Dodaj do ulubionych

Droga E-71 - może próbowaliście?

IP: *.agh.edu.pl 29.07.08, 09:09
Myślę o delikatnym ominięciu autostrady na południe Chorwacji.
Gorican-Karlovac nie bardzo się da, ale jakby potem zjechać na E262 i E71
(Slunj-Plitvicka-Korenica-Gracac-Knin-Sinj-Split-TROGIR)? Jechaliście może tą
trasą? Sensowny pomysł? Czy może jednak wbrew pozorom stosunek jakości do ceny
przejazdu autostradą nie jest aż taki absurdalny jak się wydaje?
Obserwuj wątek
    • sprzedam Re: Droga E-71 - może próbowaliście? 29.07.08, 10:05
      Bardzo przyjemna trasa, nieporównywalnie bardziej urokliwa niż
      autostrada. Wprawdzie wąska, ale drążna (ciaśniej jedynie w
      okolicach Plitvic) w przeciwieństwie do autostrady, która korkuje
      się przed tunelami. Nawierzchnia idealna jednak nie pamiętam, żeby
      udało mi się po niej jechać szybciej niż 120 km/h i to raczej na
      krótkich, prostych odcinkach.
      Jechałem nią kilka lat temu, więc może moja opinia nie jest zbyt
      aktualna.
      • Gość: bnt Re: Droga E-71 - może próbowaliście? IP: *.agh.edu.pl 30.07.08, 17:17
        Dziękuję za info.

Co prawda rzut oka na mapę fizyczną trochę ostudził mój zapał - to chyba mocno
        górzysta przejażdżka. I do tego docelu.pl uparcie twierdzi, że w pewnym momencie
        trzeba śmigać promem (nie wiem jakim cudem...)
        • Gość: gość Re: Droga E-71 - może próbowaliście? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.08, 17:27
          nie znam, tej drogi ale myśle że autostradą jest szybciej w Chorwacji ,trzeba
          tylko zaplanować żeby nie trafić na wymiane turnusów a najlepiej przejechać ją
          nocą wtedy mały jest ruch i żadnych korków ja tak jechałem ,jedynie gdzie stałem
          to na bramce żeby zapłacić
    • Gość: basia Re: Droga E-71 - może próbowaliście? IP: *.icpnet.pl 30.07.08, 23:05
      Spokojnie możesz jechać - bez obaw, jeździłam wielokrotnie, ostatnio w czerwcu br
      • matra29 Re: Droga E-71 - może próbowaliście? 10.08.08, 20:38
        czy za tą droge pobierane są opłaty??
        • Gość: basia Re: Droga E-71 - może próbowaliście? IP: *.icpnet.pl 10.08.08, 20:54
          nie
    • hepik1 Re: Droga E-71 - może próbowaliście? 03.08.08, 09:12
      www.cro.pl./forum/viewtopic.php?t=17814
      • Gość: bnt Re: Droga E-71 - może próbowaliście? IP: *.agh.edu.pl 19.08.08, 13:55
        Wszystkim odpowiadaczom dziękuję za pomoc.

W międzyczasie już byłem więc mogę teraz odpowiedzieć sam sobie - i przy okazji
        innym, jeśli kogoś ten sam problem dręczy.

Wjeżdżałem do Chorwacji w nocy, więc wybrałem autostradę, coby się po górach nie
        szwendać na ślepo. I słusznie zrobiłem i polecam. Warta jest tej stówki, którą
        się na nią wydaje. Prosto, równo, limit najczęściej chyba 130 km/h, w nocy
        żadnych korków (nie wiem jak w dzień).

W drodze powrotnej postanowiłem zobaczyć również chorwacki interior, więc
        wybrałem starą drogę 71. I powiem tak - jak ktoś strasznie ciekawski to można,
        bo widoki w sumie ładne a i droga wcale nie jakaś przerażająco-karkołomna. Na
        odcinku Szybenik-Knin-Drnisz-Graczac górzyście, bidnie i brzydko (generalnie
        leczy z wyniesionej z wybrzeża iluzji, że Chorwacja jest super. Tzn. jest, ale
        nie cała). Na północ od Graczaca już mniej górzyście i mniej przygnębiająco,
        droga jakości troszkę lepszej niż polska przeciętna. Uwaga na stan paliwa -
        stacje są w Karlowacu, potem kolejna chyba z 50 km na południe, a potem do
        Szybenika to już chyba nic.

Generalnie autostrada wydaje się być dużo lepszym pomysłem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka