Dodaj do ulubionych

do Chorwacji lepiej Euro czy kuny

13.06.09, 16:01
witam
mam takie pytanie wtym roku do Chorwacji lepiej Euro czy kuny zabrać
z góry dziekuję za info
Obserwuj wątek
    • Gość: misiek Re: do Chorwacji lepiej Euro czy kuny IP: *.chello.pl 13.06.09, 16:51
      bambo było ze 100 razy na forum bierzesz euro i wymieniasz na kuny w
      Chorwacji w knajpach mzna płacic równiez w euro
      • Gość: Ewa Re: do Chorwacji lepiej Euro czy kuny IP: 195.205.24.* 18.06.09, 10:21
        Wlaśnie wróciłam z objazdówki po Chorwacji. Nigdzie nie zapłacisz w
        euro. Więc warto wziąć z POlski trochę kun a potem tam wymieniać
        euro .Mieliśmy duże problemy bo przyjaliśmy w niedzielę i nigdzie
        nie mogliśmy wymienić euro na kuny.I nikt nie chciał od nas przyjąć
        euro ani w sklepach ani też w resteuracjach.
        • Gość: CRO Uzywajcie bankomatow (i zdrowego rozsadku). IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.09, 11:03
          Kuny = wyplata w bankomacie, wychodzi taniej niz przy kupnie w
          kantorze w PL;
          EURO = kilka sztuk na wszelki wypadek, gdyby bankomaty nie dzialaly
          lub nie bylo ich w poblizu. Jak nie wydasz, wroca z Toba do PL.
        • Gość: kucharz Re: do Chorwacji lepiej Euro czy kuny IP: *.chello.pl 18.06.09, 11:42
          W tamtym roku płaciłem zawsze w euro w restauracjach a wydawano mi w kunach
          • Gość: Ewa Re: do Chorwacji lepiej Euro czy kuny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.09, 19:41
            To było w tamtym roku.Jak nie wierzysz to jedź teraz to się
            przekonasz.Nawet się nie wysiusiasz za euro.!!!!
            • chmiel-2 Re: do Chorwacji lepiej Euro czy kuny 18.06.09, 20:01
              Nawet się nie wysiusiasz za euro.!!!!
              Gość Ewa ….proszę Cię nie mów bzdur !!!!!!
              a tak ku mej ciekawości powiedz proszę gdzie Ty byłaś moze pomyliłaś
              post ................
              • Gość: Mirek Re: do Chorwacji lepiej Euro czy kuny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.09, 21:53
                To nawet jeśli udało ci się płacić w euro to napisz po jakim
                przeliczniku,pewnie z 6 zł za euro.
                • Gość: Ewa Re: do Chorwacji lepiej Euro czy kuny IP: 195.205.24.* 19.06.09, 10:36
                  Od 6.06. 2009 do 14.06. 2009 przejechałam 3550 km. Zagrzeb, Pula,
                  Rijeka, Selce,Zadar, Trogir, Split, Szibenik, Sinj, Vodiće,Metković,
                  Dubrownik , jeziora Plitwickie i wodospady rzeki Krki + Mostar w
                  Bośni.Wystarczy !!Do Zagrzebia przyjechaliśmy w sobotę
                  wieczorem.Pilot nie miał pieniędzy na wstępy. Dopiero w kasynie
                  wymieniono mu trochę euro na kuny. A my wymieniliśmy pierwszy raz
                  euro w Puli. Ani w kawiarni , ani w sklepie ani w wc nikt nie chciał
                  od nas przyjąć euro. Proszę więc nie zarzucać mi że piszę bzdury. Po
                  to jest to forum aby dzielić z innymi swoimi doświadczeniami. Więc
                  miły lub miła Chmiel-2 nie zarzucaj komuś mówienia bzdur jak nie
                  jesteś na bieżąco.
            • Gość: ko Re: do Chorwacji lepiej Euro czy kuny IP: *.gl.digi.pl 19.06.09, 10:38
              Nie spotkalem sie z odmowa przyjecia euro za cokolwiek w Chorwacji.
              Przelicznik owszem niezbyt korzystny, ale zaplacic mozna bylo. Nawet
              na stacji beznynowej.
              A a propos siusiania- to euro przyjeta nawet babcia klozetowa na
              susilani kolo Olomunca ;]
              • Gość: Ewa Re: do Chorwacji lepiej Euro czy kuny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.09, 19:07
                To widocznie nie byłeś w tym roku.Nie porównujmy tego roku z
                ubiegłym. W ubiegłym roku euro było po 3,40 a w tym roku jest po
                4,5.I wiele innych rzeczy zmieniło się przez ten rok.Nie mam powodu
                aby opowiadać bzdury. A jak nie wierzycie i nie byliście teraz to
                nie zabierajcie głosu na forum.
                • Gość: ko Re: do Chorwacji lepiej Euro czy kuny IP: *.broker.com.pl 19.06.09, 19:28
                  zachowaj spokoj. ja tez bylem w Cr i to trzezwy. I nie pisze, ze nie
                  masz racji tylko to co sam spotkalem. I nie zamierzam pisac niczego
                  innego tylko dlatego, ze tobie to pasuje
                • chmiel-2 Re: do Chorwacji lepiej Euro czy kuny 19.06.09, 21:06
                  Gość portalu: Ewa napisał(a):

>Nie mam powodu
                  > aby opowiadać bzdury.
                  a moze powiesz mi ze jeszcze wizy wprowadzono ha ha
                  Słuchaj nie wiem co ty tam zażywałaś ale z tego co piszesz zabawa
                  była niezła ale ogranicz dawkę lub bierz pół ;)
                  • jar105 Re: do Chorwacji lepiej Euro czy kuny 20.06.09, 15:51
                    Witam!
                    A ja może bardziej w temacie odpowiem.Obecny przelicznik w Chorwacji(jestem tu
                    od tygodnia)to:1euro=7,15-7,20kun.Tyle dostaje się tutaj.Resztę można
                    wyliczyć,co się bardziej opłaca. Nie wiem jak wygląda sytuacja jeśli chodzi o
                    bankomaty.W punktach płacenia za autostradę(nie miałem wtedy jeszcze kun)raz
                    policzono mi euro po 7,0kun,a drugi raz(!!!!)po 6,o -za 120 kun zawołał gościu
                    na bramce 20 euro i nie było gadania!ale zaraz po stronie chorwackiej można
                    chyba wymienić Euro na kuny(chociażby na przejazdy).Pierwsze 100 euro wymieniłem
                    u właściciela apartamentu!
                    Pozdrawiam
                    • m_arita Re: do Chorwacji lepiej Euro czy kuny 20.06.09, 16:08
                      ja może bardziej w temacie odpowiem.Obecny przelicznik w Chorwacji
                      (jestem tu
                      od tygodnia)to:1euro=7,15-7,20kun.Tyle dostaje się tutaj.

Tyle dostaje się tutaj tzn.gdzie? piszesz że nie wiesz jak wygląda
                      sytuacja w bankomatach.
                      • jar105 Re: do Chorwacji lepiej Euro czy kuny 20.06.09, 22:32
                        W banku,kantorze.To miałem na myśli!
                        Pozdrawiam
                        • Gość: kasia Re: do Chorwacji lepiej Euro czy kuny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.09, 14:32
                          Potwierdzam kurs Euro, byłam w długi weekend, wymiana na granicy, na pierwszą
                          opłatę za autostradę 14 kn mielismy z poprzedniego razu (dziecko dom
                          posprzątało), ale kolega płacił w Euro.
                          Za obiad pierwszy też płaciliśmy w Euro.
                          O kurs kuny przy wypłacie z bankomatu zapytam męża, bo szło z jego konta, do
                          którego nie mam podglądu.
    • nnnowak Re: do Chorwacji lepiej Euro czy kuny 24.06.09, 10:48
      Wracając do pierwszego pytania bambo - chyba jednak euro.

Nawet ciut niekorzystnie licząc - 4,60 zł za euro (kurs kantorowy 23-24.06) i 7,15 Kun za euro wychodzi ok. 0,643 zł za kunę, chyba nigdzie tak mało kuny w kantorach nie kosztują (nie sprawdzałem, ale czytam tu, że od 0,66 do 0,70). A przecież można i euro kupić taniej i w Chorwacji wymienić korzystniej. W najbardziej optymistycznym wariancie (4,56 i 7,20) wychodzi nawet 0,633.

Co do bankomatów - w innym wątku forum.gazeta.pl/forum/w,201,66250974,96806287,Re_dalmatynska_eskapada.html?wv.x=2 Janusz napisał, że wypłata w bankomacie 200 K = 129 zł (bez prowizji bankowych) - czyli 0,645 zł za kunę.

Z grubsza jak widać wielkie różnice to nie są, jeśli ktoś ma trochę luzu finansowego, nie przejedzie się bardzo którykolwiek sposób wybierze, ale jeśli ktoś musi mocno ściskać mieszek :) to jednak kupno euro w kraju i wymiana na kuny tam wydaje się najlepszym wyjściem.

Z całym szacunkiem dla Ewy - nikt nie każe płacić w euro, tylko wziąć je ze sobą i wymienić na miejscu kuny. Jeśli ktoś jest super ostrożny, nich weźmie parędziesiąt kun na pierwszy dzień, jeśliby to był niedziela czy bał się braku kantorów w okolicy.

pozdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka