Dodaj do ulubionych

Sukosan, info...

IP: *.warpie.biz 16.07.07, 09:35
Witam,
bardzo proszę o informacje o miejscowości Sukosan (jaka plaża, czy woda
czysta, czy sa w mieście jakies bankomaty albo banki, czy jest jakiś
supermarket i czy jest gdzie wyjść wieczorem). Mam nadzieję, że ktoś już tam
był i udzieli mi informacji. pozdrawiam i dziekuje z gory.
Obserwuj wątek
    • Gość: nowy Re: Sukosan, info... IP: *.warpie.biz 16.07.07, 23:10
      hmmm....nikt tam nie był?? Prosze o informacje.
      • Gość: dagarts Re: Sukosan, info... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.07, 17:58
        Niewielka miejscowość, byłam na campie Malenica na końcu Sukosanu i tutaj był
        chyba jeden sklep. W centrum wygląda to lepiej, nie pamietam czy był jakiś
        bankomat.Jest niedaleko do Zadaru,warto pojechać.Blisko jest Biograd i tu jest
        dużo rozrywek.
      • Gość: Miroslaw Re: Sukosan, info... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.07, 19:01
        tu www.olczyk.com/mirek/chorwacja/cro_2006/index8.html od
        IMG_0420.JPG do IMG_0430.JPG to jest Sukosan. Mało tych fotek bo to tylko z
        rekonesansu :) My wypoczywamy w Biogradzie i tą miejscowość zawsze polecamy :)
        Osobiście w Sukosanie bym nie chciał spędzać wakacji :)))

Powodzenia
        • Gość: nowy Re: Sukosan, info... IP: *.warpie.biz 17.07.07, 23:10
          dziekuje za informacje. A dlaczego nie chciałbyś Mirosławie spedzac wakacji w
          Sukosanie?? (jesli mozna wiedziec:))
          pozdrawiam
          • Gość: tom Re: Sukosan, info... IP: *.stella.net.pl 18.07.07, 15:53
            excuse, że się wcinam, ale - jeśli można... Sukosan nie jest wybornym miejscem
            na urlop z wielu powodów. Sam podczas pierwszego pobytu w CRO byłem bliski
            zatrzymania się tam, ale opatrzność ustrzegła... Mnie nie podoba się spora
            marina, za sprawą której jest drożej niż w innych miejscowościach. Nadto
            większość kwater położona jest dość daleko od morza (no, chyba że wybieracie
            tamtejszy camp-gigant tuż przy morzu, nie jest najciekawiej od strony widokowej.
            Mirosław preferuje Biograd na moru, i ja go rozumiem. Gdybym miał coś doradzić,
            proponowałbym - na tym odcinku wybrzeża - obejrzeć, zanim się zdecydujecie
            gdzieś zatrzymać, całkiem fajne i blisko położone miejscowości. Mam na myśli
            Turanj, sv. Petar i sv. Filip i Jakov. To prawie jedna miejcowość ciągnąca się
            wzdłuż morza nieomal pod sam Biograd, łatwiej tu znaleźć kwatery położone w
            bardziej urozmaiconych miejscach, lepsza jest infrastruktura, morze jest chyba
            nawet czystsze niż w Sukosan, choć bywa, że dokuczliwy jest silny prąd wzdłuż
            wybrzeża, utrudniający pływanie dalej niż 50-100 m od brzegu. Ale ten prąd
            "włączają" zwykle przed 11 rano, i tak trwa od gdzieś do 17-18, poza tym jest spoko.
            • Gość: nowy Re: Sukosan, info... IP: *.warpie.biz 18.07.07, 16:29
              dzięki za cenne uwagi i informacje. Jedziemy do Sukosanu, mamy już bilety na
              autokar. Ale jedziemy pod namiot i nie mamy nic ustalonego wiec na miejscu
              wybierzemy coś przyzwoitego (mam taką nadzieję:D)A co myślicie o BIBINJE?? jak
              tam jest?? był ktoś??
              Pozdrawiam
              • Gość: Inez Bibinje IP: *.it-net.pl 20.07.07, 11:51
                Hej, rok temu pojechaliśmy z mężem w podróż poślubną do Chorwacji i
                zatrzymaliśmy sie w Bibinje. Dopiro będąc na miejscu znaleźliśmy kwaterę-swoją
                drogą u bardzo sympatycznych ludzi. Sama miejscowość jest niewielka, ale
                położona nad samym morzem. My mieliśmy 2 min drogi na plażę. Poza tym
                czyściutko, spokojnie - z tym, że my byliśmy we wrześniu.
                Blisko Bibinje jest Zadar.
                Polecam dużo bardziej od Sukosanu, ktory osobiście nie zrobił na mnie dobrego
                wrażenia. Pozdrawiam.
                • Gość: nowy Re: Bibinje IP: *.warpie.biz 20.07.07, 12:56
                  Dziękuję bardzo za informacje:)
                  pozdrawiam
          • Gość: Miroslaw Re: Sukosan, info... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.07, 19:10
            Gość portalu: nowy napisał(a):

> dziekuje za informacje. A dlaczego nie chciałbyś Mirosławie spedzac wakacji w
            > Sukosanie?? (jesli mozna wiedziec:))

"tom" już prawie wyczerpał moją odpowiedz :)
            Gdybym miał sam napisać to byłoby mi troszke trudno bo w Sukosanie byłem około
            4 godzi w celach rozpoznawczych z czego sa wskazane fotki.
            Nie podoba mi się tam wybrzeże. MNawet na fotkach możesz porównać z Biogradem :)
            Wskazany przez "tom" Sv.Filip i Jakov to byłby dobry wybór ale Turanj to dla
            mnie nieporozumienie :). Plaża graniczy z drogą
            www.olczyk.com/mirek/chorwacja/cro_2006/imagepages/image170.html
            www.olczyk.com/mirek/chorwacja/cro_2006/imagepages/image172.html
            co nie pozwala na "pełny luz" :)))))
            www.olczyk.com/mirek/chorwacja/cro_2006/imagepages/image159.html
            My trafiliśmy za pierwszym razem w dobre miejsce i do dobrych ludzi :)))) i
            pomimo że jeździmy i zaglądamy w inne miejsca to jak na razie Biograd to dla
            nas NR1. Jeszcze dużo miejsc mamy do odwiedzenia traktując Biograd jako
            baze :))))

Powodzenia i głowa do góry :)))
            • Gość: nowy Re: Sukosan, info... IP: *.warpie.biz 18.07.07, 20:20
              Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Rzeczywiście Turanj odpada. Jedziemy do CRO
              pierwszy raz stąd lekki stres:D. Ale myśle, że damy rade:)i że znajdziemy jakiś
              niedrogi i ciekawy camping:) Już się nie mogę doczekać wyjazdu:)I czuję, że tak
              jak większość Formowiczów zakocham się w tym kraju:)
              Pozdrawiam
              • Gość: Miroslaw Re: Sukosan, info... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.07, 20:36

> pierwszy raz stąd lekki stres:D. Ale myśle, że damy rade:)i że znajdziemy
                jakiś
                > niedrogi i ciekawy camping:)

Zapewniam że nie ma powodu się stresować :))))
                Chorwacja to piekny kraj i na dodatem mieszkają w nim bardzo gościnni i mili
                lidzie gotowi pomagać :)))

Za Sukosanem jest Biograd na Moru ( zjazd z autostrady - Benkovac )
                Polecam tą miejscowość :)))
                Polecam też
                www.olczyk.com/mirek/chorwacja/cro_2005/imagepages/image449.html
                na plaży Bosana. Zapytacie to traficie bez kłopotu lub na obrzeżach Biogradu
                www.olczyk.com/mirek/chorwacja/cro_2006/imagepages/image104.html

Moim zdaniem Biograd to doskonała baza do zwiedzania i wypoczynku :))

Powodzenia

www.olczyk.com/mirek/chorwacja/
                • Gość: nowy Re: Sukosan, info... IP: *.warpie.biz 19.07.07, 22:36
                  Jeszcze raz dziękuję za informacje:) a jakie są ceny na tych kampach?? jesteśmy
                  studentami i zależy nam na jak najniższych kosztach noclegu, warunki nie muszą
                  być idealne. Chcemy poznać ten piękny kraj i to jest najważniejsze:D. Do
                  Sukosanu mamy już autokar wiec raczej tam będziemy szukać campu, ale nie
                  wykluczone, że "poniesie" nas dalej:)

Pozdrawiamy
                • Gość: nowy Re: Sukosan, info... IP: *.warpie.biz 19.07.07, 22:37
                  Zależy nam tez na tym żeby camp był blisko morza:D
                  • Gość: Miroslaw Re: Sukosan, info... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.07, 08:20

> Zależy nam tez na tym żeby camp był blisko morza:D

Z tego www.olczyk.com/mirek/chorwacja/cro_2005/imagepages/image449.html do wody
                    masz około 20 kroków :) z drugiego kilka kroków dalej :)
                    Cen nie potrafie powiedzieć bo zamieszkuje zawsze w apartamencie :)
                    Jeżeli jesteście studentami to dacie sobie rade a przemieszczać możecie się
                    autobusami. Czy ten autokar nie jedzie dalej ????? w kierunku Szibenika ????
                    Jeżeli jedzie to przez Biograd :))))

Mam nadzieję na relacje i fotki po powrocie :)
                    Powodzenia
                    • Gość: nowy Re: Sukosan, info... IP: *.warpie.biz 20.07.07, 09:38
                      :)
                      jedzie dalej, ale mamy już wykupione bilety konkretnie do Sukosanu, wiec trzeba
                      się ewentualnie ugadac z kierowca. Już nie możemy się doczekać wyjazdu:) a fotki
                      będą bankowo:D
                      pozdrawiamy
                      • Gość: tom Re: Sukosan, info... IP: 195.117.54.* 21.07.07, 09:58
                        jeszcze raz... duży, pojemny, nieźle wyposażony camp znajdziesz m.in. w sv.
                        Filip i Jakov, obok jest kilka względnie tanich sklepów, poczta z kantorem,
                        sporo lokalików różnego kalibru, od znakomitej (mam nadzieję, że jeszcze
                        istnieje) smażalni naleśników, poprzez restaurany różnej klasy po konoby, kilka
                        biur turystycznych z możliwością wypożyczenia łodzi, załapania się na rejs na
                        Kornati itp. Ponadto znajdziecie bez większego problemu miejsca kempingowe u
                        gospodarzy - taniej niż na campie, ale z możliwością korzystania z ich kuchni i
                        zaplecza sanitarnego (nie zawsze, ale w wiekszości przypadków). O ich cenach nic
                        nie powiem, bo ich nie znam, ale widząc na niektórych przydomowych kampach
                        wypasione przyczepy Niemców, sądzę, że ceny te za niskie nie są. Są też jednak i
                        takie, gdzie widuje się głównie dość biednie wyglądające namioty, toteż na pewno
                        da się znaleźć coś na Waszą kieszeń. Stąd spacerować możecie sobie do ukochanego
                        przez Miroslawa Biogradu, gdzie - od strony sv. Filipa, jest znakomity bazar,
                        wokół którego jest sporo piekarni z burkami na przykład, jest też targ rybny
                        (tyle, że trzeba być na nim wcześnie, 6-7 rano), bywa, że rybki da się kupić
                        prosto z kutra w samym sv. Filipie. Acha: z każdej z tych miejscowości jest
                        dojazd autobusami do Zadaru, Biogradu, Szybenika, więc można sobie robić wypady
                        na zwuedzanie. Przystanki są w każdej wiosce przy Jadrance, bilety nie są drogie.
                        Co do drogi wzdłuż plaży w Turnju: owszem, jest dróżka, asfaltowana, ale jest to
                        droga dojazdowa do zabudowań położonych wzdłuż morza. ruch na niej anemiczny,
                        częściej widuje się tu bawiące się na rolkach czy elektrycznych skuterkach
                        dzieciaki niż pędzące samochody. Ta droga zresztą ciągnie się całym odcinkiem
                        wybrzeża od wjazdu na pograniczy Turnaj/sv. Petar aż po rejon campu w sv. Filip
                        i Jakov. W sv. Filipie jest po południu zamykana dla ruchu kołowego, by
                        umożliwić wypoczywającym korzystanie z promenady spacerowej. Jeśli uciążliwe ma
                        być plażowanie w Turnju - ze względu na drogę właśnie - to równie uciążliwe ono
                        winno być w sv. Filipie, a tysiące ludzi jakoś to znoszą...:-)
                        • Gość: nowy Re: Sukosan, info... IP: *.warpie.biz 21.07.07, 11:48
                          Dziękuję serdecznie za wyczerpującą odpowiedź i rady:)
                          pozdrawiam
                        • Gość: Miroslaw Re: Sukosan, info... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.07, 13:32
                          Gość portalu: tom napisał(a):

> Stąd spacerować możecie sobie do ukochanego przez Miroslawa Biogradu

:))))
                          Może nie ukochanego ale ulubionego :)))

"tom" czytając twego posta wyczuwam że tez darzysz sentymentem ten rejon
                          CRO :)))
                          Znasz teren tak jakbyś tam często bywał :)))

Powodzenia

Ja znowu będę spacerował tymi uliczkami we wrześniu :))) kiedy większość bedzie
                          żyło wspomnieniami :))))

• Gość: tom Re: Sukosan, info... IP: 195.117.54.* 21.07.07, 15:53
                            Mirosławie! Faktycznie, ten rejon znam - jak sądzę - dość dobrze, od 2000 r.
                            jesteśmy tam co roku, mamy przyjaciół zarówno w Turnju, jak i w Zadarze, więc
                            odwiedzamy ich będąc tam przejazdem, a do tradycji już należy pamiątkowa
                            fotografka z każdego pobytu przy początku promenady w Biogradzie, od strony
                            przystani promowej. Taka nowa świecka tradycja. Nie znaczy to, że spędzamy tam
                            corocznie urlopy, choć z miejscami tymi wiążemy dość miłe i sympatyczne
                            wspomnienia. Chcemy zwiedzić jak najwięcej, poznać jak najwięcej, więc każdy
                            pobyt dzielimy na minimum dwie stacjonarne turnusy, spędzane w różnych miejscach
                            różnych odcinków wybrzeża, od Dalmacji środkowej po Rivierę Dubrownicką i
                            pogranicze Czarnogóry. Jednakże każdorazowo staramy się odwiedzić Biograd,
                            Turanj i okolice. Rozczarowaliśmy się na przykład Biogradem - tak szalenie się
                            ostatnio zitalianizował. Widać, że dostosowano się do miernego poziomu
                            narzucanego przez Włochów - dotyczy to np. "repertuaru" ciastkarni, restauracji,
                            kafejek. Dobiła nas np. niemożliwość zamówienia baklavy w ciastkarni niedaleko
                            posterunku policji. A bez trudu można ją tam było zawsze skosztować. Za to bez
                            trudno trafilismy na nią w Pirovacu. Inna rzecz, że tam z kolei... mieli tylko
                            baklavę :-) Generalnie - zawsze nam się tam podobało, ale jednak okolice
                            Biogradu straciły pozycję lidera w naszym rodzinnym rankingu, kiedy poznaliśmy
                            Riv. Makarską. Może dlatego, że jestem góralem z charakteru i miejsca
                            wychowania, więc góry są dla mnie żywiołem naturalnie sprzyjającym...
                            Kto wiem, może we wrześniu gdzieś tam na siebie wdepniemy, my też planujemy
                            irlop w CRO na tę porę (po 8 IX), i na pewno odwiedzimy Biograd, sv. Filip i
                            Jakov, Turanj, może po raz enty Zadar i Szybenik, ale... nie wywołany w
                            preambule tego wątku Sukosan. Nie spodobał nam się na samym początku, przy
                            pierwszym pobycie, i zdania od tej pory nie zmieniliśmy.
                            Miłego urlopu!
                            • Gość: Miroslaw Re: Sukosan, info... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.07, 19:30
                              Gość portalu: tom napisał(a):

> Kto wiem, może we wrześniu gdzieś tam na siebie wdepniemy, my też planujemy
                              > irlop w CRO na tę porę (po 8 IX), i na pewno odwiedzimy Biograd, sv. Filip i
                              > Jakov, Turanj, może po raz enty Zadar i Szybenik

Napisze tylko tyle:
                              Chyba nasze daty pobytu w CRO się zazębią więc przed wyjazdem dam jakoś znać
                              licząc na spotkanie na plaży przy kawie :) obok "boksu" dla łudek (taki
                              wybetonowany na okragło) Napewno wiesz o czym piszę - pierwszy jeżeli idzie się
                              od Sv.Filip i Jakov :))))

Powodzenia
                              :))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka