Gość: ewa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.08, 13:22 gdzie są ładne żwirkowe plaże w okolicach Zadaru?? Do jakiej miejscowości najlepiej się wybrać w okolicach mam na mysli do 50 km:) pozdr Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: rafrob Re: plaże ok Zadaru IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.08, 10:09 Zdecydowanie polecam Biograd niedaleko zadaru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: plaże ok Zadaru IP: *.stella.net.pl 16.07.08, 17:53 zdecydowanie nie polecam Biogradu niedaleko Zadaru, choć znam to miasteczko dobrze. Plaż znajdziesz w okolicy bez liku, np. w Sukosan, w sv. Petar, sv. Filip i Jakov, ale też w Crvenej Luce, Pakostane, Drage, Turnju, na Murter. Biograd to kombinat: 5-tysięczne miasteczko w sezonie ma 30-40 tysięcy, jak nie więcej. ciasnota, tłok, słone ceny i Włoch na Włochu i Włochem pogania. Oni od kilku lat upodobali sobie ten odcinek wybrzeża z uwagi na łatwość dostania sie promami z Ancony. Zasada: tam, gdzie dominują rejestracje aut z bogatych państw (Szwajcaria, Austria, Niemcy), tam na 90 proc. jest drogo. Ta, gdzie domunują Hungarzy, Czesi, Słowacy, Polacy - zazwyczaj jest odczuwalnie taniej. Tam, gdzie są wielkie mariny (Biograd ma potężną, nieco mniejsza jest w Sukosan), tam na 75 proc. jest drożej niż gdzieś indziej. Biograd nie ma nic interesującego do zwiedzania, ma mierne warunki do plażowaniua, ale pozwala poszaleć nieco - jak ktos tego szuka na urlopie w pierwszej kolejności. Puścisz dowolną ilość kasy w knajpkach, na starganach pamiątkarskich, wycieczkach glass-boatami, czerwoną "łodzia podwodną" albo na Kornati - czym sie tylko da. Identyczne oferty dot. Kornati maja sąsiednie mniejsze miejscowości, nam się zdarzało spotykać o 30-40 proc. tańsze niż z Biogradu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: plaże ok Zadaru IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.08, 23:12 wielkie dzięki za wskazówki.. jadę z małym dzieckiem więc raczej szukam spokoju i przyjaznych plaż:) może macie jakieś informacje na temat plaż w okolicach starigradu - Palenicy konkretnie Seline (czy jakoś tak:)- znalazłam fajny apartament ale nie ma zdjęć plaży Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kir Re: plaże ok Zadaru IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.08, 08:34 Seline to mała miejscowość, wioska koło Starigrad-Paklenica. Blisko do Małej Paklenicy. Cisza spokój jeden większy sklep w centrum i mała knajpka, niby przebiega jardanka ale nie jest to jakoś super uciążliwe zwłaszcza jak mieszkasz poniżej. Dla mnie to było miejsce robienia zakupów głownie. Plaże - to niestety zatoka Kwarneńska i to przy jej gorszym ale bardziej widowiskowym końcu. Dość płaskie, gdy ja byłem to chyba tylko kawałeczek był żwirkowy reszta to tłuczeń i skały i troche glinianego klepiska, no i betonowe pirsy dla łódek, choć pewnie rybacy wypływają już tylko dla zachowania tradycji. Dzieci mogą się bawić czerwoną gliną. Blisko jest Starigrad jako centrum rozrywki i zakupów i z lepszymi ale nieco zatłoczonymi plażami. Na niepogodę - dwa kaniony górskie w tym jeden z jaskiniami, kareńsko more czyli takie małe ",morze w górach gdzie są senatoria, Zadar i Szibenik do zwiedzania Poczytaj opinie: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=201&w=45494129&a=47907925 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=201&w=27807223&a=27873931 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=201&w=32353744&a=32373103 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=201&w=47662525&a=47906882 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BERNADETA Re: plaże ok Zadaru IP: *.3.13.vie.surfer.at 22.07.08, 20:34 kiedy jedziecie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @neta Re: plaże ok Zadaru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.08, 13:35 Wróciłam w ub. sobotę z Chorwacji. Byłam w Sabunike, to ok. 25 km od Zadaru, 3 km od Nin. Małe wczasowe miasteczko, kawałek od głównej drogi; znajdują się tam prawie wyłącznie wille - "sobe" i "apartmany" na wynajem, oczywiście sklepy i restauracje też. Spokojnie,pięknie, zielono, blisko do morza i przede wszystkim piaszczysta plaża - idealna dla dzieci. Z resztą większość plażowiczów to w wiekszości rodziny z dziećmi. Zależy kto co lubi, ja wolę małe miejscowości, które traktuję jako "bazę wypadową". Jakby co, odpowiem na pytania, mogę też wysłać zdjęcia z Sabunike i okolicy (na maila) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panpio Re: plaże ok Zadaru IP: *.centertel.pl 17.07.08, 13:50 bardzo bym prosił o zdjęcia -dzięki pkidawa@starcza.net Odpowiedz Link Zgłoś
ewuniaa10 Re: plaże ok Zadaru 17.07.08, 15:08 poproszę o zdjęcia na gazetowego maila dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
pagajtt Re: plaże ok Zadaru 17.07.08, 15:50 @neta, gorąca prośba o info i foty. Info, to głównie czy miejscowość jest "niemiecka" czy "słowiańska", tzn. więcej Słowian czy Niemców? Czy Widziałaś wolne apartamenty(chodzi o wywieszki)? pagajtt@NOSPAM.gazeta.pl pzdr. Tom Odpowiedz Link Zgłoś
pagajtt Re: plaże ok Zadaru 17.07.08, 16:22 Aneta oczywiście bez NOSPAM. w mailu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: domin Re: plaże ok Zadaru IP: *.kwsa.pl 21.07.08, 17:31 poproszę o zdjęcia na damianfr@op.pl , dziękuję i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: plaże ok Zadaru IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.08, 18:06 Cześć Aneta napisz mi swój adres email, chciałabym zadać kilka pytań ponieważ wybieram się w ciemno do Chorwacji. Gosia gosinka_25@poczta.fm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asikch4 Re: plaże ok Zadaru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.08, 20:46 Ja również bardzo proszę o wszelkie info na temat Sabunike. Wybieram sie tam z rodzinką. Jak oceniacie, czy można w sierpniu jechać w ciemno, licząc na znalezienie przyzwoitego apartamentu dla 4 osób?? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Betka Re: plaże ok Zadaru IP: 194.181.133.* 23.07.08, 10:42 Też bym chciała zdjęcia i może jakieś namiary na kwaterę gdzie byliście . Mój adres : b.dukalska@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia 15021 Re: plaże ok Zadaru-neta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.09, 08:57 bardzo prosze o przyslanie zdjec z Sabunike na mojego maila;kasia6915@buziaczek.pldziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
bah77 Re: plaże ok Zadaru... 18.01.09, 02:27 Mnie plaża w Sabunike nie podobała się: fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,65309825,67622056.html bah77 Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: plaże ok Zadaru... 18.01.09, 06:12 Ano do najpiękniejszych trudno zaliczyć,choc ta "piaszczystość" przynajmniej przy wchodzeniu do wody to jakis mały plus dodatni ;) A przy okazji pytanie do bah...ilu ochroniarzy blokowało wstęp na kładkę ,kiedy robiono ci fotkę w Plitvicach? Chyba,że to jakis fotoszop wyretuszował te tłumy obok ? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bah77 Re: plaże ok Zadaru... 18.01.09, 15:02 Hepik, w HR na plażach zdecydowanie wodę "żwirkowatość", jeśli jest z okrągłych kamyczków i krystaliczną wodę, np. taką: fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,65309825,67088369.html > A przy okazji pytanie do bah...ilu ochroniarzy blokowało wstęp na kładkę ,kiedy robiono ci fotkę w Plitvicach? W czerwcu po południu nie ma zwykłych tłumów. A fotki ja robiłem. ;) Pozdrawiam bah77 Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: plaże ok Zadaru... 18.01.09, 15:29 bah77 napisał: > A fotki ja robiłem. ;) Nieeee noooo....sorry cię wielkie ;) Już wieki całe temu czytałem(widać niedokładnie) twoje relacje z podróży różnorakie i zawsze mi się z Bachą kojarzyło ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
bah77 Re: plaże ok Zadaru... 18.01.09, 16:01 > Już wieki całe temu czytałem(widać niedokładnie) twoje relacje z podróży różnorakie i zawsze mi się z Bachą kojarzyło ;)) To spójrz tu: fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,81148750,81173146.html :-) bah77 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: plaże ok Zadaru IP: 194.165.48.* 13.02.14, 13:38 A mogę dokładniej namiary może na kwaterę Pozdrawiam Ola Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @neta Re: plaże ok Zadaru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.08, 09:11 Zainteresowanym zdjęcia wysłałam; gdyby ktoś nie dostał proszę o kontakt. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @neta Re: plaże ok Zadaru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.08, 08:22 Wyślę jeszcze raz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: manina Re: plaże ok Zadaru IP: *.gwardii.osi.pl 21.07.08, 09:22 rowniez prosze o zdjecia szwojtek@op.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiolcia Re: plaże ok Zadaru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.09, 13:23 ja także poroszę o namiary i zdjęcia wiolcia70@poczta.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś