Dodaj do ulubionych

proszę o rade

IP: *.gprs.plus.pl 10.04.09, 00:43
witam, wybieramy się w tym roku w dwójkę do Chorwacji. Przejrzałam
juz mnóstwo stronek na ten temat jednak nie potrafie się zdecydowac
jaki region wybrać. Moge liczyc na wasze rady? planujemy byc w
Chorwacji 9 dni, interesują nas noclegi pod namiotem- nie zależy nam
na żadnych luksusach, byle było sie gdzie umyć i ewentualnie cos
upichcić:) nie interesują mnie żadne baseny, place zabaw ani inne
luksusy na polu namiotowym. Szukam tanich noclegów. najbardziej
zależy mi na tym żeby była to dobra baza wypadowa. chcemy zwiedzic
jeziora plitvickie, Pule, Rovinj, marzy mi się też Trogir czy Split.
jedziemy autem, chcemy zobaczyc jak najwięcej,czy mozecie nam
polecic jakąś fajna miejscowość? ewentualnie 2 miasta, które byłyby
super bazami do wypadów w inne miejsca? nie musimy przeciez spac
tylko na 1 polu. planujemy głównie aktywnie spędzic czas,ale troche
leniuchowania na plaży tez mamy w planach. nie ukrywam że mnóstwo
jest w necie relacji z podróży,ale większość z tego co czytam wydaje
tam kupe kasy, mi zależy zeby było jak najtaniej
Obserwuj wątek
    • Gość: Kir Re: proszę o rade IP: *.217.146.194.generacja.pl 10.04.09, 02:27
      Przede wszystkim w Chorwacji nie ma czegoś takiego jak pola namiotowe. Sa
      kempingi które ogólnie dzielą się na duze zrzeszone w izbach turystycznych i
      male przydomowe z zasady tańsze ale słabiej wyposażone i często bez własnej lini
      brzegowej (nad może trzeba czasem dojść kilkaset metrów albo tylko na drugą
      stronę drogi)

pierwszy ruch który musisz wykonać to link
      www.croatia.hr/English/Multimedija/Brosure.aspx
      a z tamtąd ściągasz broszurkę Camping i Camping rate 2009 i już masz cenniki
      kempów z Izby turystyki. Z przydomowych nie masz ale jak byś sobie coś upatrzył
      to w sieci dużo znajdziesz po nazwie

Uwazam że nie ma sensu jechać na 9 dni. Sama podróz kosztuje co najmniej 1000pln
      , przy oszczędnym życiu wydacie na 2 osoby 150pln dziennie +zwiedzanie, uważam
      że trzeba sobie zaplanować ok 12 dni nad morzem i 1 na zwiedzanie Plitvic

Plitvice ziwdzać nalezy po drodze do Cro lub wracając z nad morza.
      Jechanie z wybrzeża specjalnie po to by zwiedzać wodospady to udręka i
      niepotrzebny wydatek. Choć w Waszym przypadku można pojechać najpierw na Istrię
      a potem jadąc do Dalmacji wrócić autostradami do Karlovaca z Karlovaca do
      Plitvic "starą drogą", 1 nocleg, zwiedzanie od rana do 16 i jazda "starą drogą"
      do Zadaru przez Gracac i tam już na drugi kemp

Bo z jednego miejsca zwiedzić i Rovnij i Splitu się nie da
      Za daleko, droga jardanką przez Kwarner jest widowiskowa ale po jej przejechaniu
      kierowcy odpadają ręce.

Ogólnie jak ma być tanio to lepiej pojechać przed sezonem czyli skończyć urlop
      najpóźniej 7 lipca lub rozpocząć go po 26 sierpnia. Chorwacja tanim krajem nie
      jest ale też nie jest strasznie drogim

Na Istri w zasadzie tanich kempingów nie ma
      Tu pisałem o jednym z nich:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=201&w=85967234&v=2&s=0
      tyle że jeżeli chcesz zwiedzić na IStri tylko Pulę i Rovnij to trochę za daleko

polecam też tą mapkę
      www.istra.com/katalog2/accommodation/camping.aspx
      ogólnie czym mniej gwiazdek tym taniej, reszte raczej znajdziesz w sieci

Tańszy kemping znaleźć na Dalmacji jest dużo łatwiej. Proponuję rozważyć kamp
      Sirena w miejscowości Murter (na wyspie ale jest tam most zwodzony bez opłat)
      Trogi i Split to się zwiedza w jedendzień z Saloną (proponuję Trogir rano, potem
      Salonę albo Kasztele a na popołudnie i wieczór oraz kolację Split Uważam że od
      Trogiru znacznie ciekawszym i bardziej klimatycznym miastem jest Szibenik z jego
      przepiekna katedrą sw Jakuba. W kazdym razie szukał bym czegoś pomiędzy Zadarem
      a Trogirem jako miejsce noclegowe. Moźe piękny Primosten

Obejrzyj cenniki kempów. I wybieraj te które są zacienione tj namioty stoją w
      lasku, najlepiej piniowym
      • Gość: kns Re: proszę o rade IP: *.gprs.plus.pl 10.04.09, 23:59
        wielkie dzięki za informacje, zdecydowałem więc że udamy się albo
        na Istrie,albo Kvarner,i Jeziora Plitvickie wracając. Faktycznie,nie
        ma sensu i możliwości za jednym razem zwiedzić tak wielkiego
        obszaru. Który z tych regionów bys mi polecił? myślisz ,że udało by
        się zaliczyc oba? dajmy na to 4 dni na Istrii, okolice Puli,reszta
        np na wyspie Pag?
        • Gość: Kir Re: proszę o rade IP: *.217.146.194.generacja.pl 11.04.09, 12:00
          Hm przed chwilą chciałeś jechać do Trogiru i Splitu czyli na Dalmację.

Najfajniejsza dla mnie jest Dalmacja południowa okolice Ston, Peljeszac.
          Najtańsze - okolice Zadaru i południowy Kwarner.

Mozesz sobie pojechać na Istrię zwiedzić jak chciałeś Pulę choć pewnie się
          rozczarujesz, Rovnij koniecznie nocą, pomyśl o Poreczu, jednak bazylika sv
          Eufrazjana jest to nietypowa architektura styku Rzymu i Bizancjum. Zajrzyj po
          drodze do średniowiecznych miast wśrodku Istri. A potem Jardanka nie spiesząc
          się pojedz na Kwarner lub północną Dalmację. Widoki na tej trasie są niezwykłe,
          tyle że trzeba robić przerwy bo kierowca sobie nie poogląda

Pag jest dość drogi, zwłaszcza oba duże kempingi na Pagu (Strasko Novalija i
          Simuni). Duzo tańsze, w normalnych cenach są kempingi przydomowe na Pagu

Pag jest specyficzny. Ja bym jednak wybrał jako bazę Dalmację. W zasadzie w
          okolicy Zadaru wszystko poza Zatonem, Vir-em, Vodicami , Bibinje Biogradem na Moru.
          Taniej będzie na Kwarnerze. Widoki lepsze ale mniej do zwiedzania i zatoka
          Kwarneńska to jednak zatoka - z powodu rzek do niej wpadających woda nagrzewa
          się dłużej i po deszczach robi się chłodniejsza. Jak lubisz chodzić po górach to
          masz do wyboru np Starigrad Paklenica (kilka kempów, w okolicy tani kemp w
          Tribunij Sibuljina) albo szlaki w Parku narodowym velebit w okolicy Senij. Tam
          wszędzie sa kempingi. Ale przy tej odległosci zwiedzanie Trogiru i Splitu to już
          wyprawa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka