Gość: wiktoria IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.06, 11:29 A czy ktos zna rodowitego Chorwata ? Bo ja ostatnio poznałam takiego i musze przyznac że to wspaniały, wesoły, otwrty naród... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: paula Re: Rodowici Chorwaci IP: *.adsl.net.t-com.hr 26.09.06, 12:22 Rodowitego Chorwata wzielam sobie kilka lat temu za meza i ..... Gość portalu: wiktoria napisał(a): > musze przyznac że to wspaniały, wesoły, otwrty naród... zgodze sie z Toba, pytam sie tylko, czy aby nie za nadto... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: An Re: Rodowici Chorwaci IP: *.adsl.net.t-com.hr 26.09.06, 15:03 To tak jak ja - z tym mezem:-) Gdzie mieszkasz? Pozdrowienia z Makarskiej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gościówa Re: Rodowici Chorwaci IP: *.chello.pl 01.10.06, 23:20 A gdzie dokładnie z Makarskiej? Bo tak sobie pomyślałam, że ja chyba znam Twojego męża :) Nie, nie, nic złego, po prostu tak mi się skojarzyło z pewnym małżeństwem polsko-chorwackim... Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: Rodowici Chorwaci 26.09.06, 12:24 Poznałaś jednego Chorwata i już wyrobiłaś sobie opinię o całym narodzie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paula Re: Rodowici Chorwaci IP: *.adsl.net.t-com.hr 26.09.06, 15:05 corrina_f1 napisała: > Poznałaś jednego Chorwata i już wyrobiłaś sobie opinię o całym narodzie ? > To do mnie, czy autorki watku, bo tak sie sklada, ze ja tu mieszkam ponad 10 lat i jakies blade pojecie mam o temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lipski Re: Rodowici Chorwaci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.06, 12:38 To ja Ci powiem jacy sa chorwaci bardzo dlugo pracuja na twoje zaufanie sa przyjacielscy mili uczynni - do rany przyloz ale kiedy sie najmniej spodziewasz wbija ci noz w plecy i jeszcze powiedza ze to ty sam(a) Nigdy nie lodz sie ze jestes naprawde przyjacielem Chorwata. Jesli nie jestes chorwatem/chorwatka jestes i zawsze bedziesz obcym . Moga cie co najwyzej tolerowac , w towarzystwie beda z toba z zainteresowaniem rozmawiac ale zawsze beda cie traktowac z gory i z dystansem . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiktoria Re: Rodowici Chorwaci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.06, 12:54 Ale czy aby napewno takie cechy jak opisujesz są zalezne od pochodzenia ?? Cz w naszym kraju nie znajdziemy ludzi podstępnych, skupionych tylko na sobie ?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lipski Re: Rodowici Chorwaci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.06, 14:40 > naszym kraju nie znajdziemy ludzi podstępnych, skupionych tylko na sobie ?! Widac Chorwaci sa wsrod nas :-) A tak na powaznie na polodniu polski zyje calkiem spora grupa polakow majacych swoje balkanskie korzenie Ale odpowiadajac na Twoje pytanie - oczywiscie ze sie znajda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaszkica Re: Rodowici Chorwaci IP: *.chello.pl 02.10.06, 13:45 to Chorwacji dotarli na Balkany z regionu tzw Bijela Hrvatska (dzis Malopolska), a nie odwrotnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lipski Re: Rodowici Chorwaci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.06, 14:28 Calkiem sporo funkcjonuje iuch w okolicach Boleslawca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anulka Re: Rodowici Chorwaci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.06, 17:03 a ja byłam przekonana, że oni Iliria.... wg ostatnich badań, zresztą, Chorwaci przywędrowali z Egiptu i Mezopotamii, i oczywiście nie są słowiańskiego pochodzenia. Kiedyś mi ktoś opowiadał, że mają mniej słowiańskiego genu, a więcej "europejskiego", ale ponieważ osoba ta nie umiała mi wyjaśnić który naród miałby europejski gen w większości (stawiałam na Węgrów;))), to tę teorię sobie odpuszczę:)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cro-expert Re: Rodowici Chorwaci IP: *.dsl.iskon.hr 03.10.06, 18:14 zgadzam sie! poznaje jednego Chorwata, wyglada jak faraon Ramzes i ma arabski akcent! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paula Re: Rodowici Chorwaci IP: *.adsl.net.t-com.hr 26.09.06, 15:08 Gość portalu: Lipski napisał(a): > Nigdy nie lodz sie ze jestes naprawde przyjacielem Chorwata. oooooo, to w moim przypadku i w przypadku An Chorwat z "nieprzyjacielem" sie ozenil!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paula Re: Rodowici Chorwaci IP: *.adsl.net.t-com.hr 26.09.06, 15:13 Gość portalu: Lipski napisał(a): > To ja Ci powiem jacy sa chorwaci > bardzo dlugo pracuja na twoje zaufanie sa przyjacielscy mili uczynni - do rany > przyloz > ale kiedy sie najmniej spodziewasz wbija ci noz w plecy i jeszcze powiedza ze > to ty sam(a) > Nigdy nie lodz sie ze jestes naprawde przyjacielem Chorwata. Jesli nie jestes > chorwatem/chorwatka jestes i zawsze bedziesz obcym . Moga cie co najwyzej > tolerowac , w towarzystwie beda z toba z zainteresowaniem rozmawiac ale zawsze > > beda cie traktowac z gory i z dystansem . Jezeli tak jest to po co za boga mieliby zabiegac o o twoje wzgledy, jak sam piszesz "dlugo pracowac, by twoje zaufanie? Czyzby po to, by moc ci wbic noz w plecy, lub zdobyc kogos, kogo bedzie sie moglo traktowac z gory i z dystansem. Z calym szacunkiem Panie Lipski...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lipski Re: Rodowici Chorwaci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.06, 15:32 > Jezeli tak jest to po co za boga mieliby zabiegac o o twoje wzgledy Pytania kieruj do socjologow , ja mowie na podstawie obserwacji i doswiadczen Osobiscie nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paula Re: Rodowici Chorwaci IP: *.adsl.net.t-com.hr 26.09.06, 16:00 Przyznam, ze niektorzy Chorwaci maja o sobie duze mniemanie, jednak na szczescie nie wszyscy. Sami o sobie mowia, ze sa najladniejsi, najmadrzejsi, naj, naj, naj....., z tym , ze jak juz wspomnialam tylko NIEKTORZY! A czy NIEKTORZY np. Niemcy nie??? albo Polacy, albo Amerykanie? Tu sie chyba nie da uogolniac, prawda? Pozdrawiam Panie Lipski, lubie czytac Panskie wypowiedzi na forum! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ivo Re: Rodowici Chorwaci IP: *.dip.t-dialin.net 26.09.06, 16:02 Panie Lipski, czy Pana zona uciekla z chorwatem ze tak bardzo Pan na nich jest ciety i odczuwa taka nienawisc?.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lispki Re: Rodowici Chorwaci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.06, 16:17 > Panie Lipski, czy Pana zona uciekla z chorwatem a to dobre :-) naprawde :-))))))))))) Zaraz mi sie przpomina zerznieta przez Krawczyka piosenka- "moj przyjacielu ...." nie nic takiego nie mialo miejsca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luiza Re: Rodowici Chorwaci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.06, 16:22 super że są ludzie którzy myslą podobnie, z wyjątkiem Pana L. Chorwaci sa wspaniała mieszanka ciepłych, wrażliwych, otwartych i przyjaźnie nastawinych do świata południowców a w odróżnieniu np. od Włochów nie sa az tak krzykliwi, żadni bycia na piedestale... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lipski Re: Rodowici Chorwaci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.06, 16:35 A znasz powiedzenie - "dziury nie zrobi a krew wypije ?" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mizusi Re: Rodowici Chorwaci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.06, 16:36 a ja się nawet w jednym zakochałam :-)))))))) i jestem szczęśliwa !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Rodowici Chorwaci IP: *.chello.pl 26.09.06, 18:43 O Boze! kolejna zakochana po wakacjach panienka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lipski Re: Rodowici Chorwaci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.06, 09:42 > a ja się nawet w jednym zakochałam :-)))))))) i jestem szczęśliwa !! gratuluje a tak przy okazji nt zwiazkow na odleglosc polecam poczytac grupe faceci z egiptu forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=24864 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mizusi Re: Rodowici Chorwaci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.06, 10:05 A tak przy okazji nie "zakochana panienka po wakacjach" tylko On mieszka tutaj i zakochałam się nie będąc na wakacjach ! Nawet na początku nie weidziałam że jest Chorwatem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miki Re: Rodowici Chorwaci IP: *.chello.pl 27.09.06, 10:37 Gratuluje, ale badz rozsadna, nie traktuj tego co Ci mowi zbyt serio.Mentalnosc Chorwatow jest rozna od polskiej. Wiele mowia, ale gorzej jest z realizacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malina Re: Rodowici Chorwaci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.06, 10:45 Tak są bardzo otwarci i od razu przechodzą do działania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mizusi Re: Rodowici Chorwaci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.06, 11:18 chyba masz faktycznie doświadczenia tylko z kurortów turystycznych !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arabka Re: Rodowici Chorwaci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.06, 15:33 a mnie się tam oni nie podobaja, tacy nijacy ;-( Włosi za miedza a oni nic od nich nie przejęli hihi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiki Re: Rodowici Chorwaci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.06, 11:58 a czego im brakuje co maja Włosi ?? na Boga !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wox Re: Rodowici Chorwaci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.06, 12:45 Mają małe ptaszki po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiki Re: Rodowici Chorwaci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.06, 12:49 kolejne buractwo na forum !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaszkica Re: Rodowici Chorwaci IP: *.chello.pl 02.10.06, 13:48 na cale szczescie to tylko glupi stereotyp... to samo mozesz powiedziec i o Polakach i generalnie o facetach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anulka Re: Rodowici Chorwaci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.06, 13:41 ech, dawno nie zaglądałam na to rozkoszne forum - jak zwykle tu jest inspirująco... :) Nie masz racji co do Chorwatów. Współczuję tym wszystkim, których Chorwaci oszukali, etc, chociaż mi się to nigdy nie zdarzyło, co nie zmienia faktu, że mieszkańcy Chorwacji to szpanerzy i zakompleksieńcy, bardzo często nacjonaliści, mieszanka narodów i dialektów z całych Bałkanów, rozpaczliwie upatrujący swojej tożsamości w jakichś abstrakcyjnych teoriach o swoim pochodzeniu - w zależności od aktualnie prowadzonych niby-badań - a to są Ilirami, a to usiłują udowodnić, że nie są Słowianami, etc, etc. Nie do końca zgadzam się z Lipskim co do Chorwatów-krwiopijców, ale potwierdzam, że korupcja kwitnie, ceny zawyżają, a z turystów ciągną kasę. I ponoć ma być jeszcze drożej. A czy nie są krzykliwi? a są, są, jak najbardziej. Oni po prostu nie są bardzo agresywni. Bo w Chorwatach nie ma tego ognia, który jest np. w Serbach. A przy okazji tematu wątku: kto to jest rodowity Chorwat? na Bałkanach (nawet jeśli Chorwacja się za Bałkany nie uważa) 90% ludzi ma bardzo pomieszane i pokomplikowane pochodzenie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kobe74 Re: Rodowici Chorwaci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.06, 18:40 Fantastyczny naród. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lipski Re: Rodowici Chorwaci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.06, 10:05 Tiiiaaaaaa jak sie o nich w necie czyta Odpowiedz Link Zgłoś
ljubavi123 Re: Rodowici Chorwaci 29.09.06, 10:22 A co jest złego w tym, żeby poznać Chorwata na wakacjach i zakochać się???? Ja 5 lat temu pojechałam z koleżanką do Makarskiej i tam poznałam fajnego chłopaka - Chorwata, który to po 1.5 roku został moim mężem. Małżeństwem jesteśmy 4 lata, bardzo szczęśliwym małżeństwem !!Mamy wspaniałą córeczkę, mój mąż jest niesamowitym ojcem dla naszego dziecka. Piszecie, że Chorwaci są leniami, że naobiecują i potem nic z tego, że są fałszywi..... To ja chyba trafiłam na jakiś wyjątek, bo w życiu nie marzyłam nawet o takim mężu, bardzo go kocham i dziękuję mu, że jest przy mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lipski Re: Rodowici Chorwaci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.06, 14:00 > Piszecie, że Chorwaci są leniami, że naobiecują i potem nic z tego, że są > fałszywi..... Ja chyba tak nigdy nie napisalem , owszem uwazam tak ale nie pisze :-))) Ale Ci z dalmacji to juz wogule - Kolega z Karlovaca mowi na nich z przekasem Dalmaszian kalbojs Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinga Re: Rodowici Chorwaci IP: *.adsl.net.t-com.hr 29.09.06, 15:33 Gość portalu: Lipski napisał(a): > Ja chyba tak nigdy nie napisalem , owszem uwazam tak ale nie pisze :-))) > Ale Ci z dalmacji to juz wogule - Kolega z Karlovaca mowi na nich z przekasem > Dalmaszian kalbojs tak, tak znow ma Pan racje Panie Lipski. Polacy nad Baltykiem maja "mewki", a Chorwatki nad Adriatykiem "galebe". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anulka Re: Rodowici Chorwaci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.06, 13:43 hehe, zgadzam się, ale mój przyjaciel Chorwat mówi: a bo my ten leniwy sposób życia dostaliśmy od Turków w spadku (albo przez sąsiedztwo, zależnie skąd kto:)). też ładna teoria, hm? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa.tarnow Re: Rodowici Chorwaci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.06, 18:56 Bok. Ovdje jedna plavusa koja obozava Hrvatsku i zivjela u Hr par godina. Puno mi fali hrvatski mentalitet i ljudi. Neka mi se javi Hrvat koji zivi u Krakowu o kojeg nece biti nitko ljubomoran. Da mogu malo popricati i lijepo provesti vrijeme. Pozdrav Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karla Re: Rodowici Chorwaci IP: *.adsl.net.t-com.hr 02.10.06, 08:17 Gość portalu: ewa.tarnow napisał(a): > Bok. A ktory "bok"? prawy, czy lewy???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama Re: Rodowici Chorwaci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.06, 19:15 p.Lipski dobrze ich opisuje.To miedzy innymi Chorwaci wspolpracowali z Hitlerem w czasie II wojny.Powyglupiac sie z nimi mozna ale nic na powaznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paula Re: Rodowici Chorwaci IP: *.adsl.net.t-com.hr 05.10.06, 11:23 Gość portalu: mama napisał(a): > p.Lipski dobrze ich opisuje.To miedzy innymi Chorwaci wspolpracowali z Hitlerem > > w czasie II wojny.Powyglupiac sie z nimi mozna ale nic na powaznie. Jezeli to dla Ciebie wytyczna, to co powiesz o Niemcach, Japonczykach, Wlochach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anulka Re: Rodowici Chorwaci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.06, 15:27 popieram:) jeszcze można dorzucić Bułgarów, Polaków, którzy wydawali Żydów gestapo, a po wojnie organizowali liczne pogromy, etc, etc... ale ja nie zrozumiałam związku międyz współpracą z Hitlerem, powygłupianiem i że nie można nic na poważnie...o co chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś