Gość: karolina IP: *.aster.pl 19.05.09, 22:10 W czerwcu wyjeżdżam do Chorwacji.Proszę o wskazanie najkorzystniejszych cenowo możliwości połączeń z Polską .(komórka ,budka telefoniczna a może chorwacki starter).Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
beniu11 Re: Telefonowanie z Chorwacji 19.05.09, 22:18 Dwa lata temu korzystałem ze startera Tele 2.Cena około 90 kun.Opłat za minutę rozmowy nie pamiętam ale wychodziło korzystniej niż dzwonienie z naszej komórki.Ceny sms groszowe sprawy w przeciwieństwie do naszych operatorów gdzie 1 sms kosztuje powyżej 1pln. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yaris68 Re: Telefonowanie z Chorwacji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.09, 09:58 W ub. roku za minutę połączenia z Polską płaciłam pok 5 zł. SMS w granicach 2 zł. Jest więc b. drogo!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotrasz Re: Telefonowanie z Chorwacji IP: *.aster.pl 20.05.09, 15:32 Chorwacja, póki co, nie jest jeszcze w Unii, więc nie ma obowiązku obniżania cen telekomunikacyjnych. I operatorzy kroją, kroją, kroją ...aż niemiło... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bywalec Re: Telefonowanie z Chorwacji IP: 192.100.112.* 20.05.09, 17:17 Starter Tele2. Przydał mi się też parę razy jak dzwoniłem wewnętrz Chorwacji Zalety : - cena startera - ceny połączeń - doładowania w bankomatach i kioskach Wady : - Twój numer nie bedzie się wyświetlać u tych do których dzwonisz (masz aktywną usługę CLIR) - helpdesk tylko po chorwacku Odpowiedz Link Zgłoś
mazkasia Re: Telefonowanie z Chorwacji 21.05.09, 13:28 a ten starter tele2 trzeba kupic w Chorwacji czy można u nas? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bywalec Re: Telefonowanie z Chorwacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.09, 20:56 Tylko w Chorwacji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolina Re: Telefonowanie z Chorwacji IP: *.aster.pl 20.05.09, 22:54 dziękuję za dotychczasowe porady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ASIA Re: Problem z połączeniem z sieci PLUS IP: 80.72.34.* 22.05.09, 14:18 Witam, w zeszłym roku - maj 2008przebywałam na terenie Chorwacji przez dwa tygodnie. I przez cały okres pobytu nie miałam zasięgu- barak sieci. Czy ktoś może miał podobny problem i jak wygląda sytuacja w tym roku. W małej miejscowości Neum, która należy do Bośni I Hercegowiny) i wcina się geograficznie w Chorwację- zasięg powracał i bez problemu mogłam wykonywać połączenia do PL. Natomiast zaraz po wjechaniu na teren Chorwacji problem z brakiem zasięgu pojawiał się na nowo. Trochę mnie ta sytuacja frustrowała, ponieważ moja rodzina z Polski nie mogła się ze mną połączyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bywalec Re: Problem z połączeniem z sieci PLUS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.09, 20:45 Może pomóc ręczny wybór sieci z menu telefonu, domyślnie jest ustawione na wybór automatyczny i to czasem szwankuje. Taki sami problem miałem raz ze starterem Tele2 zakupionym w Chorwacji, ręczny wybór sieci pomógł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Telefonowanie z Chorwacji IP: *.wroclaw.vectranet.pl 24.05.09, 00:29 a coo z simlockiem? Odpowiedz Link Zgłoś
beniu11 Re: Telefonowanie z Chorwacji 24.05.09, 05:58 Oczywiście,lepiej aby go nie było:):):)choć kiedyś mi się zdarzyło że używałem telefon na którym było zabezpieczenie i działał. To chyba zależy od sieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marekravel Re: Telefonowanie z Chorwacji IP: *.alfanet24.pl 24.05.09, 08:54 Ja kupuję starter HitMe.To taki nasz telegrosik.Za 50 kun 33,3 min do Polski niezależnie czy stacjonarny ,czy na komórkę.Karty dostaniesz na każdej poczcie i w niektórych kioskach.Jest na niej zdrapka i kod który wbijasz do automatu,a przed każdą rozmową głosowo komunikat ile Ci minut zastało Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolina Re: Telefonowanie z Chorwacji IP: *.aster.pl 24.05.09, 21:14 do marekravel ciekawa opcja czy mógłbyś bardziej szczegółowo przybliżyć jak z niej skorzystać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marekravel Re: Telefonowanie z Chorwacji IP: *.alfanet24.pl 24.05.09, 22:34 Karta hitme jest obecna na poczcie w Cro już kilka lat.Mam nadzieję ,że w tym roku też ją dostanę .Na 2 tygodnie wystarczają mi 3 szt.Kupujesz,zdrapujesz- kod 12 cyfrowy.Karty nie wkładasz do automatu.Wbijasz numer centrali,głos z syntezatora informuje Cię w jakim języku chcesz wysłuchać informacji(angielski czy chorwacki). Wbijasz kod głos, podaje Ci ilość minut rozmowy (na początku 33min 30sek).Dalej 0048(Polska)numer stacjonarny lub komórkowy.W ten sam sposób dzwoniłem do siostry w Anglii(też 33,5min). Wbijanie nr centrali i kodu zajmuje trochę czasu.Ale cena wynagradza niewygodę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolina Re: Telefonowanie z Chorwacji IP: *.aster.pl 25.05.09, 00:41 marekravel- dzięki!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolina Re: Telefonowanie z Chorwacji IP: *.aster.pl 29.05.09, 22:37 ponawiam pytanie może jeszcze ktoś pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
beniu11 Re: Telefonowanie z Chorwacji 30.05.09, 10:24 Według mnie wszystkie opcje zostały poruszone.Niestety dzwonienie nie należy do najtańszych.Można jedynie te koszty zmniejszyć. Można jeszcze komunikować się np. przez www.voipdiscount.com jeśli weźmiesz laptopa i będziesz miała dostęp bezpłatny do sieci wi-fi za 32 pln na kwartał masz ok 300 minut tygodniowo do wygadania, ale w końcu jedziesz na wakacje:):)Na przekazanie paru słów wystarczy zwykła karta telefoniczna.Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś