wsazywał 38-39 stopni, i nie mozna
        było sobie pozwolić na otworzenie okien (prędkość, przeciągi, hałas, co będę
        tłumaczył). Są sytuacje, że nie ma się gdzie zatrzymac, aby odpocząć, poszukać
        kawaleczka cienia. To jest dramat. Pamiętam, jak pPewnego razu ugrzęźliśmy w
        korku pod Splitem, było około 9 rano, ale na wskaźniku juz 37 stopni. Przez
        półtyorej godziny przyglądaliśmy się, co wyprawiali stojący przed nami
        Madziarzy, którzy nie mieli w aucie klimatyzacji... Nawet niespecjalna znajomość
        ich języka nie przeszkodziła nam w rozumieniu tego, co głowa rodziny klarowała
        swej drugiej połowie, która najwyraźniej miała decydujący głos przy podejmowaniu
        decyzji finansowej związanej z kupnem auta...Tak czy inaczej: dobrze się
        zastanówcie przed wyjazdem; bez sensu byłoby dojechać na miejsce i zaczynać
        wczasy od wizyt u lekarzy. Nawt pomysł z jazdą nocami nie jest wolny od wad. Nie
        zawsze da się przewidzeć korasy na trasie, choć zawsze, ze względów
        bezpieczeństwa, można zplanowac popas w połowie drogi, np. gdzieś nad Balatonem
        (jeśli jedziesz przez Budapeszt), by tam w cieniu przeczekać dzień, po cyzm
        ruszyć do jazdy o zachodzie słońca...
        • emes-nju Re: bez klimy 30.07.06, 20:09
          Kliamtyzacja w korku ma wade... Szybciutko wyczerpuje paliwo i i tak trzeb aja wylaczyc.

Nie przesadzajmy! Ludzie jezdzili latami bez klimatyzacji i zyli. Obecnie panujace w Polsce temperatury nie odbiegaja radykalnie od tych w Chorwacji.

Jezeli nie ma sie klimy, trzeba mis w aucie od jasnej picia oraz cos do zalaniania okien, bo wlasnie przez szyby najbardziej sie nagrzewa.

pzdr
          • Gość: Lipski Re: bez klimy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.06, 09:40
            > Nie przesadzajmy! Ludzie jezdzili latami bez klimatyzacji i zyli.

Dokladnie :-)))

Jest mniej komfortowo - ale bez problemu powinniscie dac rade. Tak jak ktos juz
            wczescniej napisal - ustawcie sobie tak trase zeby jak najwiecej jechac noca .
    • Gość: tomek Re: bez klimy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.06, 09:59
      byliśmy w tym roku w lipcu najlepiej wyjechać wczesnym popołudniem z Polski tak
      aby jak najwcześniej rano być w Chorwacji bo jest strasznie gorąco.Też
      jechaliśmy bez klimy,a Czechy i Austrie wieczorkiem na autostradach jedzie się
      super.
      • Gość: Lang Re: bez klimy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.06, 13:02
        Ja też byłam pare razy w Chorwacji z dzieckiem i 4 osobami dorosłymi w jednym
        samochodzie bez klimy. Zjeździłam całe wybrzeże aż do Dubrownika w lipcu i w
        sierpniu gdzie nie bylo jeszcze autostrady i jakoś nie bylo tragicznie. Dasz
        rade tylko to sobie wszystko rozplanuj. To, że ktos nie ma klimy w samochodzie
        to nie znaczy że musi rezygnować z wyjazdu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka