bambo.pl 13.06.09, 16:01 witam mam takie pytanie wtym roku do Chorwacji lepiej Euro czy kuny zabrać z góry dziekuję za info Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: misiek Re: do Chorwacji lepiej Euro czy kuny IP: *.chello.pl 13.06.09, 16:51 bambo było ze 100 razy na forum bierzesz euro i wymieniasz na kuny w Chorwacji w knajpach mzna płacic równiez w euro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: do Chorwacji lepiej Euro czy kuny IP: 195.205.24.* 18.06.09, 10:21 Wlaśnie wróciłam z objazdówki po Chorwacji. Nigdzie nie zapłacisz w euro. Więc warto wziąć z POlski trochę kun a potem tam wymieniać euro .Mieliśmy duże problemy bo przyjaliśmy w niedzielę i nigdzie nie mogliśmy wymienić euro na kuny.I nikt nie chciał od nas przyjąć euro ani w sklepach ani też w resteuracjach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CRO Uzywajcie bankomatow (i zdrowego rozsadku). IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.09, 11:03 Kuny = wyplata w bankomacie, wychodzi taniej niz przy kupnie w kantorze w PL; EURO = kilka sztuk na wszelki wypadek, gdyby bankomaty nie dzialaly lub nie bylo ich w poblizu. Jak nie wydasz, wroca z Toba do PL. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kucharz Re: do Chorwacji lepiej Euro czy kuny IP: *.chello.pl 18.06.09, 11:42 W tamtym roku płaciłem zawsze w euro w restauracjach a wydawano mi w kunach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: do Chorwacji lepiej Euro czy kuny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.09, 19:41 To było w tamtym roku.Jak nie wierzysz to jedź teraz to się przekonasz.Nawet się nie wysiusiasz za euro.!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
chmiel-2 Re: do Chorwacji lepiej Euro czy kuny 18.06.09, 20:01 Nawet się nie wysiusiasz za euro.!!!! Gość Ewa ….proszę Cię nie mów bzdur !!!!!! a tak ku mej ciekawości powiedz proszę gdzie Ty byłaś moze pomyliłaś post ................ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: do Chorwacji lepiej Euro czy kuny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.09, 21:53 To nawet jeśli udało ci się płacić w euro to napisz po jakim przeliczniku,pewnie z 6 zł za euro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: do Chorwacji lepiej Euro czy kuny IP: 195.205.24.* 19.06.09, 10:36 Od 6.06. 2009 do 14.06. 2009 przejechałam 3550 km. Zagrzeb, Pula, Rijeka, Selce,Zadar, Trogir, Split, Szibenik, Sinj, Vodiće,Metković, Dubrownik , jeziora Plitwickie i wodospady rzeki Krki + Mostar w Bośni.Wystarczy !!Do Zagrzebia przyjechaliśmy w sobotę wieczorem.Pilot nie miał pieniędzy na wstępy. Dopiero w kasynie wymieniono mu trochę euro na kuny. A my wymieniliśmy pierwszy raz euro w Puli. Ani w kawiarni , ani w sklepie ani w wc nikt nie chciał od nas przyjąć euro. Proszę więc nie zarzucać mi że piszę bzdury. Po to jest to forum aby dzielić z innymi swoimi doświadczeniami. Więc miły lub miła Chmiel-2 nie zarzucaj komuś mówienia bzdur jak nie jesteś na bieżąco. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ko Re: do Chorwacji lepiej Euro czy kuny IP: *.gl.digi.pl 19.06.09, 10:38 Nie spotkalem sie z odmowa przyjecia euro za cokolwiek w Chorwacji. Przelicznik owszem niezbyt korzystny, ale zaplacic mozna bylo. Nawet na stacji beznynowej. A a propos siusiania- to euro przyjeta nawet babcia klozetowa na susilani kolo Olomunca ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: do Chorwacji lepiej Euro czy kuny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.09, 19:07 To widocznie nie byłeś w tym roku.Nie porównujmy tego roku z ubiegłym. W ubiegłym roku euro było po 3,40 a w tym roku jest po 4,5.I wiele innych rzeczy zmieniło się przez ten rok.Nie mam powodu aby opowiadać bzdury. A jak nie wierzycie i nie byliście teraz to nie zabierajcie głosu na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ko Re: do Chorwacji lepiej Euro czy kuny IP: *.broker.com.pl 19.06.09, 19:28 zachowaj spokoj. ja tez bylem w Cr i to trzezwy. I nie pisze, ze nie masz racji tylko to co sam spotkalem. I nie zamierzam pisac niczego innego tylko dlatego, ze tobie to pasuje Odpowiedz Link Zgłoś
chmiel-2 Re: do Chorwacji lepiej Euro czy kuny 19.06.09, 21:06 Gość portalu: Ewa napisał(a): >Nie mam powodu > aby opowiadać bzdury. a moze powiesz mi ze jeszcze wizy wprowadzono ha ha Słuchaj nie wiem co ty tam zażywałaś ale z tego co piszesz zabawa była niezła ale ogranicz dawkę lub bierz pół ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jar105 Re: do Chorwacji lepiej Euro czy kuny 20.06.09, 15:51 Witam! A ja może bardziej w temacie odpowiem.Obecny przelicznik w Chorwacji(jestem tu od tygodnia)to:1euro=7,15-7,20kun.Tyle dostaje się tutaj.Resztę można wyliczyć,co się bardziej opłaca. Nie wiem jak wygląda sytuacja jeśli chodzi o bankomaty.W punktach płacenia za autostradę(nie miałem wtedy jeszcze kun)raz policzono mi euro po 7,0kun,a drugi raz(!!!!)po 6,o -za 120 kun zawołał gościu na bramce 20 euro i nie było gadania!ale zaraz po stronie chorwackiej można chyba wymienić Euro na kuny(chociażby na przejazdy).Pierwsze 100 euro wymieniłem u właściciela apartamentu! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
m_arita Re: do Chorwacji lepiej Euro czy kuny 20.06.09, 16:08 ja może bardziej w temacie odpowiem.Obecny przelicznik w Chorwacji (jestem tu od tygodnia)to:1euro=7,15-7,20kun.Tyle dostaje się tutaj. Tyle dostaje się tutaj tzn.gdzie? piszesz że nie wiesz jak wygląda sytuacja w bankomatach. Odpowiedz Link Zgłoś
jar105 Re: do Chorwacji lepiej Euro czy kuny 20.06.09, 22:32 W banku,kantorze.To miałem na myśli! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: do Chorwacji lepiej Euro czy kuny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.09, 14:32 Potwierdzam kurs Euro, byłam w długi weekend, wymiana na granicy, na pierwszą opłatę za autostradę 14 kn mielismy z poprzedniego razu (dziecko dom posprzątało), ale kolega płacił w Euro. Za obiad pierwszy też płaciliśmy w Euro. O kurs kuny przy wypłacie z bankomatu zapytam męża, bo szło z jego konta, do którego nie mam podglądu. Odpowiedz Link Zgłoś
nnnowak Re: do Chorwacji lepiej Euro czy kuny 24.06.09, 10:48 Wracając do pierwszego pytania bambo - chyba jednak euro. Nawet ciut niekorzystnie licząc - 4,60 zł za euro (kurs kantorowy 23-24.06) i 7,15 Kun za euro wychodzi ok. 0,643 zł za kunę, chyba nigdzie tak mało kuny w kantorach nie kosztują (nie sprawdzałem, ale czytam tu, że od 0,66 do 0,70). A przecież można i euro kupić taniej i w Chorwacji wymienić korzystniej. W najbardziej optymistycznym wariancie (4,56 i 7,20) wychodzi nawet 0,633. Co do bankomatów - w innym wątku forum.gazeta.pl/forum/w,201,66250974,96806287,Re_dalmatynska_eskapada.html?wv.x=2 Janusz napisał, że wypłata w bankomacie 200 K = 129 zł (bez prowizji bankowych) - czyli 0,645 zł za kunę. Z grubsza jak widać wielkie różnice to nie są, jeśli ktoś ma trochę luzu finansowego, nie przejedzie się bardzo którykolwiek sposób wybierze, ale jeśli ktoś musi mocno ściskać mieszek :) to jednak kupno euro w kraju i wymiana na kuny tam wydaje się najlepszym wyjściem. Z całym szacunkiem dla Ewy - nikt nie każe płacić w euro, tylko wziąć je ze sobą i wymienić na miejscu kuny. Jeśli ktoś jest super ostrożny, nich weźmie parędziesiąt kun na pierwszy dzień, jeśliby to był niedziela czy bał się braku kantorów w okolicy. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś