Dodaj do ulubionych

2 pytanka !!!!!!!!!! o istrie

18.03.07, 10:04
proszę napiszcie mi ile w przybliżeniu czasowo trwa podróż od cieszyna polskiego na istrie.

i co polecacie jesli chodzi o Istrie ( wybieram się w okresie 15 lipiec,
zależy mi na ładnej żwirkowej plaży i ładnych widokach)
Duzo osób odradza Pule a co możecie doradzić.
z góry dziękuje .
Obserwuj wątek
    • Gość: zbynek Re: 2 pytanka !!!!!!!!!! o istrie IP: *.c245.petrotel.pl 18.03.07, 10:10
      czytaj forum
      • kinga9956 Re: 2 pytanka !!!!!!!!!! o istrie 18.03.07, 10:19
        własnie przeczytałam i nic na ten temat oprócz informacji o Puli się nie dowiedziałam a zwłaszca o czasie podróży.Chyba ,że mam wierzyć w informację nierealne jak podróż przez austrie na isterie trwała ok 19 godzin w szybkim tempie jak ja w zeszłym roku do podgory w makarskiej jechałam 14 godz średnim tempem
        Ale może ktoś będzie miał ochote do mnie coś napisac .:(
        • bah77 Re: 2 pytanka !!!!!!!!!! o Istrie 18.03.07, 14:47
          > a w zeszłym roku do podgory w makarskiej jechałam 14 godz średnim tempem...

Do Puli - ok. 2 h krócej.

bah77
          • ron5 Re: 2 pytanka !!!!!!!!!! o Istrie 18.03.07, 15:24
            witam,
            na Istrii byłem na wakacjach w :
            Puli Verudeli
            Savudriji
            +zwiedziłem resztę wybrzeża i nieco środka Istrii.
            Jechałem 12-14h z Krakowa ale ja jeżdżę pomału i robię częste postoje,bo z 2 dzieci.
            Istria jest piękna.,wiele osób pisuje tu,że to inna Chorwacja itp ale wg mnie to
            nieprawda.
            Jak chcesz więcej szczególów to pytaj.
            Jedną rzecz odradzam-jazdę w Sobotę ale niestety trudno tego uniknąc.Pozdrawiam
            • Gość: ola Re: 2 pytanka !!!!!!!!!! o Istrie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.07, 15:43
              dlaczego trudno uniknąć,przecież wczasy można zaplanować nie od soboty.
              • Gość: ron5 Re: 2 pytanka !!!!!!!!!! o Istrie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.07, 20:52
                można zaplanowac wczasy nie od soboty ale trudno zarezerwowac kwaterę nie od
                soboty (w sezonie)pozdrawiam
                • Gość: marcos Re: 2 pytanka !!!!!!!!!! o Istrie IP: *.elblag.dialog.net.pl 20.03.07, 00:53
                  Ja jechałem z Elbląga do Rovinj 22godz bez spania odliczając całą Polskę około
                  9godz to wychodzi 13godz Jazdy w miarę zgodnie z przepisami Polecam Rovinj
                  gdzie znajdziesz trochę spokoju (ja byłem w hotelu Monte Mulini położonym na
                  uboczu miasteczka w pięknym lesie a zarazem dość blisko promenady prowadzącej
                  do centrum)można tam również dobrze się zabawić a wieczorno nocne spacery po
                  starym mieście zostaną wpamięci do końca życia
    • Gość: Maciek Re: 2 pytanka !!!!!!!!!! o istrie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.07, 18:35
      Byłem kilka razy na Istrii, Umag i 3 razy Premantura. Widziałem wybrzeze i
      środek lądu, jest pięknie. Wiele małych miasteczek zwiedzałem na rowerze.
      Wszystkie miasta mają coś w sobie, Rovinj, Poreć...nawet Pula, którą oprócz za
      kilka ciekawych zabytków uważam za miejsce bez "duszy". Limski Kanal i małże
      oraz ostrygi tam jedzone to miód dla podniebienia i oczu. Dla mnie jednak
      najlepszym miejscem na Istrii jest Premantura z jej przecudownym Kamenjakiem,
      miejsce, z którego wszędzie dojedziesz, wszystko zobaczysz, miejsce wprost
      idealne do spacerów.
      Nie liczę czasu dojazdu, nocuję zawsze po drodze, często w Mikulivie, nie czas,
      a bezpieczenstwo jest dla mnie najważniejsze.
      W Dalmacji tez bylem kika razy, wiem, więc co porównuję, wolę Istrię.
    • raftom661 Re: 2 pytanka !!!!!!!!!! o istrie 20.03.07, 22:32
      Byłem w Rovinji dwa lata temu .Będziesz jeczać z Cieszyna ze 12 godzin ,tylko
      moja jedna rada - jedź przez Słowenię , w Chorwcji bądziesz mieć tylko max 80-
      100 km.Na Istrii ceny mieszkań były zdecydowanie wyższe niż np. w Trogirze albo
      na Peljesacu .Plaża miejska w Rovinji jak to w Chorwacji kamienisto żwirowa ale
      zadbana z dobrym dojazem i otoczeniem ( np.toalety ).Mieszkałem w www.bos-
      ko.com. ,mogę spokojnie polecić na plażę ok.500 m,ale do miasta trochę dalej
      ok.1,5 km. Bardzo piękne stare miasto .
      • dudi76 Re: 2 pytanka !!!!!!!!!! o istrie 23.03.07, 11:47
        Ja też zarezerwowałam apartament ze strony www.bos-ko.com.
        Czy warunki i właściciele, są ok?
        • raftom661 Re: 2 pytanka !!!!!!!!!! o istrie 24.03.07, 00:21
          Apartamenty są w willi(szeregowiec) w cichej dzielnicy niedaleko miejskiej
          plaży (ok. 500 m),właściciele są OK , sporo bywa u nich Polaków . Warunki też
          OK , trochę daleko na starówkę ( ok. 2 km ) ale da się przeżyć .Polecam
          zwiedzić małe konoby w okolicach bo można super zjeść i popić ekstra
          wina .Najgorsze było to , że mieliśmy Włochów za sąsiadów i, wstawali o siódmej
          rano , kładli się o jedenastej , i ciągle się kłócili .
          • dudi76 Re: 2 pytanka !!!!!!!!!! o istrie 24.03.07, 10:45
            Dzięki za info. Jak płaciłeś zaliczkę, bo ja chce przez Werstern Union?
            Potwierdzenie rezerwacji dostałeś pocztą czy e'mailem?
            Czyli rozumiem, że polecasz tą kwaterę?
            Aneta
            • raftom661 Re: 2 pytanka !!!!!!!!!! o istrie 27.03.07, 14:57
              Płaciłem zaliczkę i to jak pamiętam też przez Western Union .Mieszkałem w
              studiu 2+1 , a kolega 2+2 od strony południowej z tarasem ( nie zbyt dużym ale
              imprezy w sześć osób bez problemu się odbywały).Było czysto ,klima działała ,TV
              Sat też .Spokojna okolica ,blisko sklep i piekarnia.Mam parę fotek tylko jak je
              pokazać ?
              • dudi76 Re: 2 pytanka !!!!!!!!!! o istrie 28.03.07, 19:20
                dzięki za info.
                A możesz zdjęcia przesłać na e'mail anetad@op.pl?
                I jeszcze mam jedno pytanko, jak jest tam z parkingiem?
    • mamatucinki Re: 2 pytanka !!!!!!!!!! o istrie 21.03.07, 12:44
      znam chorwacje jak wlasna kieszen i istre najmniej polecam. Im dalej na
      poludnie tym ladniej, polecam okolice dubrownika
      • Gość: cro-expert Re: 2 pytanka !!!!!!!!!! o istrie IP: *.dsl.iskon.hr 23.03.07, 15:19
        Re. do mamatunczyk

Istra nie jest w kieszeni, Istra to w głowie
    • bahamamen Re: 2 pytanka !!!!!!!!!! o istrie 22.03.07, 23:05
      odradzam
      • Gość: zej Re: 2 pytanka !!!!!!!!!! o istrie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.07, 22:09
        Jesli można. Na Istrii jest ładnie to jest fakt niezaprzeczalny. Jesli można
        jednak doradzić, to polecam jednak Dalmację i to raczej tą południową. Znam i
        Istrię i inne rejony Chorwacji. Osobiście wybieram jednak rejony Makarskiej
        Riwiery. Oczywiście każdemu może odpowiadać co innego.
    • Gość: gość Re: 2 pytanka !!!!!!!!!! o istrie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.07, 12:11
      Z samego Cieszyna na Istrię jedzie się 10 godzin. Ja mieszkam 2 godziny jazdy od
      Cieszyna w stronę Krakowa i na Istrię jechałem przez Zwardoń, dalej autostradą
      przez Słowację do Bratysławy, następnie na Wiedeń i cały czas autostradą przez
      Austrię aż do Słowenii do Maribora. Potem lepiej jechać przez Lublianę i Koper,
      bo wszędzie są słoweńskie autostrady. Można także od razu wjechać do Chorwacji i
      potem autostradą wokół Zagrzebia w stronę Rijeki, ale to wychodzi nieco dłużej.
      Na Istrię łącznie nie jadę dłużej jak 12 godzin i to z 1-godzinnym odpoczynkiem
      przy jakiejś porządnej stacji benzynowej w Austrii.
      • Gość: gość Re: 2 pytanka !!!!!!!!!! o istrie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.07, 12:17
        Acha, jeszcze co na Istrze polecam :
        Pula - obowiązkowo, choć w sezonie dojechać do miasta jest wielką sztuką
        (ogromne wielokilometrowe korki na drogach dojazdowych), Rovinj - super miejsce,
        Limski fiord niedaleko Vrsaru, Poreć - bazylika św. Eufemii (piękne freski).
        Polecam wypad do Słowenii, aby obejrzeć Jaskinie Skocjańskie, Postojna przy nich
        to pikuś - zresztą jest mocno oblężona przez turystów, a Skocjany są spokojne.
        Można sobie także zrobić wycieczkę 1-dniową wokół Istrii i odwiedzić kilka
        zapomnianych przez świat miasteczek, ale nie jest to konieczne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka