Dodaj do ulubionych

Co zabrać do Chorwacji?

IP: 89.174.178.* 25.05.09, 07:18
To będzie mój pierwszy raz. Pytanie - co koniecznie zabrać?
Wiadomo - przede wszystkim kasiorka. A w co uzbroić się poza kasą?
Jak jest np. z pościelą czy naczyniami w domkach/apartamentach?
Obserwuj wątek
    • Gość: Martyna Re: Co zabrać do Chorwacji? IP: 80.50.125.* 25.05.09, 08:28
      Kaskę i mało ubrań nic Ci więcej nie potrzeba. Apartamenty są wyposażone we
      wszystko - nie potrzeba Ci pościeli ani naczyń.
    • stola1 Re: Co zabrać do Chorwacji? 25.05.09, 08:33
      Jeżeli mieszkać będziesz w apartamencie to faktycznie oprócz kasy i rzeczy
      osobistych nic nie musisz więcej brać...
      A tak poważnie - to przede wszystkim dokumenty swoje, ew. samochodu.
      Wracając do apartamentu to są one bardzo dobrze wyposażone i nic nie brakuje, są
      naczynia, sztućce, szkło, lodówki, jest na czym gotować itd. Nie zawsze
      występuje czajnik elektryczny, ale za to są różne inne garnki nadające się do
      gotowania wody. Tutaj od razu wspomnę o czarnej herbacie - jeżeli pijacie to
      najlepiej wziąść z Polski, bo w Chorwacji nie jest ona tak popularna. Oczywiście
      kupisz na miejscu również - bez obaw.
      Pościej jak najbardziej jest, zmieniana co tydzień. Bardzo często i komplet
      ręczników.
      Co do rzeczy osobistych to lekkie, przewiewne ubrania, wygodne buty, coś od
      słońca na głowę, można zabezpieczenia od słońca w postaci mleczek z filtrem
      (dużym), jakieś nawilżające balsamy (bo drogie).
      Ewentualnie jeżeli nie chcesz kupować na miejscu to akcesoria plażowe: karimata,
      mata, ręcznik plażowy, okulary do nurkowania.
      Na pewno musisz się też rozglądnąć za butami plażowymi, na miejscu do wyboru do
      koloru.
      Koniecznie musisz się uzbroić w dobre towarzystwo i nastrój, a reszta to już
      dodatki :)Pozdrawiam i miłego wypoczynku nad Adriatykiem

• Gość: tom Re: Co zabrać do Chorwacji? IP: *.stella.net.pl 25.05.09, 08:43
      nie spotkałem apartmanu, do którego należałoby wieźć takie podstawowe
      wyposażenie, jak naczynia, zastawę stołową, pościel itp. Obecność tego w
      mieszkaniu to standard. Bywa, że nie ma czajników czy imbryczków do zaparzania
      herbaty, ale tam jest to rzadko stosowany bajer, bo herbatę pija się bardzo
      rzadko. Czasami warto wziąć ściereczkę kuchenną, czasami płyn do naczyń (który
      tam tez występuje, w takich cenach w przybliżeniu jak i u nas). Raczej
      standardem jest zabieranie własnych ręczników, które i tak potrzebne są na
      plaży. To jest zresztą bardzo osobiste wyposażenie, jak szczoteczka do zębów.
      Nieodzowne - zabranie obuwia do wody, nawet jakichś starych schodzonych
      tenisówek w skrajnym przypadku. Na bosaka nie da się stąpać po dnie (kamienie,
      oślizgłe od glonów czasami, bywa, że i jeżowce, choć one są na ogól eliminowane
      z okolic plaż)
      Jeśli to ma dla kogoś znaczenie - można zabrać ulubione przyprawy kuchenne, bo
      nie zawsze da się z marszu wczuć w miejscowe smaki bądź rozszyfrować nazwy
      odpowiedników naszych przypraw. Jak ktoś chce żyć oszczędniej - np. soki
      owocowe, które tam są na ogół drogie, ale to pytanie, jak się domyslam, miało
      kontekst nie-żywnościowy...
      • hepik1 Re: Co zabrać do Chorwacji? 25.05.09, 08:57
        Potwierdzam częsty brak czajników elektrycznych.Chorwaci nie piją herbaty w naszym rozumieniu ,podobnie jak kawy plujki ,które to napoje my zalewamy wrzątkiem...
        Ja bym dołożył ,jeśli nastawiamy sie na smażenie (jajecznicy,mięsa)-patelnię.
        Apartamenty najczęściej sa wyposażone w naczynia pochodzenia chińskiego i to te z najniższej półki cenowej czyli z cieniutkiej blachy.Jak taka patelnia wygląda ,zwłaszcza gdy nie wszyscy z wczasowiczów nadmiernie dbają o sprzęt kuchenny ,można sobie łatwo wyobrazić ;)
        • stola1 Re: Co zabrać do Chorwacji? 25.05.09, 09:47
          hepik1 napisał:

> Potwierdzam częsty brak czajników elektrycznych.Chorwaci nie piją herbaty w nas
          > zym rozumieniu ,podobnie jak kawy plujki ,które to napoje my zalewamy wrzątkiem
          > ...
          > Ja bym dołożył ,jeśli nastawiamy sie na smażenie (jajecznicy,mięsa)-patelnię.
          > Apartamenty najczęściej sa wyposażone w naczynia pochodzenia chińskiego i to te
          > z najniższej półki cenowej czyli z cieniutkiej blachy.Jak taka patelnia wygląd
          > a ,zwłaszcza gdy nie wszyscy z wczasowiczów nadmiernie dbają o sprzęt kuchenny
          > ,można sobie łatwo wyobrazić ;)
          Ja akuratnie trafiałam na naczynia zawsze ze stali nierdzewnej, komplet patelni
          i to dobrych - nie ma więc reguły co do naczyń...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka