Dodaj do ulubionych

droga z noclegiem do czarnogóry

IP: *.malopolska.policja.gov.pl 05.06.09, 12:35
Witam. 28.06.09 wyruszam do czarnogóry. Planuje wyjazd z Krakowa
przez Chyżne-Bańska Bystrzyca-Budapeszt-Nowy Sad-Belgrad-Ulcinj. Czy
może ktoś udzielić wskazówek na temat drogi i polecić gdzieś po
drodze nocleg? Z góry Dziekuję.
Wojtek
Obserwuj wątek
    • Gość: seboc Re: droga z noclegiem do czarnogóry IP: 83.238.170.* 05.06.09, 14:15
      ja pojechałbym prze Zilinę - stamtąd do Belgradu cały czas autostradą,
      nocleg proponuję w Nowym Sadzie w hostelu przy ul. Laze Telečkog
      (pełno stylowych knajpek, centrum miasta), można wybrać się na twierdzę
      Petrovaradin - tam też można miło czas spędzić,

ruszając ok. 8 na osiemnastą będziesz w Nowym Sadzie bez nerwów,
      a od rana, na świeżo - reszta trasy,

jakbyś chciał przeznaczyć jeszcze jeden dzień, to polecam drogę przez Bośnię z
      noclegiem w Sarajewie lub Mostarze i odwiedziny w Dubrowniku

S.
      • Gość: Basia Re: droga z noclegiem do czarnogóry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.09, 14:59
        Ja w zeszłym roku jechałam przez Słowcje Wegry kawałek Chorwacji i
        Bośnię wyjechaliśmy wczas rano z okolic Tychów a nocleg zrobiliśmy
        przed Sarajewem w motelu niestety nazwy nie pamiętam
        • Gość: seboc Re: droga z noclegiem do czarnogóry IP: 94.254.182.* 05.06.09, 20:26
          ja chciałem polecić zainteresowanie się miejscami przystankowymi:
          1) Nowi Sad - miasto architektonicznie podobne do Bielska-Białej lub Cieszyna, a
          wieczór na twierdzy Petrovaradin miły jest i piwo niedrogie,
          2) zatrzymując się w Bośni można zobaczyć jak bardzo różne są kraje byłej
          Jugosławii, Mostar nocą i po deszczu to jest bajka normalnie :-)
          3) oglądając Mostar i okolice na południe od niego można zobaczyć jakim podłym
          narodem są Chorwaci

zdrówko

S.
      • Gość: Markiz70 Re: droga z noclegiem do czarnogóry IP: 80.50.125.* 05.06.09, 23:10
        Czy masz na myśli trasę z Żyliny przez Bratysławę-Budapeszt i do
        Novi Sad?
        Z kolei trasa od Belgradu do Ulcinj przez Podgornicę- czy ktoś tędy
        jechał. Jaka jest ta trasa? I jeszcze jedno ile trzeba przeznaczyć
        na noicleg w tym hostelu dla rodziny 4 osobowej, tj. 2 dorosłych+2
        dzieci? jedziemy dwiema rodzinami. W sumie będziemy potrzebować 8
        miejsc noclegowych.
        • Gość: seboc Re: droga z noclegiem do czarnogóry IP: 94.254.176.* 06.06.09, 07:27
          mam na myśli tą trasę - jak piszesz,
          za hostel płaciliśmy po 11 EUR za osobę,

jechałem w drugą stronę, Zabljaka (Durmitor) przez Belgrad do Katowic,
          odcinek autostradowy Belgrad -> Katowice ok. 9h,
          mniej więcej tyle samo bałkański odcinek, trasa dobra, ale wolniejsza i kręta
          fragmentami,
          do tego po drodze mało ciekawego, przez Bośnię ładniej i można nabyć wiedzę jak
          Jugosławia była zróżnicowana

S.
        • Gość: seboc Re: droga z noclegiem do czarnogóry IP: 94.254.176.* 06.06.09, 07:42
          uzupełniam,
          hostel znajduje się tu:

tinyurl.com/novisad
          na placyku, który widać, można zaparkować auto (bezpłatnie),
          uliczka to ta bez aut (na satelitarnym zdjęciu od placyku w kierunku prawego
          dolnego rogu)

można spokojnie zrobić sobie wieczorny spacerek na Petrovaradin - po drugiej
          stronie Dunaju :-)
          • Gość: Markiz70 Re: droga z noclegiem do czarnogóry IP: *.malopolska.policja.gov.pl 06.06.09, 08:24
            Bardzo dziękuję za informację. Coraz bardziej skłaniam sie do jazdy
            przez Bośnię, chociaż w Dubrowniku byłem juz dwa razy ale nigdy w
            Sarajewie i Bostarze (rozumiem, że tą trasa również trzeba dojechac
            do Belgradu i stamtąd kierować się na Sarajewo). Może powrót przez
            Podgorice?
            Jesli można mam jeszcze jedno pytanie, czy w tym hostelu jak i po
            drodze (np. stacje beznzynowe, autostrady itp.) można płacić kartą
            kredytową?. Nie chciałbym kupować wszystkich walut jakie obowiązują
            w danym kraju przez które będę przejeżdżał, a słyszałem że przy
            płatności w euru i tak wydają resztę walutą obowiązującą w danym
            kraju.
            Wojtek
            • Gość: seboc Re: droga z noclegiem do czarnogóry IP: 94.254.176.* 06.06.09, 09:39
              ten hostel to taki przydomowy biznes,
              adres mieliśmy z netu,
              na drzwiach była informacja i nr telefonu,
              sympatyczny koleś przybiegł szybko,
              luksusów tam nie spodziewaj, warunki poprawne jedynie,
              łazienka czyściutka i świeżo po remoncie, kuchnia dostępna,
              kartą nie zapłacisz, ale EUR - jak najbardziej,
              zresztą w Europie to powszechna waluta turystyczna,
              za piwo też oraz za autostradę,
              za autostradę - jak dobrze pamiętam - daje się płacić kartą,
              z resztą to prawda - w sklepie tak pewnie będzie,
              w knajpce jak będą mieli, wydadzą EUR,

odnośnie trasy to tak, trzeba kierować się na Sarajewo,
              potem Mostar,
              w Sarajewie mogę podać adres do noclegu (uważaj, bo tamten punkt informacji
              turystycznej jakiś dziwny jest), w Mostarze - znajdziesz łatwo, pytaj w knajpkach,
              poza Sarajewem, punkty informacji turystycznej to w każdym mieście właściwy jest
              do pytania o nocleg,

w okolicach Mostaru do obejrzenia są Pocitelj (po drodze nad morze),
              a jak chcesz zboczyć z trasy, to Blagaj i wodospady Kravica,
              • Gość: markiz70 Re: droga z noclegiem do czarnogóry IP: *.malopolska.policja.gov.pl 06.06.09, 13:02
                Serdeczne dzięki za wyczerpujące informacje.
                Pozdrawiam.
        • pg179 Re: droga z noclegiem do czarnogóry 06.06.09, 08:10
          Witaj.

Ja jechałem tą trasą 2 lata temu. Do Belgradu jest Ok, natomiast czym dalej na
          płd tym gorzej. Na trasie z Belgradu do Podgoricy bardzo duży ruch, dużo
          ciężarówek poruszających się z prędkością ok 50 km/h. Poza tym 2 lata temu stan
          drogi pozostawiał wiele do życzenia, bardzo dużo dziur, ciągle jakieś zwężenia i
          remonty. Im bliżej czarnogóry tym droga robi się gorsza ale i ładniejsza
          widokowo (piękne góry, jeziora, tunele i linia koleji biegnąca kilkdziesiąt
          metrów nad drogą wśród skał) W Czarnogórze droga słaba, z dziurami bardzo kręta
          i górzysta. Warto tez rozwazyc droge z Novego Sadu przez Sabac i Valjevo.
          Tamtędy wracałem z Podgoricy. Droga moze troszkę gorsza, ale jednak sporo
          krótsza i zdecydowanie mniej uczęszczana (szczególnie przez ciężarówki). Co do
          noclegu to nie pomogę bo ruszałem z Budapesztu
          Pozdrawiam i zycze szerokiej drogi
          • Gość: markiz70 Re: droga z noclegiem do czarnogóry IP: *.malopolska.policja.gov.pl 06.06.09, 13:01
            Witaj pg179. Interesuje mnie wszystko co związane z drogą do
            Czarnogóry więc proszę o więcej szczegułów na temat tej drogi przez
            Sabac i Valievo. Na mapie nie widze tam żadnej wiekszej drogi, więc
            jeśli miożesz proszę o bliższe informacje i którędy potem?
            Z góry dziękuję.
            • pg179 Re: droga z noclegiem do czarnogóry 06.06.09, 19:22
              Witaj

Polecam kupić dobrą papierową mapę Serbii i Czarnogóry. Jest kilka dobrych na
              rynku w skali 1:500000. Na nich na pewno zobaczysz tą drogę. Ma ona oznaczenie
              21 (22 ma ta przez Belgrad)czyli teoretycznie ta sama klasa. Droga zaczyna się w
              Novym Sadzie i dalej idzie na płd właśnie przes Sabać, Valjevo i łączy się z tą
              drugą koło miejscowości Uzice. Możesz też niej odbić na BiH jeśli masz ochotę.
              Od Novego Sadu do Sabac droga była super. Nowy asfalt, płaska i w miarę szeroka,
              niestety im dalej na płd tym gorzej, ale jak juz wspomniałem ruch dużo mniejszy.
              Jaw tym roku znów szykuję się do Czarnogóry lecz tym razem postanowiłem jechać
              przez Chorwację, jednak jazda autostradą mimo że kosztuje to jednak jest
              szybciej i mniej męcząco. Droga przez Serbie zmęczyła mnie straszliwie no i
              zużycie paliwa też jest bardzo wysokie jeżeli nie chce się jechać niewiadomo ile
              czasu także oszczędność praktycznie żadna :) Ja za to poszukuje jakiegos noclegu
              w okolicach lub w samym Zagrzebiu. Jeżeli ktoś ma jakiś namiar to proszę o jego
              udstępnienie.
              Pozdrawiam
              • Gość: markiz70 Re: droga z noclegiem do czarnogóry IP: *.malopolska.policja.gov.pl 07.06.09, 10:22
                Dzieki za wskazówki. W sprawie noclegu w Zagrzebiu to ci nie pomogę.
                Zawsze omijałem go bokiem ale polecam poświęcić jeszcze jakieś 3-4
                godziny jazdy dłużej i zatrzymać się na nocleg w Plitwickich
                Jeziorach, a tam poświęcić jeden dzień na zwiedzanie Parku Narodowu
                Plitwickie Jeziora, jeśli jeszcze tam nie byłeś, to naprawdę warto-
                to cud natury. Tam coleg znajdzieśz bez problemu.
                • Gość: Markiz70 Re: droga z noclegiem do czarnogóry IP: *.malopolska.policja.gov.pl 07.06.09, 10:23

Chciałem napisać "nocleg"
                  • Gość: l Re: droga z noclegiem do czarnogóry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.15, 14:16
                    droga całkiem dobra i ciekawa .nawierzchnia ok .wiem,że watek sprzed lat ale w divcibare w super pensjonacie za 2 plus 2 placilismy w ubieglym roku 30 euro.
                    • Gość: Gość Re: droga z noclegiem do czarnogóry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.15, 03:35
                      Ja jechałem w zeszłym roku z Ciesxyna z noclegami w Siofoku i Mostarze. Przez Komarno, Pecs, Banja Luke, Jablanica aż do Herceg Novi. Całkiem nie pojmuję jazdy przez Serbię. No chyba że ktoś z podkarpacia jedzie. Powrotnie z Tivatu bez noclegów ta sama trasa w 20h. Bez autostrad, z oszczędnością paliwa (na 32l prawie 760 km)
                      • Gość: lk Re: droga z noclegiem do czarnogóry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.15, 22:04
                        bo przez serbię jest ładniej ,góry ,kaniony.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka