Dodaj do ulubionych

Chorwacja jest piękna

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.06, 20:40
Witam
Czytałem sobie różne relacje z podróży z Chorwacji. W tym roku właśnie padło
na ten rejon świata. I muszę przyznać że jestem zachwycony. Sam nie wiem do
końca co ze mną jest bo przecież widziałem już trochę na tym świecie. To był
chyba najmilej spędzony czas w moim życiu (może dlatego że objazd
samochodem+jacht??). Byłem na przełomie sierpnia i września:
Split,Makarska,Tucepi,Wyspy Brac, Hvar,i dwie mniejsze cudeńka!!!!, potem
Orebić i Dubrovnik i znowu wysepka. Miałem tę wygodę że pływaliśmy przez
10dni jachtem koleżanki ojca. W zeszłym roku byłem w Egipcie. Poza rafą to
piasek i natrętne do granic absurdu Araby...syfff...a piramidy??? bu ha ha
ha..komercja Mc'Donalds i tyle i kupa ruskiej mafii w dobrych hotelach!!!
Mieszkałem w hotelu*****...wszystko All
All...opaseczka ..drineczki,,jedzonko. Wcześniej w kolejnych latach:
Hiszpania połączone z Maroko (Hiszpania na 3+, Maroko pożal się Boże..syfff i
zimna woda..co się zdziwiłem bardzo!!!).Była też Turcja i Tunezja oczywiście
jak każdy nowobogacki musi...hihihihi... Europę zlatałem całą już prawie.
Jeszcze chcę za rok zobaczyć Czarnogórę i Krym podobno też klimacik super...
Mam w dupie już te piaszczyste zasyfione slamsy. Zrobią taką enklawę
Amerykanie albo jakiś szejk i zagonią brudasów do roboty,ogrodzą i ..ech
tam...przestanę już bo innym się może podobać a mi nic do tego. Więc
podsumuję swoje nadmorskie wyprawy tak:
1.Łeba kilka razy = 4
2.Międzyzdroje = 3
3.Turcja = 3-
4.Tunezja = 3-
5.Hiszpania = 4=
6.Maroko =2
7.Portugalia = 5
8.Norwegia= 6+
9.Francja= 4
10.Egipt= 4 tylko za rafę
11.Włochy= 5
12.Chorwacja= 6+

Do Chorwacji jeszcze wrócę. Koniecznie autem!
Obserwuj wątek
    • bah77 Re: Chorwacja jest piękna... 31.10.06, 07:45
      > To był chyba najmilej spędzony czas w moim życiu (może dlatego że objazd
      > samochodem...

Też myślę, że dlatego, choć to jest mało szpanerski i nowobogacki sposób na
      wakacje.

Na tej liście brakuje chyba Korsyki (poza skalą punktową) i największej
      popularnej konkurencji krajobrazowej Chorwacji nad M. Śródziemnym - Grecji,
      którą możesz ocenić sam:

fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,50565337.html

bah77
      • Gość: Sławo Re: Chorwacja jest piękna... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.06, 09:36
        Sorry!! O Grecji nawet nie pisałem bo tam byłem na stypendium pół roku. Masz
        rację Grecja jest na 5! Podobnie jest jak w Chorwacji ale...sam nie wiem...tam
        bym nie wrócił już...a do Chorwacji na pewno wrócę i może jeszcze do Norwegii.
        Norwegia to taka piękna bajka też.
        Pozdrawiam
        • citisus Re: Chorwacja jest piękna... 01.11.06, 10:21
          Gość portalu: Sławo napisał(a):

> Sorry!!

Jest jeszcze parę ciekawych miejsc w Europie
          (Austria, Finlandia, Bułgaria- ale tm gdzie jeszcze nie zabudowano plaży i góry,
          Czarnogóra)
          • baja02 Re: Chorwacja jest piękna... 06.11.06, 16:03
            W tym roku jedną dobę spędziłem w Czarnogórze i narazie wystarczy. Przejechałem
            wybrzeżem aż pod samą granicę z Albanią. Widoki Zatoki Kotorskiej są wspaniałe,
            ale już na promie oszukali i w drodze powrotnej w Hercegnovi na stacji
            benzynowej na kilkanaście euro. Interwencje nic nie pomogły. Poza tym w
            atrakcyjnych miejscach jest mało miejsc kempingowych. Krótko - to nie
            Chorwacja! Odprawa na granicy też dużo pozostawia do życzenia. Jak chcą żyć z
            turystyki muszą jeszcze dużo zmienic. Zniechęciło mnie to do zwiedzenia reszty
            kraju który napewno jest piękny, ale to nie wystarcza. Pozdrawiam.
    • Gość: Lipski Re: Chorwacja jest piękna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.06, 09:33
      >W zeszłym roku byłem w Egipcie. Poza rafą to
      > piasek i natrętne do granic absurdu Araby...syfff...a piramidy??? bu ha ha
      > ha..komercja Mc'Donalds i tyle i kupa ruskiej mafii w dobrych hotelach!!!

Wiesz od ruskich jezdzi mafia a z polski same k..wy i zlodzieje . Juz tak jest
      i nic nieporadzisz :-(
      Nie za bardzo moge sobie wyobrazic porownywanie Egiptu z Chorwacja . Przeciez
      to inne swiaty inne kultury . Generalnie kazde z tych miejsc jest ok ale na
      inna pore roku :-)
      tak przy okazji czemu tylko 4* ??? To wcale nie za duzo :-(

6.Maroko =2 tu akurat zgoda

9.Francja= 2 - za francuzow
      10.Egipt= 6 - dlatego ze to egipt kolebka skad wywodza sie korzenie naszej
      kultury
      12.Chorwacja= 3 - Kilka lat temu mocne 6 ale teraz slaba trojka
      • Gość: Sławo Re: Chorwacja jest piękna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.06, 09:42
        Nasza cywilizacja wywodzi się dokładnie z Sumeru (Mezopotamia). A Egipt
        obecnie "wywodzi się z naszej cywilizacji"..hi hi hi..tak można to
        skwitować..myślę że zrozumiesz. Jak ktoś kocha McDonaldy i Arabów to jest
        super. Ja ich nie znoszę...brrrr. Chociaż wyjątki się zdarzają co do Arabów. Ja
        poszukuję obecnie innych wrażeń jak podróże samolotami. Lecisz i kisisz się w
        hotelu z basenami. Spoglądasz za płot a tam sterty śmieci i żebraki
        • Gość: Sas Re: do Sławo IP: *.net81.citysat.com.pl 31.10.06, 11:42
          Nikt nikomu nie każe kisić się w hotelu , no chyba że należysz do tej grupy
          turystów ,która komentuje swoje wakacje z panoramy hotelowego pokoju i to co
          widzi lub chce zobaczyć zza plotu oczywiście od strony hotelu . Co do stert
          śmieci i żebraków to myślę ,że nie trzeba wsiadać do samolotu , a rozglądnąć
          się wokół siebie to dostrzeżesz podobne zjawiska/ zreszta śmieci i żebraków
          można spodkać wszędzie / Sas
      • Gość: misia Re: Chorwacja jest piękna IP: *.chello.pl 31.10.06, 09:43
        Dla zblazowanych snobow nie ma nic pieknego,spadaj do Afryki!
        • Gość: Lipski Re: Chorwacja jest piękna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.06, 14:54
          >spadaj do Afryki!

powinno byc chyba na drzewo
    • Gość: totalizator Re: Chorwacja jest piękna, ale Ty jezdzisz tylko w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.06, 10:19
      Chorwacja jest piękna, ale Ty jezdzisz tylko w wyobrazni.
      Nie lubie chwalipiet. Nigdzie nie byles i nic nie widziales. Robisz polowania
      na dziewczyny. Znam Ciebie.
      • Gość: Sławo do Totalizatorka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.06, 12:45
        Ciebie pierwszą przelecę!!! Jak poczujesz silny ból w pupie i oddech za
        plecami ...to będę ja!!! hi hi hi
        • Gość: Sas Re: do Totalizatorka i Sławo IP: *.net81.citysat.com.pl 31.10.06, 13:02
          A moze byście tak pogadali na forum ZBOKI . I z czego rżysz ? z siebie?. Sas
          • Gość: Sławo Do Sas IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.06, 13:26
            Sorry! Sprowokowano mnie. Przecież napisałem że mi nic do tego jak komuś się
            podoba. Już sobie spadam na inne forum. Bez urazy!
            • Gość: Sas Re: Do sławo IP: *.net81.citysat.com.pl 31.10.06, 13:31
              Dobrze ,ze Dałęś się sprowokować do powiedzenia SORRY. Jezeli Masz coś
              ciekawego do powiedzenia NA wiodący temat to NIE SPADAJ tylko pisz. sAS
              • Gość: Sławo Do Sas IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.06, 19:08
                Wiesz
                Spotkałem w Dubrovniku tego podróżnika ,który pisuje jako "Antymaterialny".
                Gość jest chyba z kosmosu! Ma wiedzę facet i jest najbardziej tajemniczą
                postacią jaką w życiu widziałem. Się pochwalem że wychyliłem browca z tym
                dziwakiem. Często pisał kiedyś artykuły w onecie ale zaczęli się podszywać
                jakieś głąby to przestał. Co On wygadywał!!!! Mi się to we łbie nie mieści
                chociaż studiowałem historię i interesuję się bardzo historią ,geografią,
                religią. Na pytanie czy Pan często w Chorwacji???? odp...uśmiech: "Od zawsze tu
                jest pozytywna energia" ...Tłumaczył mi że takie podobne krajobrazy jak
                Chorwacja występują w Europie często (co widziałem przecież)ale On
                twierdzi ,że to pozytywna energia w tym pasie południków i równoleżników ściąga
                tu często kilkakrotnie tych samych turystów. Mówił że takie miejsca są rozsiane
                na całym globie i że niedługo będzie o tym głośno, gdyż jakiś Szwajcar prowadzi
                badania od 26lat. Ma szansę dostać nagrodę nobla za te badania. Eeeeeetam długo
                by opowiadać...Zwaliło mnie z nóg gdy po tego dziwaka podjechało dwie solidne
                limuzyny "Korpus dyplomatyczny" z jakimiś flagami, które pierwszy raz w życiu
                (mimo że laik nie jestem)....widziałem.
                Pozdrawiam
                • Gość: pomocna dlon Re : Chorwacja jest piekna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.06, 21:18
                  zgadzam sie z toba
                  CHORWACJA JEST PIEKNA
                • Gość: Sas Re: Do sławo IP: *.net81.citysat.com.pl 01.11.06, 12:55
                  Można Ci tylko pozazdrościć spodkania z takim człowiekiem . A rozmowę przy
                  browarku napewno Będziesz długo pamiętał. Trudno sie nie zgodzić ,ze w tych
                  klimatach jest coś nienaturalnego , nieuchwytnego , poprostu jakiś błysk który
                  poraza człowieja przy pierwszym spodkaniu z Chorwacją i potem nie może sie
                  ODCZEPIĆ i pozostaje na CAŁE ZYCIE .Sas
                  • Gość: Sławo Do Sas IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.11.06, 20:34
                    Właśnie takie dziwne wrażenie jest z tą Chorwacją że się podoba. Oczywiście
                    pewnie zdarzają się wyjątki. Jednak już z samego czytania różnych relacji i
                    artykułów z podróży można wysunąć wnioski że "coś" jest na rzeczy. Jeszcze
                    dodam że ten "Anty" opowiadał o kłopotach zachodniej Europy z kataklizmami, że
                    to jest już nieuniknione. Mówił że Chorwacja Bośnia i wogóle tereny dawnej
                    Jugosławi są stosunkowo bezpieczne w najbliższych latach ,które będą coraz
                    bardziej nasilone różnymi kataklizmami w zachodniej Europie. Kiedyś rozsyłał
                    ciekawe zdjęcia i różne dokumenty w necie ,że nie jeden historyk zdębiał. Teraz
                    nie pokazuje się w Polsce od jakiegoś czasu. Bardzo mnie to zaciekawiło. Sam
                    tez otrzymałem od kumpla kiedyś dokumenty ,które chodziły po necie i niezły
                    szum powstał.
                    Zamykam "temat bo nie na temat"
                    Pozdr
                    • Gość: sekstus Re: Do Sas IP: 212.160.138.* 03.11.06, 14:54
                      I pewnie ten Szwajcar chodzi z różdżką i sprawdzał żyły wodne w Chorwacji :)

Panie nowobogacki (sam siebie tak nazwałeś) a czy poza Chorwacją jeżdziłeś
                      wszędzie "w ciemno" czy -jak można wysnuć z Twoich postów- wsadzałeś swoje
                      cztery litery do samolotu, miałeś opiekę przewodnika, zapewniony hotel,
                      atrakcje i wycieczki fakultatywne ? :)
                      • Gość: Sas Re: Do sekstus IP: *.net81.citysat.com.pl 03.11.06, 17:47
                        Czy Twój komentarz to do mnie ? Sas
                        • Gość: Sławo Do Sas IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.06, 18:57
                          Widzisz
                          Znowu prowokują. Podrażniłem chyba kilku osobom łechtaczkę pisząc
                          słowo "nowobogacki". Najważniejsze to umieć się śmiać z siebie czasami.
                          Napisałem tak celowo. Wszystkim zainteresowanych przepraszam. Oświadczam że
                          nigdzie tak naprawdę nie byłem i gufno widziałem. Oświadczam, że kłamałem i w
                          ramach tego wpłacę odpowiednią sumę na jeden z domów dziecka. Ufff....
                          • Gość: Sławo i do Sęktasa, czy jak mu tam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.06, 19:00
                            Przyda się Ci opowieść którą właśnie ów Antymaterialny przytaczał:

"Pewien człowiek został pierwszym ministrem króla.
                            Pewnego razu, kiedy przechadzał się po pałacu, zobaczył po raz pierwszy w życiu
                            królewskiego sokoła. Do tej pory nigdy nie widział takiego gołębia. Wziął więc
                            nożyce i poprzycinał pazury, skrzydła i dziób sokoła.
                            - Teraz wyglądasz na ptaka jak należy - powiedział.
                            Twój opiekun wcale się o ciebie nie troszczył.

Biada ludziom , którzy nie znają innego świata niż ten, w którym żyją, i nie
                            mają nic do nauczenia się od ludzi, z którymi rozmawiają."

Pozdrawiam
                          • Gość: Sas Re: Do sławo IP: *.net81.citysat.com.pl 03.11.06, 22:12
                            Zastanawiające , po co tacy sekstusi zabierają głos , jeżeli nie maja nic do
                            powiedzenia.Sas
                            • Gość: Lipski Re: Do sławo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.06, 16:11
                              > Zastanawiające , po co tacy sekstusi zabierają głos

A myslalem ze to ja jestem zakrecony :-)
    • Gość: miranda Re: Chorwacja jest piękna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.06, 14:02
      Sterty śmieci i żebracy za płotem trafiły mi się akurat w Chorwacji a nie w
      Egipcie... Ale oba kraje bardzo mi się podobały i napewno jeszcze tam wrócę...
      • Gość: gierek Re: Chorwacja jest piękna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.06, 16:33
        Co za bzdura! Mieszkałem w Chorwacji 9lat. Rozumiem w czasie wojny to był
        czasami syf. Ale nie mów że teraz bo Cię wyśmieję. W Egipcie jest syf nad syfy
        tak samo jak w Indiach czy Maroku i każdy to potwierdzi. Tak samo jak to że w
        Chorwacji dbają o wizerunek a bedzie jeszcze lepiej
        • citisus Re: Chorwacja jest piękna 13.11.06, 18:05
          Gość portalu: gierek napisał(a):

> Co za bzdura! Mieszkałem w Chorwacji 9lat.
          > Tak samo jak to że w
          > Chorwacji dbają o wizerunek a bedzie jeszcze lepiej

Eeeee nie przesadzaj, w wielu miejscach leżą po rowach śmieci,
          wraki samochodów, stare pralki, opony itp.
          (chyba im się lepiej powodzi, bo złomiarze tego nie czyszczą)

Kosze na plażach pojawiły się dopiero rok czy dwa lata temu,
          a między kamykami pełno pestek, kapsli czy nieraz rozbitego szkła.
          W morze wychodzą rury prosto z kanalizacji.

Choć widać wyraźny postęp, to jeszcze długa droga przed nimi ...

• Gość: Sas Re:do miranda IP: *.net81.citysat.com.pl 06.11.06, 17:51
        A moze Podasz konkrety / miasto , region / . Osobiście żebraków nie
        widziałem .Sas
        • Gość: maja Re:do miranda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.06, 08:49
          Poza tym , że jest pięknie to jest także bezpiecznie i nie kradną.Zdarzyło mi
          się z roztargnienia zostawić torebkę w miejscu gdzie robiłam zdjęcie i po
          jakimś czasie /około godziny/ wróciłam w to miejsce , torebka była i nic nie
          zginęło.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka