Dodaj do ulubionych

którędy do Chorwacji ???

IP: *.uga.pl 09.04.03, 22:18
Witam !!!
Wybieramy się w tym roku z rodzinką do Chorwacji na wakacje (w okolice
Trogiru). Jedziemy z Krakowa. Czy ktoś mógłby poradzić, którą drogę wybrać:
przez Słowację i Węgry, czy Czechy i Austrię ??? Ile kosztują aktualnie
przejazdy autostradą w tych krajach ??? Pomóżcie, bo w życiu się nie
zdecydujemy ...
Obserwuj wątek
    • Gość: mac1 Re: którędy do Chorwacji ??? IP: 213.77.33.* 10.04.03, 07:14
      Gość portalu: aga napisał(a):

> Witam !!!
      > Wybieramy się w tym roku z rodzinką do Chorwacji na wakacje (w okolice
      > Trogiru). Jedziemy z Krakowa. Czy ktoś mógłby poradzić, którą drogę wybrać:
      > przez Słowację i Węgry, czy Czechy i Austrię ??? Ile kosztują aktualnie
      > przejazdy autostradą w tych krajach ??? Pomóżcie, bo w życiu się nie
      > zdecydujemy ...

Obie trasy przejechałem. Testowałem nawet Bośnię. Moim zdaniem najlepsza i
      najszybsza jest przez Czechy (ew. Słowację) i Austrię. Pzdr.
      • Gość: bafra Re: którędy do Chorwacji ??? IP: *.uznam.net.pl 10.04.03, 09:01
        W ubiegłym roku jechałam do Chorwacji (też z Krakowa)przez Słowację i
        Austrię.Po przekroczeniu granicy słowacko-austriackiej kierowaliśmy się na
        Kittse,Gattendorf,Eisenstadt,Wr.Neustadt i potem dalej na Graz.Z wybranej trasy
        byliśmy zadowoleni w tym roku ją powielamy.Pozdrawiam,miłych wakacji,Trogir
        jest piękny!
        • Gość: Krzysiek Re: którędy do Chorwacji ??? IP: 195.94.206.* 13.05.03, 22:44
          Przez Czechy lub Słowację i Austrię.
          Przez Węgry stanowczo odradzam. Kiepskie drogi
    • Gość: aga Re: którędy do Chorwacji ??? IP: *.uga.pl 11.04.03, 09:25
      Serdecznie dziękuję za rady. A może orientujecie się jaki jest obecnie koszt
      przejazdu autostradami w Słowacji, Austrii ???
      :)
      • Gość: Tomek Re: którędy do Chorwacji ??? IP: *.crowley.pl 11.04.03, 09:35
        W Słowacji nie wiem, ale w Czechach 200 koron za 10 dniową winietkę, a w
        Austrii zdaje się 7 euro za 10 dniową winietkę.

PZDR
        • Gość: mac1 Re ceny przejazdu. IP: 213.77.33.* 11.04.03, 10:18
          Gość portalu: Tomek napisał(a):

> W Słowacji nie wiem, ale w Czechach 200 koron za 10 dniową winietkę, a w
          > Austrii zdaje się 7 euro za 10 dniową winietkę.
          >
          > PZDR

Korekta.
          Czechy winieta na 10 dni kosztuje 100 koron.
          Austria 7,60 euro.
          ceny na stronie PZM, ale u nich nie kupuj bo maja skandaliczne przeliczniki.
          najlepiejh na pierwszej stacji benzynowej danego kraju. Pzdr.

www.pzm.pl/biuro_podrozy.asp?ID=bp_oplaty_drog.asp
          • Gość: mac1 Re: jeszcze link do opłat w HR i SLO. IP: 213.77.33.* 11.04.03, 10:24
            Chorwacja :

www.hak.hr/hrv/servisneinformacije/cestarine.asp
            Słowenia - motorways, wskazane i możliwe płacienie też w EURO :):

www.amzs.si/
            Pozdrawiam
            Maciek
          • Gość: master Re: Re ceny przejazdu-winietki IP: *.bphpbk.pl 20.05.03, 10:07
            4 razy przejechałem trasą z Krakowa do różnych miejsc w Chorwacji
            i tylko sensowana jest trasa Slowacja (ew Czechy) i Austria , Slowenia .
            Uwaga na winietki !! - na stacjach prawie nigdy w sezonie ich nie ma
            kupiłem w PZM - to prawda zdzierają .

pozdr
      • Gość: Poppers Re: którędy do Chorwacji (BARDZO WAŻNE!). IP: *.example.net / 10.0.0.* 01.05.03, 18:54
        Witam serdecznie,
        Absolutnie polecam jedną ciekawostkę...
        Otóż od paru lat wyjeżdzając za granicę autem, korzystam z dodatku do
        tygodnika "AUTO ŚWIAT". Jego nazwa to "PORADNIK ZMOTORYZOWANEGO TURYSTY".
        Ukazuje się to to co roku w okresie 1-15 czerwca.Jest więc czas na planowanie.
        Zawiera praktycznie wszystkie bardzo ważne info na temat WSZYSTKICH krajów
        europejskich,a związanych z tranzytem i pobytem:
        -trasa z Polski,waluty,przejścia graniczne,sugerowane trasy,ceny
        winet,autostrad,paliw i ich rodzaje,ważne a odmienne "smaczki przepisowe",
        standardy celne,orientacyjne ceny kwater,hoteli,wyżywienia,numery naszych
        ambasad/konsulatów itp.itd......Uff,sporo.Dodam,że jeśli przyłapaliśmy ten
        dodatek na nieścisłościach,to na drobnych i niewielu...Pozwala nam na
        niejechanie w ciemno.Wiemy ile,na co i kiedy np.zatankować paliwo...
        Polecam!!!!!!!

• szon Re: którędy do Chorwacji ??? 01.06.03, 14:44
        W Słowacji winietka na 15 dni kosztuje 100 Koron (czyli 10,70do 11 zl).
    • Gość: Kicur Re: którędy do Chorwacji ??? IP: *.bielsko.msk.pl 11.04.03, 11:25

> Witam !!!
      > Wybieramy się w tym roku z rodzinką do Chorwacji na wakacje (w okolice
      > Trogiru). Jedziemy z Krakowa. Czy ktoś mógłby poradzić, którą drogę wybrać:
      > przez Słowację i Węgry, czy Czechy i Austrię ??? Ile kosztują aktualnie
      > przejazdy autostradą w tych krajach ??? Pomóżcie, bo w życiu się nie
      > zdecydujemy ...

Jeśli jesteś z Krakowa, to radzę jechać przez Słowację i przez Wiedeń - trasa
      najszybsza i najwygodniejsza. Na słowacji ostatnio płaciłem za 15-dniową
      winietkę niecałe 11 zł (na SK kupiona za 100 SK). Możesz też jechać krótszą w
      km trasą przez Węgry, ale nie radzę przez BiH - też jechałem, jak Kolega, i też
      nie polecam: w km najkrótsza (do Dubrownika ok. 1000 km), ale czasowo to do
      Hiszpanii szybciej zajedziesz. Także jeśli przez Węgry, to wjeżdżasz do HR i
      potem już autostradą na zachód i na południe.
      Pozdrawiam!
      GG2823614
    • Gość: Sowa Re: którędy do Chorwacji ??? IP: *.pke.pl 30.04.03, 09:13
      Także sugerowałbym przejazd przez Słowację i Austrię. Jechałem tą trasą co
      prawda dwa lata temu, ale byłem zadowolony. Granicę przekraczałem w Cieszynie
      (na przejściu granicznym kupiłem nalepki opłaty za autostrady w Austrii i na
      Słowacji) i zaraz potem kierowałem się na granicę ze Słowacją - w stronę
      miejscowości Cadca, potem Żilina i autostradą w kierunku Bratysławy. Przejście
      graniczne z Austria Kittsee (polecam szczególnie przy powrocie - niewielki ruch
      w odróżnieniu od przejścia, do którego prowadzą wszystkie drogowskazy i gdzie
      trzeba czekać w kilometrowym korku). Potem kierunek Wiedeń i dalej w stronę
      Graz. Moje spostrzeżenia:
      - istnieje potencjalna możliwość przejazdu przez Czechy, ma jednak kilka
      niedogodności. Oznaczenia dróg są mikroskopijnej wielkości i nie trzeba się
      specjalnie starać aby coś przeoczyć. Nalepki za przejazd autostradą mają
      ważność na 10 dni (wysokie mandaty za brak takiej nalepki przy przejeździe
      nawet 1 km autostrady, a Czesi tak kombinują, żeby autostrady nie dało się
      ominąć) i są generalnie droższe niż na Słowacji (na Słowacji ważność nalepki to
      14 dni). W obszarze zabudowanym ograniczenie prędkości do 50 km/h (na Słowacji
      60 km/h) oraz niezwykle częste patrole policji powodują, że traci się więcej
      czasu na przejazd. Wszystko to powoduje, że przejazd przez Słowację jest
      zdecydowanie dogodniejszy. Przed wjazdem do Austrii warto zatankować.
      - uważam, że najprzyjemniejszym fragmentem trasy, jest jej część przypadająca
      na Austrię. Tutaj drogi są najlepsze, przejazd przez Wiedeń odbywa się bez
      najmniejszych problemów - cały czas autostradą z bardzo dobrymi oznaczeniami a
      austriacka kawa znacznie poprawi nastrój podczas przerwy na rozprostowanie nóg.
      - w Słowenii autostrady są płatne. Opłat dokonuje się na bramkach i trzeba
      płacić gotówką. W związku z tym przy przekraczaniu granicy z tym krajem można
      wymienić pieniądze na miejscowa walutę (Tolar). Przyjmowano też opłaty w
      markach (dzisiaj będzie to Euro), ale trzeba liczyć się z problemami przy
      wydawaniu reszty bądź ustaleniu kursu. Cena paliwa w Słowenii jest bardzo dobra
      i warto napełnić tutaj bak. Na stacji benzynowej przyjmują także inne waluty
      niż Tolary, możliwe są oczywiście płatności kartą (nie wiem czy na wszystkich
      stacjach).
      - w Chorwacji drogi biegnące wzdłuż wybrzeża mimo, że na mapie wyglądają
      prosto, maja ogromną ilość zakrętów, często są wąskie i z jednej strony mają
      zbocze góry a z drugiej niezwykle stromą skarpę w kierunku morza. Widoki są co
      prawda przepiękne, ale kierowca ma marne szanse by móc je podziwiać i co gorsza
      bardzo trudno w takich warunkach wyprzedzać. Warto mieć to na uwadze, bo
      niewielka odległość na mapie może wydawać się łatwa do przejechania a w
      rzeczywistości zamiast szybkiej jezdy trzeba wlec się powoli z pełną
      świadomością, że absolutnie nic nie można na to poradzić. Za przejazd lepszymi
      drogami oczywiście się płaci (bramki).
      • Gość: pluszowy68 Re: którędy do Chorwacji ??? IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 05.05.03, 12:33
        najszybciej przez Cieszyn, Mikulow, Wieden, Maribor, Zagreb, Plitvice
        przez Bosnie troche dluzej choc calkiem nie najgorzej. Drogi podobne do naszych
        czyli do du.... Fajane widoczki pomiedzy Mostarem a Sarajevem poza tym samo
        Sarajevo - TRZEBA TAM BYC !!!!!
    • Gość: aga Re: którędy do Chorwacji ??? IP: *.uga.pl 07.05.03, 15:56
      DZIĘKJUĘ WSZYSTKIM ZA RADY
      NA PEWNO SKORZYSTAMY
      Aga
      • Gość: noras Re: którędy do Chorwacji ??? IP: 155.155.5.* 19.05.03, 12:59
        A kiedy jedziecie?
        • Gość: aga Re: którędy do Chorwacji ??? IP: *.uga.pl 19.05.03, 14:31
          pod koniec lipca ...
          • Gość: noras Re: którędy do Chorwacji ??? IP: 155.155.5.* 20.05.03, 11:55

> pod koniec lipca ...
            Szkoda, bo my się wybieramy pod koniec czerwca, a łatwiej
            szukać apartamentu dla 4 os. niż dla dwóch.....
            A jeśli idzie o trasę - Cieszyn, Brno, Wiedeń, Graz,
            Maribor, Zagrzeb i tu już zależy - jeśli chcecie blisko
            na wybrzeże, to Karlovac i na wybrzeże, a jeśli bardziej
            na południe to przez Plitvice. Jadranska magistrala jest
            piękna, ale nie dla kierowców (nawet nie te zakręty, ale
            wyprzedź jakąś ciężarówkę...).
            Jak wyjedziecie z Krakowa ok 16-17 to rano jesteście nad
            morzem (spokojnie i bez szaleństw).
            Trasa najwygodniejsza, najszybsza, wielokrotnie
            sprawdzona. Polecam.
            • Gość: noras P.S. IP: 155.155.5.* 20.05.03, 11:59
              Za Sibenikiem, przed Trogirem jest mała miejscowość
              Zaboric - w 2000 r. wynajmowaliśmy tam apt. (2 syp., 2
              łaz., kuchnia, jadalnia, taras) za 27 DEM/noc. To chyba
              tanio i dobrze?
              W Sibeniku w/g mojej żony najlepsze lody w Europie.
              • Gość: atka5 Re: P.S. IP: 195.205.42.* 27.05.03, 15:17
                O nie, nie zgadzam się z Twoją żoną. Najlepsze lody w Europie są na Korculi!
                A trasa zdecydowanie najszybsza przez Czechy, Austrię i Słowenię. Musisz się
                jednak liczyć z tym, że przejazd przez Chorwację jest dosyć uciążliwy - duży
                ruch i wąskie drogi. Po naszych nie najlepszych doświadczeniach w czasie
                pierwszego pobytu postanowiliśmy wypróbować drogi oznaczone na mapie na żółto.
                I to był strzał w dziesiątkę - są puste i z bardzo dobrą nawierzchnią. Czas
                przejazdu był zdecydowanie krótszy.
    • Gość: Ewa Re: którędy do Chorwacji ??? IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 19.05.03, 14:11
      lepiej przez Czechy, Austrię, Słowenię, broń Boże nie przez Węgry. W tamtym
      roku wybraliśmy ta trasę bo chcieliśmy zobaczyć Budapeszt nocą i Balaton
      (Budapeszt rozkopany, co chwilę jakieś roboty na drogach, a Balaton jeszcze nie
      było go widać a juz było go czuć (niemiły zapach ) Byliśmy w Trogirze piękne
      miejsce koniecznie pojedzie też do Spitu ,miłego urlopu
    • Gość: aga Re: którędy do Chorwacji ??? IP: *.uga.pl 31.05.03, 22:50
      Dzięki za rady ... Na pewno się przydadzą ... My też wszystkim życzymy miłych
      wakacji !!! I sprawdzimy te lody !!!!!
      pa pa pa
      aga
      • szon Re: którędy do Chorwacji ??? 01.06.03, 14:56
        A ja z Krakowa jadę do Seget Vranjica (koło Trogiru): Kraków-Chyżne-Żilina-
        Bratysława - Rajka (mały ruch na granicy)- Csorna - Szombathely - Redics
        (przejście graniczne) - Mursko Sredisce (przejście graniczne)-Varażdnin-Zagrzeb-
        Karlovac- Slunj - Knin - Sibenik - Trogir.My jechaliśmy 11 godzin z przerwami.
        Opłaty to winietka na Słowacje i bramki na autostradach w Chorwacji. Plusy:
        brak kolejek na granicy i mały ruch na drodze. Powodzenia
        • Gość: DarekJ Re: którędy do Chorwacji ??? IP: *.mis / localhost 02.06.03, 11:21
          Też jechałem tą trasą przez Wegry. Palcem na mapie może to wyglądało i blisko i
          ciekawie a w rzeczywistości dość kręta droga, same wioski, zatłoczona,
          ciągniki, tarpany i przez całą trasę na Węgrzech ani jednego postoju nie mówiąc
          o WC. Z powrotem jechałem przez Austrię i to jest najlepsza trasa. Chyba że
          ktoś lubi innego rodzaju atrakcje to wtedy przez BiH...

D.Janicki
    • Gość: Kenad Re: którędy do Chorwacji ??? IP: *.sieradz.leased.ids.pl 02.06.03, 08:16
      Moim zdaniem najlepiej przez Czechy, Austrię i Słowenię. Droga prosta i nie
      zatłoczona. ceny za przejazdy umiarkowane. W czechach wykupujesz winietkę na 2
      tygodnie, w Austrii tak samo w w Słowenii płacisz za poszczególne odcinki mniej
      więcej za 1 odcinek ok. 0,5 - 1 EURO. Nocleg ja znalazłem na Słowenii w pobliżu
      Mariboru w małej wiosce Spodnie Hoce. Za 3 osoby w pokoju ze śniadaniem wydałem
      50 EURO.Natrudniejszy odcinek jest po przekroczeniu granicy Chorwackiej. Nie ma
      nawet 100 m prostych. trochę sie nakręcisz kierownicą no i średnia wyjdzie Ci
      50-60 km/h! Trzeba uważać.
      No i jeszcze jedno - może być goooorąco! Klima będzie bardzo przydatna.
      Poza tym uważaj na słońce. Możesz się sparzyć pierwszego dnia i więcej na
      słoneczko nie wyjdziesz.
      Powodzenia na wakacjach.
      Bogdan.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka