Dodaj do ulubionych

Rodowici Chorwaci

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.06, 11:29
A czy ktos zna rodowitego Chorwata ? Bo ja ostatnio poznałam takiego i musze
przyznac że to wspaniały, wesoły, otwrty naród...
Obserwuj wątek
    • Gość: paula Re: Rodowici Chorwaci IP: *.adsl.net.t-com.hr 26.09.06, 12:22
      Rodowitego Chorwata wzielam sobie kilka lat temu za meza i .....

Gość portalu: wiktoria napisał(a):
      > musze przyznac że to wspaniały, wesoły, otwrty naród...

zgodze sie z Toba, pytam sie tylko, czy aby nie za nadto... :-)
      • Gość: An Re: Rodowici Chorwaci IP: *.adsl.net.t-com.hr 26.09.06, 15:03
        To tak jak ja - z tym mezem:-) Gdzie mieszkasz? Pozdrowienia z Makarskiej!
        • Gość: Gościówa Re: Rodowici Chorwaci IP: *.chello.pl 01.10.06, 23:20
          A gdzie dokładnie z Makarskiej? Bo tak sobie pomyślałam, że ja chyba znam
          Twojego męża :) Nie, nie, nic złego, po prostu tak mi się skojarzyło z pewnym
          małżeństwem polsko-chorwackim...
    • corrina_f1 Re: Rodowici Chorwaci 26.09.06, 12:24
      Poznałaś jednego Chorwata i już wyrobiłaś sobie opinię o całym narodzie ?
      • Gość: paula Re: Rodowici Chorwaci IP: *.adsl.net.t-com.hr 26.09.06, 15:05
        corrina_f1 napisała:

> Poznałaś jednego Chorwata i już wyrobiłaś sobie opinię o całym narodzie ?
        >

To do mnie, czy autorki watku, bo tak sie sklada, ze ja tu mieszkam ponad 10
        lat i jakies blade pojecie mam o temacie.
    • Gość: Lipski Re: Rodowici Chorwaci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.06, 12:38
      To ja Ci powiem jacy sa chorwaci
      bardzo dlugo pracuja na twoje zaufanie sa przyjacielscy mili uczynni - do rany
      przyloz
      ale kiedy sie najmniej spodziewasz wbija ci noz w plecy i jeszcze powiedza ze
      to ty sam(a)
      Nigdy nie lodz sie ze jestes naprawde przyjacielem Chorwata. Jesli nie jestes
      chorwatem/chorwatka jestes i zawsze bedziesz obcym . Moga cie co najwyzej
      tolerowac , w towarzystwie beda z toba z zainteresowaniem rozmawiac ale zawsze
      beda cie traktowac z gory i z dystansem .
      • Gość: wiktoria Re: Rodowici Chorwaci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.06, 12:54
        Ale czy aby napewno takie cechy jak opisujesz są zalezne od pochodzenia ?? Cz w
        naszym kraju nie znajdziemy ludzi podstępnych, skupionych tylko na sobie ?!
        • Gość: Lipski Re: Rodowici Chorwaci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.06, 14:40

> naszym kraju nie znajdziemy ludzi podstępnych, skupionych tylko na sobie ?!

Widac Chorwaci sa wsrod nas :-)

A tak na powaznie na polodniu polski zyje calkiem spora grupa polakow majacych
          swoje balkanskie korzenie

Ale odpowiadajac na Twoje pytanie - oczywiscie ze sie znajda
          • Gość: kaszkica Re: Rodowici Chorwaci IP: *.chello.pl 02.10.06, 13:45
            to Chorwacji dotarli na Balkany z regionu tzw Bijela Hrvatska (dzis
            Malopolska), a nie odwrotnie...
            • Gość: Lipski Re: Rodowici Chorwaci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.06, 14:28
              Calkiem sporo funkcjonuje iuch w okolicach Boleslawca
              • Gość: Anulka Re: Rodowici Chorwaci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.06, 17:03
                a ja byłam przekonana, że oni Iliria....
                wg ostatnich badań, zresztą, Chorwaci przywędrowali z Egiptu i Mezopotamii, i
                oczywiście nie są słowiańskiego pochodzenia. Kiedyś mi ktoś opowiadał, że mają
                mniej słowiańskiego genu, a więcej "europejskiego", ale ponieważ osoba ta nie
                umiała mi wyjaśnić który naród miałby europejski gen w większości (stawiałam na
                Węgrów;))), to tę teorię sobie odpuszczę:))))))
                • Gość: cro-expert Re: Rodowici Chorwaci IP: *.dsl.iskon.hr 03.10.06, 18:14
                  zgadzam sie!

poznaje jednego Chorwata, wyglada jak faraon Ramzes i ma arabski akcent!
      • Gość: miki Re: Rodowici Chorwaci IP: *.chello.pl 26.09.06, 13:12
        Swiete slowa!!
      • Gość: paula Re: Rodowici Chorwaci IP: *.adsl.net.t-com.hr 26.09.06, 15:08
        Gość portalu: Lipski napisał(a):

> Nigdy nie lodz sie ze jestes naprawde przyjacielem Chorwata.

oooooo, to w moim przypadku i w przypadku An Chorwat z "nieprzyjacielem" sie
        ozenil!!!
      • Gość: paula Re: Rodowici Chorwaci IP: *.adsl.net.t-com.hr 26.09.06, 15:13

> To ja Ci powiem jacy sa chorwaci
        > bardzo dlugo pracuja na twoje zaufanie sa przyjacielscy mili uczynni - do
        rany
        > przyloz
        > ale kiedy sie najmniej spodziewasz wbija ci noz w plecy i jeszcze powiedza ze
        > to ty sam(a)
        > Nigdy nie lodz sie ze jestes naprawde przyjacielem Chorwata. Jesli nie jestes
        > chorwatem/chorwatka jestes i zawsze bedziesz obcym . Moga cie co najwyzej
        > tolerowac , w towarzystwie beda z toba z zainteresowaniem rozmawiac ale zawsze
        >
        > beda cie traktowac z gory i z dystansem .

Jezeli tak jest to po co za boga mieliby zabiegac o o twoje wzgledy, jak sam
        piszesz "dlugo pracowac, by twoje zaufanie?
        Czyzby po to, by moc ci wbic noz w plecy, lub zdobyc kogos, kogo bedzie sie
        moglo traktowac z gory i z dystansem.

Z calym szacunkiem Panie Lipski......
        • Gość: Lipski Re: Rodowici Chorwaci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.06, 15:32
          > Jezeli tak jest to po co za boga mieliby zabiegac o o twoje wzgledy

Pytania kieruj do socjologow , ja mowie na podstawie obserwacji i doswiadczen
          Osobiscie nie wiem
          • Gość: paula Re: Rodowici Chorwaci IP: *.adsl.net.t-com.hr 26.09.06, 16:00
            Przyznam, ze niektorzy Chorwaci maja o sobie duze mniemanie, jednak na
            szczescie nie wszyscy. Sami o sobie mowia, ze sa najladniejsi, najmadrzejsi,
            naj, naj, naj....., z tym , ze jak juz wspomnialam tylko NIEKTORZY!
            A czy NIEKTORZY np. Niemcy nie??? albo Polacy, albo Amerykanie?
            Tu sie chyba nie da uogolniac, prawda?

Pozdrawiam Panie Lipski, lubie czytac Panskie wypowiedzi na forum!
          • Gość: ivo Re: Rodowici Chorwaci IP: *.dip.t-dialin.net 26.09.06, 16:02
            Panie Lipski, czy Pana zona uciekla z chorwatem ze tak bardzo Pan na nich jest
            ciety i odczuwa taka nienawisc?....
            • Gość: Lispki Re: Rodowici Chorwaci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.06, 16:17
              > Panie Lipski, czy Pana zona uciekla z chorwatem

a to dobre :-)

naprawde :-)))))))))))

Zaraz mi sie przpomina zerznieta przez Krawczyka piosenka- "moj
              przyjacielu ...."

nie nic takiego nie mialo miejsca
            • Gość: luiza Re: Rodowici Chorwaci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.06, 16:22
              super że są ludzie którzy myslą podobnie, z wyjątkiem Pana L. Chorwaci sa
              wspaniała mieszanka ciepłych, wrażliwych, otwartych i przyjaźnie nastawinych do
              świata południowców a w odróżnieniu np. od Włochów nie sa az tak krzykliwi,
              żadni bycia na piedestale...
              • Gość: Lipski Re: Rodowici Chorwaci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.06, 16:35
                A znasz powiedzenie - "dziury nie zrobi a krew wypije ?"
              • Gość: mizusi Re: Rodowici Chorwaci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.06, 16:36
                a ja się nawet w jednym zakochałam :-)))))))) i jestem szczęśliwa !!
                • Gość: ania Re: Rodowici Chorwaci IP: *.chello.pl 26.09.06, 18:43
                  O Boze! kolejna zakochana po wakacjach panienka.
                • Gość: Lipski Re: Rodowici Chorwaci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.06, 09:42
                  > a ja się nawet w jednym zakochałam :-)))))))) i jestem szczęśliwa !!

gratuluje

a tak przy okazji nt zwiazkow na odleglosc polecam poczytac grupe faceci z
                  egiptu

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=24864
                  • Gość: mizusi Re: Rodowici Chorwaci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.06, 10:05
                    A tak przy okazji nie "zakochana panienka po wakacjach" tylko On mieszka tutaj
                    i zakochałam się nie będąc na wakacjach ! Nawet na początku nie weidziałam że
                    jest Chorwatem
                    • Gość: Miki Re: Rodowici Chorwaci IP: *.chello.pl 27.09.06, 10:37
                      Gratuluje, ale badz rozsadna, nie traktuj tego co Ci mowi zbyt serio.Mentalnosc
                      Chorwatow jest rozna od polskiej. Wiele mowia, ale gorzej jest z realizacja.
                      • Gość: Malina Re: Rodowici Chorwaci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.06, 10:45
                        Tak są bardzo otwarci i od razu przechodzą do działania.
                        • Gość: mizusi Re: Rodowici Chorwaci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.06, 11:18
                          chyba masz faktycznie doświadczenia tylko z kurortów turystycznych !!
                          • Gość: arabka Re: Rodowici Chorwaci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.06, 15:33
                            a mnie się tam oni nie podobaja, tacy nijacy ;-( Włosi za miedza a oni nic od
                            nich nie przejęli hihi
                            • Gość: wiki Re: Rodowici Chorwaci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.06, 11:58
                              a czego im brakuje co maja Włosi ?? na Boga !!
                              • Gość: wox Re: Rodowici Chorwaci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.06, 12:45
                                Mają małe ptaszki po prostu.
                                • Gość: wiki Re: Rodowici Chorwaci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.06, 12:49
                                  kolejne buractwo na forum !!!!!
                      • Gość: kaszkica Re: Rodowici Chorwaci IP: *.chello.pl 02.10.06, 13:48
                        na cale szczescie to tylko glupi stereotyp... to samo mozesz powiedziec i o
                        Polakach i generalnie o facetach...
              • Gość: Anulka Re: Rodowici Chorwaci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.06, 13:41
                ech, dawno nie zaglądałam na to rozkoszne forum - jak zwykle tu jest
                inspirująco... :)
                Nie masz racji co do Chorwatów. Współczuję tym wszystkim, których Chorwaci
                oszukali, etc, chociaż mi się to nigdy nie zdarzyło, co nie zmienia faktu, że
                mieszkańcy Chorwacji to szpanerzy i zakompleksieńcy, bardzo często
                nacjonaliści, mieszanka narodów i dialektów z całych Bałkanów, rozpaczliwie
                upatrujący swojej tożsamości w jakichś abstrakcyjnych teoriach o swoim
                pochodzeniu - w zależności od aktualnie prowadzonych niby-badań - a to są
                Ilirami, a to usiłują udowodnić, że nie są Słowianami, etc, etc.
                Nie do końca zgadzam się z Lipskim co do Chorwatów-krwiopijców, ale
                potwierdzam, że korupcja kwitnie, ceny zawyżają, a z turystów ciągną kasę. I
                ponoć ma być jeszcze drożej. A czy nie są krzykliwi? a są, są, jak najbardziej.
                Oni po prostu nie są bardzo agresywni. Bo w Chorwatach nie ma tego ognia, który
                jest np. w Serbach.
                A przy okazji tematu wątku: kto to jest rodowity Chorwat? na Bałkanach (nawet
                jeśli Chorwacja się za Bałkany nie uważa) 90% ludzi ma bardzo pomieszane i
                pokomplikowane pochodzenie...
    • Gość: kobe74 Re: Rodowici Chorwaci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.06, 18:40
      Fantastyczny naród.
      • Gość: Lipski Re: Rodowici Chorwaci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.06, 10:05
        Tiiiaaaaaa jak sie o nich w necie czyta
        • ljubavi123 Re: Rodowici Chorwaci 29.09.06, 10:22
          A co jest złego w tym, żeby poznać Chorwata na wakacjach i zakochać się????
          Ja 5 lat temu pojechałam z koleżanką do Makarskiej i tam poznałam fajnego
          chłopaka - Chorwata, który to po 1.5 roku został moim mężem.
          Małżeństwem jesteśmy 4 lata, bardzo szczęśliwym małżeństwem !!Mamy wspaniałą
          córeczkę, mój mąż jest niesamowitym ojcem dla naszego dziecka.
          Piszecie, że Chorwaci są leniami, że naobiecują i potem nic z tego, że są
          fałszywi.....
          To ja chyba trafiłam na jakiś wyjątek, bo w życiu nie marzyłam nawet o takim
          mężu, bardzo go kocham i dziękuję mu, że jest przy mnie.
          • Gość: Lipski Re: Rodowici Chorwaci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.06, 14:00
            > Piszecie, że Chorwaci są leniami, że naobiecują i potem nic z tego, że są
            > fałszywi.....

Ja chyba tak nigdy nie napisalem , owszem uwazam tak ale nie pisze :-)))
            Ale Ci z dalmacji to juz wogule - Kolega z Karlovaca mowi na nich z przekasem
            Dalmaszian kalbojs
            • Gość: kinga Re: Rodowici Chorwaci IP: *.adsl.net.t-com.hr 29.09.06, 15:33

> Ja chyba tak nigdy nie napisalem , owszem uwazam tak ale nie pisze :-)))
              > Ale Ci z dalmacji to juz wogule - Kolega z Karlovaca mowi na nich z przekasem
              > Dalmaszian kalbojs

tak, tak znow ma Pan racje Panie Lipski. Polacy nad Baltykiem maja "mewki", a
              Chorwatki nad Adriatykiem "galebe".
            • Gość: Anulka Re: Rodowici Chorwaci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.06, 13:43
              hehe, zgadzam się, ale mój przyjaciel Chorwat mówi: a bo my ten leniwy sposób
              życia dostaliśmy od Turków w spadku (albo przez sąsiedztwo, zależnie skąd
              kto:)). też ładna teoria, hm?
    • Gość: ewa.tarnow Re: Rodowici Chorwaci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.06, 18:56
      Bok. Ovdje jedna plavusa koja obozava Hrvatsku i zivjela u Hr par godina.
      Puno mi fali hrvatski mentalitet i ljudi.
      Neka mi se javi Hrvat koji zivi u Krakowu o kojeg nece biti nitko ljubomoran.
      Da mogu malo popricati i lijepo provesti vrijeme.
      Pozdrav
      • Gość: karla Re: Rodowici Chorwaci IP: *.adsl.net.t-com.hr 02.10.06, 08:17
        Gość portalu: ewa.tarnow napisał(a):

> Bok.

A ktory "bok"? prawy, czy lewy????
    • Gość: mama Re: Rodowici Chorwaci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.06, 19:15
      p.Lipski dobrze ich opisuje.To miedzy innymi Chorwaci wspolpracowali z Hitlerem
      w czasie II wojny.Powyglupiac sie z nimi mozna ale nic na powaznie.
      • Gość: paula Re: Rodowici Chorwaci IP: *.adsl.net.t-com.hr 05.10.06, 11:23
        Gość portalu: mama napisał(a):

> p.Lipski dobrze ich opisuje.To miedzy innymi Chorwaci wspolpracowali z
        Hitlerem
        >
        > w czasie II wojny.Powyglupiac sie z nimi mozna ale nic na powaznie.

Jezeli to dla Ciebie wytyczna, to co powiesz o Niemcach, Japonczykach, Wlochach?

• Gość: Anulka Re: Rodowici Chorwaci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.06, 15:27
          popieram:) jeszcze można dorzucić Bułgarów, Polaków, którzy wydawali Żydów
          gestapo, a po wojnie organizowali liczne pogromy, etc, etc...
          ale ja nie zrozumiałam związku międyz współpracą z Hitlerem, powygłupianiem i
          że nie można nic na poważnie...o co chodzi?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka